Totul despre NFT-uri: ce sunt, la ce folosesc și cum sunt create
Despre NFT-uri s-a auzit de prin 2014, însă abia anul 2021 a fost cel în care acest concept a ajuns pe buzele tuturor. Termenul NFT, sau non-fungible token, a fost inventat de Anil Dash and Kevin McCoy cu scopul de a-i ajuta pe artiștii digitali să-și vândă mai ușor operele de artă. Și deși prin prisma artei acest termen și-a făcut loc în viețile noastre, NFT-urile au un potențial mult mai mare de a revoluționa multe domenii și viețile noastre digitale. Despre fenomenul NTF am aflat de la doi specialiști în digital, blockchain și crypto, Dan Cearnău, Blockchain Lead în cadrul Zitec, și Sergiu Drăgănuș, fondatorul motorului de căutare de NFT-uri LUDO.com.


Ce este un NFT: o explicație
NFT-urile sunt cea mai recentă direcție din lumea criptomonedelor și a tehnologiei blockchain, reprezentând tokenuri non-fungibile (care nu poate fi înlocuit cu altul de același fel, de aceeași calitate și aceeași cantitate, în cazul când formează obiectul unei obligații) care certifică și garantează dreptul de proprietate și autenticitate asupra artei sau a bunurilor digitale.
„NFT-urile sunt bunuri digitale, care nu există fizic; ele << trăiesc >> pe platforme blockchain. NFT înseamnă non-fungible token. Token-ul este dovada care atestă că posesorul are acces la un bun digital. Caracterul non-fungibil presupune că token-urile au proprietăți unice, care nu pot fi replicate sau înlocuite cu ceva similar. Mai exact, nu e posibil ca în lume să existe o unitate identică și nu ar putea fi schimbată cu alta de același tip”, ne explică Dan Cearnău, Blockchain Lead în cadrul Zitec.
Acestea pot fi opere în exclusivitate, video-uri cu momente memorabile, GIF-uri, fragmente muzicale experimentale sau oricare alt bun non-fungibil.
De exemplu, în luna decembrie 2021, Vodafone a vândut sub formă de NFT primul SMS din istorie – un SMS transmis prin rețeaua Vodafone în urmă cu 30 de ani, când un angajat al companiei, Richard Jarvis, a primit, pe 3 decembrie 1992, la petrecerea de Crăciun, un mesaj de doar 15 caractere: „Merry Christmas”. Încasările din licitație au fost donate către UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați

NFT-urile pot fi tranzacționate precum criptomonedele și, fiindcă sunt ediții limitate care pe viitor pot valora mai mult decât în momentul achiziției, cererea pentru NFT-uri este în continuă creștere.
Așa cum ne precizează Dan, în contrast, activele fungibile au caracteristici identice ce sunt interschimbabile.
„Un exemplu ar fi banii sau criptomonedele – orice bitcoin valorează la fel de mult ca oricare alt bitcoin. Un gram de aur la fel. Dar o operă de artă nu, aceasta este unică. Un tablou precum Mona Lisa este un bun non-fungibil – există nenumărate copii sau fotografii ale acestuia care pot fi achiziționate, dar doar pictura originală are valoare cu adevărat”, spune el, precizând faptul că, dacă vrei să vinzi artă sau bunuri digitale, trebuie să o faci sub forma unui token non-fungibil, care îți garantează dreptul de proprietate și autenticitate.
De altfel, utilitatea NFT-urilor este că pot fi folosite ca drept de vânzare online a obiectelor exclusiviste și posibilitatea de a fi folosite pentru verificarea valorii în dobândirea proprietății.
„Deținerea unui NFT înseamnă că puteți dovedi că dețineți un bun digital care este autentic – o înregistrare a proprietății unice și imposibil de falsificat, practic un certificat de autenticitate, care dovedește digital dreptul de proprietate asupra unui anumit activ. Dacă dețineți acel NFT, nimeni altcineva nu îl poate deține, cu excepția cazului în care le vindeți”, adaugă specialistul Zitec.
