Telefonul nu se mai deschide? Șapte cauze și soluții pentru a remedia problema
Indiferent că este iPhone sau Android, smartphone-ul din ziua de astăzi este destul de rezistent. Așa că sunt puține cazuri când telefonul se strică complet și se încăpățânează să se mai deschidă. Chiar dacă avem tendința să ne speriem și să mergem cu telefonul la primul service, există câteva soluții care pot remedia problema, mai ales dacă aceasta este cauzată de erori de software, și nu de hardware.


Ce faci când telefonul Android nu se mai deschide
Când telefonul nu se mai deschide, cel mai simplu este să începi prin a elimina cauzele care ar fi provocat situația. Mai întâi, depistezi care ar putea fi motivele pentru care telefonul tău nu se mai deschide. L-ai scăpat de curând în apă sau pe jos? S-a închis în timp ce te uitai la un video? S-a închis în timpul unui joc pentru că, probabil, telefonul s-a supraîncins? Problemele pot fi la nivel de hardware – și sperăm să nu fie cazul, pentru că acestea se rezolvă mai greu, sau probleme de software care, din fericire, se pot remedia rapid prin câțiva pași menționați în rândurile următoare.
Lasă telefonul la încărcat câteva minute
Dacă bateria este descărcată complet, pot trece şi 30 de minute până când telefonul reacţionează la încărcare. În acest interval de timp, este posibil ca display-ul să rămână închis, fără să afișeze pictograma de încărcare. Lasă smartphone-ul conectat la priză 15-30 de minute și vezi dacă dă semne după aceea.
Încărcătorul și cablul funcționează bine?
Poate că nu Androidul tău este problema, ci cablul de încărcare sau încărcătorul. Conectează smartphone-ul la un alt încărcător care știi sigur că funcționează sau schimbă cablul pentru a afla cu exactitate dacă nu cumva aceasta este cauza principală pentru care un telefonul nu vrea să se mai deschidă.
Verifică dacă nu este o problemă a display-ului
O altă cauză poate fi un display cu probleme. Reglează sunetul din butonul de volum, astfel încât să te asiguri că telefonul nu este pe silențios. Apoi repornește smartphone-ul, ținând apăsat pe butonul de power câteva secunde. Dacă telefonul începe să vibreze și eventual să redea sunetul de pornire, sunt șanse mari ca display-ul să fie cauza problemei și va fi nevoie să mergi cu el la un Service.
Intră în Safe Mode
Dacă niciuna dintre recomandările menționate deja nu au rezultat, poți încerca o resetare forțată sau Hard Reboot. În acest fel, poți observa dacă telefonul nu se mai deschide din cauza unor aplicații pe care le-ai instalat. Fiecare telefon poate avea o combinație diferită a butoanelor pentru resetarea forțață, în funcție de producător.
O simplă căutare pe Google a numelui dispozitivul tău, urmată de cuvintele „safe mode”, îți va arăta pașii pe care trebuie să-i urmezi. De exemplu, telefoanele Huawei se resetează apăsând simultan pe butonul de power și butonul de creștere volum, până când dispozitivul vibrează. Apoi, ar trebui să apară un meniu denumit Root în care ai mai multe opțiuni.
Alege opțiunea Safe Mode, folosind butonul de volum. Dacă telefonul tău merge bine în varianta Safe mode, cel mai probabil, problema este de la o anumită aplicație. Gândește-te dacă ai instalat ceva de curând sau dacă ai observat că telefonul s-a închis brusc în timpul unui joc, de exemplu. Ca să ieși din Safe Mode, tot ce ai de făcut este să restartezi telefonul din butonul de power.
Telefonul se închide și se deschide singur
Există și situații în care telefonul se restartează singur sau chiar se blochează în timpul utilizării. De cele mai multe ori, în această situație, este vorba de softul telefonului care are nevoie de actualizări. Verifică dacă ai suficient spațiu de stocare, apoi din setările telefonului, intră la Sistem > Avansat > Actualizare de sistem și aici vei putea vedea starea actualizării. De asemenea, actualizează și aplicațiile pe care le ai în telefon și șterge-le pe cele care îți par nesigure. Dacă problema persistă, cel mai bine este să îți salvezi toate datele importante din telefon, pe un hard disk extern, stick sau laptop. Transferă numerele din agendă pe cartelă, apoi revin-o la setările din fabrică. Setări – Setări adiționale – Backup și resetare – Resetare la setările din fabrică (la unele modele pe Android putem găsi opțiunea de resetare din Setări adiționale – Privacy).
