← Zoom out

Ți-ai pierdut telefonul sau ți-a fost furat? 6 lucruri pe care trebuie să le faci imediat

Dacă ți-ai pierdut telefonul mobil sau ți-a fost furat, viteza de reacție este cea mai importantă. Șansele de a-ți recupera smartphone-ul sunt mai mari atunci când îi observi rapid lipsa și poți acționa imediat.

Ți-ai pierdut telefonul sau ți-a fost furat? 6 lucruri pe care trebuie să le faci imediatȚi-ai pierdut telefonul sau ți-a fost furat? 6 lucruri pe care trebuie să le faci imediat
Foto: Shutterstock
Let others know:

Join the conversation:
0

Pierderea sau furtul telefonului mobil sunt printre cele mai mari temeri ale oricărui posesor de smartphone. Cu toate acestea, prea puțini dintre noi iau măsuri pentru a-și proteja telefonul sau datele din el.

Statisticile ne arată că, la nivel mondial, 4% dintre utilizatorii de smartphone își pierd telefonul sau cad victime furtului, arată un sondaj realizat de Kaspersky Lab.

În cazul a peste jumătate dintre ei, device-ul pierdut sau furat era un telefon cu Android (57%), în 29% din cazuri a fost vorba de un laptop, iar 21% și-au pierdut sau le-a fost furat un iPhone.

Însă un alt studiu realizat de Kaspersky Lab ne arată că doar 22% dintre posesorii de telefoane mobile folosesc soluții anti-furt pentru a-și proteja device-urile, iar 55% dintre utilizatori nu își protejează telefonul cu ajutorul unei parole.

Situația este cu atât mai îngrijorătoare cu cât cei mai mulți dintre noi avem date sensibile pe telefonul mobil: 35% dintre utilizatori folosesc telefonul pentru online banking, 57% accesează e-mailul de pe smartphone, iar 55% îl folosesc pentru social media.

Șansele de a recupera un telefon pierdut sau furat scad, așadar, în cazul celor care nu au luat nicio măsură pentru a se asigura că-și vor putea recupera smartphone-ul. De aceea, este important să vedem ce putem face pentru a ne proteja mai bine device-ul, dar și ce măsuri ar trebui să luăm dacă îl pierdem sau ne este furat:

Încearcă să apelezi telefonul pierdut sau furat

Poate suna banal, dar în clipa în care ai constatat că ai pierdut telefonul sau ți-a fost furat, primul lucru care trebuie făcut este să apelezi numărul tău. În cazul în care a fost pierdut, există șanse să-l audă cineva care să fie dispus să ti-l returneze.

Dacă telefonul se află pe modul silențios, poți folosi aplicația Find my iPhone, pentru device-urile Apple, sau Find my Phone, pentru device-urile cu Android, pentru a trimite un semnal audio. Telefonul va suna timp de 5 minute, chiar dacă este pe modul silențios.

Schimbă toate parolele pe care le ai salvate în telefon

Așa cum am văzut, fiecare dintre noi păstrează multe informații importante pe telefon. Nu doar fotografii și videoclipuri, ci și parole la conturile de social media, email, poate și informații bancare. Pentru a evita o problemă mare este foarte important să schimbi rapid parolele, imediat cum ai observat lipsa telefonului, astfel încât nimeni să nu-ți poată accesa conturile.

Poți folosi și opțiune pentru delogare de pe toate dispozitivele, pe care rețelele de socializare și serviciile de e-mail le oferă, așa încât să fii mai bine protejat de furtul datelor sau de accesarea unor date sensibile.

Încearcă să-ți localizezi telefonul

Am vorbit deja într-un articol despre cum poți recupera telefonul pierdut sau furat, precum și cum poți localiza telefonul cu Google Maps, prin intermediul mai multor aplicații de localizare care îți pot indica pe hartă locul în care se află smartphone-ul tău, ceea ce este util mai ales pentru posesorii de telefoane cu Android. 

Pentru posesorii de telefoane Apple, aplicația „Find my” permite localizarea remote a unui iPhone sau chiar laptop Mac, având mai multe funcții menite să îi protejeze pe utilizatori:

  • Sunet la volum maxim: telefonul va începe să sune la volum maxim, în timp ce ecranul va face flash continuu, chiar dacă iPhone-ul tău este pe modul silențios.
  • Lost mode: telefonul este marcat ca fiind pierdut sau furat, iar utilizatorul îl poate debloca doar cu ajutorul unei parole.
  • Erase iPhone: această funcție șterge tot conținutul și setările din telefon, ceea ce poate fi util dacă smartphone-ul conține informații pe care nu ai vrea să le descopere altcineva. Odată activată această funcție, telefonul nu va mai putea fi localizat. Chiar și așa, iPhone-ul tău va rămâne blocat, ceea ce face aproape imposibil ca persoana care l-a furat să îl poată utiliza sau vinde mai departe.