Din punctul de vedere al drepturilor de autor, creatorul operei de la care provine un NFT va deține în continuare drepturile asupra creației originale. Cu excepția cazului în care aceste drepturi sunt menționate în mod explicit în cadrul unui NFT, cumpărătorul nu primește dreptul de proprietate în mod implicit.
„De aceea, persoana care achiziționează un astfel de NFT nu va achiziționa un drept exclusiv asupra operei și nici nu va avea vreun alt drept cu privire la opera originală. Mulți cumpărători de NFT cumpără pur și simplu NFT-uri de dragul dreptului de proprietate, ca un obiect de colecție”, mai spune Dan Cearnău.
Specialistul blockchain adaugă că dreptul asupra operei originale poate fi dobândit doar prin cedarea operei originale de către autorul ei.
„Ceea ce diferențiază pe deținătorul unui NFT de o persoana care deține o copie simplă a operei respective este tocmai formatul în care opera este transferată de la autorul ei la deținătorul NFT-ului, putând fi considerat un certificat digital”, este explicația sa.
Și pentru că am atins subiectul proprietății unui NFT, l-am întrebat pe Dan cum putem stoca un NFT și, mai ales, cum îl putem oferi pe mai departe membrilor familiei sau altor persoane.
„Odată ce ai cumparat un NFT, ești proprietarul unic al acelui activ (asset) până când decizi să îl revinzi. Cea mai comuna metoda de stocare este într-un wallet sau <<portofel digital>> (de tipul Metamask sau Trustwallet). Însă există și modalități de a stoca NFTul în protocolul IPFS (InterPlanetary File System), ceea ce scade riscul de a fi hacked; sau offline, într-un cold storage wallet (de tipul Trezo, sau Ledger)”, precizează Dan.
În ceea ce privește posibilitatea de a lăsa moștenire un NFT, Dan recunoaște că, în acest moment, așa cum este cazul în multe asset-uri digitale, nu există un răspuns și o soluție clară.
„Avem de-a face cu o piață nouă, foarte dinamică, în care lucrurile nu sunt complet definite. Însă pe măsură ce crește cererea și NFT-urile devin din ce în ce mai comune, vor apărea cu siguranță și soluții care să răspundă acestei nevoi. Pentru moment, dacă folosești un wallet va trebui să le comunici celor dragi cheile private”, afirmă Dan Cearnău.
Cum poți crea un NFT

Procesul de lansare a unui NFT este unul destul de complex. Deși crearea propriu-zisă a bunului digital nu este neapărat cea mai dificilă parte, un creator este nevoit să cunoască particularitățile platformelor de NFT-uri existente ca să o poată alege pe cea care i se potrivește.
Iar cel mai important este ca un creator să înțeleagă cum funcționează tehnologia de tip blockchain, ca să poată dezvolta un smart contract (codul cu regulile de guvernare a NFT-ului pe blockchain) care îl ajută să își digitalizeze arta în sine și ulterior, în procesul de monetizare.
Potrivit lui Dan Cearnău, Blockchain Lead la Zitec, NFT-urile sunt implementări ale tehnologiei blockchain, drept urmare, pentru a implementa și distribui un NFT e nevoie în primul rand de o rețea distribuită.
„Asta nu înseamnă că pentru lansarea unui NFT trebuie să dezvolți și un blockchain, deoarece efortul de implementare ar depăși cu mult scopul produsului. Cea mai bună variantă este alegerea unei soluții blockchain existente care suportă implementarea de NFT, precum:
- Ethereum: Cea mai folosită rețea blockchain pentru smart contracts și NFT-uri;
- Polygon: O rețea blockchain similară Ethereum, însă cu costuri de operare mult mai mici;
- Solana: O tehnologie blockchain mai nouă, care promite viteze de procesare mult mai mari”,
declară Dan, precizând totodată faptul că un NFT reprezintă de fapt un <<smart-contract>>, deci este obligatoriu ca rețeaua blockchain să permită execuția de smart contracts.
