Trenduri pentru smartphone-uri în 2020. Cum vor evolua telefoanele
Anul 2020 va reprezenta un nou punct de răscruce în ceea ce privește telefoanele mobile. Producătorii se pregătesc de noi trenduri în lupta pentru supremația pe piață.


Și cum în ultimii ani calitatea acestora a crescut atât de mult încât consumatorii nu mai pot da greș când fac o alegere, diferențele se fac la alte capitole. Când vine vorba de noile trenduri pentru smartphone-uri în 2020, lucrurile nu se vor schimba foarte mult față de anul acesta. Producătorii vor încerca să aducă îmbunătățiri la 3 capitole importante: design, cameră și baterie.
Trendurile anului 2020 pentru smartphone-uri
Când vine vorba de design, ultimii ani au adus multe telefoane asemănătoare între ele, astfel că este dificil uneori să fie făcută diferența între modele dacă telefonul este închis. Un aspect care se va schimba în 2020 este renunțarea la notch.
Producătorii testează deja de un an diferite variante precum o gaură mică în ecran (Samsung Galaxy S10 și Note 10), cameră rotativă sau care se glisează (Galaxy A80 sau Xiaomi Redmi K20 Pro) sau chiar și un al doilea ecran pe partea din spate a telefonului. Obiectivul este un raport între ecran si carcasă cât mai aproape de 100%.
Dacă în 2019 telefoanele cu ecran pe toată partea din față a telefonului au fost din gama mid-range, fiind vorba de un test al producătorilor, acest trend va fi mutat pe flagship-uri în 2020, inclusiv pentru următorul iPhone. De asemenea, telefoanele de top vor face pasul către un ecran OLED cu o rata de refresh a ecranului de 90 Hz, ceea ce îmbunătățește substanțial experiența.
Camera de pe spatele telefonului rămâne unul dintre principalele argumente pentru consumatori când este făcută alegerea pentru următorul telefon. Iar ultimele 12 luni au dus la un progres semnificativ din acest punct de vedere, inclusiv când este vorba despre fotografii în condiții de iluminare slabă.
Trendul anului 2020 va fi reprezentat de folosirea a 4 senzori pe spate: unul normal, unul wide (unghi larg) și unul telephoto pentru zoom optic și, nu în ultimul rând, senzorul „time of flight”, care analizează distanța între cameră și subiectul fotografiei.
Și la capitolul baterie telefoanele de top au progresat mult în ultimii ani. Un smartphone de top ajunge în prezent la aproximativ 8 ore de ecran pornit, ceea ce înseamnă mai bine de o zi de funcționare în condiții normale de utilizare. Procesoarele folosite de producători, deși mai puternice, sunt mult mai eficiente din punct de vedere al consumului. Anul 2020 va fi cel în care producătorii vor încerca să ducă limita spre 2 zile de funcționare în condiții normale, pentru telefoanele de top.
Seria Galaxy S20
Samsung și-a definit liniile în 2019 mai bine ca niciodată. Dacă în trecut putea crea confuzie cu diferențele din seria A și seria J, în 2019 și în 2020 utilizatorii vor avea 3 serii clare: Galaxy S, Galaxy A și Galaxy Note. Fiecare serie va avea diferite modele pentru un public diferit.
Seria Galaxy S20 a fost lansată în 2020, în luna februarie, și conține pe lângă versiunea clasică și una cu ecran mare, dar și una cu tehnologie 5G. Când această tehnologie va deveni răspândită la nivel global este de așteptat ca toate versiunile telefoanelor celor de la Samsung să vină cu ea implementată.
Seria Galaxy A
Seria Galaxy A a dus în 2019 la contopirea mai vechii serii A cu seria J. Astfel au fost lansate simultan nu mai puțin de 17 telefoane diferite, dacă luăm în calcul și versiunile S, precum și A90 5G. Acestea sunt din gama low-end și mid-range, însă Samsung folosește această serie și pentru a testat diferite tehnologii înainte de a le implementa pe flagship-uri, exemplul fiind camera rotativă de pe Galaxy A80.
Seria Galaxy Note
Galaxy Note și-a creat un nume important când vine vorba despre telefoanele de tip phablet și continuă să aibă succes cu noile îmbunătățiri aduse stylus-ului. Despre specificații, camere foto, design, display și funcțiile stylus-ului poți citi mai multe și în acest review la Samsung Galaxy Note 10 Plus.
Anul 2020 nu va aduce modificări în ceea ce privește programul de lansări al celor de la Samsung, singurul semn de întrebare fiind legat de Galaxy Fold.
Prezentat în 2019, telefonul a fost scos la vânzare abia în luna septembrie astfel că este greu de crezut că a doua generație a telefonului cu ecran pliabil să fie prezentată mai devreme de a doua jumătate a lui 2020. În schimb, pentru că Galaxy Fold s-a bucurat de succes, Samsung a pus pe piață și Galaxy Z Flip, care vine cu un ecran de 6.7”, dar care pliat ți se potrivește perfect în palmă.
Cu ce smartphone iPhone va cuceri Apple piața
Apple rămâne unul dintre producătorii care setează standardul telefoanelor mobile. Ultimele 2 modele de iPhone nu au mai adus însă schimbări majore în ceea ce privește design-ul și noile tehnologii. Dacă în primul deceniu de iPhone utilizatorii s-au obișnuit ca o dată la 2 ani să existe schimbări majore iar anii impari să aducă versiunea S care să reprezinte un upgrade la precedentul model, în 2018 și 2019 cei de la Apple au păstrat linia din 2017 când a fost lansat iPhone X. Cei de la Apple au decis să amâne schimbările majore pentru 2020.
iPhone 12
Viitorul iPhone nu va mai avea notch, ci ecran pe toată suprafața telefonului. Mai mult, conform analistului Ming Chi Kuo toate modele de iPhone ce vor fi lansate în 2020 vor veni cu tehnologie 5G. De asemenea, toate versiunile vor avea display OLED. Alte tehnologii cu care ar putea veni viitorul iPhone este ecran cu 90Hz și încărcare wireless inversă.
iPhone SE
iPhone SE este primul telefon Apple care vine cu un preț imbatabil pentru calitatea pe care o oferă. Procesorul A13 Bionic, cel pe care îl regăsim și pe iPhone 11 Pro, are o viteză impresionantă și putem spune că este unul dintre cele mai rapide create vreodată. Telefonul oferă multe dintre funcțiile smartphone-urilor premium Apple, inclusiv cameră performantă, rezoluție 4K, atingere haptică sau încărcare rapidă, sub designul clasic al unui iPhone, însă la un preț de două ori mai mic.
Așadar, producătorii și consumatorii pot intui ușor ce trenduri pentru smartphone vor fi în 2020. Evoluția telefoanelor va continua să fie legată de design și camere, în primul rând, iar experimentele din ultimii 2 ani precum camerele rotative sau care se glisează vor reprezenta soluțiile alese de producători pentru un telefon cu ecran pe toată suprafața telefonului.