Tendințe în tehnologie și mobile care vor contura 2021
2020 a fost un an dificil, în care am văzut cât de multă presiune a fost pusă pe rețelele existente și care a generat schimbări profunde la nivelul organizațiilor, atât în ceea ce privește accesul la rețea, politicile de securitate, cât și referitor la lucrul de acasă.


Digitalizarea este un proces în plină desfășurare, accelerat în 2020 de pandemie, și este încă departe de a se încheia, este părerea specialiștilor EXE Software, o companie românească din domeniul IT.
Aceștia citează un studiu realizat de European Investment Bank care arată că în SUA 78% din firmele producătoare au raportat că au adoptat cel puțin o tehnologie digitală, în timp ce în Europa procentul acestora este de 66%. Firmele mai mari au rate mai mari de adopție digitală, decât firmele mai mici, iar cele mici și vechi, cu o istorie de mai bine de 50 de ani, tind să rămână complet non-digitale.
”Firmele digitale au performanțe mai bune și sunt mult mai dinamice: au o productivitate mai mare a muncii, cresc mai repede și au un management mai bun. Așa că toate companiile au toate motivele și încă este timp, chiar dacă nu au făcut-o până acum, să-și stabilească strategia și să acționeze hotărât în direcția digitalizării”, ne spune CEO-ul EXE Software, Sorin Cosmescu.
La rândul lor, specialiștii Cisco România sunt de părere că digitalizarea nu mai este un diferențiator sau o opțiune, ci o necesitate la care se adaptează fiecare industrie.
”Considerată o modalitate prin care companiile pot obține un avantaj competitiv, digitalizarea a devenit acum o chestiune de supraviețuire. Organizațiile nu numai că vor continua transformarea digitală, dar vor accelera acest proces”, ne precizează aceștia.
Din punctul lor de vedere, pandemia a reprezentat un important semnal de alarmă pentru orice organizație. Ce s-a schimbat față de acum doi ani? La urma urmei, nu este prima situație dificilă cu care s-au confruntat organizațiile. Potrivit studiului „PwC: Global Crisis Survey 2019”, 7 din 10 organizații au cunoscut cel puțin o criză severă în ultimii 5 ani, iar 95% sunt convinși că nu va fi și ultima.
”Factori perturbatori precum atacurile cibernetice sau tulburările sociale, perturbări cauzate de oameni, au devenit o parte tot mai frecventă a lumii în care trăim. La nivel global, ne confruntăm cu impactul produs de uragane, incendii sălbatice, inundații și al altor fenomene naturale într-un ritm și cu o regularitate mai mare. Pentru a face față acestor evenimente, specialiștii IT trebuie să adopte o nouă mentalitate.
Una care pune accent pe agilitatea IT necesară pentru a obține reziliența afacerii, mai degrabă decât pe o abordare reactivă, care a stat la baza planificării tradiționale a continuității operaționale. Prin reziliență înțelegem abilitatea unei organizații de a se adapta la un mediu în schimbare, de a fi pregătită chiar și pentru evenimente neașteptate”, mai spun reprezentanții Cisco România.
Alături de reprezentanții EXE Software și Cisco România am discutat despre tendințele care vor contura acest an din punct de vedere tehnologic, dar și al industriei de mobile. Iată care sunt predicțiile experților în tech.
Tendințe în tehnologie pentru 2021
Modelul de lucru hibrid reprezintă, cu siguranță, una dintre principalele tendințe din 2020, care va rămâne și în viitor, sunt de părere experții Cisco.
Conform IDC, înainte de apariția coronavirusului, 38% dintre companii aveau o strategie pentru lucrul de acasă, acum 89% oferă opțiunea de a lucra de acasă.
”Rezultatele celui mai recent studiu Cisco Workforce of the Future sunt foarte relevante pentru noile schimbări și evoluții determinate de contextul pandemic actual. Dacă ar fi CEO pentru o zi, 79% dintre respondenții la acest studiu au declarat că ar prioritiza colaborarea și comunicarea și că s-ar asigura de eficiența acestora. O constatare importantă, în noul context pe care îl trăim, când mediul de lucru hibrid nu mai este o opțiune, ci o necesitate”, afirmă oficialii companiei.