În ceea ce privește costurile asocierii creării unui NFT (în limbaj de specialitate minting), specialistul Zitec spune că acestea variază de la 10 dolari la 1.000 de dolari.
În opinia sa, în momentul în care o persoană decide să creeze un NFT, trebuie să ia în calcul mai multe componente de cost, cum ar fi taxa de creare a unui cont – care depinde de site (OpenSea, Rarible, etc), sau taxa de tip Gas fees – este comună tuturor costurilor cu criptomonede, gas fee-ul reprezintă o formă de recompensare pentru persoanele care oferă puterea de calcul / pentru a pune la dispoziție rețeaua. Acest cost poate fluctua, în funcție de câte tranzacții sunt efectuate în acel moment.
De partea cealaltă, costul revânzării unui NFT are și el mai multe componente. Ca de exemplu, taxa de autorizare a tranzacției, prin portofelul digital Metamask, sau taxa de drepturi de autor (royalty fee) care ajunge la creatorul original de fiecare dată când are loc o tranzacție (și care poate fi între 10% și 30%).
De reținut este faptul că pentru a susține companiile sau persoanele fizice în procesul de creare și monetizare al unui NFT propriu, compania de dezvoltare software Zitec a lansat încă din vara anului trecut NFTăria, fabrica de NFT-uri.
Echipa este formată din experți în descentralizare și lucrează în proiecte dedicate blockchain din 2016.
Astfel, NFTăria oferă servicii precum:
- Crearea NFT-ului: dezvoltare smart contract pe blockchain care digitalizează arta în sine și te ajutăm la monetizarea acesteia;
- API service: listare NFT, vânzare NFT, integrare platforme dedicate NFT (marketplace-uri precum OpenSea);
- Publicarea și managementul de lansare a NFT-ului;
- Custom website design;
- NFT manager dashboard;
- Resource access management.
De ce este atractiv domeniul NFT-urilor
Așa cum precizam la început, conceptul de NFT a ajuns cu adevărat pe buzele tuturor în 2021, „boom”-ul acestui domeniu continuând, cu siguranță și în acest an. De altfel, abia de acum începem să vedem, cu adevărat, și alte utilizări ale NFT-urilor, însă vom povesti despre acest lucru în cele ce urmează.
De exemplu, la nivel local vedeam încă din luna martie a anului trecut informații despre primele NFT-uri create în realitate virtuală de către artiști români. Au urmat știri despre faptul că unul dintre cei mai cunoscuți chefi de la noi, Florin Dumitrescu, era primul din România care își lansa un NFT. I-a urmat actrița Ada Galeș în vara anului trecut, iar trendul NFT-urilor s-a extins și în zona de afaceri.
De exemplu, GRAMMA Wines, producător local de vinuri din Iași, a achiziționat de curând 27 de NFT-uri (non-fungible tokens) din colecţia „Strămoși“ lansată pe Elrond un startup de blockchain din Sibiu), pe care le-a transformat în etichete fizice într-una dintre edițiile limitate de sticle de vin.
Știm că NFT-urile pot fi folosite pentru a obține schimburi fizice pe piața digitală.
Iar în opinia reprezentantului Zitec, sunt mai mult motive pentru care sunt atât de populare.
De exemplu, pentru că sunt cel mai recent trend din lumea cripto: NFT-urile pot fi tranzacționate precum criptomonedele și fiindcă sunt ediții limitate care pe viitor pot valora mai mult decât în momentul achiziției (ca un vinil Michael Jackson, semnat în original, doar că 100% virtual) – cererea pentru NFT este în continuă creștere.
De asemenea, sunt bunuri digitale/obiecte rare și valoroase pe care le poți achiziționa sau vinde. Atunci când creezi un NFT și încarci conținutul, ai dovada ca ești unicul proprietar al tokenului, stabilind raritatea. NFT-urile pot reprezenta creații pentru colecționari, opere în exclusivitate, video cu momente memorabile sau fragmente muzicale experimentale.
