← Zoom out

Traficul de date pe smartphone și tabletă – cum setezi o limită, tarife SEE și non-SEE

Când achiziționezi un smartphone sau o tabletă în 2020, traficul de internet este vital pentru a profita la maximum de tot ce-ți poate oferi telefonul mobil. De aceea, este foarte important să știi care sunt ofertele care te avantajează.

Sebastian Ujică in Trending
1 Oct 2020  |  3 min
Traficul de date pe smartphone și tabletă – cum setezi o limită, tarife SEE și non-SEETraficul de date pe smartphone și tabletă – cum setezi o limită, tarife SEE și non-SEE
Foto: Shutterstock
Let others know:

Join the conversation:
0

Traficul de date pe smartphone sau pe o tabletă îți permite să faci streaming audio sau video – să te uiți la filmele tale preferate sau la clipuri online – să te joci online, să faci browsing pe internet sau pe rețelele de socializare sau să inițiezi apeluri video cu cei dragi.

Ce înseamnă trafic de date

Traficul de date înseamnă volumul de conținut vizualizat prin rețelele celulare 3G, 4G sau 5G. Practic, cât internet consumă un utilizator cu ajutor telefonului mobil sau al tabletei. Dacă stai mereu cu datele mobile pornite pe smartphone sau tabletă și consume mult conținut video prin streaming, atunci ai nevoie de un abonament cu suficient trafic de date, așa încât să te asiguri că nu vei depăși limita lunară și nu vei avea costuri suplimentare.

Dacă obișnuiești să călătorești des în Europa, atunci vei avea nevoie cu un abonament care să îți asigure trafic de date și în roaming, în timp ce pentru călătoriile în afara continentului sau în afara țărilor din Spațiul Economic European vei avea nevoie fie de un abonament cu trafic de date international, fie de o opțiune, în funcție de țara în care călătorești și de categoria în care este încadrată aceasta.

Cum verifici traficul de date

La Vodafone, există mai multe metode prin care poți verifica traficul de date consumat.

  • În contul MyVodafone – unde poți afla imediat cât internet ai consumat în luna respectivă și cât mai este disponibil.
  • În aplicația MyVodafone – te loghezi și vei avea acces imediat la beneficiile pe care le ai rămase pe luna respectivă în abonament sau la cartelă.
  • În același mod, poți apela la serviciile *100# și *222 și poți verifica informații despre traficul de date.

Cum setezi o limită a traficului de date

Dacă nu ai un plan nelimitat și nu vrei să depășești traficul de date din abonamentul sau cartela ta, iată cum poți proceda:

Limită trafic de date în roaming

Dacă nu vrei să depășești o anumită sumă atunci când ești în roaming și nu ai un plan tarifar care să includă trafic de date în roaming sau l-ai depășit deja, Vodafone îți pune la dispoziție opțiuni prin care poți fi notificat la atingerea unor praguri valorice pentru traficul de date din roaming.

Roaming Date Limita Standard 50: La atingerea pragului de 40 EUR, primeşti o notificare prin SMS de la numărul 8888 cu posibilitatea de a prelungi sesiunea de date peste 50 EUR. Dacă nu doreşti extinderea sesiunii, serviciul de date roaming se întrerupe la atingerea valorii de 50 EUR.
Dacă doreşti extinderea sesiunii de date, trimite un SMS la numărul 8888 şi poţi folosi serviciul de date în continuare.

Roaming Date Notificări:

Primeşti notificări prin SMS de la numărul 8888 de fiecare dată când atingi unul dintre pragurile de notificare prestabilite, dar serviciul de date roaming nu va fi întrerupt.

Poți găsi mai multe detalii și informații utile aici.

Nu ești sigur în ce categorie se încadrează țara în care călătorești sau ce beneficii îți oferă în roaming abonamentul sau cartela ta? Verifică aici lista țărilor. 

Limită trafic de date pe Android

Dacă ai un telefon cu Android, tot ce ai de făcut este să intri în Setări -> Conexiuni -> Utilizare date -> Avertisment ciclu facturare și date -> Setare limită date. Aici va trebui să activezi setarea și să selectezi apoi limita la care vrei să primești notificarea de avertizare.

Limită trafic de date pe iOS

iOS încă nu oferă o metodă prin care să poți opri automat datele mobile după depășirea unei limite stabilite de tine, însă poți limita aplicațiile care accesează datele mobile, în special pe acelea care consumă mult: aplicații de streaming sau social media. Pentru a face acest lucru trebuie să intri în Settings -> Mobile data.

Nu uita și să oprești actualizările automate ale aplicațiilor, astfel încât să le poți face doar atunci când ești conectat la Wi-Fi, nu automat, din traficul tău de date mobile.


Sebastian Ujică
Experiența de 10 ani din lumea jurnalismului sportiv și pasiunea pentru lumea tech m-au împins spre Zoom by Vodafone. Scriu despre orice gadget sau smartphone care îmi iese în cale și abia aștept să văd cum se schimbă lumea cu ajutorul tehnologiei.


>