← Zoom out

Top 10 cele mai bune mărci de telefoane

Înainte să cumpere un smartphone, mulți utilizatori fac comparații între device-uri. Iar producătorul sau marca device-ului este pentru mulți extrem de importantă în alegerea finală.

Sebastian Ujică in Devices
7 Apr 2021  |  6 min
Top 10 cele mai bune mărci de telefoaneTop 10 cele mai bune mărci de telefoane
Foto: Shutterstock
Let others know:

Join the conversation:
0

Piața globală de smartphone-uri este enormă și continuă să crească. Iar cei care nu urmăresc toate lansările și noutățile se pot simți copleșiți de multitudinea opțiunilor. Dacă știi însă ceea ce este reprezentativ pentru fiecare marcă de telefon, alegerea poate fi mult mai ușoară.

Compania de cercetare Gartner estimează că s-au vândut 220 de milioane de telefoane în 2020, iar numărul se va dubla în 2021. Astfel, devine tot mai important să știi care sunt cele mai bune mărci de telefoane, precum și particularitățile fiecăreia, așa încât să mergi la sigur de fiecare dată când ai nevoie de un telefon nou.

Care sunt cele mai bune mărci de telefoane și de ce?

Alegerea unei mărci cunoscute de telefoane oferă multe beneficii utilizatorului. În primul rând, este mai ușor să găsești device-ul dorit, fie în magazinele fizice, fie în cele online. Iar în cazul unor posibile probleme pentru care e nevoie să duci telefonul în service sau pentru înlocuirea ecranului, acestea vor fi rezolvate mult mai ușor.

Cum poți afla cele mai bune mărci de telefoane? Sunt cele mai cunoscute, cu un volum mare de unități și care se găsesc la nivel global. Sunt cele care au cifre de afaceri de ordinul miliardelor și care investesc sume enorme în cercetare și dezvoltare astfel că pot veni cu inovații și pot face toate testele de siguranță înainte de lansarea device-ului.

Samsung

Samsung este de mulți ani în topul producătorilor de smartphone-uri. Oferă variante în toate categoriile de preț și produce și display-uri. Telefoanele de la Samsung vin cu Android și o interfață numită One UI care oferă multe variante pentru personalizare.

Dacă alegi flagship-ul companiei, vei avea unul dintre cele mai bune telefoane de pe piață. Să nu uităm că există și două variante de telefon cu ecran pliabil, Galaxy Fold 2 și Galaxy Flip. Iar pentru gama mid-range oferă nenumărate variante în funcție de dimensiunea ecranului, camere sau baterie.

Telefoanele Samsung, inclusiv cele cu preț foarte accesibil, au devenit tot mai performante în ultimii ani, iar producătorul sud-coreean a reușit să își creeze reputația unei mărci de telefoane de calitate, pentru orice buget.

Huawei

Huawei este marca de telefoane care a avut o creștere spectaculoasă în ultimii ani, grație camerelor foto ultra-performante de pe smartphone-urile pe care le pun pe piață. Huawei continuă să ofere printre cele mai bune camere pentru un telefon grație parteneriatului cu Leica, iar interfața aflată peste Android este una simplă și eficientă, asemănătoare în unele privințe cu iOS. Deși nu mai beneficiază de serviciile Google, în al doilea trimestru din 2020, Huawei a reușit să vândă peste 55.8 milioane de unități la nivel mondial, situându-se pe primul loc în topul mărcilor de telefoane în funcție de unitățile vândute.

Huawei este pentru utilizatorii pentru care camera e importantă, în cazul flagship-urilor, dar și raportul calitate-preț.

Apple

Când a lansat primul iPhone în 2006, Apple a schimbat total piața. Iar sistemul de operare iOS rămâne sistemul de operare preferat pentru milioane de utilizatori, unul dintre motive fiind legat de faptul că update-urile vin simultan pentru toți utilizatorii. Apple continuă să ofere iPhone-ul ca un smartphone de top și sigur, fiind lăudat de experții în securitate.

Lansarea primelor telefoane cu tehnologie 5G a reprezentat o adevărată lovitură pentru Apple, devenind producătorul cu cele mai multe smartphone-uri vândute în ultimul trimestru din 2020. Și cum Apple a lansat și iPhone SE (2020) anul trecut, există acum un model în mai multe zone de preț ca oricând.

Xiaomi

Xiaomi a fost lansat în 2010, însă a crescut în popularitate în 2016, grație telefoanelor cu specificații de flagship, la prețuri rezonabile. În plus, producătorul din China a reușit să aducă pe device-urile sale inovații precum prima cameră Penta de 108 MP din lume, dar și să țină pasul cu specificațiile telefoanelor competiției: acces la tehnologia 5G, camere duale AI, baterii mari, de 5.000 mAh, sau display-uri cu rată de refresh de 144 Hz, cum am văzut pe Xiaomi Mi10 T Pro.