Resetează telefonul la setările din fabrică
De asemenea, pot exista situații când smartphone-ul se repornește fără să poată accesa sistemul, astfel că telefonul intră într-un boot loop. Poate avea mai multe cauze, din fericire cele mai comune sunt problemele software care își găsesc rezolvarea destul de repede. Poți încerca să intri în Recovery Mode sau “Modul de recuperare”. O simplă căutare pe Google a numelui dispozitivul tău, urmată de cuvintele „recovery mode”, îți va arăta pașii pe care trebuie să-i urmezi. La fel ca la Safe Mode și modul în care poți accesa Recovery Mode diferă de la un brand de telefon la altul. De exemplu, la unele modele este nevoie să apeși simultan pe butonul de pornire și butonul de creșterea a volumului timp de aproximativ 30 de secunde. Când telefonul pornește, ar trebui să apară un meniul Root din care să poți alege opțiunea Recovery mode. Atunci când apare logo-ul sistemului Android, apăsa simultan butonul de pornire, precum și cel de volum și ține-le apăsate. Accesează secțiunea „Sterge datele / Restabilește la setările din fabrică” . Apoi vei fi întrebat dacă ești sigur că vrei să restabilești setările de fabrică. Confirmă și așteaptă ca telefonul să rezolve comanda.
Ce faci dacă nu se mai deschide după ce l-ai scăpat pe jos sau în apă
Poate că ai mers prin ploaie, cu telefonul în buzunar, ai turnat, din greșeală, apă pe el, l-ai ținut în temperaturi extreme sau, pur și simplu, l-ai scăpat pe jos. Dacă știi că, de curând, smartphone-ul a fost expus unor situații care i-ar fi putut afecta buna funcționare, recomandat este să mergi la un service, în cazul în care nu ai deja o asigurare mobilă pentru smartphone-ul tău.
De cele mai multe ori, asigurările acoperă atât defecțiuni interne sau avarii accidentale, adică tot ce înseamnă daune ale carcasei, ale ramei, bateriei, display-ului, cadrului telefonului și care duc la încetarea funcționării acestuia, pagube produse de apă, cât și cazul furtului.
Află mai multe detalii în articolul: Totul despre asigurarea telefonului în 2021
Ce faci când iPhone-ul nu se mai deschide
În cazul unui iPhone, lucrurile nu sunt mult diferite față de recomandările pe Android. Diferențele țin mai mult de modul în care dai comenzile de restartare. Așa că, sfaturile sunt asemănătoare celor de mai sus:
- În primul rând, asigură-te că problema nu este una de încărcare. Vezi dacă încărcătorul sau cablul nu sunt deteriorate și funcționează bine. Testează altă priză, cablu, încărcător și lasă telefonul conectat 15-30 de minute, apoi vezi ce semnale dă;
- La fel ca în cazul Androidului, o altă soluție este să revii la setările din fabrică. Conectează, prin cablu, iPhone-ul la un computer și deschide aplicația iTunes. Selectează dispozitivul, adică iPhone-ul căruia vrei să-i dai o resetare. În secțiunea Rezumat, apasă click pe Restaurează iPhone-ul. Confirmă că ești sigur că vrei să resetezi. După această operațiune, toate datele din iPhone vor fi șterse și sistemul este restartat.

- Verifică funcționalitatea display-ul conectând iPhone-ul la un computer. Deschide iTunes, dacă acesta recunoaște iPhone-ul, recomandat este să faci un back-up smartphone-ului. În cazul în care poți efectua cu succes un backup sau iPhone-ul produce sunete, dar nu afișează nimic pe ecran, cel mai probabil, problema este la display. Dacă telefonul se află în perioada de garanție și nu există nici un contact fizic vizibil pe carcasa iPhone-ului, Apple va acoperi reparația. Dacă perioada de garanție a trecut va fi nevoie să iei în calcul și costul reparație într-un service autorizat Apple.
- O altă soluție este să restartezi iPhone-ul printr-un restart forțat. Pașii pentru repornirea forțată a iPhone-ului depind de modelul acestuia și îi găsește detaliați pe site-ul Apple la https://support.apple.com/.