← Zoom out

Telefonul care nu știa să facă scufundări

Vlad Petreanu in Featured, Zoom In
8 Jun 2021  |  3 min
Telefonul care nu știa să facă scufundăriTelefonul care nu știa să facă scufundări
Foto: Pixabay
Let others know:

Join the conversation:
0

– Cum e husa asta?

Întorc privirea, nedumerit. În stânga mea, Luca tocmai îmi pipăie telefonul. Are un aer preocupat în timp ce presează cu degetele muchiile rotunjite și spatele telefonului, care e încastrat într-o husă neagră, siliconată. Suntem în studio iar pe post e publicitate, așa că ne bucurăm de un moment de respiro, în care fiecare-și vede de-ale lui – sau, în cazul de față, de-ale celuilalt.

– Cum adică, mă, „cum e husa”? La gust sau ce?

– La lovituri, întreabă Luca, nedumerit, la rândul lui, că nu pricep evidența. L-ai scăpat în husa asta până acum? Ține?

Mă uit chiorâș la el: din moment ce ecranul nu-i crăpat, păi asta înseamnă că ori ține, ori nu l-am scăpat, nu? Îmi înăbuș, totuși, aroganța:

– Nu l-am scăpat… p-ăsta. Dar am scăpat altul… în cadă. În cada plină cu apă, adică.

Luca rânjește, amuzat.

– Trebuie să ne povestești, face Zaf, care a urmărit discuția de la postul lui de comandă, la mixer.

– Nu vreți să facem un moment la radio cu asta? Și întrebăm și ascultătorii ce obiecte scumpe au distrus din greșeală.

Brusc, suntem foarte mulțumiți de noi. Uite-așa se face o emisiune de succes: recunoști sincer în cadrul colectivului când ai făcut un pocinog și-i inviți și pe ceilalți la propriile lor momente de sinceritate. Cu puțin noroc, strângi o recoltă bogată de povești tragicomice.

(Mie mi se pare extraordinară capacitatea asta a noastră de ne transforma întâmplările neplăcute în subiecte de-amuzament, doar lăsându-le la macerat în memorie.)

Telefonul meu care și-a dat duhul făcând băiță era un Nokia nou-nouț, pe care-l primisem ca să testez cel mai nou salt înainte în tehnologia de comunicații mobile din România: Vodafone tocmai lansase apelurile video prin terminale mobile și toată lumea era curioasă să vadă cum funcționează minunea, doar că aproape nimeni nu avea și telefoanele capabile să o susțină.

Dimineață primisem terminalul la redacție. În pauza de masă i-am montat bateria, i-am înfipt cardul SIM și l-am mufat la încărcătorul din priză. S-a deschis cu binecunoscutul cântecel și, după ce am tastat PIN-ul, m-am uitat nehotărât la el: nu știam pe nimeni altcineva cu un telefon cu cameră video așa că, pur și simplu, nu aveam pe cine suna. Presupun că așa s-o fi simțit și Graham Bell, săracul, după ce a inventat telefonul și nu putea apela pe nimeni.

Ziua a continuat în iureșul amețitor al producției de știri, iar eu am uitat de telefonul meu nou-nouț. Am ajuns acasă frânt și înfrigurat, pe seară. Am hotărât că merit răsfățul unei băi fierbinți, în cadă (veniți mai aproape, copii, iar eu vă voi spune povestea de necrezut a vremurilor miraculoase când în blocurile din București curgea apă caldă la robinet). Am înfulecat ceva în picioare cât s-a umplut cada, apoi m-am dus să verific dacă apa nu era prea fierbinte. Când m-am aplecat, telefonul a alunecat ușurel din buzunarul de la piept al cămășii și, bâldâbâc, s-a dus direct la fund.

Am rămas o clipă nemișcat, cu ochii mari de groază. Din telefon se ridica un fir subțire de bule de aer iar ecranul se făcuse de-un cenușiu de rău augur. Când l-am ridicat, s-a scurs din el apă ca dintr-un ciur. Clipocea când îl clătinam. L-am scuturat cât am putut și l-am pus pe calorifer, sperând că dimineață va porni fără greș, ca orice Nokia indestructibil al acelor ani.

Doar că, firește, n-a pornit, nici dimineață, și în niciuna din zilele următoare. L-am dat înapoi explicând, cinstit, ce se întâmplase. S-a râs politicos la pățanie. Poate că era asigurat de corporație, nu știu. Pe-atunci, asigurările de telefoane nu erau ceva obișnuit, și în niciun caz ceva accesibil clienților obișnuiți, așa cum se-ntâmplă acum, când ești întrebat dacă nu vrei o asigurare de fiecare dată când îți iei un terminal nou.

Mie bâldâbâcul de-acum 15 ani mi-a fost învățătură de minte: habar n-am dacă husa pe care o pipăia Luca zilele trecute e antișoc, deoarece chiar nu-mi scap telefonul, că-s prea atent la el. E adevărat, însă, că principalul motiv pentru care am ales materialul respectiv este că nu alunecă din mână, spre deosebire de suprafața șlefuită a telefonului, care ar cădea și dintr-o menghină. Un smartphone e un obiect scump și merită să te porți cu grijă cu el dacă ai un cât de mic respect pentru banii pe care i-ai cheltuit ca să-l obții.


Vlad Petreanu
Sunt jurnalist din 1990. Am început la ziar, pe vremea când ziarele se tipăreau în tipografii cu plumb, pe rotativă. Am continuat la televiziune, când televiziunea privată abia apărea în țara noastră. Acum fac radio, cel mai sincer mediu jurnalistic pe care l-am cunoscut până acum. Am blogul meu încă din 2007. Încă mai sper c-o să pot scrie chiar zilnic pe el. Am câteva zeci de mii de urmăritori pe rețelele mele sociale. Niciodată interacțiunea cu cei pentru care scriu, filmez sau înregistrez n-a fost mai directă. Îmi place la nebunie meseria mea.


>