Top 20 de aplicații mobile utile pentru orice călător
In secolul vitezei, internetul joacă un rol important atât în faza de planificare a unei vacanțe, cât și pe parcursul ei.


Pentru a ne face călătoriile mai ușoare, a descoperi locuri noi, a naviga pe străduțe întortocheate, rezerva bilete de avion sau cazări, ne bazăm foarte mult pe smartphone-uri și pe multitudinea de aplicații de travel existente.
Azi vă prezint un top al celor mai utile 20 de aplicații pe care le putem folosi și care mie mi-au făcut viața mai ușoară în călătorii:
Aplicații pentru rezervări de hoteluri
Booking.com este unul dintre cele mai vechi portaluri pentru rezervări și una dintre aplicațiile pe care le folosim atunci când facem rezervări la hoteluri, case de vacanță sau pensiuni. Cu ajutorul ei, poți găsi cele mai bune oferte, poți compara prețuri, poți citi recenziile altor utilizatori și poți filtra opțiunile de cazare în funcție de numeroase criterii.
AirBnB. Atunci când nu vrei să stai la un hotel tradițional și cauți o cazare poate mai diferită (un castel vechi, o căsuță tradițională, veche de 100 de ani, sau, de ce nu, un penthouse cu piscină interioară, în funcție de ce buget ai la dispoziție), poți folosi aplicația AirBnB. Este foarte utilă atât în timpul planificării vacanței, cât și în timpul excursiei, deoarece prin intermediul ei poți comunica cu proprietarii locuinței.
Aplicații pentru navigare în timpul vacanței
Google Maps și Waze sunt cele mai bune aplicații pe care le putem folosi în timpul unei excursii pentru a ne deplasa cât mai rapid și eficient. În funcție de modul de deplasare (pe jos, cu mașina sau cu transportul în comun), folosim una dintre cele două.
Atenție când mergeți în destinații unde costul internetului este foarte mare, deoarece ambele consumă destul trafic de date. În cazul în care nu vrei să folosești internetul, Google Maps permite salvarea unor porțiuni din hartă. Sau poți folosi Maps.me, aplicația gratuită cu ajutorul căreia poți descărca o hartă și o poți folosi și atunci când ești offline.
Uber este o companie internațională care oferă servicii de ride sharing în foarte multe țări. Nu știi niciodată când ai nevoie de transport rapid. În țările unde Uber nu este prezent, există alte aplicații locale. Spre exemplu, Grab este foarte popular în Thailanda, Careem în Iordania ori BiTaksi în Istanbul.
Aplicații pentru editare foto și video
Lightroom mobile, versiunea mobilă de la Adobe Lightroom, este unul dintre tool-urile de editare cel mai ușor de folosit. Versiunea de bază, gratuită, oferă toate funcțiile de bază, necesare pentru editarea completă a unei fotografii. Ca pont, poți crea sau importa presetări care te pot ajuta în editarea mai rapidă a pozelor.
SnapSeed oferă pe lângă filtrele prestabilite și foarte multe setări manuale pentru editarea fotografiilor și, în plus, este gratuită.
Quik este aplicația gratuită a celor de la Hero/GoPro. Poți crea scurte filmulețe atât cu footage de pe GoPro, cât și din alte surse, cum ar fi telefonul mobil.

Aplicații pentru divertisment
Netflix – pentru zborurile sau călătoriile lungi cu trenul, Netflix este cel mai bun partener de drum. Aplicația îți permite să descarci filme sau seriale în telefon și să le vizionezi apoi, chiar dacă ești offline.
Spotify este una dintre cele mai bune aplicații de muzică și există atât în varianta free, cât și pe bază de abonament. Spotify îți permite să îți creezi propriile playlist-uri, îți face recomandări de piese sau artiști în funcție de preferințele tale, poți asculta podcast-uri sau poți explora playlist-urile altor utilizatori.
Aplicații cu recenzii pentru restaurante, localuri sau tururi
TripAdvisor este cea mai cunoscută aplicație prin care poți găsi cele mai bine cotate restaurante, în funcție de recenziile celor care le-au călcat pragul. Aplicația îți permite să îți selectezi localul în funcție de specific, de prețuri sau tipul de experiență pe care ți-l dorești, să vezi orarul de funcționare, meniul sau poți vedea fotografiile încărcate de alți clienți.
De asemenea, poți vedea și evaluările unor servicii de turism, precum tururi locale, atracții turistice sau experiențe (cursuri de gătit, spre exemplu), astfel încât să ai garanția că mergi la sigur.
Culture Trip este o aplicație cu ajutorul căreia îți poți planifica o călători, poți rezerva experiențe unice sau descoperi cele mai cool locuri, indiferent unde ai merge. Aici găsești recomandări ale experților locali pentru peste 450 de destinații și poți descoperi atracții mai puțin cunoscute în destinația ta.
Aplicații de social media
Instagram și Facebook sunt cele mai cunoscute aplicații de social media pe care le poți folosi atât pentru a căuta locuri pe baza fotografiilor încărcate de alți utilizatori, cât și pentru a posta cele mai frumoase poze pe care le-ai făcut în vacanță. În schimb, YouTube sau TikTok sunt ideale dacă preferi conținutul video.
Cele de mai sus sunt doar o parte din multitudinea de aplicații existente atât pe iOS, cât și pe Android, și cu siguranță vei găsi cele mai bune variante pentru orice activitate ai în plan pentru vacanța ta.