← Zoom out

Totul despre roaming. Cum se activează și care sunt tarifele

Verifici vremea, stabilești trasee, cumperi bilete, verifici recenzii la hoteluri și restaurante, faci rezervări, navighezi cu ajutorul Google Maps sau Waze, îți comanzi un taxi și câte altele. Smartphone-ul a schimbat atât de mult modul în care călătorim încât puțini își mai amintesc cum era înainte să ne bucurăm de toate avantajele acestui device. Însă pentru a-l putea folosi la capacitate maximă în orice țară te-ai afla, mai ai de făcut un pas: să te asiguri că ai roamingul activat.

Sebastian Ujică in Trending
14 Oct 2020  |  5 min
Let others know:

Join the conversation:
1

Activarea roamingului este echivalentă cu a-ți putea folosi telefonul mobil pentru a efectua apeluri, a trimite mesaje și a naviga pe internet. Fără roaming activ, nu numai că nu vei putea face aceste lucruri, dar nici nu vei putea să primești mesaje sau apeluri cât timp te afli în străinătate. Vestea bună este că activarea roamingului nu este o operațiune complicată și o poți efectua online, rapid și sigur.

Ce este serviciul de roaming

Serviciul de roaming este cel aplicat atunci când un utilizator folosește telefonul mobil pentru apeluri, mesaje sau internet în afară țării de origine. Începând cu 2017, în țările membre ale Uniunii Europene se aplică tarifele naționale în roaming, pentru apeluri și SMS-uri.

Cei care vor să beneficieze și de date mobile în roaming vor trebui să se asigure că au un abonament care include date și în roaming sau o cartelă cu un astfel de beneficiu.

Cum verifici dacă serviciul roaming este activat

La Vodafone, ai la dispoziție mai multe metode pentru a verifica dacă serviciul de roaming este activat.

 • Aplicația My Vodafone – Roaming
 • Contul My Vodafone – Internațional și roaming
 • Apel la *222 – Spune-i robotului Andreea „Activare roaming”. Vei fi întrebat dacă dorești informații despre serviciul roaming pentru numărul de pe care suni sau pentru un alt număr de telefon.
 • Apel la *100# – Internațional și roaming

Prin oricare dintre aceste metode poți afla dacă roamingul este activ pe telefonul tău.

Cum se activează serviciul de roaming

Activarea roamingului se poate face la fel de ușor ca verificarea stării acestui serviciu.

 • Aplicația My Vodafone – Secțiunea roaming
 • Contul tău My Vodafone – Roaming și internațional
 • Apel la *222. Spune-i robotului Andreea „Activare roaming”
 • *100# – Internațional și roaming

Recomandarea este ca serviciul de roaming să fie activat cu mai bine de 24 de ore înainte de plecarea în străinătate.

Activarea roamingului la abonament

Activarea roamingului la abonament se face urmând pașii de mai sus. Dacă vrei să beneficiezi și de date mobile în roaming, trebuie să te asiguri că abonamentul tău are inclus și acest beneficiu. Poți verifica lista de abonamente Vodafone aici.

Activarea roamingului la cartelă

Dacă ești utilizator de cartelă prepaid, pentru a activa roamingul va trebui să te asiguri că ai activă o opțiune care să includă și beneficii în roaming. Poți să optezi fie pentru activarea unei astfel de opțiuni, fie poți păstra tarifele standard.

Poți verifica extraopțiunile promoționale fie din aplicația sau din contul tău My Vodafone, la secțiunea Promoții, fie printr-un apel gratuit la *100#, secțiunea Promoții.

De asemenea, poți verifica ce alte extraopțiuni sunt compatibile cu planurile tale aici.

Unde este disponibil serviciul roaming

Serviciul de roaming este disponibil în toate țările lumii, iar acestea sunt împărțite pe zone. În funcție de zonă, se aplică diferite tarife pentru apeluri vocale, mesaje și date mobile. Costurile serviciului de roaming în afara Uniunii Europene poate fi destul de ridicat, așa că este recomandat să te informezi înainte de a pleca din țară.

Care sunt tarifele în roaming (și voce, și date)

În cazul unei călătorii într-unul dintre statele membre ale Spațiului Economic European (SEE), tarifele sunt cele naționale standard, iar abonații pot folosite minutele și traficul disponibil, cât timp nu este vorba de o utilizare abuzivă sau excesivă conform regulamentului de roaming UE 531/2012 modificat şi completat de Regulamentul UE 2016/2286.

Utilizarea excesivă face referire la depășirea consumului în roaming comparativ cu cel național pentru o perioadă de 4 luni consecutive.

Pentru țările din afara spațiului SEE există tarife diferite, iar la Vodafone ai la dispoziție un calculator care îți prezintă toate tarifele, în funcție de țara unde vrei să călătorești, dar și cele mai bune oferte.

Important! La Vodafone ai la dispoziție și un sistem de alertare la atingerea unor praguri valorice de 40, 50, 200, 400 și 500 de euro. Astfel, vei primi o avertizare când te apropii de pragul selectat, așa încât să nu ai parte de costuri neprevăzute la factură.

