TikTok în România: cum evoluează platforma și cum putem încuraja creativitatea tinerilor fără a-i pune în pericol
Platformele de socializare sunt într-o efervescență continuă și se dezvoltă permanent, fiecare generație descoperind ceva nou. Mai întâi, în istoria noastră recentă, a fost mIRC (la care se adaugă camerele pentru Trivia, unde puteai cunoaște și sta de vorbă cu oameni din toată țara)). Aș mai menționa Tumblr (lansat în 2007), dar cu siguranță totul s-a schimbat începând cu 2004, momentul apariției Facebook, apoi din 2010 odată cu Instagram.


Iar dacă aveți un copil adolescent, sau pur și simplu ați fost curioși să vedeți ce se întâmplă acolo, acum sigur știți și despre TikTok (e imposibil să nu fi auzit de această platformă până în acest moment, chiar dacă nu aveți un cont de utilizator acolo).
Din datele Sensor Tower, în ianuarie 2021, TikTok se afla pe locul doi în topul celor mai descărcate aplicații la nivel mondial (după Telegram) – în App Store era pe primul loc, iar în Google Play se afla pe locul 3 – cu aproape 62 de milioane de instalări.
Potrivit datelor oficiale, în toamna lui 2020, TikTok ajunsese la peste 2 miliarde de descărcări, fiind cea mai descărcată aplicație de pe segmentul de non-gaming, iar pandemia a contribuit pozitiv la dezvoltarea acestei aplicații.
De altfel, Morning Consult a plasat TikTok pe locul 3, după Zoom și Peacock (serviciu american de streaming) în topul brandurilor cu cea mai rapidă dezvoltare în 2020.
Este clar că TikTok va continua să aibă o influență mare în zona de social media și că a luat un avânt mult mai mare și rapid în fața Facebook și Instagram, de exemplu, din 2020 încoace fiind aduse tot mai multe feature-uri pe placul brandurilor care doresc să se promoveze în fața tinerilor și pe această platformă.
Însă ce face mai exact TikTok și, fiind cu preponderență o platformă cu utilizatori tineri și foarte tineri, care este impactul pe care aceasta îl are asupra dezvoltării copiilor și adolescenților? Vom descoperi mai multe detalii în cele ce urmează.
Ce este TikTok și cum funcționează?
TikTok este o aplicație mobilă care e permite utilizatorilor să creeze, dar și să urmărească clipuri video cu o durată de până la un minut. Durata filmulețelor postate – care pot fi dansuri, mici momente comice sau educative, poate varia între 3 și 60 de secunde, media în general fiind de 15 secunde.
TikTok este deținută de compania chineză ByteDance și este varianta internațională a Douyin, numele sub care aplicația a fost lansată pe piața chineză în toamna lui 2016.
Abia din 2017 TikTok a devenit accesibilă utilizatorilor Apple și Android în afara Chinei, însă succesul și atingerea pieței globale de utilizatori a venit abia după fuziunea cu o altă aplicație chineză, Musical.ly, în vara lui 2018.
În China este încă folosită aplicația Douyin, aceasta având aceeași interfață ca și TikTok, însă cele două aplicații nu împărtășesc aceeași bază de conținut.

La finalul anului trecut TikTok era disponibilă în 75 de limbi și avea peste 805 milioane de utilizatori lunari activi în aplicație.
În România, așa cum preciza Laura Savu, Community Manager la TikTok, în vara anului trecut, aplicația are deja peste 4,1 milioane de utilizatori lunar, din care 2,4 milioane folosesc aplicația zilnic.
În ceea ce privește conținutul pe care utilizatorii români îl preferă pe TikTok se află cel de comedy & entertainment, daily vlog. Totodată, a crescut categoria de gaming, iar la acel moment din 2020, echipa din România lucra la creșterea categoriei de conținut educațional și tutoriale pe diverse teme.
