← Zoom out

Viitorul tehnologiilor mobile – cum a devenit smartphone-ul un întreg ecosistem

Începând cu luna ianuarie 2021, numărul total de smartphone-uri disponibile în întreaga lume este de 3,8 miliarde de dispozitive. Adică aproape jumătate din populația globului (mai exact 48,53%) are în mâini sau în buzunar un telefon mobil inteligent, așa cum anunță Statista.

Oana Coșman in Inovație, Zoom In
1 Feb 2021  |  10 min
Viitorul tehnologiilor mobile – cum a devenit smartphone-ul un întreg ecosistemViitorul tehnologiilor mobile – cum a devenit smartphone-ul un întreg ecosistem
Foto: Shutterstock
Let others know:

Join the conversation:
1

În total, numărul de oameni care dețin un telefon, fie el smart sau un model mai vechi (așa numitele feature phones), este de 4,88 miliarde de persoane – 63,6% din totalul populației lumii. Comparativ, la nivelul lui 2020 datele arătau că pe piață sunt 3,5 miliarde de smartphone-uri și 4,8 miliarde de telefoane mobile.

Dacă adăugăm la aceste cifre și alte dispozitive mobile (tablete, smartwatch-uri, device-uri IoT), numărul total de mobile devices în acest moment urcă la 5,25 miliarde de bucăți, iar numărul este așteptat să crească la peste 7 miliarde de unități până la finalul lui 2023.

Și mai am niște cifre pentru voi. La 7,83 de miliarde de persoane, populația globului la acest moment, există 10,22 miliarde de conexiuni mobile. Și numerele vor continua să crească. Ce va urma? Putem doar să ne imaginăm.

Probabil cei mai tineri dintre voi nu vă imaginați acum viața fără un smartphone, însă pentru generațiile care au ceva mai multe primăveri la activ există și o viață înainte ca telefonul mobil să fie primul dispozitiv pe care punem mâna când de trezim și ultimul pe care-l atingem înainte de a adormi.

Așa cum scria și colegul Sebastian într-un material de anul trecut, în țara noastră primele apeluri cu ajutorul telefonului mobil au avut loc după 1992, momentul în care în țara noastră a venit operatorul spaniol Telefonica, devenind, astfel, primul furnizor de telefonie mobilă din România, în urma unui parteneriat cu Romtelecom și Radiocom. În martie 1993 a apărut serviciul Telemobil, care folosea rețeaua 1G. Aceasta putea să acopere doar Bucureștiul și o rază de până la 50 de kilometri din jurul Capitalei.

Însă piața românească de telefonie mobilă a luat cu adevărat avânt în România după anul 1997, momentul în care a s-a lansat primul operator GSM din România (rețelele 2G), MobiFon, care opera sub brandul Connex (azi Vodafone).

Acum vorbim despre rețele 5G, smartphone-uri pliabile și în general despre faptul că telefonul mobil și-a depășit condiția de dispozitiv care ne ajută să comunicăm cu lumea din jur și a devenit un întreg ecosistem de aplicații, fiind câteodată chiar mai puternic decât multe computere mai vechi de pe piață. Haideți să trecem puțin în revistă ce știu să facă în ziua de azi telefoanele mobile inteligente.

Smartphone-ul este cameră foto

Nu știu despre voi, dar cred că folosirea smartphone-ului ca și cameră foto este cam în top 3 lucruri pentru care-l folosesc zilnic. Și îmi amintesc acum primul meu telefon mobil (era un Nokia), care avea cameră VGA și puteam filma doar câte 15 secunde. Cu toate acestea, încă-l mai am printr-un sertar pentru că în el sunt încă 15 secunde de filmare dintr-unul dintre cele mai frumoase locuri pe care le-am vizitat.

În ziua de azi, smartphone-urile înlocuiesc cu brio chiar și camere foto folosite de profesioniști, pentru că le au integrate chiar ele.

