← Zoom out

Xiaomi Redmi Note 9 vs Note 9 Pro: comparație, asemănări și diferențe

Salut! Costin Giurgea aici, iar acesta nu este un review simplu, este un comparativ între Xiaomi Redmi Note 9 și Redmi Note 9 Pro.

Costin Giurgea in Reviews, Video
26 Nov 2020  |  6 min
Let others know:

Join the conversation:
0

În review-ul la Redmi 9 spuneam că acel telefon este unul excelent pentru cei care vor calitate decentă la preț super accesibil. Acum este momentul să analizăm dacă și frații săi de nivel mid-range vin cu argumente suficient de solide pentru a ne convinge.

Xiaomi Redmi Note 9 și Redmi Note 9 Pro au multe în comun, însă există și câteva diferențe, inclusiv la preț. Iar dacă te gândești să-ți iei unul dintre aceste două telefoane, este important să știi toate avantajele și dezavantajele fiecăruia, astfel încât să iei cea mai bună decizie pentru tine.

Xiaomi Redmi Note 9 vs Note 9 Pro – Design

Dacă la Redmi 9 aveam striații pe plasticul de pe spate, la Note 9 și Note 9 Pro nu mai e cazul. Aici, la nivelul următor al smartphone-urilor accesibile, Note 9 păstrează dimensiunile și carcasa de la Redmi 9, cu singura diferență că modulul camerelor foto/video este diferit.

La fel ca la Redmi 9, acest smartphone nu are un cadru, capacul pur și simplu îmbracă telefonul până spre display. Xiaomi Redmi Note 9 Pro are însă un cadru, ceea ce îmi dă senzația de maturitate în design, iar spatele nu mai este de plastic, ci este Gorilla Glass, mai lucios decât la Redmi Note 9, care bate într-un fel de mat.

Modulul camerelor foto de la Xiaomi Note 9 Pro are aceeași formă ca la Note 9, doar că este mai proeminent, iese mai mult în evidență pe spatele telefonului.

Xiaomi Redmi Note 9 vs Note 9 Pro - Comparatie modul camere foto 2

Altă diferență majoră între cele două telefoane este că senzorul de amprentă de la Redmi Note 9 este amplasat sub modulul camerelor, pentru a fi accesat cu degetul arătător, în timp ce senzorul de amprentă de la Redmi Note 9 Pro este amplasat pe laterală, așa încât să-l folosești cu degetul mare.

Surprinzător este faptul că deși suprafața pentru citit amprenta este mult mai mică, practic o linie îngustă, deblocarea se face rapid. Senzorul de amprentă este și buton de on/off, de lock screen sau de restart.

Camera selfie de la Redmi Note 9 e pe stânga, în timp ce la Pro este pe mijloc. La niciunul dintre telefoane nu avem însă decupajul în formă de lacrimă, așa cum am văzut în review-ul la Xiaomi Redmi 9.

Xiaomi Redmi Note 9 vs Note 9 Pro - Comparatie design 2

În partea de jos, ambele telefoane au jack pentru căști, difuzor și USB-C pentru încărcare și transfer de date, iar în partea de sus regăsim blasterul cu infraroșu și difuzorul pentru convorbiri integrat cumva între marginea telefonului și display.

Xiaomi Redmi Note 9 vs Note 9 Pro - Comparatie design

Xiaomi Redmi Note 9 vs Note 9 Pro – Display

La nivel de specificații, diferența între Redmi Note 9 și Note 9 Pro este minoră. Redmi Note 9 are un display LCD, de 6.5 inci, cu rezoluție 1080 x 2340p. Redmi Note 9 Pro are un display LCD, de 6.67 inci, cu rezoluție 1080 x 2400p.

Ambele ecrane sunt Gorilla Glass 5 și se învârt cu luminozitatea în jurul valorii de 450 niți.

Pentru un display LCD, culorile sunt plăcute la ambele telefoane. Nu vei avea, desigur, acea culoare de negru intens pe care îl găsești pe telefoanele premium, dar experiența de utilizare va fi plăcută, mai ales dacă nu încerci să vezi drame întunecate în soare.

Dacă tot suntem la capitolul vizionare filme, să vorbim un pic și despre sunet. Niciunul dintre telefoane nu mă satisface la nivel de volum: mi-aș fi dorit să se audă mai tare difuzorul de jos și nici nu fac stereo cu difuzorul de sus. Adică poți asculta muzică la ele sau poți vedea un film, doar să nu fie foarte mult zgomot în jur.

Xiaomi Redmi Note 9 display
Xiaomi Redmi Note 9 Pro display

Xiaomi Redmi Note 9 vs Note 9 Pro – Baterie

Atât Xiaomi Redmi Note 9, cât și Redmi Note 9 Pro vin cu baterie de 5.020 mAh – mare, cu potențial să țină mult. Pe mine m-au ținut ambele telefoane cam 2 zile fără probleme, la utilizare normală, și cam o zi dacă am stat pe ele să le folosesc intens.