Laura Savu ținea chiar să precizeze la acel moment că la nivelul țării noastre se constată o scădere a consumului de conținut de tip lip-sync sau dans. Asta deși TikTok a devenit un fenomen mondial fix prin postarea acestui gen de filmulețe, în care utilizatorii mimau versuri și dansau cu o coloană sonoră cunoscută în fundal. Un alt tip de conținut foarte popular pe platformă este cel de tip challenge, unde mai mulți utilizatori recreează același video.
De ce este atât de populară aplicația TikTok și ce-i atrage pe utilizatori acolo? ”Mizăm pe autenticitate, pe creativitate și pe libertatea de exprimare, lucruri pe care ar trebui să le ia în considerare și orice brand care își dorește să-și deschidă cont pe platformă”,spunea în 2020 reprezentanta TikTok în România.
Evoluția TikTok
Așa cum precizam, TikTok și-a diversificat conținutul pe care-l afișează. Poate și pentru că publicul pe care-l atrage nu mai este format doar din adolescenți. În România, de exemplu, media de vârstă a utilizatorilor este între 20 și 35 de ani.
La nivel european, procentul utilizatorilor sub 18 ani variază de la o treime din total în Franța, Spania, la 24% în Germania sau 18% în Marea Britanie.
Pe TikTok conținutul postat poate deveni viral mult mai rapid decât pe alte platforme, precum Instagram sau Facebook, întrucât postarea ta poate ajunge rapid să fie văzută și de persoane care nu te urmăresc.
De aceea, competiția cu alte platforme de social media, multe dintre ele aflate sub umbrela Facebook, este destul de mare. Mai ales că abia de puțin timp TikTok a început să întindă o mână companiilor care doresc să se promoveze spre potențiali consumatori și pe acest canal.
De exemplu, în octombrie 2020, oficialii TikTok anunțau semnarea unui parteneriat global cu Shopify. Deal-ul dintre cele două companii este menit să ajute cie peste 1 milion de comercianți de pe Shopify să ajungă mai ușor la audiența TikTok și, evident, să facă rost de clienți.
Totodată, un alt element important al acestui parteneriat este faptul că, la un moment dat utilizatorii TikTok vor putea face cumpărături chiar prin intermediul aplicației.

În plus, chiar în luna februarie a acestui an, reprezentanții companiei le-au prezentat oamenilor de publicitate o serie de trăsături noi pe care doresc să le implementeze în 2021.
Printre ele, și un tool care le-ar permite celor mai populari utilizatori să împărtășească link-uri spre produse și să câștige, automat, un comision. În esență, vom vedea pe TikTok o unealtă de afiliere.
TikTok și siguranța utilizatorilor
Fie că ne place sau nu acest gen de conținut publicat pe platformă, TikTok este un mediu care încurajează creativitatea. La începutul lunii februarie 2021, oficialii platformei anunțau introducerea unor feature-uri menite să verifice acuratețea conținutului postat și să elimine postările false sau a căror acuratețe nu poate fi validată.
Acest lucru venea după ce, la mijlocul lunii ianuarie, TikTok anunța noi trăsături menite să crească gradul de siguranță al utilizatorilor sub 18 ani.
De exemplu, de la începutul lui 2021, setarea predefinită de privacy pentru conturile utilizatorilor cu vârste între 13 și 15 ani este private, postările putând fi văzute doar de persoanele cărora aceștia le dau aprobare.
Totodată, utilizatorii sub 18 ani nu pot cumpăra, trimite sau primi cadouri virtuale, iar prin intermediul Family Pairing, părinții sau alte persoane în grija cărora se află minorii pot seta măsuri de siguranță în ceea ce privește utilizarea aplicației TikTok.
Așa cum menționam anterior, TikTok a devenit o aplicație care începe să atragă și utilizatori mai maturi, deși generația de cel mult 19 ani rămâne încă categoria predominantă pe platformă. Și prin acest lucru, și cea mai expusă la pericolele din mediul online.
Copiii sunt printre cei mai influențabili ”consumatori” de internet și de aplicații. Iar prezența pe TikTok nu este ferită de pericole, atât din punct de vedere al sănătății fizice, cât și emoționale.