De exemplu, pe recent lansatele dispozitive Samsung Galaxy S21, avem senzor principal de 12 MP, senzor telephoto de 64 MP și senzor ultra-wide de 12 MP, precum și o cameră frontală de 10 MP. Iar comparativ cu generația mai veche, Samsung S21 aduce câteva upgrade-uri, mai ales pentru înregistrarea video. Spre exemplu, noua funcție Director’s View permite vizualizarea, comutarea și selecția celei mai bune fotografii din galerie.

Totodată, utilizatorii pot înregistra simultan videoclipuri cu camerele frontale și secundare pentru reacții în timp real cu ajutorul funcției Vlogger View și previzualiza, modifica unghiul, mări sau lărgi imaginea fără a pierde nicio acțiune cu funcția Live Thumbnails.

Funcția Snap îmbunătățită cu rezoluție 8K permite obținerea unor imagini clare a materialului video 8K realizat, astfel încât toate acțiunile live sau fotografiile statice să fie la calitatea dorită.

samsung s21 culori

La rândul său, Galaxy S21 Ultra oferă cel mai avansat sistem de camere, astfel încât să puteți face fotografii la aceeași calitate la care ați obține poze într-un studio, în diferite condiții de iluminare și setări, sau să puteți înregistra și edita videoclipuri cu ajutorul unor funcții alimentate de inteligența artificială.

Descoperă aici noile telefoane din gama Samsung S21 

Camera principală (ultra-wide, wide și dual telephoto) dispune de un senzor pro de 108MP îmbunătățit, cu care puteți face fotografii HDR de 12 biți. Pentru prima dată, pe un smartphone Galaxy, puteți fotografia 4K la 60 fps pe toate obiectivele, inclusiv pe cele patru camere din față și din spate, astfel încât să puteți schimba perspectiva, dar calitatea să rămână aceeași. În plus, cu opțiunea de fișier RAW de 12 biți 7 , nu veți pierde niciun detaliu la editarea fotografiilor.

Galaxy S21 Ultra are zoom spațial de 100x, care este alimentat de primul sistem dual Telephoto de la Samsung – unul optic 3x și unul optic 10x, ambele dotate cu Dual Pixel (2PD) AF – astfel încât să puteți face fotografii chiar și când vă aflați departe de subiectul fotografiat.

Noul Samsung Galaxy S21 Ultra

Pentru fanii Apple, și generația iPhone 12, lansată în toamna trecută, vine cu performanțe extraordinare la nivel de camere foto.

Cum ar fi Tehnologia LiDAR pe iPhone 12 Pro și Pro Max. LiDAR înseamnă detectarea luminii și a profunzimii și folosește lasere care detectează distanțele până la obiectele din jur, bazându-se pe timpul de deplasare din clipa în care pleacă din senzorul camerei și revine dinspre obiectul inspectat. Pe iPhone 12 Pro și Pro Max funcționează la o distanță de 5 metri, mult mai mare decât ce poți găsi pe un senzor ToF.

Pentru pasionații de fotografie sau cei care chiar sunt fotografi profesioniști, smartphone-ul iPhone 12 Pro vine cu Apple ProRaw în aplicația pentru cameră foto, care va permite procesarea și editarea mult mai detaliată a imaginilor, dar și flexibilitatea uriașă de a muta imagini nealterate în post producție.

Poți afla mai multe detalii despre noutățile pe care iPhone 12 Pro și Pro Max le-au adus la nivel de camere foto din acest material.

Telefonul este televizor

OK, poate nu urmărim frecvent canalul preferat de televiziune pe telefon, dar cu siguranță ne uităm la filme pe Netflix, HBOGo și, evident, la videoclipuri pe YouTube.

Și putem să facem aceste lucruri bucurându-ne de o calitate excepțională a imaginii (de multe ori poate chiar mai bună decât pe TV, căruia poate nu i-am mai făcut un update de ceva timp) deoarece generațiile actuale de smartphone-uri vin la echipate cu display-uri excepționale.

Și voi da din nou exemplul celei mai noi generații Samsung Galaxy, fiind și cea mai nou apărută pe piață.

