Tully, aplicația dezvoltată de doi români, care protejează copiii cu probleme emoționale
O echipă de români cu experiență în finanțe, vânzări, economie, psihologie și IT lucrează din 2017 la dezvoltarea startup-ului Tully, un asistent inteligent pentru gestionarea emoțiilor. În esență, Tully este o brățară cu senzori care măsoară cât de agitat este un copil, și îl ajută în procesul de recunoaștere a emoțiilor și control al reacțiilor emoționale. Următorul pas pentru fondatorii Tully este de a extinde utilizarea și către adulți, precum și spre alte afecțiuni.


Inițiat la Cluj de Marius Rus și soția sa Adina, cărora li s-au alăturat și alți profesioniști, Tully a creat un software și un dispozitiv purtabil pentru monitorizare și control emoțional destinat copiilor diagnosticați cu ADHD (Tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție).
„Încă suntem în faza de început a business -ului. Am început de la idee acum vreo 4 ani și suntem pe ultima 100 de metri a lansării, sperăm că vom lansa pe finalul lunii martie/începând de aprilie”, ne povestește Marius Rus.
Marius este specialist în finanțe și vânzări, absolvent al unui program de MBA la UC Berkeley. Înainte de a fonda Tully, Marius a lucrat în consultanță, investiții și strategie în cadrul unor firme precum A.T. Kearney sau Evozon.
Soția sa, Adina, este Doctor în economie și iar din 2000 este Lector la FSEGA, Babeș-Bolyai Cluj, unde predă Investiții și Economie Comportamentală.
A lucrat voluntar ca și consilier pentru copii cu nevoi speciale de educație (autism și ADHD) timp de 2 ani în 3 școli din San Francisco, în timp ce Marius urma programul MBA.
Acela a fost moment în care și-a descoperit pasiunea pentru acest domeniu. Odată reveniți în țară, Adina s-a înscris la un Masterat în Psihologie, Consiliere și Dezvoltarea Copilului și a continuat să lucreze ocazional cu copii cu ADHD.
Ce este ADHD
Tulburarea de hiperactivitate și deficit de atenție (ADHD) este cea mai frecventă tulburare de neurodezvoltare apărută în copilărie.
De cele mai multe ori, boala este diagnosticată la copii în jurul vârstei de 6-7 ani, când simptomele devin mai evidente odată ce copilul intră în colectivitate, și continuă adesea în timpul adolescenței și al maturității.
Copiii cu ADHD pot avea dificultăți în menținerea atenției, în controlul comportamentelor impulsive (pot acționa fără să se gândească care va fi rezultatul) sau pot să fie excesiv de activi.
Cel mai frecvent, copilul prezintă toate cele trei componente ale acestei tulburări (neatenție, impulsivitate, hiperactivitate), într-o combinație variabilă de severitate. (Sursă: Regina Maria)
Doar la nivelul Statelor Unite se estimează ca numărul copiilor diagnosticați cu ADHD să fie de peste 6 milioane. (Sursă: SingleCare)
Testarea Tully
Cofondatorul și CEO-ul Tully precizează faptul că au lucrat cu două cabinete psihologice și cu Centrul de Resurse pentru Adolescenți Cluj, cu aproximativ 30 de copii, însă doar în faza de testare și dezvoltare.
„Cei care au fost implicați în faza de testare a intervenției (partea în care brățară funcționează că și <<early warning system>>, alertând copilul cu privire la un eveniment emoțional de intensitate ridicată) au fost încântați de ajutor primit în controlul reacțiilor emoționale”, afirmă Marius.
Până în acest moment testarea a fost efectuată exclusiv în România, însă Marius ține să menționeze faptul că echipa se află aproape de a definitiva o colaborare un spital și o universitate din Spania.
Potențialul Tully
„Ne adresăm utilizatorilor în toate țările, și, având în vedere mărimea pieței și rată de diagnosticare putem să fim destul de siguri că după lansare majoritatea lor vor fi din afară României”, declară Marius Rus.
Așa cum precizam, focusul Tully este pe suportul copiilor cu manifestări de hiperactivitate. Planul fondatorilor este ca la scurt timp după lansare să poată extinde utilizarea și pentru adulții cu ADHD. Alte condiții, incluzând anxietatea și depresia, sunt pe harta de dezvoltare a românilor.
„În ultimii 3 ani și ceva am creat și dezvoltat integral brățara, trecând prin multiple iterații și prototipuri”, spune cofondatorul Tully.
Cum funcționează Tully

Acesta adaugă faptul că, în varianta actuală, Tully utilizează un set de senzori, de la puls și variabilitatea bătăilor inimii la concentrația de oxigen în sânge, conductivitatea pielii, temperatura și mișcare, pentru a calcula un scor al agitației.
„Utilizăm acest scor pentru a evalua nivelul emoțional și a prognoza eventuale << emoțional meltdowns >>. Când acestea apar, Tully alertează utilizatorul și îl ghidează, printr-un set de exerciții învățate de la terapeut, înapoi spre o stare de calm. Dacă utilizatorul este sub consiliere psihologică Tully poate pune la dispoziția acestuia, evident prin intermediul utilizatorului sau părinților, date complete cu privire la nivelul emoțional și reacțiile avute în cursul zilei”, explică Marius Rus.
În ceea ce privește relizarea device-ului propriu-zis, fondatorul Tully precizează faptul că prototipurile au fost realizate la Cluj, însă PCB (circuitul imprimat) a fost comandat din afară. „Producția de scară va fi de asemenea realizată în afara României, nu avem capabilitățile tehnice pentru a o realiza inhouse”, precizează el.
Investiții în dezvoltare
Până în acest moment, în dezvoltarea Tully – adică dezvoltarea device-ului și a softului, în testări, validarea tehnologie și pregătirea lansării – au fost investiți peste 250.000 de euro, atât din fonduri personale, cât și de la investitori și din granturi.
La finalul lunii octombrie a anului trecut, Tully fost desemnat cea mai promițătoare inovație în domeniul medical de către juriul internațional al EIT Health InnoStars Awards 2021, câștigând Marele Premiu în cadrul competiției. Startup-ul românesc a primit în urma competiției o finanțare totală în valoare de 50.000 de euro.
În vara lui 2020, fondatorii Tully primeau o finanțare în valoare de 45.000 de euro de la un grup de investitori privați. Investiția se adăuga la acel moment unui grant RIS EITHealth InnoStars în valoare de 75.000 de euro, în care Stressless colabora cu Facultatea de Psihologie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și cu FreshBlood.
Tully și pentru alte afecțiuni
Odată lansat, după estimările fondatorilor, cel târziu în luna aprilie, Tully va începe pregătirile pentru obținerea certificării ca și dispozitiv medical, certificare care începe cu teste clinice.
Viziunea proiectului este de a crea în cele din urmă o gamă completă de suport psihologic automat pentru tulburările de integrare senzorială, de la afecțiuni specifice (ADHD, tulburare bipolară, autism) la afecțiuni generale, cum ar fi anxietatea sau depresia.