Topul celor mai bune telefoane pentru gaming în 2021
Gaming-ul pe telefon nu mai este rezervat doar celor dispuși să facă unele compromisuri pentru a avea jocurile preferate pe smartphone. Telefoanele au devenit suficient de puternice și capabile, astfel încât reprezintă o alternativă la consolă pe care o poți transporta în buzunar.


Telefoanele pentru gaming erau în trecut device-uri pentru o nișă. Făceau compromisuri la alte capitole, astfel încât să ofere o experiență diferită în gaming. Camerele erau sub device-urile mid-range, iar display-ul nu era la cel mai înalt nivel.
Lucrurile s-au schimbat, însă, iar producătorii oferă acum smartphone-uri capabile, cu specificații de top și funcționalități speciale.
Cele mai bune telefoane pentru gaming în 2021
Producători precum Razer, Asus sau Xiaomi s-au specializat în telefoane dedicate gaming-ului, iar acestea se luptă cu flagship-urile de la Samsung sau Apple la toate capitolele. Pe lista celor mai bune telefoane pentru gaming am ales device-uri care oferă funcții speciale, dar și telefoane de top lansate anul acesta care, chiar dacă nu sunt concepute special pentru jocuri, oferă o experiență superioară de gaming.
În general, pentru ca un telefon să fie bun pentru jocuri, ai nevoie de o putere mare de procesare. Un chipset puternic, cu cel puțin 6 GB de RAM îți va asigura o experiență cursivă. În al doilea rând, ai nevoie de un display mare și luminos, preferabil cu rată mare de refresh, astfel încât să ai parte de fluiditate, detalii clare și culori vii.
Nici capacitatea bateriei nu este mai puțin importantă, având în vedere că telefoanele se descarcă mult mai repede cu cât procesorul este solicitat mai intens, iar jocurile îți pot descărca smartphone-ul în doar câteva ore. Dacă telefonul pe care l-ai ales are și capacitate de stocare de 128/256/512 GB, atunci nu va trebui să-ți faci griji că nu ai suficient spațiu pentru toate jocurile tale preferate.
Asus ROG 3
Probabil cel mai bun telefon pentru gaming în acest moment. Are un display AMOLED de 6.59 inci cu rată de refresh 144Hz cu HDR10+ capabil să ofere cea mai bună experiență. Procesorul este unul dintre cele mai bune de pe piață, Qualcomm Snapdragon 865+.
Vine în variante cu 8GB, 12GB și 16GB de RAM, cea mai puternică având și 512GB spațiu de stocare. Telefonul are 3 camere pe spate, de 64MP, una ultrawide de 13MP și una macron de 5MP. Este unul dintre puținele telefoane de pe piață capabile să filmeze la rezoluție 8K. Este și unul dintre cele mai bune telefoane în privința bateriei, fiind una de 6.000 mAh cu încărcare rapidă cu 30W.
Pentru gaming, telefonul vine în cutie cu un ventilator care poate fi atașat, procesorul poate fi overclocked și există nenumărate accesorii care îmbunătățesc experiența. Telefonul are și tehnologia AirTrigger 3: există 2 butoane în partea laterală care pot fi folosite precum triggerele de la console.
Nubia Red Magic 5G
Un alt telefon care se poate compara la specificații cu flagship-urile din prezent. Ecranul este de 6.65 inci, fiind în momentul lansării primul telefon cu ecran AMOLED cu rata de refresh de 144Hz. Procesorul este Snapdragon 865, iar bateria este de 4.500 mAh. Vine tot cu 3 camere, senzorul principal fiind de 64MP.
Însă nu doar specificațiile îl fac ideal pentru gaming. Și acesta are triggere specifice de consolă, dar și un mod dedicat numit Game Space care permite personalizarea experienței în gaming, precum și un mod 4D Shock care adaugă vibrații la jocuri.
Xiaomi Black Shark 3 Pro
Cu un design diferit, telefonul creat de Xiaomi pentru gaming. Vine tot cu procesor Snapdragon 865, fiind în urma competiției în ceea ce privește rata de refresh a ecranului, de doar 90Hz. Este însă un AMOLED de 7.1 inci cu rezoluție 1440×3120, peste celelalte telefoane de gaming. Are o cameră principală de 64MP, un senzor ultrawide și unul pentru profunzime, iar rezultatele sunt excelente. Bateria este și ea masivă, de 5.000 mAh, cu încărcare rapidă cu 65W. Xiaomi susține că ajunge de la 0% la 100% în 38 de minute.