Galaxy S21 are un display AMOLED 2X Infinity-O dinamic inteligent, de tipul edge-to-edge, cu o rată de reîmprospătare adaptabilă de 120Hz pentru o navigare și o vizualizare mult mai lină. Reglează automat rata de cadre în funcție de conținutul urmărit, indiferent dacă este vorba de social media sau seriale, filme, ori emisiuni TV.

La rândul său, Galaxy S21 Ultra vine cu un ecran AMOLED Dynamic 2X de 6,8 inci, iar așa cum spun producătorii acestui device, pentru prima dată, utilizatorii nu mai trebuie să decidă dintre o rată de refresh de 120Hz și un display Quad HD +, pe S21 Ultra, putând fi alese ambele pe ambele. Rata de refresg a ecranului se ajustează la tipul de conținut pe care îl vizionați, de la 10Hz la 120Hz, oferind imagini de calitate.

Telefonul este calculator

În afara de fotografii și uitat la filme pe Netflix, smartphone-ul a ajuns să facă tot ceea ce știe să facă un calculator. Bine, adică îl folosim noi la asta. Navigăm pe internet, stăm pe rețelele de social media, trimitem și primim mesaje, ne verificăm mailurile, scriem, salvăm informații importante în cloud (tocmai pentru a le putea accesa de oriunde suntem și de pe orice dispozitiv suntem). iar pentru toate acestea, telefonul are nevoie de capacitate de procesare tot mai mare.

De exemplu, pe Huawei Mate 40 Pro, procesorul din seria Kirin 9000 este complet echipat pentru 5G și capabil să gestioneze cu ușurință calcule complexe și operațiuni multi-tasking.

La nivel mondial, Qualcomm este cel mai cunoscut producător de chipseturi, Snapdragon 888 este cel mai puternic chipset lansat de Qualcomm, la finalul anului 2020, și acesta va fi procesorul celor mai importante smartphone-uri Android care vor fi lansate în 2021.

Deși doar ce-au apărut pe piață și sunt dotate cu procesoare puternice, din păcate niciun smartphone din seria Samsung Galaxy S21 disponibil în Europa nu este echipat cu Snapdragon 888.

De altfel, primul smartphone care are acest chipset este Xiaomi Mi 11, lansat la finalul anului trecut în China.

Telefonul este card bancar

Am vorbit despre camere și toate task-urile pe care le facem în ziua de azi direct de pe telefon, așa că e cazul să aduc în discuție și faptul că smartphone-ul ne-a devenit și bancă. Sau măcar card la purtător.

Avem aplicații precum Revolut, banca digitală despre care vă povesteam chiar anul trecut. Revolut a pornit la drum în 2015, în Marea Britanie, oferind transferuri de bani și schimb valutar. Azi, clienții Revolut pot face plăți online în siguranță folosind carduri virtuale, precum și plăți în magazine, rapid și convenabil.

Fintech-ul a introdus recent IBAN-urile în lei, așa că ne putem încasa direct salariile pe cardurile Revolut și putem controla toate finanțele direct de pe ecranul telefoanelor.

De asemenea, există opțiunea de Vaults, ca să putem economisi, putem tranzacționa criptomonede, acțiuni sau metale prețioase. Iar dacă vrem să fim darnici, putem face donații către o serie de ONG-uri tot la o simplă apăsare a ecranului.

Și din toamna anului trecut avem și Google Pay în țara noastră, un alt mod în care smartphone-ul ni s-a transformat în card.

Smartphone-ul este hub-ul casei

Există o aplicație cam pentru orice și vorbim atât despre Internet of Things cât și despre Internet of Everything. Și dacă smartphone-ul a devenit centrul universului nostru, de ce nu fie și centrul casei și, la rândul lui, să controleze celelalte electronice de prin ea (evident, la rugămintea sau cu acceptul nostru).

De pe ecranul smartphone-ului pornim aspiratoarele robot care ne curăță casa, îi spunem mașinii de spălat când să se apuce de treabă și cum să ne spele rufele astfel încât să fie bine curățate, aproape gata de purtat imediat ce sunt scoase din mașină, și cum să nu ne mai strice puloverul de lână de la bunica.

