← Zoom out

Xiaomi Redmi 9 review: surprinzător pentru un preț atât de mic

Salut! Costin Giurgea aici, iar acesta este un review la Xiaomi Redmi 9, unul dintre cele mai ieftine telefoane pe care le-am analizat aici, pe Zoom. Ce vrea să fie Redmi 9? Vrea să fie în lumea smartphone-urilor ce este Dacia în lumea auto. Uneori însă, această balanță fină între calitate și preț este chiar mai greu de atins decât perfecțiunea premium.

Costin Giurgea in Reviews, Video
26 Nov 2020  |  5 min
Let others know:

Join the conversation:
0
 • 13 MP
  Camera principală
 • 8 MP
  Camera ultra-wide
 • 8 MP
  Camera frontală
 • 6.53" LCD
  Display
 • 5.020 mAh
  Baterie
 • Helio G80 Octa-core
  Procesor

Așadar, începem acest Xiaomi Redmi 9 review analizând telefonul, ca de obicei, după următoarele criterii: design, display, baterie, camere foto/video, performanță și chestiile speciale specifice acestui telefon.

Urmărește și review-ul comparativ pentru Redmi Note 9 și Note 9 Pro

Xiaomi Redmi 9 review – Design

Surprinzător pentru prețul acestui telefon, Redmi 9 nu arată ca un smartphone ieftin. Nu e navă amiral de la brand cu pretenții, dar finisajele sunt decente. Striațiile de pe plasticul de pe spate îi conferă aderență în mână și nu lasă amprente. Decupajul camerelor este finuț, iar imediat sub aceste camere se află cititorul de amprentă.

Dacă te aștepți să spun ceva despre îmbinările între capacul de pe spate și rama telefonului, nu am ce să spun – Xiaomi Redmi 9 nu are ramă. Spatele telefonului se continuă pe margini până în display.

Telefonul cântărește 200 de grame, ceea ce nu e mult, nici puțin, ci suficient încât să simți că ții în mână un smartphone corect. Per total, pentru cât costă, Xiaomi Redmi 9 este un telefon cu design bun, solid, pentru cei care nu au un buget mare, dar vor un smartphone pe care să se poată baza.

Există decupaj pentru difuzor în partea de sus, există jack pentru căști jos, mufă pentru mic-in, mufă USB-C, pentru încărcare, și un blaster cu infraroșu sus, pentru momentele în care rămâi fără baterie la telecomanda televizorului, spre exemplu.

Există și spațiu pentru 2 SIM-uri și pentru un micro SD card. Întotdeauna m-am întrebat cine vrea mai multă capacitate de stocare pentru telefonul mobil, în condițiile în care dacă ai capacitate mare de stocare, ulterior ai probleme la back-up.

Pur și simplu ocupă mult spațiu back-up-urile astea. Ei bine, oamenii care își cumpără Redmi 9 ar putea să folosească un slot extra de storage, pentru că acest telefon de la mine din mână are, spre exemplu, 32 GB.

Difuzor avem doar în partea de jos, deci nu te aștepta să ți se ridice părul de pe spate când asculți Simfonia a 9-a. Practic, nu prea ai bas deloc.

Xiaomi Redmi 9 review – Display

Display-ul lui Redmi 9 are 6.53″ și este un FHD+ Dot Drop Display, cu rezoluție 1.080×2.340 pixeli, acoperit de Corning Gorilla Glass 3. Este posibil să ajustezi din setări temperatura culorilor, selectând una dintre opțiunile „cald” sau „rece”.

Singura problemă aici este că luminozitatea nu se duce atât de sus încât să fie ușor de utilizat și în soare acest smartphone. Xiaomi Redmi 9 are „sunlight mode”, ceea ce înseamnă că telefonul poate ajusta automat luminozitatea în soare, însă chiar și așa nu vei avea un display extrem de luminos.

În rest, marginile display-ului sunt generoase și în partea de jos, și în lateral, iar camera selfie de sus are un decupaj în formă de lacrimă. Nu este cel mai spectaculos ecran, însă dacă ne uităm la prețul extrem de mic al acestui telefon parcă nu te mai interesează atât de mult astfel de aspecte.

Xiaomi Redmi 9 – Baterie

Pe hârtie, Redmi 9 are o baterie impresionantă: 5.020 mAh. În viața reală, valoarea se traduce în ore întregi de utilizare fără emoții: 2 zile, fără probleme. Tot în viața reală, încărcarea nu este chiar de 2020. Xiaomi Redmi 9 se încarcă de la 0 la 20% în vreo 30 de minute, 0-50% în 72 de minut și 0-100% în aproape 3 ore.

Xiaomi Redmi 9 review – Camere foto/video

Redmi 9 are o cameră cvadruplă, o îmbunătățire semnificativă față de Redmi 8. Avem așa:

 • Cameră principală: 13 MP
 • Cameră macro: 5 MP
 • Cameră Ultra-wide: 8 MP
 • Senzor de adâncime: 2 MP

Rezultatele? În timpul zilei, pe lumină bună, pozele sunt bune pentru clasa asta de preț. Fotografiile făcute cu Redmi 9 nu au o cantitate mare de detalii, nici un dynamic range premium, dar, din nou, este vorba de preț aici. Per ansamblu, performanțele camerelor foto sunt bune pentru această clasă de preț.

