Galaxy Fold este creat pentru a inspira și a oferi noi experiențe pe dispozitivele mobile. […] Display-ul dual al Galaxy Fold va livra experiența fără cusur pe care consumatorii au așteptat-o. Galaxy Fold este un device îndrăzneț care vine cu o viziune îndrăzneață asupra viitorului smartphone-urilor.


Așa se spunea într-un interviu cu doi vicepreședinți ai Samsung, publicat pe site-ul companiei, realizat la începutul lunii septembrie 2019.
Deja producătorul sud-coreean lansase prima versiune a telefonului său cu ecran pliabil, iar acesta eșuase lamentabil chiar în momentul în care începuse să fie testat pentru review-urile publicațiilor de profil.
Dar nu erau cei de la Samsung primii care aduceau pe piață un smartphone care se pliază, deși s-ar putea să fie cei care au investit cel mai mult timp și cele mai mari sume de bani pentru a introduce o nouă categorie de smartphone-uri.

Primele încercări de a le introduce consumatorilor acest gen de dispozitive inteligente, care au un ecran flexibil, au fost făcute de prin 2006.
Primii care au arătat un astfel de concept au fost cei de la Polymer Vision, o companie olandeză. Dezvăluirea lor a fost făcută la ediția de acum 14 ani a târgului de la Barcelona, Mobile World Congress (MWC), iar Redius, așa cum se numea acel dispozitiv, putea fi folosit și ca reader (așa cum sunt tabletele Kindle).
Doi ani mai târziu, Nokia ducea posibilitățile ecranelor care se strâng mai departe: prezentau conceptual Morph, un smartphone cu 3 ecrane, care putea fi ”strâns” în diferite moduri.
Au mai trecut câțiva ani, chiar dacă au mai fost și alți producători care au prezentat tot felul de concept de telefoane cu ecrane pliate sau duale, până când Samsung a făcut anunțul care a deschis, cu adevărat, calea spre smartphone-urile pe care le vedem astăzi (Galaxy Fold, Motorola Razr, Galaxy Z Flip sau Huawei Mate Xs).

În timpul Consumer Electronics Show, eveniment care are loc la începutul fiecărui an în Las Vegas, Samsung prezenta câteva concept, sub numele de cod Youm, de smartphone-uri care încorporau display-uri flexibile. Era momentul în care companiile începuseră să lucreze la noi display-uri OLED cu mai multă flexibilitate.
De altfel, unul dintre primele terminale de sub umbrela Youm pe care Samsung le-a adus pe piață a fost phablet-ul Galaxy Note Edge.
La începutul lui 2018 presa din străinătate scria despre faptul că LG Electronics ar fi patentat designul unui smartphone pliabil. În vara aceluiași an, Microsoft începuse să lucreze la un device similar inclus în categoria Surface, iar oficialii Samsung anunțau, de asemenea, că au în dezvoltare un astfel de terminal, pe care l-au și prezentat oficial la MWC în luna februarie 2019.
Tuturor le-a luat-o înainte startup-ul chinez Royole, care în toamna lui 2018 lansa FlexPai, un smartphone cu ecran OLED pliabil. Totodată, oficialii companiei precizau că vor investi 30 de milioane de dolari pentru a-I încuraja pe programatorii din toată lumea să creeze aplicații pentru FlexPai. Nu au spus, însă, și care au fost costurile dezvoltării acestui concept.
FlexPai avea un ecran de 7,8 inci în modul tabletă și un display de 5,5 inci în modul smartphone și se plia cu ajutorul unui balamale deloc ”finuță”.
După cum spuneam, dintre brandurile cunoscute care au făcut pasul spre smartphone-urile cu ecran pliabil sud-coreenii de la Samsung au fost primii. Fold avea potențialul de a oferi un singur terminal care să fie și telefon, și tabletă sau laptop. Foarte bun pentru utilizatorii de tip business – mai trebuiau, totuși, să lucreze la designul său, care era destul de incomod. Însă scandalul din jurul primului lor dispozitiv de acest gen a fost unul uriaș.
Samsung Galaxy Fold trebuia să fie pus în vânzare în primăvara lui 2019. Prețul dispozitivului era unul mare: 2.000 de dolari. Telefonul avea două ecrane, unul mic, în momentul în care se plia, și unul de 7,3 inci deschis (se închidea ca un portofel, cu o balama fizică în interior).
Însă în momentul în care a început să fie folosit, ecranul a cedat. Jurnaliștii de tehnologie care testau dispozitivul spuneau că defecțiunea ar putea fi cauzată de înlăturarea peliculei de pe ecran. ”Telefonul vine cu acest strat/ folie de protecție. Samsung spune că nu ar trebui să fie scoasă”, scria pe Twitter Mark Grumar, journalist Bloomberg.
Încercând să iasă cu basmaua curate din acest ”foldgate”, oficialii Samsung declarau la acel moment că ”ecranul principal de pe Galaxy Fold are un strat de protecție superior, care face parte din structura display-ului, proiectat pentru a proteja ecranul împotriva zgârieturilor accidentale. Scoaterea stratului protector sau adăugarea de adezivi pe ecranul principal poate duce la deteriorări. Ne vom asigura că aceste informații sunt furnizate în mod clar clienților noștri.
La rândul lor, cei de la Motorola lansau spre finalul anului trecut Razr, mizând pe reinventarea unui model clasic din portofoliul companiei, de data aceasta în varianta smartphone. În esență, un model pentru fanii brandului și pentru nostalgici. Prețul pe care compania îl propunea era undeva la 1.600 de euro, prea mare pentru specificațiile smartphone-ului: ecran din plastic, nu sticlă, procesor slăbuț (Snapdragon 710), baterie de numai 2510 miliamperi (oricum nu ar fi putut duce un procesor mai bun), camera principală de 16 megapixeli.