Anunță poliția

În cazul pierderii sau furtului unui telefon mobil este important să anunți poliția pentru a spera în recuperarea device-ului. Sunt necesare însă acte care să dovedească faptul că ești proprietarul telefonului și care să precizeze și codul IMEI al telefonului.

Codul IMEI este unic pentru fiecare telefon și este trecut pe factura smartphone-ului, pe cutie, pe telefon, sub bateria acestuia, dar poate fi aflat și apelând codul *#06# de pe telefonul respectiv.

Poliția are o bază de date a telefoanelor furate, identificate după acest cod IMEI. Chiar dacă nu îți vei recupera telefonul, acesta va rămâne în baza de date și ar putea fi mai greu de utilizat sau de vândut.

Anunță operatorul de telefonie mobilă

Operatorul nu te poate ajuta cu localizarea telefonului mobil, însă poți solicita suspendarea temporară a abonamentului sau a cartelei prepay, așa încât de pe numărul tău să nu mai poată fi inițiate apeluri, SMS-uri și să nu poată fi folosite datele mobile. În schimb, suspendarea abonamentului sau a cartelei nu te împiedică să primești mesaje sau apeluri pe numărul respectiv de telefon.

Pentru a cere suspendarea temporară a abonamentului sau a cartelei prepay trebuie să fii titularul abonamentului sau reprezentantul societății în relația cu operatorul de telefonie mobilă sau să știi câteva date, dacă ești utilizator de cartelă prepay: numărul cartelei, creditul disponibil, data ultimei încărcări, numere apelate etc.

În cazul fericit în care îți recuperezi telefonul, vei putea solicita reactivarea abonamentului sau a cartelei.

Șterge datele și conținutul telefonului pierdut sau furat

Așa cum am explicat în articolul despre cum găsești un telefon pierdut sau furat, Apple și Google oferă variante de localizare a smartphone-ului de la distanță, cât timp aplicația Find my Phone este activată.

Un alt lucru pe care îl poate face aplicația este să reseteze toate datele din telefonul mobil. Astfel, poți evita ca toate datele tale să ajungă pe mâinile altei persoane.

Posesorii de iPhone au la dispoziție funcția „Erase iPhone”, care șterge toate datele și setările, dar pe care este bine să o folosești doar dacă ai încercat să-ți localizezi telefonul și nu ai reușit, întrucât localizarea va deveni imposibilă odată șterse toate setările.

Cum îți protejezi telefonul și viața privată

Cea mai bună variantă de a te proteja în cazul unui telefon pierdut sau furat este prevenția. Sunt mai multe metode prin care te poți asigura că datele din telefonul mobil sunt în siguranță, măcar până în momentul în care vei putea să ștergi datele din telefon sau să îl blochezi cu ajutorul codului IMEI.

Folosește funcția auto-lock și parolează telefonul

Primul pas este blocarea ecranului telefonului. Cea mai sigură metodă este folosirea unui cod numeric, însă poți alege ca aceasta să fie variantă de backup pentru deblocarea cu amprentă sau cea facială.

Astfel, vei avea mai multe măsuri de siguranță, iar persoana care a furat telefonul va avea dificultăți mai mari în a accesa conținutul, dacă va mai încerca să o facă.

Folosește un sistem de backup pentru informații

Aplicațiile de tipul Find my Phone oferă și o plasă de siguranță. Având un cont de Cloud, poți să păstrezi datele acolo, iar toate informațiile să fie restabilite în cazul recuperării telefonului sau copiate pe un dispozitiv nou.

Ia în considerare achiziționarea unui serviciu de tracking

Există mai multe servicii plătite care îți oferă și alte soluții pentru a-ți proteja datele din telefonul mobil. Online Spy, de exemplu, permite monitorizarea de la distanță a unui smartphone contra-cost. Atenție însă, trebuie dovedit că serviciul nu va fi folosit fraudulos. TrackView conectează smartphone-urile, tabletele și calculatoarele tale astfel încât ai o variantă de backup la dispoziție.

Nu salva parole în browserul telefonului

O altă variantă prin care poți să îți protejezi informațiile este să nu salvezi parolele în memoria browserului. Astfel, chiar dacă telefonul este pierdut sau furat, conturile tale sunt în siguranță.

Concluzie

Un telefon furat sau pierdut poate fi dificil de recuperat, mai ales dacă nu ți-ai luat nicio măsură de prevenție. Dacă ajungi într-o asemenea situație, este esențial să reacționezi rapid și să știi care sunt pașii pe care îi ai de urmat pentru a te asigura că nimeni nu va avea acces la datele din telefonul tău, dar și că acesta va fi cât mai greu de folosit sau de vândut de către o altă persoană.


Sebastian Ujică
Experiența de 10 ani din lumea jurnalismului sportiv și pasiunea pentru lumea tech m-au împins spre Zoom by Vodafone. Scriu despre orice gadget sau smartphone care îmi iese în cale și abia aștept să văd cum se schimbă lumea cu ajutorul tehnologiei.


>