Nu în ultimul rând, în viziunea lui Dan, atractivitatea NFT-urilor este dată de faptul că au potențialul de a face istorie: NFT-urile au apărut relativ recent, motiv pentru care sunt o oportunitate ușoară de a face istorie.
Specialistul Zitec ne-a vorbit și despre beneficiile pe care ți le poate aduce un NFT, atât din punctul de vedere al artiștilor, cât și al persoanelor care le achiziționează.
Așadar, pentru artiști un NFT poate asigura:
- Protejarea drepturilor de autor. Sistemul blockchain prin care sunt tranzacționate NFT-urile face ca trasabilitatea artei digitale să fie extrem de ușoară;
- Smart contracts. De fiecare dată când un NFT se transferă/revinde, creatorul primește în mod automat dividende, deoarece adresa acestuia face parte din metadata token-ului, iar aceasta nu poate fi modificată;
- Piață de desfacere. Creatorul poate vinde direct către cumpărător, fără intermedieri prin dealeri, magazine de artă sau case de licitații.
Ca și cumpărător, un NFT îți poate aduce:
- Vânzarea de ediții limitate. Sistemul blockchain îți permite să dovedești autenticitatea unui bun virtual și limitarea lui;
- Artă integral digitală. Case digitale, video cu momente istorice sau GIF-uri faimoase sunt bunuri pe care, în mod normal, nu ai cum să le deții în format fizic.
Și pentru că am vorbit despre beneficii și atractivitatea deținerii unui NFT, am fost curioși să aflăm și de ce au fost NFT-uri care s-au vândut în cadrul licitațiilor cu prețuri de sute de mii și milioane de dolari. Așadar, care sunt elementele care compun prețul unui NFT și care-i pot urca prețul?
„NFT-urile sunt valoroase deoarece sunt, prin definiție și design, unice și unice. Ca o paralela: picturile lui Picasso sunt nefungibile – oricine poate face copii ale picturilor, dar tabloul original rămâne unic. NFT-urile fac conținutul digital unic și, prin urmare, valoros.
Un NFT poate fi văzut ca un instrument de investiții.Valoarea NFTului este subiectiva, dar e influențată de numeroși factori precum: raritatea, utilitatea, istoricul de proprietate, percepția cumpărătorului, potențialul de interes pe piața. Nu în ultimul rând, valoarea stă în ochii cumpărătorului”, ne explică Dan Cearnău, Blockchain Lead în cadrul Zitec.
Oportunitățile NFT-urilor
Am atins o parte din utilizările NFT-urilor, însă oportunitățile tehnologiei blockchain sunt foarte mari, această tehnologie fiind infrastructura principală din noua generatie de aplicații numite „web3”. Avantajele principale ale unui NFT sunt transparența și trasabilitatea acestora în comparație cu „asset-urile” digitale clasice.
Sergiu Drăgănuș, fondatorul motorului de căutare de NFT-uri LUDO.com, vine cu o serie de exemple în care pot fi folosite NFT-urile în industrii diferite față de cea a artei.
„În urmă cu câțiva ani de zile aceste NFT-uri au apărat ca și collectibles (colecționabile), niște pisicuțe digitale. Dar de unde au apărut așa și nu a fost foarte multă interesată de ele în acest fel, în acest moment NFT-urile capătă noi use case-uri. Acesta este elementul care provoacă efervescența din acest moment. NFT-urile oferă oportunitatea de interacțiune oricărei persoane indiferent de interesele, pasiunile și industria în care lucrează”, ne spune Sergiu.
Astfel, pornind de la colecționabile, putem merge mai departe în utilizarea NFT-urilor în zona de play to earn: oamenii care sunt pasionați de jocuri pe calculator, se așteaptă să câștige bani din asta și sunt dispuși să investească timp în a juca, monetizându-și, astfel, prin NFT-uri timpul petrecut jucându-se.
Sergiu vine cu un alt exemplu în care se pot folosi NFT-urile, și anume cel al energiei verzi.
