Viața digitală în contextul pandemiei. 7 tendințe în tehnologie accelerate în următoarele luni
La începutul acestui an, experții Cisco, una dintre cele mai mari companii din lume din domeniul IT și rețelisticii, estimau faptul că, până în anul 2023, 49 de miliarde de dispozitive vor fi conectate la internet, peste 40% dintre acestea fiind mobile. Vorbim deja de câțiva ani despre noi tehnologii, precum realitate virtuală sau augmentată, despre calculatoare cuantice, însă, acestea vor deveni concepte „la ordinea zilei” în următorul deceniu.


Li se vor alătura alte noțiuni, precum streaming 16K, AI, tehnologii radio 5G, Wi-Fi 6 (următorul standard pentru rețelele Wi-Fi), securitate cibernetică adaptivă și predictivă, vehicule autonome și IoT inteligent.
Aceste aplicații de generație viitoare vor crește complexitatea, dincolo de capacitățile pe care actuala infrastructură de internet le poate susține în mod viabil.
În noul deceniu, trebuie regândită și reinventată infrastructura internetului pentru ca acesta să devină mai rapid, mai scalabil, mai rentabil, mai simplu de gestionat și sigur.
Rețelele sociale, streaming-ul și descărcările de conținut video, productivitatea afacerilor, comerțul electronic și industria de gaming vor determina creșterea aplicațiilor mobile, cu aproape 300 de miliarde de aplicații descărcate până în 2023.
Acestea erau estimările pe care compania americană le făcea în primele două luni ale acestui an. De la mijlocul lunii martie, pandemia de coronavirus urma să devină catalistul transformării digitale atât la nivelul consumatorilor mici, adică al nostru, cât și la nivelul afacerilor.
În cadrul CiscoLive!, eveniment organizat în mediul virtual, în perioada 16-17 iunie 2020, experții și specialiștii Cisco au discutat despre modul în care tehnologia va ajuta la modelarea noii normalități.
Criza a subliniat importanța de a avea tehnologii de infrastructură rezistente și scalabile la nivel global, pentru a asigura continuitatea afacerii, productivitatea și un mediu de lucru foarte sigur, dar și pentru a ne asigura că putem avea acces, în continuare, la servicii medicale sau să putem să ne cumpărăm alimente sau lucruri esențiale vieții.
În acest context, cum s-au schimbat comportamentele noastre de consum și de utilizare a tehnologiei, ce noi experiențe pot fi create pentru clienți, angajați sau consumatori, ce standarde vor apărea și care vor fi noile priorități ale companiilor atunci când vorbim de investiții sau alocare de resurse?
Online is king
Companiile care vor să rămână competitive vor trebui să dezvolte servicii online și să-și îmbunătățească sistemele de logistică și livrare. Cele cu strategii online sofisticate vor căuta noi modalități de a îmbunătăți experiența clienților.
Retailerul Tesco, de exemplu, a înregistrat o creștere de 103% a vânzărilor online într-un interval de câteva săptămâni.
Pe zona de comerț la nivel local, o analiză a 2Performant arată faptul că doar în luna aprilie a acestui an, numărul și valoarea vânzărilor realizate de magazinele online prin platforma de marketing afiliat 2Performant a crescut cu peste 100% față de aprilie 2019
Astfel, 10,5 milioane de euro (TVA inclus) în vânzări ai fost generate pentru magazinele online prin intermediul 2Performant.
La fel, în luna aprilie, magazinele online găzduite de platforma de e-commerce Gomag au vândut peste 120.000 de produse, însumând 60 milioane de lei, valoare de două ori mai mare decât în luna martie.
Iar magazinele online din platforma Blugento, un business românesc specializat în furnizarea de soluții ecommerce bazate pe platforma Magento, au înregistrat de 7 ori mai multe comenzi în aprilie față de aceeași perioadă a anului trecut și cu 20% mai multe comenzi ca în Black Friday 2019.
Interfețe și interacțiuni contactless
În ultimii zece ani, interfețele cu ecran tactil au devenit ceva normal. Datorită contextului actual, vom face mai rapid tranziția către interfețe vocale și sisteme machine vision sau plăți contactless. Aceste tehnologii vor ajuta atât la limitarea contactului fizic între oameni, cât și cu suprafețele.
