Telefon la liber sau abonament. Cum alegem inteligent
În prezent există peste 5 miliarde de utilizatori de smartphone, conform Data Report. Cu alte cuvinte, 67% din omenire deține cel puțin un telefon mobil.


Aceștia sunt împărțiți în două categorii: cei care aleg un abonament și cei care preferă să folosească o cartelă prepaid, cu credit fix.
Există avantaje și dezavantaje atât atunci când cumperi un telefon „la liber”, cât și când îl iei la abonament. Cu cât ești mai bine pus în temă în privința beneficiilor fiecărei variantă, cu atât ai șanse mai mari să faci cea mai potrivită alegere pentru tine.
Un lucru trebuie menționat înainte: nu există o variantă corectă și una greșită. Alegerea depinde strict de fiecare utilizator, de nevoile sale și de compromisul pe care este dispus să-l facă. De ce spunem compromis? Pentru că nu există o soluție perfectă, care să fie convenabilă și rentabilă pentru fiecare utilizator.
Diferența dintre telefon la liber sau la abonament
În funcție de telefonul ales, diferența de preț atunci când cumperi un telefon la abonament și când îți achiziționezi unul la liber este una semnificativă.
Dacă ai pus ochii pe un telefon apărut recent, dar nu îți surâde ideea de a plăti prețul întreg, atunci soluția poate fi abonamentul. De exemplu, la Vodafone ai o gamă specială de pachete de telefoane cu abonament, la prețuri greu de refuzat.
Pe de altă parte, dacă nu ești hotărât să treci la abonament, trebuie să știi că poți găsi smartphone-uri excelente, la prețuri imbatabile, chiar și atunci când le achiziționezi la liber.
Mulți utilizatori preferă confortul pe care îl oferă un abonament potrivit nevoilor pe care le au, întrucât nu riscă niciodată să ajungă în situația de a nu putea accesa internetul sau a da un telefon pentru că au uitat să își încarce cartela. Alții utilizatori preferă să aibă libertatea de a alege lunar ce tip de opțiune vor să-și activeze, în funcție de nevoi și de cât credit sunt dispuși să încarce pe cartelă.
De ce să alegi un telefon la abonament
Abonamentul reprezintă o opțiune foarte bună pentru a cumpăra un telefon nou. Fie că este vorba de un nou abonament sau de prelungirea perioadei contractuale pentru unul deja existent, abonamentul oferă posibilitatea utilizatorului de a achiziționa un telefon care, în alte condiții, poate că ar avea un preț inaccesibil.
Creșterea performanțelor telefoanelor de top a dus și la o creștere direct proporțională a prețurilor. Acest lucru înseamnă că trebuie să punem de fiecare dată în balanță așteptările pe care le avem de la un telefon, dorințele noastre și bugetul de care dispunem.
Chiar dacă există acum pe piață numeroase smartphone-uri cu un raport calitate-preț excelent, nu putem nega faptul că flagship-urile, unele dintre cele mai râvnite telefoane, sunt uneori superioare din punct de vedere al performanțelor, bateriei și designului.
Utilizatorii care vor să își ia un telefon cu abonament trebuie, de regulă, să achite un avans pentru terminalul respectiv, urmând apoi să plătească lunar o sumă compusă din rata telefonului și prețul abonamentului ales.
Bineînțeles, poți alege și un telefon cu avans 0 și pentru care să plătești lunar doar prețul abonamentului. Trebuie doar să ai răbdare să te uiți în lista de oferte și să găsești cea mai potrivită variantă pentru tine sau pentru cei dragi.
De ce să alegi un telefon la liber
Beneficii există și pentru cei care aleg să cumpere un telefon la liber, optând pentru cartelă, și nu pentru un abonament.
De exemplu, părinții care îi iau copilului un telefon mobil pot alege varianta cartelei pentru a se asigura că cel mic nu va acumula costuri suplimentare lunar. Desigur, și abonamentul permite restricționarea costurilor lunare care se pot acumula, însă cartela pare adeseori varianta mai avantajoasă pentru acești utilizatori.
De asemenea, atunci când utilizatorul nu efectuează multe apeluri și nu folosește internetul pe telefonul mobil, cartela pe care își încarcă credit doar atunci când vor să prelungească perioada de grație a acesteia este varianta ieftină.
Această soluție este uneori preferată și de cei care au venituri nesigure sau variabile, de studenți ori de tinerii care le iau un telefon părinților mai în vârstă.
Așadar, metoda inteligentă de alegerea a unui telefon cu abonament sau la liber depinde de ordinea priorităților fiecărui utilizator. Acesta trebuie să aleagă telefonul dorit, să vadă prețul de achiziție al versiunii dorite (în funcție de memoria de stocare) și să verifice ofertele existente pentru ca apoi să aleagă modul în care își dorește să achiziționeze și să folosească telefonul.