Despre influența pe care aplicația o are asupra dezvoltării emoționale armonioase a copiilor am aflat detalii de la Roxana Grigorean, psiholog și psihoterapeut.
TikTok și dezvoltarea emoțională a copiilor
”Prezența constantă în social media poate avea efecte negative și pentru un adult, care poate ajunge să caute și să se agațe de această pseudo-recunoaștere, dar și care ajunge să se “liniștească” consumând conținut.
Nu mai punem la socoteală comparațiile, idealizările și fantasmele care sunt încurajate prin acest tip de conținut nerealist și care se transformă în presiune, precum și în scăderea capacității de a gestiona frustrările și lucrurile mai puțin plăcute, dar firești, din viață.
Bineînțeles, nu doar rețelele sociale sunt responsabile de acest aspect, ci este vorba de un întreg univers bazat pe gratificații rapide și constante.
Toate aceste aspecte au un impact mult mai mare asupra unui creier în formare și, iar impactul crește cu cât vârsta este mai mică. Contează, de fapt, cât de mult reprezintă rețelele de socializare din universul tânărului, copilului, cât de mult are sădite deja alte valori, nivelul de încredere în sine, rezistența la frustrare, cum se raportează la lume, tipul de atașament”, ne spune Roxana cu privire la modul în care îi afectează pe cei mici căutarea validării pe rețelele de socializare.
Roxana precizează faptul că adolescenții, adică fix cei care consumă cu preponderență acest tip de conținut sunt într-o perioadă extrem de vulnerabilă, încercând să își descopere și să își asume propria identitate.
”În această perioadă extrem de intensă emoțional este firesc ca ei să își dorească să experimenteze, să caute și să găsească, aparent singuri, cine și cum vor să fie, dar mai ales au o nevoie foarte mare de a fi acceptați. Dacă au o bază de siguranță și o relație bună cu părinții sau cu alte persoane din jur în care au încredere, atunci ei vor folosi aceste ocazii doar ca experiment și nu se vor transforma neapărat în comportamente nocive”, completează ea.
Pentru că a amintit despre relația adolescenților cu părinții, am fost curioși să aflăm ce părere are despre soluțiile pe care părinții le au la dispoziție pentru a-și ține copiii în siguranță pe platforme precum TikTok.
”Adolescenții au o mare nevoie să fie văzuți și acceptați așa cum sunt, precum și o mare nevoie de ghidaj, deși nu arată asta. Dacă îi criticăm sau nu îi ascultăm, riscul ca ei să se închidă și să se refugieze în alte locuri este destul de mare și atunci pierdem fix această ocazie importantă de a îi ghida și îndruma pentru a ne asigura că rămân în siguranță. Un alt aspect este cel al limitelor.
Adolescenții au în continuare nevoie de limite și reguli, chiar dacă, evident, gradul lor de autonomie crește. Este important ca părinții să stabilească un anumit timp pe care îl pot utiliza pe rețelele de socializare, precum și să îi expună și să îi încurajeze și către alte activități – sport, întâlniri directe și ocazii de socializare față în față”, mai spune psihoterapeutul Roxana Grigorean.
Iar în ceea ce privește modul în care părinții ar trebui să abordeze discuțiile cu cei mici astfel încât să le prezinte pericolele la care se expun pe TikTok și alte rețele, Roxana Grigorean îi sfătuiește să le explice acestora, să le dea exemple și să nu-i critice, să exagereze sau să încerce să-i facă să se teamă.
”În plus, propriul exemplu este foarte important, mai ales că adolescenții sunt foarte atenți la aceste contradicții și nu pierd nicio ocazie să ne arate că una zicem și alta facem. Cu o atitudine mai relaxată, rațională și o relație bazată pe încredere, există mai multe șanse de reușită”, declară Roxana, precizând faptul că în ceea ce privește creativitatea, aceasta nu înseamnă conformism, ci mai degrabă curajul de a nu se conforma, de a experimenta, de a testa.