Plățile online cu carduri Visa au crescut cu peste 50% în aprilie 2020 față de aceeași perioadă a anului trecut, în condițiile în care sectorul comerțului electronic în România a înregistrat un avânt puternic după izbucnirea pandemiei de COVID-19.
Această perioadă a accelerat trecerea către mediul digital, multe companii fiind nevoite să își desfășoare activitatea online pentru a-și menține afacerea pe linia de plutire, iar măsurile de siguranță împotriva COVID-19 au influențat comportamentul de plată al consumatorilor. Astfel, există o preferință din ce în ce mai mare pentru plățile contactless și mobile, precum și o trecere la online.
Din datele Visa, 1 din 7 deținători de carduri Visa din România care nu obișnuiau să facă plăți online a achiziționat pentru prima dată cu cardul bunuri sau servicii de pe internet, după declanșarea pandemiei de coronavirus.
Recent, Alpha Bank anunța faptul că va lansa Alpha PhoneOS, o aplicație are va putea să transforme telefonul mobil într-un POS.
Cu ajutorul acestei aplicații, antreprenorii și liber profesioniștii vor avea posibilitatea de a accepta plăți cu cardurile de debit sau de credit contactless sau prin intermediul dispozitivelor dotate cu tehnologia NFC, precum telefoanele, ceasurile și brățările inteligente.
Mai multe servicii de asistență de la distanță
Asistența medicală de la distanță, telemedicina și consultațiile virtuale vor revoluționa sistemul medical. Unii furnizori de servicii de telemedicină au raportat deja o creștere de 50% a programărilor video.
De exemplu, platforma MediCall, primul serviciu video pentru consultații medicale online dezvoltat de Medicover împreună cu ATLAS, a înregistrat peste 30.000 de accesări în perioada martie-aprilie.
Pacienții care au avut nevoie de sfaturi medicale au comunicat video în timp real cu 200 de medici de medicină generală, medicină internă, epidemiologie, pneumologie, boli infecțioase, pediatrie, endocrinologie, gastroenterologie, obstetrică-ginecologie, neurologie, diabet și nutriție, reumatologie și psihologie.
Telemedicina deține răspunsul la multe dintre problemele din sistemul de sănătate din România. Rezultate unui sondaj publicat la începutul anului 2020, la care au răspuns peste 10.000 de persoane din 8 orașe din România, a arătat că 85% dintre persoanele care au nevoie de asistență medicală amână de obicei vizita la medic sau o anulează cu totul.
Tendința de a lucra de la distanță sau de a realiza consultații medicale, de a limita interacțiunea va fi vizibilă în multe aspecte ale vieții noastre.

Pentru call centere, de exemplu, tranziția de la lucrul preponderent la birou la lucrul de la distanță a dus la rezultate surprinzătoare, în unele cazuri.
Un director din sectorul bancar a declarat că banca la care lucrează a înregistrat o creștere de 40% a productivității echipelor care asigurau de la distanță serviciile de asistență pentru clienți, menționând că revenirea angajaților la sediul fizic al call center-ului ar putea să nu mai reprezinte o opțiune.
Chiar și în domeniul asigurărilor se observă o accelerare a digitalizării. Astfel, de curând, OMNIASIG Vienna Insurance Group și startup-ul FintechOS au finalizat prima etapă a procesului de digitalizare a portofoliului de produse și servicii de asigurare de sănătate, în cadrul parteneriatul demarat anul trecut.
Primele acțiuni au constat în implementarea și automatizarea unei serii de procese în cadrul liniei de asigurări de sănătate, ce include și produsul OMNI+, recent lansat de OMNIASIG.
Astfel, sunt digitalizate, în prezent, managementul intern al ofertelor și al polițelor de asigurare de sănătate, managementul portofoliului și al asiguraților, gestionarea dosarelor de daună și a documentației aferente, a tuturor interacțiunilor cu clienții (solicitări, clarificări), precum și a rețelei de furnizori de servicii medicale. Totodată, raportarea statistică a informațiilor referitoare la portofoliul de produse de asigurare și servicii, se realizează acum automat, fără intervenție umană.
Modelul forței de muncă distribuite
În prezent, companiile lucrează la planurile de revenire a angajaților la birou, într-un mediu sigur, sănătos și productiv.
Ce schimbări au fost luate în calcul? Coridoare mai largi, cu trafic unic, o filtrare mai bună a aerului, sisteme de comandă fără atingere pentru lifturi și materiale antimicrobiene în cazul construcțiilor noi.