Agilitatea și reziliența prin intermediul aplicațiilor. În fața schimbărilor neprevăzute, organizațiile au fost nevoite să se adapteze rapid.
”Pentru multe organizații, cloud-ul a reprezentat singura modalitate de a-și dezvolta capabilitățile care să le ajute să răspundă rapid noilor cerințe venite din partea clienților și angajaților, indiferent de costuri. În viitor, echipele IT vor avea nevoie de mai multă agilitate, iar automatizarea este răspunsul la aceste provocări”, sunt de părere reprezentanții Cisco România.
Un viitor fără parole. Datele de autentificare furate sau pierdute continuă să fie cea mai frecventă cauză a breșelor de securitate, situație exacerbată de trecerea masivă la munca de la distanță.
”Diverse platforme, grupuri industriale și furnizori de securitate lucrează la un viitor fără parole, deoarece tehnologii precum identificarea biometrică vor fi în curând omniprezente atât pentru consumatori, cât și pentru companii. Organizațiile trebuie să înceapă pregătirile pentru această schimbare inevitabilă, în care utilizatorii nu se mai bazează pe tradiționala parolă ca principala metodă de a dovedi cine sunt”, mai spun cei de la Cisco.
Reducerea decalajului digital cu ajutorul 5G și Wi-Fi 6. În viziunea experților Cisco, pandemia a evidențiat decalajul digital care există în lume și care afectează comunitățile rurale și populația săracă.
”Tehnologiile wireless, inclusiv 5G și Wi-Fi 6, sunt foarte importante, deoarece vor ridica ștacheta în ceea ce privește lățimea de bandă, viteza și latența, și vor ajunge în zone în care fibra optică este scumpă. Conexiunile wireless reprezintă un element esențial în reducerea decalajului digital, deoarece aceste noi tehnologii stimulează progresul și inovația pentru milioane de oameni”, precizează reprezentanții Cisco.
Aceștia adaugă faptul că adopția de tehnologie a fost accelerată de această criză pandemică, iar rețeaua, cloud-ul, tehnologiile de securitate și colaborare, dar și alte tehnologii digitale au avut un rol esențial în menținerea continuității operaționale a organizațiilor.
”Aplicațiile în cloud au revoluționat modul în care ne desfășurăm activitatea. Indiferent de dimensiune, o organizație poate fi operațională într-un timp foarte scurt. Așadar, nu mai e nevoie de 9, 12 sau 15 luni pentru a pune în funcțiune o aplicație, este o chestiune de ore sau zile”, afirmă oficialii Cisco România, convinși că organizațiile vor continua transformarea digitală pe aceste direcții și în acest an.
Inteligența artificială sau AI continuă să fie una dintre noile tendințe tehnologice, este convingerea specialiștilor EXE Software, datorită efectelor sale notabile asupra modului în care trăim și muncim.
”AI este deja cunoscută pentru superioritatea sa în recunoașterea imaginii și a vorbirii, aplicații de navigare, asistenți personali pentru smartphone-uri, aplicații de partajare și multe altele”, spune Sorin Cosmescu, CEO-ul EXE Software.
Cloud Computing. Adoptarea cloud computing este în creștere, pe măsură ce tot mai multe companii migrează către o soluție cloud.
”Dar soluția emergentă este Edge computing, care își propune să rezolve unele deficiențe ale cloud computing în situații cum ar fi procesarea la timp de date sensibile pentru locații îndepărtate cu conectivitate limitată sau deloc”, precizează Cosmescu.
5G. ”Tehnologiile 3G și 4G ne-au permis să navigăm pe Internet, să folosim servicii bazate pe date, lățimi de bandă crescute pentru streaming pe Spotify sau YouTube și multe altele – se așteaptă ca serviciile 5G să ne revoluționeze viața. Se preconizează să fie utilizat în fabrici, camere HD care ajută la îmbunătățirea siguranței și gestionării traficului, controlul inteligent al rețelei și în retail-ul inteligent”, adaugă specialistul EXE Software.