Nu înțeleg de ce, dar în teste pe jocuri și pe Youtube, Redmi Note 9 Pro pare că ține puțin mai mult. Diferența dintre cele două telefoane vine însă la încărcare, pentru că pe Note 9 scrie că livrează cu 22,5W maximum, iar pe cea de la Note 9 Pro scrie că merge până la 33W.

Timpii de încărcare din viața reală arată așa:

  • Xiaomi Redmi Note 9 – de la 4 la 31% în 30 de minute
  • Xiaomi Redmi Note 9 Pro – de la 14 la 60% în 30 de minute

Așadar, comparația dintre Redmi Note 9 și Note 9 Pro este evidentă la nivel de încărcare, cu un avantaj clar pentru versiunea Pro.

Comparație Xiaomi Redmi Note 9 și Note 9 Pro – Camere foto/video

Ambele telefoane au sistem quad camera, însă diferă puțin specificațiile. Ambele au flash LCD, ambele suportă HDR, ambele fac panoramă.

Avem cameră principală de 48 MP pe Note 9, respectiv 64 MP pe Note 9 Pro, cameră ultra-wide de 8 MP pe ambele telefoane, cameră macro de 2 MP, respectiv 5 MP (la Pro), senzor de adâncime de 2 MP pe ambele.

Diferența majoră între Redmi Note 9 și Note 9 Pro este la video. În timp ce Note 9 filmează la calitate 1080p la 30 fps, Note 9 Pro poate să filmeze 4k la 30 fps sau 1080p la 30/60/120 fps sau chiar 720 pixeli, cu 960 fps.

Ca observații din viața reală ar fi de spus că:

  • Xiaomi Redmi Note 9 pare că saturează puțin mai mult decât e real, în timp ce Note 9 Pro este mai aproape de adevăr, cu camera principală.
  • Pozele ultra-wide sunt identice și sunt o surpriză la fel de plăcută ca în cazul mult mai accesibilului Redmi 9. Sincer, nu mă așteptam ca niste telefoane de buget să surprindă așa detalii, dar asta doar în lumină bună, desigur.
  • La capitolul poze macro, pentru super detalii, în mod evident aceste detalii sunt mai clare pe Redmi Note 9 Pro. La ambele telefoane trebuie însă să ai grijă să fii în focus când faci poza.
  • Cât despre zoom, ei bine și aici specificațiile fac diferența – Pro surprinde mai multe detalii, dar chiar și așa aceasta rămâne mai degrabă o opțiune pentru funcționalitate, pentru pentru rezultate ultra remarcabile.

Modul portrait este prezent și calitatea fotografiilor este decentă. Tot calitate decentă se obține și pe Night mode, cu mențiunea că pe Note 9 există mai mult zgomot decât pe Note 9 Pro.

Camera frontală de pe Xiaomi Redmi Note 9 are 13 MP și filmează 1080p la 30 fps, pe când Note 9 Pro are 16 MP și poate filma 1080 la 30 sau 120 fps.

Xiaomi Redmi Note 9 vs Note 9 Pro – Procesor și performanță

Poate cea mai mare diferență între cele două Xiaomi Note sunt la nivel de procesor. Pe Note 9 avem un MediaTek Helio G85, pe când Note 9 Pro vine cu Qualcomm Snapdragon 720G. Ambele chipset-uri sunt un fel de entry level în segment, însă dacă le urmărim performanțele în testele de benchmark vedem că Note 9 Pro obține rezultate mai bune.

Asta se transmite și în rapiditatea cu care se încarcă aplicațiile, mai ales jocurile. Note 9 Pro va ține pasul cu tine mai bine și îți va livra o experiență mai fluidă, fiind alimentat de un procesor mai puternic.

Concluzie

Orice comparativ trebuie să aibă și un câștigător. Și orice câștigător se încoronează după un set de valori. Dacă te uiți doar pe specificații, Xiaomi Redmi Note 9 Pro e telefonul câștigător. Însă dacă adaugi în ecuație și prețul și vezi că Redmi Note 9 este mai ieftin cu aproape 100 de euro, atunci desemnarea câștigătorului se face în funcție de bugetul fiecăruia. Mai ales că 100 de euro înseamnă cam 60% din prețul de bază al telefonului.

Concluzia mea e că aș da banii în plus, dar nu pentru calitatea mai bună a materialelor folosite, și pentru experiența de gaming mai fluidă și pentru capabilitățile crescute la nivelul camerelor foto.

*Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot să nu facă parte din oferta comercială curentă Vodafone. Conținutul acestui articol nu reprezintă poziția Vodafone cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate. Prețurile exprimate în articole și clipuri video fac parte din oferta comercială valabilă la data publicării și pot suferi modificări. 


Costin Giurgea
Scriu, produc și prezint un show de aventuri cu mașini. Citesc istorie, urmăresc geopolitică și mă scufund în tehnologie. Cred că singurul lucru care ne împiedică să ne conectam mai bine cu smartphoneurile este lățimea de bandă. Adică rapiditatea cu care putem noi să tastăm pe display. Ah, și abia aștept să se dea drumul turismului spațial. Ceea ce vă doresc și vouă!


>