În cazul celor care rămân să lucreze de acasă, mai multe sesiuni de videoconferință îi vor conecta cu restul colegilor.
Sunt și companii care au mers mai departe folosindu-se de ceea ce este mai nou în tehnologie pentru ca angajații să se bucure de timpul petrecut alături de colegi. De exemplu, în luna aprilie, HTC anunța faptul că lansează versiunea beta a VIVR Sync, aplicația sa de întâlniri și colaborare de distanță.
Ce este nou? Faptul că Sync aduce colaborarea în VR, permițând echipelor interne și externe ale unei companii să se întâlnească în spațiul virtual.
Suportând până la 30 de participanți simultan, Vive Sync permite utilizatorilor să susțină întâlniri interne creative, discuții școlare în clase online, conferințe de presă virtuale sau chiar prezentări de vânzări la distanță.
Integrându-se cu OneDrive, Vive Sync permite participanților să partajeze ușor, direct din serverul lor, documente precum fișiere video, prezentări PowerPoint și materiale 2D & 3D. Deciziile sau informațiile importante pot fi partajate în afara platformei Sync prin capturi de ecran sau prin notițe voice-to-text.
Folosind aplicația mobilă Sync Avatar Creator, disponibilă în App Store și Google Play, participanții își pot crea avataruri personalizate și dinamice, construite după chipul și asemănarea lor, pentru a servi drept reprezentarea lor digitală.
Prin funcția de urmărire a întregului corp, avatarurile participanților comunică limbajul corpurilor lor din realitate, contribuind la transmiterea atenției lor complete către colegi.

Educația de la distanță
În întreaga lume, școlile au fost închise și peste 1,2 miliarde de copii au fost nevoiți să-și continue orele de la școală acasă. Sistemul educațional s-a schimbat dramatic.
Cercetările din domeniu sugerează că învățarea online ajută la îmbunătățirea procesului de memorare a informațiilor, într-un timp mai scurt, ceea ce înseamnă că schimbările aduse de această pandemie ar putea fi menținute.
Și la nivel local, declanșarea pandemiei au mutat în mediul online învățământul. Și cum de acum înainte profesorii vor fi nevoiți să își certifice competențele digitale, au fost lansate inițiative de training a acestora.
Inițiativa Națională de Continuitate dezvoltată de Digital Nation a înregistrat rezultate pozitive, la doar o lună de la lansarea primului program din proiect.
Peste 35.000 de profesori din toată țara – aproximativ 15% din totalul cadrelor didactice din România – au participat în perioada 4 aprilie – 18 mai 2020 la cursurile accelerate de formare în predarea online Profesor în Online.
Cadrele didactice au fost din arii de predare mixte: 60% au fost cadre didactice din ciclul de învățământ primar și gimnazial, urmate de liceal (24,6%) și preșcolar (12, 6%).
Absolvenții au raportat o creștere semnificativă a abilităților digitale – de 92%, așa cum a fost percepută de cursanți, respectiv de 63% potrivit măsurătorilor realizate de Digital Nation.
În ceea ce privește companiile, este esențial ca acestea să fie ajutate să-și regândească modul de lucru, inclusiv cum să-și mențină angajații informați, cum să respecte reglementările stabilite de autorități și cum să asigure sănătatea fizică și psihică a angajaților.
Un studiu realizat la începutul lunii mai de către compania românească Bittnet Training, arată faptul că această criză generată de focarul COVID-19 a afectat negativ trei sferturi dintre respondenți, aproximativ 77%.
Companiile care au rămas neafectate sau afectate in mod pozitiv provin în principal din domenii ca educație, IT&C, HR și recrutare, servicii și utilități, finanțe-contabilitate, management și consultanță.
Majoritatea respondenților se confruntă cu provocări legate de menținerea proceselor de training și dezvoltare a angajaților, întrucât 50% dintre respondenți au declarat că au avut sau vor avea bugetele pentru programele de training înghețate pe toată durata crizei.
Totodată, 31% dintre respondenți au susținut că aceste programe nu sunt o prioritate pentru management, în timp ce 23% s-au confruntat cu reticența angajaților față de programele de training online sau live-virtual.
Cu toate acestea, doar 26,5% dintre companii au oprit complet programele de training ale angajaților, 47%, continuă cursurile iar restul respondenților au decis să amâne aceste activități pentru a doua jumătate a anului 2020.