„Sunt pasionat de energie alternativă, vreau să investesc în asta ca un mod de viață, și vreau să-mi neutralizez amprenta de carbon. Dau un exemplu: cei de la Elrond aveau acum vreo lună și jumătate un proiect cu o firmă din Franța. Atât timp cât îți încarci mașina la stațiile lor și ești clientul lor, primești niște puncte, tokenuri. La un anumit număr de tokeni poți să-ți mintezi pe blockchain un certificat verde. Nu sunt certificate verzi emise la Bruxelles. E energie regenerabilă, sistemele pot fi conectate direct la echipamentele respective care garantează trasabilitate maximă și faptul că acolo se neutralizează amprenta de carbon, iar tu ca și persoană interesată să-ți neutralizezi amprenta de carbon o faci într-un mod cât mai transparent. Cum se mintează acel certificat verde, cum poate fi transferat? Ca să-l transferi, singura metodă care are și trasabilitate maximă este tehnologia blockchain ca și NFT, adică un token non-fungibil cu ID unic”, ne explică Sergiu Drăgănuș.
Oportunitatea folosirii NFT-urilor în domeniul serviciilor a apărut deja și în țara noastră. De exemplu, spre finalul lunii februarie, fondatorii Oveit, o compania de tehnologie care oferă soluții digitale de online ticketing și cumpărături virtuale, anunțau că lansează alături de Polygon Studios tehnologia care le permite tuturor organizatorilor de evenimente lansarea de bilete NFT.
Biletele NFT, precum cele generate prin Oveit NFT, diferă de cele obișnuite pentru evenimente și vin cu o serie de avantaje.
Spre exemplu, tichetele NFT reduc semnificativ posibilitatea de fraudă sau falsificare și pot crea, totodată, o experiență complexă și mai antrenantă cu participanții la evenimente – conceptele creative deschizând practic orizonturi total noi, și noi linii de venit pentru o industrie afectată puternic de blocajele aduse de pandemie în întreaga lume.
Valorificând tehnologia blockchain, acest tip de bilete poate stoca acreditări securizate și bonusuri atractive precum accesul exclusiv la bunuri, amintiri sau vouchere pentru achiziții în cadrul evenimentului. Mai mult, în unele cazuri, un bilet NFT nu doar că nu e inutil după eveniment, dar chiar își poate crește valoarea.
„Chiar și organizatorii de evenimente, artiștii și vânzătorii de bilete mai puțin tehnici apreciază simplitatea și ușurința utilizării noului produs Oveit NFT. Vânzătorul se înscrie pe platforma Oveit pentru a-și crea contul și genera primele biletele NFT. Link-ul pentru achiziționarea acestora este trimis către cumpărători, iar aceștia plătesc și își revendică biletul, disponibil ulterior în portofelul blockchain. Cumpărătorii plătesc folosind cardul, iar confirmarea tranzacției le este trimisă pe e-mail”, explică modul de funcționare Mihai Drăgan, COO Oveit, la momentul anunțului.
Din punctul de vedere al lui Sergiu Drăgănuș, NFT-urile sunt potrivite pentru orice industrie, tot mai multe branduri din domenii diverse începând să pătrundă pe acest segment.
Brandurile mari intră pe zona de metavers și NFT – metaversul este totalitatea aplicațiilor care au la bază aceste NFT-uri, nu doar ce face Facebook, așa cum ne explică Sergiu – pentru că sunt în fața unei provocări tot mai mari: cum își pot păstra clienții loiali și interacțiunea cu ei.
„Nu e o problemă pentru ele să facă o campanie cu câteva milioane de dolari și să aducă câteva zeci de milioane de clienți noi pe site-ul lor. Problema pe care o au este că la o lună, 3 după, din cele 10 milioane de utilizatori pe site vor mai fi doar câteva zeci de mii. Au o problemă de engagement și toate brandurile vin cu puncte, programe de loialitate, credite”, completează fondatorul LUDO.
Însă Sergiu mai oferă un posibil scenariu pe care-l pot pune în aplicare brandurile și care poate fi bazat pe NFT-uri.