Dacă vrei să faci zoom, ai zoom digital 2X, dar nu te gândi că vei avea un rezultat de care să fii perfect mulțumit. Zoom-ul de pe Redmi 9 este mai degrabă funcțional – de folosit atunci când ai nevoie de el.

poze xiaomi redmi 9 review
camera wide xiaomi redmi 9 review
camera wide xiaomi redmi 9

Camera ultra-wide este o surpriză plăcută, rezultatele la nivelul detaliilor fiind mai bune decât m-aș fi așteptat, iar culorile fiind destul de aproape de realitate. Recomand folosirea camerei ultra-wide mai ales pentru peisaje, întrucât aici se pot obține cele mai bune rezultate cu ea.


Camera macro livrează bine, însă doar dacă te asiguri că ești în focus. Câtă vreme faci asta, vei observa în fotografii detalii ca sub lupă.

În lumină slabă, cuvântul zilei este, din nou, funcțional. Xiaomi Redmi 9 nu are „night mode”, așa că pe timp de noapte vei avea poze să știi că ai fost în zonă, nu neapărat de pus în ramă. Rezultatele camerei în lumină slabă sunt ajutate un pic de modul AI, care recunoaște dacă subiectul fotografiei este un peisaj, mâncare sau o persoană. Cu toate acestea, nu reușește să compenseze pentru lipsa de lumină.

night mode xiaomi redmi 9
night mode xiaomi redmi 9

Camera selfie de 8 MP este bună. Mai ales dacă ai o față fotogenică. Asta ajută. Contrastul e bun, culorile sunt decente, dynamic range-ul nu dezamăgește. Portrait mode funcționează, cum era de așteptat, mai bine pe camera principală decât pe selfie, dar per total liniile de demarcație între clar și blur sunt decent trasate.

camera selfie xiaomi redmi 9 costin giurgea

Din punct de vedere video, Xiaomi Redmi 9 e capabil să filmeze la calitate maximă de 1080p, cu 30 fps. Cea mai mare bilă albă la video este că detaliile sunt clare pe lumină bună.

În ansamblu, camera cvadruplă de pe Xiaomi Redmi 9 poate fi trecută la capitolul plusuri ale acestui telefon, din punct de vedere calitate/preț. M-aș fi așteptat la o cameră mult mai slabă pe un telefon atât de ieftin, însă iată că nu e cazul.

Xiaomi Redmi 9 review – Procesor și performanță

Sub „capota” acestui Redmi 9 avem un procesor Helio G80 octa core, care poate merge până în 2.0 GHz. Telefonul acesta are 3 GB de RAM, ceea ce l-a făcut să pară că intră în zona roșie dacă am încercat să rulăm pe el jocuri grele, pentru care ai nevoie de minimum 4 GB de RAM.

Dacă faci cu el doar task-uri obișnuite: navigare pe internet, pe rețelele de socializare, e-mail, WhatsApp, atunci nu vei simți nicio problemă.

Xiaomi Redmi 9 rulează pe Android 10, personalizat cu interfața MIUI de la Xiaomi. Ce mi s-a părut interesant este că poți ascunde notch-ul sau poți decide cum să fie afișat status bar-ul, din setări.

De asemenea, telefonul permite și crearea unui „second space”, ceea ce înseamnă că îți poți proteja date, fotografii sau poți impune unele restricții atunci când îți folosește altcineva telefonul. Este o funcționalitate utilă mai ales pentru cei care obișnuiesc să le dea și copiilor telefonul, întrucât au astfel opțiunea de a le restricționa accesul complet asupra smartphone-ului.

*Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot să nu facă parte din oferta comercială curentă Vodafone. Conținutul acestui articol nu reprezintă poziția Vodafone cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate. Prețurile exprimate în articole și clipuri video fac parte din oferta comercială valabilă la data publicării și pot suferi modificări. 

Un telefon corect, la un preț foarte mic

Xiaomi Redmi 9 este un cal de cursă lungă. Este un telefon corect, cu specificații decente pentru prețul foarte mic pe care îl are. Este un smartphone pentru cei care nu au nevoie de mulți „cai-putere” și nici de specificații de top, ci doar de un telefon funcțional, pe care să nu plătească mult. Per total, Xiaomi este un brand corect cu acest Redmi 9. Și oamenii apreciază brandurile corecte.

Ce ne-a plăcut
 • Baterie mare, care ține mult
 • Preț super accesibil pentru calitatea pe care ți-o oferă
 • Display mare, de 6.53″
 • Este Dual SIM și are slot microSD
 • Camerele foto sunt bune în lumina zilei
Ce lipsește
 • Display-ul nu e suficient de luminos în soare
 • Calitatea fotografiilor pe timp de noapte e slabă
 • Procesorul nu e suficient de puternic dacă vrei să rulezi jocuri complexe

Costin Giurgea
Scriu, produc și prezint un show de aventuri cu mașini. Citesc istorie, urmăresc geopolitică și mă scufund în tehnologie. Cred


>