Telefonul ne apără casa, bineînțeles, ajutat de o cameră de supraveghere smart sau o încuietoare sau o alarmă inteligentă.

Conform analizelor ASSA ABLOY România, un producător care a intrat și pe nișa de sisteme smart home cu brandul Yale, cele mai întâlnite sisteme smart pentru locuințe sunt compuse din camere de supraveghere, alarmă și încuietoare inteligentă.

Când vine vorba de camerele de supraveghere, gama Yale cuprinde mai multe tipuri: camere WiFi pentru interior, camere WiFi pentru exterior cu reflector și sirenă și kituri de camere CCTV. Toate acestea se conectează la Internet și permit controlul de la distanță prin aplicația mobilă Yale View.

De asemenea, alarma inteligentă Yale Sync cu conectivitate WiFI amintește utilizatorului să fie armată la plecarea de acasă și oferă funcții de protejare completă sau parțială a locuinței prin aplicația mobilă. Aceasta, poate fi integrată cu asistentul de voce Amazon Alexa și luminile colorate Philips Hue, care se activează instant atunci când detectează o prezență străină în apropierea locuinței și trimite notificări în timp real pe măsura depistării unui incident.

Și odată cu adopția tehnologiei 5G la scară largă, opțiunile pe nișa Internet of Everything cresc exponențial. Așa cum spuneau recent experții Cisco, următoarea generație de tehnologii wireless, inclusiv 5G și WiFi6, este atât de importantă.

Acestea vor ridica ștacheta în ceea ce privește lățimea de bandă, viteza și latența, și vor ajunge în zone în care fibra optică este extrem de scumpă. De aceste avantaje va beneficia deopotrivă personalul din prima linie din sănătate, producție și educație. Conexiunile wireless reprezintă un element esențial în reducerea decalajului digital, deoarece aceste noi tehnologii stimulează progresul și inovația pentru milioane de oameni.

5G este o tehnologie de telecomunicații mobile care oferă o viteză de transfer crescută de până la 40 de ori comparativ cu 4G – la 10 Gbps (și chiar 50 Gpbs). De asemenea, miza 5G este zona Internet of Things (IoT) – va permite conectarea unui număr mult mai mare de dispozitive.

Ce urmează în viitorul tehnologiilor mobile? Imaginați-vă doar cum ar fi ca în 2022 să fie ceva obișnuit ca medici chirurgi să poate realiza operații complicate de la mii de kilometri distanță controlând un roboțel de lângă pacienți direct de pe telefon sau tabletă, la fel de simplu ca și când ar fi într-un simulator de gaming.

Și pentru că am început cu cifre aș vrea să și închei cu unele relevante pentru viitorul smartphone-urilor și dispozitivelor mobile, luate din Samsung: Innovation Report, dat publicității în luna august 2020.

  • 43% dintre români au vorbit mai mult la telefon în pandemie decât înainte
  • 28% dintre mileniali sunt interesați de mașinile autonome, spre deosebire de doar 18% în cazul generației Z
  • 53% din membrii generației Z fac achiziții online de pe smartphone; procentul e de ”doar” 37% în cazul milenialilor
  • 57% dintre adolescenții români din generația Z folosesc Netflix săptămânal
  • 63% dintre adulți au declarat că cei mici ajung să folosească smartphone-ul mai bine decât ei
  • 71,9% dintre români urmăresc clipuri video din confortul casei
  • 74% dintre românii familiarizați cu 5G iau în calcul utilizarea acestei tehnologii
  • 48% dintre românii din mediul urban nu-și conectează smartphone-ul la alte dispozitive inteligente

Oana Coșman
Oana are o experiență de 14 ani în presa scrisă și online. Este editor start-up.ro, iar în trecut a lucrat pentru publicații de business precum Forbes România și Ziarul Financiar. Este pasionată de călătorii, adoră să descopere destinații noi și să afle poveștile oamenilor faini.


>