De la evenimente live, la live-uri pe internet
Într-un viitor nu foarte îndepărtat, companiile vor migra de la evenimente fizice la evenimente virtuale.
Au făcut-o deja de la declanșarea pandemiei, când au fost anulate, sau mutate în mediul online o serie întreagă de evenimente, precum conferințe, târguri sau chiar și concerte.
Din datele Eventbrite, evenimentele profesionale și de business au crescut cu 1.100% în luna aprilie 2020 comparativ cu luna aprilie a anului anterior.
În țara noastră, oficialii elefant.ro anunțau faptul că, la prima ediție a unui târg de carte online pe care l-au organizat la finalul lunii mai, 1 milion de oameni au ”vizitat” pagina evenimentului în cele 5 zile de desfășurare.
Totodată, OneLine Wedding Market, primul și unicul târg online interactiv din România cu tur virtual 360°, care s-a desfășurat de pe 8 mai până la data de 17 mai, a adunat la standuri virtuale peste 80 de expozanți.
Turul virtual interactiv a oferit o experiență 360° de explorare a opțiunilor similară cu cea oferită de târgurile offline. Totul de la distanță, din confortul propriei locuințe, de pe un calculator sau laptop.
Pe termen lung, specialiștii Cisco estimează o creștere accentuată a evenimentelor hibride, în care unele componente se desfășoară în spații fizice, iar altele sunt livrate digital.
Nu poți fi în online în siguranță dacă uiți de securitatea cibernetică
Cercetătorii Cisco Talos au observat că virusul COVID-19 este folosit ca temă în atacurile cibernetice – făcându-le să pară mai credibile.
Schimbările dramatice aduse în peisajul IT de numărul uriaș de angajați care lucrează din afara birourilor de pe dispozitivele companiei expun organizațiile la numeroase riscuri de securitate și reprezintă o bună oportunitate pentru răufăcători să obțină acces la informații sensibile.
Conform respondenților unui studiu realizat de Bitdefender în luna iunie, sunt în creștere atacurile prin înșelăciune de tip phishing, ransomware și cele venite prin social media. Creșteri semnificative au înregistrat atacurile ransomware, cu 31%, și de blocare a serviciilor online, cu 36%, față de perioada similară din 2019.
Totodată, cercetătorii Safetech spun că, de la izbucnirea focarului de COVID-19, hackerii au creat la nivel global, 130.000 de noi domenii de email care tratează subiectul pandemiei, folosite special pentru a ocoli filtrele standard antispam utilizate de companii.
Conform unor studii recente, se estimează că, în fiecare zi sunt create peste 10.000 de domenii web asociate cu subiectul coronavirus, iar aproximativ nouă din zece sunt malițioase și au scopul de a livra informații incorecte sau de a vinde produse false.
La finalul lunii iunie, cercetătorii Kaspersky anunțau faptul că au descoperit o nouă tehnică pentru furtul informațiilor de plată ale utilizatorilor de pe site-urile de cumpărături online – acest tip de atac este cunoscut sub numele de web skimming.
Prin înregistrarea pe Google Analytics și introducerea unui cod de urmărire a conturilor în codul sursă al site-urilor web, atacatorii pot colecta detaliile cardurilor de credit ale utilizatorilor.
Peste 20 de magazine online din întreaga lume au fost compromise folosind această metodă.
Skimming-ul web este o practică populară, utilizată de către atacatori pentru a fura detaliile cardurilor de credit ale utilizatorilor din paginile de plată ale magazinelor online, prin introducerea unei linii de cod în codul sursă al site-ului.
Acest cod rău intenționat colectează apoi datele introduse de vizitatori pe site (de exemplu, numele de utilizator și parola sau numărul cardului de credit) și trimite datele recoltate la adresa specificată de atacatori în codul rău intenționat.
Organizațiile trebuie să fie și mai vigilente, o infrastructură de rețea strâns integrată cu securitatea fiind esențială.
Pandemia a schimbat multe lucruri în ceea ce privește viața noastră, atât în ”offline”, cât și în mediul digital.
Lecțiile învățate din această experiență ne vor oferi o perspectivă asupra modului în care răspundem la viitoarele pandemii, dar și cum ne putem folosi de tehnologii și de dispozitivele inteligente pe care le avem la dispoziție pentru a ne informa, a lucra de la distanță, a face cumpărături, dar și de a avea grijă de sănătatea noastră.