← Zoom out

Topul celor mai subțiri telefoane disponibile în 2021

În urmă cu câțiva ani era un duel între producătorii de telefoane pentru a crea telefoane cât mai subțiri. Însă majoritatea producătorilor au abandonat acest obiectiv, deoarece poate duce la compromisuri importante.

Sebastian Ujică in Devices
12 Apr 2021  |  3 min
Topul celor mai subțiri telefoane disponibile în 2021Topul celor mai subțiri telefoane disponibile în 2021
iPhone 12 mini vs iPhone 12 Pro Max | Foto: Shutterstock
Let others know:

Join the conversation:
0

Titlul de cel mai subțire telefon din lume a devenit din ce în ce mai puțin o miză pentru producători. Asta pentru că ei preferă module mai mari pentru camere, baterii generoase și un design cât mai plăcut. Flagship-urile au o grosime între 7.5mm și 9mm, însă cel mai subțire smartphone din lume are o grosime de doar 5.1mm.

Care este cel mai subțire telefon de pe piață?

Așa cum am menționat deja, producătorii nu se mai concentrează pe grosimea unui telefon. Astfel, recordul este deținut de un telefon lansat în urmă cu 6 ani, Vivo X5 Max. Cu un ecran de 5.5 inci și o singură cameră de 5MP, telefonul avea o grosime de 5.1mm. Bateria era și ea destul de mică, doar 2.300 mAh. Vivo X3, lansat în aceeași perioadă, avea o grosime de 5.75mm.

Ascend P6 de la Huawei a fost lansat și el acum mai bine de 5 ani și avea o grosime de 6.18mm. Iar Sony Xperia Z Ultra avea o grosime de 6.5mm. Sunt însă telefoane pe care cu greu le mai poți găsi pentru a le cumpăra. Și, chiar dacă reușești, sunt de mult timp depășite din punct de vedere tehnologic.

Dacă ne apropiem de prezent, cel mai subțire telefon disponibil este Samsung Galaxy Z Fold 2, când se află în modul tabletă. Are o grosime de doar 6.9mm. Însă când telefonul este închis, e în partea cealaltă a clasamentului cu o grosime de 16.8mm.

La fel și în cazul lui Samsung Galaxy Flip: are 7.2mm când e desfăcut și 17.3mm când e închis. În schimb, celelalte telefoane lansate de Samsung în ultimii ani, fie că este vorba de seria Galaxy S, A sau Note, au grosime de la 7.9mm în sus.

Un telefon subțire lansat în 2021 este de la Xiaomi, Mi 11 Lite. Este probabil cel mai bun telefon subțire la ora actuală, cu procesor Snapdragon 780G și ecran de 90Hz. Iar grosimea este de doar 6.8mm, chiar dacă bateria nu este deloc mică: 4.250 mAh.

În ceea ce privește Apple, cel mai subțire iPhone lansat în ultimii ani este iPhone SE (2020) care are o grosime de 7.3mm. Cu doar 0.1mm mai subțire decât iPhone 12 Pro Max, iPhone 12 Pro, iPhone 12 sau iPhone 12 mini. Apple a găsit un punct confortabil în ceea ce privește grosimea după problema pe care a avut-o cu iPhone 6 care se îndoia în buzunar. Acela rămâne cel mai subțire iPhone lansat vreodată, cu o grosime de doar 6.9mm.

Chiar am nevoie de un telefon subțire?

În condițiile în care majoritatea telefoanelor sunt destul de subțiri cu grosime între 7.5mm și 9mm, acesta este un criteriu pe care puțini îl iau în calcul. Există însă și utilizatori care își doresc un smartphone subțire, care să încapă cu ușurință în geantă sau în buzunar, să nu aibă o greutate mare și să aibă un design elegant și minimalist.

Dacă îți dorești un telefon subțire, este bine de știut că va trebui să faci unele compromisuri. Ca de exemplu la capitolul baterie. Producătorii își dau silința să pună baterii durabile pe telefoanele noi, însă cu cât smartphone-ul este mai subțire, cu atât se diminuează spațiul disponibil în interior pentru baterie.

De asemenea, dacă vrei un telefon cu un modul de camere foto ultra-performante, atunci va trebui să te reorientezi către un telefon mai gros. Camerele trio, quad sau penta sunt destul de voluminoase și nu le vei regăsi adeseori pe telefoane subțiri. În schimb, poți găsi un smartphone subțire cu o cameră foto decentă, care să facă față cu brio nevoilor tale de zi cu zi.


Sebastian Ujică
Experiența de 10 ani din lumea jurnalismului sportiv și pasiunea pentru lumea tech m-au împins spre Zoom by Vodafone. Scriu despre orice gadget sau smartphone care îmi iese în cale și abia aștept să văd cum se schimbă lumea cu ajutorul tehnologiei.


>