„Un copil joacă un joc și bea Coca Cola. În acel joc se luptă și rămâne la un moment dat cu puțină viață. Cum ar fi să ia atunci sticla de Cola și să scaneze QR code-ul, automat în joc să îi apară o sticlă de suc, să o bea și automat să i se încarce viața? NFT-urile aduc un nivel foarte mare de interacțiune între diferite tipuri de bunuri. Din lumea reală în lumea virtuală, din lumea virtuală în cea reală”, afirmă Sergiu, completând faptul că ar fi cel mai bun mod de a crea un comportament de consum și crește engagementul clienților, acesta fiind principalul motiv pentru care brandurile vin în metavers.
Sergiu Drăgănuș duce ideea mai departe și își imaginează un alt potențial scenariu în care am putea folosi NFT-urile, în care tokenurile să poată fi interschimbabile.
„Ce-ar fi dacă aș putea folosi creditele de la Cola ca să cumpăr haine la Zara? Sau creditele de la Zara să-mi plătească pentru o masă? Acum nu există legătură între cardurile de loialitate ale brandurilor. Atâta timp cât NFT-urile există pe blockchain și capătă rapid un nivel de lichiditate, înseamnă că aproape instantaneu pot schimba orice tip de NFT în orice alt tip de NFT, orice bun sau serviciu în alt bun sau serviciu”, declară specialistul în blockchain și cripto.
De la hype la instrumente utile în orice domeniu

În opinia sa, acesta ar fi elementul de scalabilitate: creșterea accelerată a numărului de oportunități generate de FT-uri.
„NFT-urile vor facilita foarte mult interacțiunile și nu va mai trebui cineva să-ți dea un bun fizic, ca de exemplu, o cheie pentru camera de hotel, sau pentru a descuia mașina închiriată. Tehnologia blockchain asigură faptul că acel bun nu poate fi clonat sau falsificat. Informațiile sunt ale noastre, noi decidem dacă vrem să dăm cuiva accesul și dacă i-l retragem. Informațiile sunt la noi”, adaugă Sergiu, precizând faptul că marea provocare în acest moment este că potențialii utilizatori ai NFT-urilor nu știu să facă primii pași.
Pentru a veni în ajutorul celor interesați de domeniul NFT-urilor, Sergiu a creat LUDO.com, un motor de căutare și agregator pentru NFT-uri și proiecte de blockchain. Un fel de „Google” al NFT-urilor, dacă vreți să-i spuneți așa.
„Asta facem noi la Ludo, profilăm în funcție de interesul utilizatorilor și le oferim informații relevante despre ceea ce au nevoie. De exemplu, vii și spui că ești interesat de investiții în artă, vrei un randement bun, iar noi îți dăm o listă de oportunități”, povestește Sergiu.
La rândul său, Dan Cearnău, Blockchain Lead în cadrul Zitec, este de părere că domeniul creării și vânzării de NFT-uri va evolua odată cu includerea participanților mai serioși.
„Momentan este o piață foarte puțin reglementată. Este important ca în viitor, odată cu reglementarea industriei, să apară și mecanisme de control al emiterii de NFT-uri. Acum, oricine poate emite un NFT pentru o marcă cunoscută fără a putea fi penalizat sau eliminat din sistem”, spune el, adăugând faptul că, la fel ca orice instrument financiar nereglementat, acesta vine cu multe riscuri, însă odată cu eliminarea speculanților, aceasta tehnologie va fi folosită și de către colecționari.
Așa cum consideră Sergiu Drăgănuș, este nevoie de o educare a pieței. Cum se pot „apăra” cumpărătorii de NFT-uri? Cel mai simplu e să cerceteze în prealabil creatorii de NFT-uri și să le ofere banii și încrederea celor care au o experiență.
Este destul de clar că NFT-urile vor exista în continuare. Iar de la niște instrumente prin care unele persoane urmăresc profituri pe termen scurt vor ajunge să ne folosească în tot mai multe aspecte ale vieții noastre digitale.