← Zoom out

Topul celor mai bune telefoane mici cu Android

În ultimii ani, telefoanele au devenit din ce în ce mai mari, fiind tot mai dificil să le folosești cu o singură mână. Sau să găsești un smartphone cu Android, cu specificații de top și display mic.

Sebastian Ujică in Android Tips, Devices
25 Mar 2021  |  3 min
Topul celor mai bune telefoane mici cu AndroidTopul celor mai bune telefoane mici cu Android
Lisa Fotios from Pexels
Let others know:

Join the conversation:
0

Înainte de era smartphone-urilor, producătorii încercau să facă telefoanele cât mai mici și ușoare. Cât mai simplu de manevrat și fără să ocupe mult spațiu în buzunar.  După apariția primului iPhone, producătorii au început să creeze smartphone-uri tot mai mari. Cu display-uri generoase, capabile să redea cât mai spectaculos conținutul multimedia.

Conform unui studiu NASA, o femeie poate să ajungă la o distanță de 3.1 inci cu degetul mare, în timp ce la bărbați media este de 3.5 inci. Astfel, smartphone-urile din prezent sunt aproape imposibil de manevrat cu o singură mână. Mai ales dacă depășesc 6.2 inci, punctul de la care nu mai putem considera că un telefon este unul mic.

Dacă preferi un telefon cu display mic, dar  foarte performant, cu cele mai înalte specificații,  vei avea destul de mult de căutat. Pe iOS este simplu, mai ales după lansarea iPhone 12 mini.  Când vine însă vorba despre telefoane mici cu Android, sunt mai multe aspecte de luat în calcul.

De ce mi-aș lua un telefon mic?

Un telefon cu display mic va putea să fie manevrat mai simplu cu o singură mână, va fi mai ușor, astfel că îl vei putea ține fără probleme în buzunar, vei putea urmări conținut media sau vorbi la telefon fără să-ți obosească mâna. Un alt avantaj este legat de preț care, cu două excepții, este mai mic.

În ciuda trendului de a lansa telefoane din ce în ce mai mari, companii precum Apple, Google sau Samsung au lansat în ultimul an versiuni cu display mai mic pentru vârful de gamă. Astfel, utilizatorii care doresc un device mai mic nu trebuie să facă un compromis în ceea ce privește performanța. Iar în topul celor mai bune telefoane Android cu display mic nu sunt telefoane care fac compromisuri.

Samsung Galaxy S21, cel mai bun telefon mic de la Samsung

Lansat în luna ianuarie, Galaxy S21 este vârful de gamă de la Samsung în acest moment. Are doar 169 de grame și un ecran Dynamic AMOLED cu 120Hz de 6.2 inci. Vine cu procesor pe 5 nm creat de Samsung, Exynos 2100. În ciuda dimensiunii, are 3 camere pe spate: una de 12MP cu f/1.8, una telephoto de 64MP cu zoom hibrid 3.3x și una ultrawide de 12MP. Este capabil să filmeze la rezoluție 8K cu 24fps. Deși nu este un device mare, Samsung a reușit să „strecoare” o baterie de 4.000 mAh, care se încarcă rapid cu 25W. Iar prețul din oferta Samsung este de 846 de euro, sub “frații” mai mari.

Citește și: Samsung Galaxy S21 vs S21 Plus vs S21 Ultra – pe care ar trebui să-l cumperi?

lansare samsung s21

Sony Xperia 5 II, telefonul cu display îngust, dar spectaculos

În a două jumătate a anului 2020, Sony a lansat un nou telefon cu specificații de top și ecran de dimensiuni mici. Xperia 5 II are un display OLED cu 120Hz și diagonală de 6.1 inci, cu un raport de 21:9, tipic pentru Sony. Procesorul este cel folosit pe vârfurile de gamă anul trecut, Snapdragon 865. Colaborarea cu Zeiss este prezentă și pe acest device, fiind trei camere de câte 12MP fiecare. Un senzor standard, unul telephoto cu 3x și unul ultrawide. Și acest telefon are baterie de 4.000 mAh capabilă să se încarce de la 0% la 50% în doar 30 de minute.

Citește și: Sony Xperia 5 II review: poate cel mai bun smartphone produs de Sony

Sony Xperia 5 II review- Design

Samsung Galaxy A41, cel mai bun telefon mic cu preț accesibil

Seria Galaxy A de la Samsung are mulți fani, fiind cea cu care Samsung adesea testează unele tehnologii. Printre telefoanele din serie, cel mai puternic cu display mic este Galaxy A41. Ecranul este de 6.1 inci și cântărește 152 de grame. Procesorul este Mediatek MT6768, iar pe spate sunt trei camere. Un senzor principal de 48MP, unul ultrawide de 8MP și unul pentru profunzime. Bateria este de 3.500 mAh și se încarcă rapid cu 15W.

samsung Galaxy A41, un telefon mid-range, cu ecran și camera performante

Samsung Galaxy Z Flip și Motorola Razr 5G, telefoane mici, pliabile

Spuneam mai devreme că există și două excepții pentru telefoanele mici care sunt și cu preț accesibil. Este vorba despre cele două device-uri cu ecran pliabil pe care le-am inclus în același punct deoarece sunt similare. Deși mai ieftine decât device-urile pliabile care se “transformă” în tabletă, Samsung Galaxy Z Flip și Motorola Razr 5G nu sunt tocmai ieftine. Însă sunt foarte ușor de folosit și ocupă puțin spațiu când sunt închise. Ecranul este ceva mai mare când telefonul este deschis, de 6.7 inci, respectiv 6.2 inci. Ambele au și un ecran exterior astfel că pot fi folosite când telefonul este închis.

samsung galaxy z flip
motorola razr 5g pret, specificatii - Vodafone

Google Pixel 4a, un smartphone mic, dar capabil

Google lansează de câțiva ani telefoane foarte bine primite de către utilizatori iar Pixel 4a nu face excepție. Este mic, cu ecran de 5.81 inci și o greutate de doar 143 de grame. Procesorul ales este unul mid-range, Snapdragon 730G. Are doar o cameră pe spate, însă aceasta poate să concureze oricând cu vârful de gamă de la Apple sau Samsung. Bateria este ceva mai mică, de 3.140 mAh.


Sebastian Ujică
Experiența de 10 ani din lumea jurnalismului sportiv și pasiunea pentru lumea tech m-au împins spre Zoom by Vodafone. Scriu despre orice gadget sau smartphone care îmi iese în cale și abia aștept să văd cum se schimbă lumea cu ajutorul tehnologiei.


>