Seria Mi impresionează din ce în ce mai mult de la generație la generație, tocmai a fost lansat și primul telefon Xiaomi cu ecran pliabil, Mi Mix Fold, iar telefoanele Poco sunt un best-seller. Telefoanele Xiaomi surprind utilizatorii cu specificații de top la un preț sub al competiției.

OPPO

OPPO a devenit producătorul numărul 1 în China în primul trimestru al anului, însă nu vor să cucerească doar această piață. Compania vrea să se poziționeze ca un brand premium și încearcă să inoveze cu fiecare flagship lansat. Astfel, OPPO a lansat unele tehnologii în premieră pentru un smartphone, precum primul telefon-concept cu ecran rulabil.

Mai mult decât atât, flagship-urile OPPO vin la prețuri cu câteva sute de euro mai mici decât ale competitorilor, dar cu specificații foarte bune: procesoare performante, de ultimă generație, camere foto care surprind detalii și culori apropiate de realitate, durată foarte bună a bateriei, display-uri care nu numai că arată bine, dar se și mișcă bine grației ratei înalte de refresh.

Vezi și: OPPO X 2021 Unboxing – primul telefon rulabil din lume

OnePlus

OnePlus a câștigat o bază loială de fani în ultimii ani, fiind cunoscut inițial drept un adevărat „flagship-killer”, grație telefoanelor sale care oferă specificații și features de top la prețuri scăzute.

OnePlus a crescut în popularitate atât de rapid și grație sistemului inițial prin care trebuia să primești o invitație pentru a cumpăra un telefon. Acest mecanism a creat „buzz” în jurul produselor OnePlus la început, iar producătorul a renunțat la el abia odată cu lansarea OnePlus 3.

În 2018, OnePlus și-a diversificat gama de produse, lansând primele sale căști wireless.

Vivo

Alături de Realme și Oppo, Vivo face parte din BBK Electronics și oferă opțiuni în toate categoriile de preț. La fel ca în cazul Oppo, vedem inovații și tehnologii care nu mai există pe alte device-uri. Precum Vivo X60, cel mai nou device al companiei, care are o cameră spectaculoasă cu tehnologia gimbal și un parteneriat cu Zeiss care îmbunătățește experiența.

Sony

Telefoanele Sony Xperia sunt printre cele mai bune smartphone-uri cu Android din piață. Sony este un veteran în era smartphone-ului, însă această marcă de telefoane a reușit cu greu să se impună în rândul competitorilor.

Telefoanele Sony Xperia au procesoare decente, camere foto/video ZEISS, cu numeroase opțiuni de editare și customizare, inclusiv pentru profesioniști, un design inteligent, fiind ușor de utilizat cu o singură mână, și display-uri performante.

Calitatea device-urilor Sony se regăsește însă și în preț, ceea ce ar putea fi descurajant pentru cei care nu sunt încâ hotărâți ce marcă de telefoane să aleagă.

Google Pixel

Ultimii ani au reprezentat o adevărată luptă în ceea ce privește cea mai bună cameră pe un telefon între Google și Apple, cel puțin în ochii specialiștilor. Asta pentru că cele două companii au un avantaj semnificativ: sunt producătorii sistemului de operare de pe telefon. Iar în cazul Google acest lucru face ca fotografiile să fie realiste și spectaculoase, chiar dacă device-urile au mai puține camere decât rivalele.

LG

Rivala Samsung în multe categorii de produse, LG nu a reușit și pe piața de smartphone-uri să aibă succes ca în alte domenii. Așa că a încercat să vină cu device-uri creative, diferite. Precum primul telefon cu carcasă care se repară singură. Sau Wing, telefonul cu două ecran în forma literei T. Astfel, telefoanele LG se adresau utilizatorilor care vor să experimenteze.

În urmă cu două zile însă, LG a anunțat oficial că se va retrage de pe piața smartphone-urilor pentru a-și concentra resursele în producția de componente pentru vehiculele electrice, pentru device-uri cu conectivitate, smart home, robotică, inteligență artificială și soluții de tehnologie pentru business-uri.


Sebastian Ujică
Experiența de 10 ani din lumea jurnalismului sportiv și pasiunea pentru lumea tech m-au împins spre Zoom by Vodafone. Scriu despre orice gadget sau smartphone care îmi iese în cale și abia aștept să văd cum se schimbă lumea cu ajutorul tehnologiei.


>