← Zoom out

Tips & Tricks: 5 sfaturi pentru poze mai reuşite cu telefonul

Nu vi se pare că, fără să vrem, fiecare dintre noi a devenit fotograf? Chiar dacă suntem sau nu pasionați de fotografie, fiecare dintre noi are momente când face poze. În vacanță sau pur și simplu la o plimbare prin oraș, ne fotografiem mult mai des ca înainte.

Otravă in Featured, Zoom In
7 Jun 2021  |  4 min
Tips & Tricks: 5 sfaturi pentru poze mai reuşite cu telefonulTips & Tricks: 5 sfaturi pentru poze mai reuşite cu telefonul
Let others know:

Join the conversation:
0

Am devenit creatori de conținut fiecare dintre noi 🙂 Cel mai mare avantaj al telefonului mobil este ca îl poți lua cu tine oriunde mergi. Mai trebuie doar inspirație și uite așa iese și fotografia perfectă. Să citiți articolul de luna trecută în care fac o recenzie a telefoanelor cu cameră foarte bună care te ajută să faci fotografii frumoase în vacanță sau prin locurile în care mergi în oraș. În articolul de astăzi o să  vă las câteva sfaturi pentru fotografii reușite cu telefonul mobil.

Spune o poveste

Există vorba aia cu fotografia care face cât 1000 de cuvinte. Și fix așa este. Fără să vrei îți rămân în cap anumite fotografii care ți-au plăcut, te-au impresionat, te-au mișcat. O fotografie bună spune întotdeauna o poveste. Surprinde un răsărit de soare în Vamă, fă o fotografie în timp ce sari cu parapanta, în timp ce te dai cu placa, fotografiază doi bătrâni care se țin de mână în parc și în spate se vede un apus de soare superb.

Mergi prin oraș la plimbare, fotografiază cât mai mult în aer liber. Cel mai bine este să faci fotografii în aer liber în condiții de iluminare bune pentru a obține rezultatele dorite. Folosește cât mai mult lumina naturală. Ăsta e cel mai bun sfat și nu uita să folosești focusul manual, adică să atingi ecranul în locul în care vrei ca telefonul să focalizeze și astfel să iasă fotografia cât mai bună.

Șterge lentila

Știu că pare un lucru mega banal dar se întâmpla să faci fotografii și la editare să ai surpriza neplăcută să vezi ceva dubios în fotografie. Şi chiar nu mai ai ce să faci. Utilizăm telefonul foarte des și fără să ne dăm seama este plin de amprente. De aceea este indicat să verifici dacă totul este în regulă înainte să fotografiezi. O lentilă curată îți permite să focalizezi ușor și astfel să faci fotografia perfectă. Recomand să ștergi cu atenție folosind o cârpă specială, cea cu care îți ștergi ochelarii de soare.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Blogu’ lu Otrava (@bloguluotrava)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Blogu’ lu Otrava (@bloguluotrava)

Ține telefonul nemișcat

Este esențial să menținem camera stabilă când fotografiem. Dacă fotografia se face în condiții de lumină slabă este și mai important să încercăm să ținem telefonul cât mai nemișcat cu putință atunci când apăsăm pe declanșator. Vă recomand să țineți telefonul cu ambele mâini sau să îl așezați pe o suprafață rigidă sau să folosiți un trepied pentru smartphone. Eu folosesc un trepied care are și telecomandă și face fotografii la fiecare apăsare de buton.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Blogu’ lu Otrava (@bloguluotrava)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Blogu’ lu Otrava (@bloguluotrava)

Ai răbdare…cât mai multe fotografii

Sunt foarte puține cazurile în care să îți iasă fotografia perfectă din prima. De aceea este ideal să fotografiezi același subiect de mai multe ori. Sunt foarte multe lucruri care ar putea să îți strice fotografia și să nu îți dai seama din prima. Și aici mă refer la încadrarea greșită a subiectului, la focalizare, la lumină.

Este foarte posibil să te păcălești privind fotografia în grabă pe ecranul mic al telefonului și să nu îți dai seama de niște detalii decât atunci când o vezi acasă pe ecranul laptopului. Așa că nu strică niciodată să ai un pic de răbdare. Poate chiar un pic mai mult. Și încă un sfat. Încearcă să fotografiezi în rafală. Doar după ce ai făcut un set de fotografii rafală poți selecta cele mai bune fotografii și așa să păstrezi cea mai reușită poză.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Blogu’ lu Otrava (@bloguluotrava)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Blogu’ lu Otrava (@bloguluotrava)

Utilizează aplicații de editare

Şi aici ai o grămadă cu care te poți juca. Recomand aplicații pe care le folosesc de ceva vreme și îmi plac foarte tare. VSCO este aplicația pe care o folosesc de 2 ani de zile. Îmi place cel mai mult pentru că este ușor de folosit și este considerată de foarte mulți utilizatori una dintre cele mai tari aplicații de Instagram. Asta datorită caracteristicilor foarte asemănătoare cu cele ale unui program profesionist de editare a fotografiilor.

Snapseed e una dintre cele mai bune aplicații gratuite pentru editare fotografiilor. Nu cred că există utilizator de Instagram care să nu folosească această aplicație. Cred că este cea mai utilizată. Adobe Photoshop Lightroom este considerat unul dintre cele mai bune programe de editare a fotografiilor creat vreodată. Este aplicația ideală de poze pentru începători și avansați, iar formatul CC îți permite o sincronizare în timp real a tuturor device-urilor Apple pe care le folosești pentru ca editarea pozelor cu Adobe Lightroom CC să nu fie condiționată de un terminal anume.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Blogu’ lu Otrava (@bloguluotrava)

Pe lângă cele 5 sfaturi trebuie să mai ții neapărat cont de plasarea subiectului după regula treimilor – o imagine este împărțită în nouă blocuri egale care formează o grilă de trei la trei. Telefonul are această posibilitate de a vedea cele nouă ecrane cu linii delimitate în timp ce faci fotografia.

Evită cât poți de mult lumina directă – ai mare grijă la contre-jour, apropie-te de subiectul fotografiei tale și nu folosi zoom-ul, ajustează manual expunerea fotografiei, folosește facilitățile pe care le oferă camera de pe telefon, folosește HDR, activează funcţiile RAW și GRID, blochează manual focalizarea și expunerea, utilizează lumina naturală acolo unde este posibil și nu în ultimul rand, alege timingul perfect – ora de aur.

Am și două sfaturi foarte importante dacă faci fotografie de noapte: evită blitzul și dacă este foarte întunecat, așază telefonul pe o suprafață plană.


Otravă
Sunt pasionat de teatru, muzică, film, călătorii și fotografie, iubesc să descopăr lucruri cool în oraș, artă urbană, festivaluri și evenimente sportive, iar tehnologia mă ajută să împărtășesc totul și cu voi.


>