Cybersecurity. Securitatea cibernetică s-ar putea să nu pară o tehnologie emergentă, dar atât timp cât avem hackeri, securitatea cibernetică va rămâne o tehnologie de trend, deoarece va evolua constant pentru a ne apăra împotriva celor răuvoitori, este părerea CEO-ului EXE Software.
Tendințe pentru 2021 în mobile tech
Conform Cisco Annual Internet Report, 5G va suporta mai mult de 10% din conexiunile mobile globale până în 2023. Viteza medie 5G va fi de 575 megabiți pe secundă sau de 13 ori mai rapidă decât conexiunea mobilă medie.
”Datorită capabilităților avansate de performanță, 5G va livra infrastructuri mobile mai dinamice pentru AI și aplicații IoT emergente, inclusiv pentru mașini autonome, orașe inteligente, servicii medicale digitale, conținut video imersiv și multe altele”, spun reprezentanții Cisco România.
Consumatorii și utilizatorii business din întreaga lume au permanent noi cerințe și așteptări pentru rețelele mobile. Această tendință este mai evidentă prin adoptarea și utilizarea aplicațiilor mobile.
”Rețelele sociale, streaming-ul și descărcările de conținut video, productivitatea afacerilor, comerțul electronic și industria de gaming vor determina creșterea aplicațiilor mobile, cu aproape 300 de miliarde de aplicații descărcate până în 2023”, adaugă aceștia.
La rândul lor, experții EXE Software sunt de părere că din ce în ce mai mulți utilizatori se așteaptă la disponibilitatea de site-uri și servicii prin dispozitive portabile, deoarece au nevoie de confort și libertate.
”La asta se adaugă tot mai multe gadgeturi conectate, pentru care smarpthone-urile reprezintă principalul instrument de gestiune”, afirmă Sorin Cosmescu, CEO-ul EXE Software, identificând câteva tendințe importante pentru acest an.
Aplicatiile IoT. Ele permit:
– Monitorizarea dispozitivelor conectate și a senzorilor;
– Analiza datelor, crearea de diagrame și rapoarte;
– Gestionarea dispozitivelor (deschis/închis, pornire/dezactivare, declanșare alarme).
Cloud computing. ”Serverele de la distanță oferă spațiul de stocare necesar pentru funcționarea perfectă a unei aplicații, care este descărcată rapid și care nu afectează memoria internă a dispozitivului”, spune Sorin Cosmescu.
Cloud Computing asigură:
– Mult mai multă putere de calcul;
– Funcționare sigură pe mai multe dispozitive;
– Capacitate mai bună de stocare și încărcare a datelor.
Inteligența Artificială (AI) și Machine Learnig (ML). ”Industria mobila s-a concentrat pe inteligența artificială, încă din 2017, când Apple a permis dezvoltatorilor să integreze asistentul vocal Siri în aplicațiile lor. Acest lucru a încurajat adoptarea și integrarea algoritmilor de inteligență artificială (AI) și machine learning (ML) în soluții mobile din diverse domenii”, este de părere CEO-ul EXE Software.
Cele mai bune exemple sunt:
– Chatbots și asistenți personali virtuali;
– Aplicații de detectare a mișcării și a feței pentru sistemele de supraveghere;
– Soluții de prognoză financiară;
– Software medical, care ajută la determinarea diagnosticului și sugerează tratament;
– Aplicații de recunoaștere a vorbirii utilizate pentru jocuri, divertisment etc.;
– Motoare de recomandare pentru cumpărători online sau călători;
”În contextul actual pe care îl traversăm, asigurarea continuității operaționale devine critică, iar rolul tehnologiei și al inovației este extrem de important pentru succesul pe termen lung al oricărei organizații”, concluzionează reprezentanții Cisco România.