Țările SEE

Țările pentru care se aplică tariful standard și pentru care sunt valabile beneficiile naționale sunt: Austria, Azore, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Gibraltar, Grecia, Guadelupa, Guyana Franceză, Insula Sfântul Martin (partea franceză), Insulele Åland, Insulele Canare, Insulele Reunion, Irlanda, Islanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Madeira, Malta, Marea Britanie, Martinica, Mayotte, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, precum și zona Balcani non-UE: Albania, Bosnia Herțegovina, Kosovo, Muntenegru, Republica Macedonia, Serbia.

Țările non-SEE

Pentru celelalte țări se aplică tarife suplimentare iar acestea cresc cu cât este vorba despre o zonă cu număr mai mare. Iată cum sunt țările împărțite pe zone:

Zona 2: Africa de Sud, Australia, Elveția, Egipt, Ghana, Hong Kong, India, Japonia, Malaezia, Noua Zeelandă, Qatar, Singapore, Statele Unite ale Americii, Turcia.
Zona 3: Argentina, Barbados, Bermuda, Brazilia, Brunei, Cambodgia, Columbia, Congo, Coreea de Sud, Costa Rica, Republica Dominicană, Ecuador, Guatemala, Guyana, Insulele Cayman, Insulele Feroe, Insula Man, Insulele Turks și Caicos, Insulele Virgine Britanice, Jersey, Kenya, Macedonia, Monaco, Panama, Peru, Puerto Rico, Republica Moldova, Taiwan, Thailanda, Uruguay
Zona 4: Andora, Arabia Saudită, Bahrain, Bangladesh, Benin, Bosnia-Herțegovina, Canada, Republica Ciad, Chile, China, Coasta de Fildeș, Curacao, Fiji, Gabon, Georgia, Guernsey, Indonezia, Iran, Israel, Jamaica, Iordania, Kazahstan, Laos, Macau, Mauritius, Mexic, Mongolia, Mozambic, Nigeria, Filipine, Republica Democratică Congo, Rusia, Rwanda, Sri Lanka, Tanzania, Togo, Uganda, Ucraina, Emiratele Arabe Unite, Yemen, Zambia
Zona 5: Afganistan, Algeria, Antilele Olandeze, Angola, Anguilla, Antigua și Barbuda, Aruba, Azerbaidjan, Bahamas, Botswana, Burkina Faso, Camerun, Cuba, Dominica, El Salvador, Guineea, Guineea-Bissau, Granada, Haiti, Honduras, Insula Capului Verde, Insulele Falkland, Insulele Norfolk, Insulele Solomon, Irak, Kuwait, Lesotho, Liberia, Libia, Malawi, Mali, Maroc, Montserrat, Myanmar, Nepal, Nicaragua, Niger, Oman, Palestina, Papua Noua Guinee, Paraguay, Polinezia Franceză, Republica Centrafricană, Samoa, San Marino, Sfântul Cristofor și Nevis, Sfântul Vicențiu și Grenadinele, Sierra Leone, Sudan, Sudanul de Sud, Sfânta Lucia, Somalia, Surinam, Tadjikistan, Tonga, Uzbekistan, Vanuatu, Vietnam, Zimbabwe
Zona 6: Armenia, Belarus, Belize, Bhutan, Bolivia, Burundi, Djibouti, Etiopia, Gambia, Groenlanda, Guineea Ecuatorială, Insulele Cook, Kyrgistan, Liban, Madagascar, Maldive, Mauritania, Namibia, Noua Caledonie, Pakistan, Senegal, Seychelles, Siria, Timorul de Est, Trinidad și Tobago, Tunisia, Turkmenistan, Venezuela

Ce faci dacă serviciul de roaming nu funcționează

În cazul în care serviciul de roaming nu funcționează, trebuie să verifici în primul rând dacă este selectat în setările telefonului căutarea manuală a rețelei.

De asemenea, trebuie să te asiguri și că roamingul este activat din setările telefonului.

 • Pentru iOS trebuie să intri în Configurări > Conexiune celulară/Date celulare/Date mobile > Opțiuni date celulare și activează Roaming de date.
 • Pentru Android, intră în Setări > Conexiuni > Rețele mobile și activează Roaming date.

Dacă serviciul de roaming nu este activ, este necesară fie conectarea la internet pentru a-l activa, fie ca o persoană din țară să facă acest lucru pentru tine. Persoana respectivă avea nevoie de câteva detalii care să dovedească faptul că face solicitarea în numele tău.

În cazul în care te poți conecta la o rețea din țara în care te afli, dar ai alte probleme, apelează numărul 0040 372022222 pentru a le rezolva.

Cum pot dezactiva roamingul

Dezactivarea roamingului se poate face fie din contul tău My Vodafone sau din aplicația My Vodafone, secțiunea Roaming. Poți apela și *222 și îi poți spune ghidului „Dezactivare roaming” sau „Vreau să-mi dezactivez roamingul”. Pașii sunt aceiași atât pentru utilizatorii de cartelă, cât și pentru abonați.


Sebastian Ujică
Experiența de 10 ani din lumea jurnalismului sportiv și pasiunea pentru lumea tech m-au împins spre Zoom by Vodafone. Scriu despre orice gadget sau smartphone care îmi iese în cale și abia aștept să văd cum se schimbă lumea cu ajutorul tehnologiei.


 • >