Xiaomi oferă și accesorii pentru gaming: un ventilator care se atașează numit FunCooler. De asemenea, telefonul are un buton fizic care atunci când e apăsat pornește aplicația Shark Space. Aceasta conține toate jocurile instalate și poți optimiza modul în care vrei să te joci: poți opri notificările, respinge apelurile automat și multe altele.
Razer Phone 2
Deși a fost lansat acum 2 ani, Razer Phone 2 rămâne unul dintre cele mai bune telefoane dedicate gamingului. Are un display de 5.7 inci, unul dintre primele device-uri care avea o rată de refresh de 120Hz. Iar rezoluția device-ului este excelentă, 1440 x 2560p.
Spre deosebire de aproape toate telefoanele lansate în ultimii 2 ani, ecranul are un raport 16:9. Procesorul este „bătrânul” Snapdragon 835, capabil în continuare să facă față oricărui joc din magazinul de aplicații. Are 2 camere, ambele de 12MP, una normală și una cu zoom optic 2x. Bateria este de 4.000 mAh cu încărcare rapidă cu 18W.
Samsung S21 Ultra
Samsung Galaxy S21 Ultra ar putea deveni în 2021 unul dintre cele mai bune flagship-uri pentru gaming. Samsung S21 Ultra 5G are un display Infinity-O Edge de 6.8 inci, Dynamic AMOLED 2X cu luminozitate maximă la 1.500 niți și rezoluție WQHD+ 1440 x 3200p.
Rata de refresh adaptivă se ajustează în mod inteligent, în funcție de ce acțiuni faci pe telefon. Spre exemplu, la gaming, vei beneficia de o experiență imersivă, grație unui high refresh rate de 120 Hz. Această rată de refresh adaptivă ajută și la conservarea bateriei de 5.000 mAh.
Telefonul rulează cu procesorul Exynos 2100, o îmbunătățire față de Samsung S20 Ultra, care venea cu Exynos 990, are 12 GB de RAM și capacitate de stocare 128 GB, astfel încât nu ar trebui să simți nicio întârziere în modul în care jocurile rulează pe un procesor nou, cu suficienți GB de RAM și un display de excepție.
Samsung Galaxy Note20 Ultra
Noul Samsung Note20 Ultra nu arată ca un smartphone de gaming, însă este unul dintre cele mai puternice telefoane cu Android disponibile în acest moment. Flagship-ul Samsung are un display AMOLED de 6.9 inci, cu rezoluție 3088 x 1440p, cu high refresh rate de până la 120 Hz și este alimentat cu putere de procesorul Snapdragon 865 Plus, având și 12 GB de RAM.
Samsung Note20 Ultra este și adaptat pentru a face streaming pe jocuri Xbox, cu ajutorul Xbox Game Pass Ultimate și, de asemenea, poate rula jocuri pe display-uri externe cu ajutorul Samsung DeX.
iPhone 12 Pro Max
Cu o rată de refresh de 60 Hz și doar 6 GB de RAM, ai putea crede că iPhone 12 Pro Max nu poate apărea pe lista celor mai bune telefoane pentru gaming. Însă puterea incomparabilă a procesorului A14 Bionic, care depășește în performanțe chiar și Snapdragon 865 Plus, alături de ecranul OLED de 6.7 inci fac din iPhone 12 Pro Max un smartphone competitiv pe piața telefoanelor pentru jocuri. Durata bateriei este și ea foarte bună: 10 ore și 53 de minute, spune Apple.
Concluzii
Gaming-ul pe smartphone a devenit o obișnuință pentru 56% dintre cei 2.3 miliarde de utilizatori de telefoane smart, la nivel global. Dezvoltatorii de aplicații profită de display-urile mari, iar producătorii de telefoane oferă din ce în ce mai multe opțiuni, astfel că jocul pe telefon nu mai este doar un mod de a petrece timpul, putând fi făcut la un nivel ridicat. Iar opțiunile pentru utilizatori sunt variate.