Deși Huawei a prezentat prima versiune de smartphone pliabil în luna mai a anului trecut, modelul Mate X nu a ieșit din China. Compania a revenit în acest an cu o nouă iterație a acestui model, sub denumirea Mate Xs (chiar dacă târgul MWC de la Barcelona din acest an a fost anulat, chinezii și-au ținut evenimentul în care au prezentat noul dispozitiv pliabil).
Dispozitivul vine ca o versiune îmbunătățită a modelului de anul trecut, iar compania și-a propus să-l aducă și pe piața din România spre finalul lunii martie. Huawei Mate Xs are designul Falcon Wing, prevăzut cu o balama unică ce permite trecerea între modurile smartphone și tabletă.
Au primit upgrade-uri și materialele din care este realizat ecranul, designul balamalei, conectivitatea 5G și sistemul camerei foto: ecranul flexibil este realizat acum din poliamidă optică cu două straturi ce permite o claritate a imaginii, saturație a culorilor și luminozitate incredibile; balamaua mecanică îmbunătățită include piese noi din metal lichid pe bază de zirconiu, oferind un plus de robustețe și durabilitate; procesorul Kirin 990 5G integrat în Huawei Mate Xs oferă o experiență de utilizator 5G superioară, mai rapidă, mai completă și eficientă din punct de vedere energetic.
Și în cazul acestui model prețul este unul extrem de mare: pornește de la 2.499 de euro.
Revenind la Samsung, compania a mai venit pe piață cu un model pliabil: Galaxy Z Flip.
Galaxy Z Flip este compact, astfel încât îl poți ține cu ușurință în buzunar sau în geantă. Închis, este cât jumătate de palmă. Deschis, dimensiunea ecranului se dublează: 6,7 inci.
Galaxy Z Flip dispune de un Infinity Flex Display de sticlă ultra subțire flexibilă (UTG) produsă de Samsung.
Balamaua folosită în construcția lui Galaxy Z Flip este susținută și de un mecanism CAM dual – mic, conceput pentru a se asigura că fiecare închidere și deschidere a telefonului va fi lină, stabilă. Galaxy Z Flip poate sta deschis în diferite unghiuri, precum un ecran de laptop. Sistemul denumit Hideaway Hinge integrează, de asemenea, o nouă tehnologie de curățare, care folosește fibre de nailon care resping praful și murdăria.
Dispozitivul, care urma să intre la vânzare de la mijlocul lunii februarie, costa circa 1.400 de dolari.

Însă și acest dispozitiv este pentru pasionați, fiind, practic, un test. Este mai subțire și atrăgător comparativ cu Fold, părând oarecum mai normal decât acel model, dar este încă în stadiile incipiente ale dezvoltării sale.
Până la urmă, de ce au ales acești producători de smartphone-uri să aducă pe piață aceste modele și să treacă printr-o serie întreagă de scandaluri și retușuri?
Răspunsul ar putea părea destul de simplu: pentru a testa piața. În lumea startup-urilor există regula testării rapide, cu bani puțini. În cazul Samsung, Huawei sau Motorola, testarea pieței și a reacției consumatorilor nu s-a făcut, din păcate, la costuri reduse. Însă a fost un risc pe care aceste companii și le-au asumat.
De exemplu, anul trecut, divizia de consumer electronics a Samsung a raportat un profit operațional de circa 2,1 miliarde de dolari, în timp ce divizia de device solutions, adică cea care vinde display-uri și chip-uri, a avut un profit operațional de aproape 13 miliarde de dolari. Și pentru acest an, reprezentanții companiei și-au asumat faptul că profitul nu va crește, mizând pe investiții în promovarea dispozitivelor pliabile de acum și dezvoltarea altor modele noi pe acest segment.
Așa că, Samsung își poate permite un eșec în lansarea unui telefon pliabil de test având în vedere imaginea de ansamblu: ceea ce află din dezvoltarea acestuia și aducerea în mâinile consumatorilor, chiar dacă părerile acestora nu sunt deloc bune, poate fi de ajutor pentru dezvoltarea altor segmente mult mai valoroase. Să nu uităm că la mijlocul lunii februarie, compania din Coreea de Sud anunța că este prima din industrie care va comercializa sticla ultra subțire flexibilă (UTG), folosită la ecranul Galaxy Z Flip și către alți producători de telefoane și display-uri.
Da, încă se poate zgâria foarte ușor, însă Samsung și-a luat deja locul pe această nișă, în fața altor competitori și va continua să găsească noi soluții.
Nu știm cât au investit producătorii de telefoane pentru dezvoltarea dispozitivelor pliabile. Putem să ne dăm seama că investițiile sunt de ordinul sutelor de milioane de dolari, dacă nu chiar miliarde. Comparativ cu Samsung, Huawei investește, de exemplu, 2 miliarde de dolari pentru dezvoltarea segmentului 5G și mai pune la bătaie 1 miliard de dolari pentru programatorii dispuși să creeze aplicații pentru propriul sistem de operare de pe telefoane. Așa că ne putem imagina că suma pentru dezvoltarea display-urilor pliable este comparabilă.
La final, nu trebuie să uităm faptul că, dacă la nivelul lui 2017, piața de display-uri flexibile, unde intră, pe lângă smartphone-uri, și televizoare, dispozitive purtabile sau periferice pentru calculatoare, era evaluată la 3,67 miliarde de dolari, valoarea acesteia este estimate la ajungă la 31,5 miliarde de dolari în 2025, cu o creștere anuală de 25,9%.