← Zoom out

Telefoanele și tabletele pliabile, un trend pentru 2020?

Visul ecranului care se poate plia a devenit realitate în 2019. Telefoanele și tabletele tradiționale pot face un nou pas în 2020, odată cu apariția display-urilor pliabile. Samsung, Huawei sau Xiaomi au lansat diferite versiuni pentru smartphone-uri cu ecran pliabil în ultimele 12 luni, stârnind interesul utilizatorilor. 

Sebastian Ujică in Devices
11 Jan 2020  |  4 min
Telefoanele și tabletele pliabile, un trend pentru 2020?Telefoanele și tabletele pliabile, un trend pentru 2020?
Telefoanele și tabletele pliabile, cum ar fi Samsung Galaxy Fold, vor cunoaste un trend ascendent în 2020
Let others know:

Join the conversation:
0

Primele unități de Galaxy Fold scoase la vânzare în Coreea de Sud au fost epuizate în câteva minute. Așteptările celor de la Samsung au fost depășite, astfel că a fost mărit volumul de unități pentru al doilea val de precomenzi, conform SamMobile.

Utilizatorii nu au fost descurajați de prețul telefonului, care este dublu față de cel al unui smartphone clasic. Iar acesta este doar începutul, pentru că succesul lui Fold îi face pe mulți să creadă că în 2020 vor apărea noi device-uri cu ecran pliabil.

Apple este următorul nume cu greutate care va intra în competiție. Conform BBC News, compania americană lucrează de zor la un astfel de device care ar putea fi lansat în 2020, cel târziu în 2021. Nu iPhone-ul este primul vizat, ci iPad-ul.

Cei de la Apple ar fi fost convinși de sondajele de opinie pe care le-au comandat, care au arătat că există un număr mare de consumatori dispuși să cheltuie o sumă mai mare pentru un device cu ecran care se pliază.

Telefoane pliabile

Iată care ar putea fi următoarele telefoane pliabile pe care le vom vedea pe piață în 2020/2021:

Samsung Galaxy Fold

Galaxy Fold este device-ul la care se gândesc majoritatea utilizatorilor în prezent când vine vorba de un telefon cu ecran pliabil. Prezentat în prima parte a anului, Galaxy Fold a fost amânat de către Samsung din cauza unei potențiale probleme cu ecranul. Ce s-a întâmplat? În momentul în care Fold a fost trimis spre testare către jurnaliști și bloggeri, în luna aprilie, mai multe unități s-au defectat într-un timp foarte scurt.

Unul dintre motive era o folie de pe ecran esențială pentru modul de funcționare al telefonului. Câțiva dintre jurnaliștii care au testat telefonul au dat la o parte folia, ca la alte telefoane normale, iar device-ul a devenit inutilizabil. Samsung a reacționat imediat, a rechemat unitățile de testare, a amânat cu câteva luni lansarea și a reușit să repare vulnerabilitatea.

Samsung Galaxy Z Flip

Samsung Galaxy Z Flip a fost lansat la începutul lunii februarie și, spre deosebire de Fold, Z Flip are un ecran Dynamic AMOLED imersiv de 6.7″, care se pliază astfel încât să se potrivească perfect în palmă. Z Flip are o camera principală de 12 MP, camera frontală are 10 MP și poți filma video la rezoluție 2160p, cu 30 fps. Smartphone-ul beneficiază de un concept de pliere mult mai durabil și practic și trebuie să mai știi că prețul pentru acest device este unul pe măsură: aproximativ 1450 de euro.

Descoperă oferta Vodafone pentru Samsung Galaxy Z Flip

Huawei Mate X 

Mate X este telefonul care ar putea face concurență serioasă pe piața telefoanelor pliabile. Având un sistem de pliere diferit, Mate X a fost și el amânat pentru luna octombrie după ce lansarea inițială era programată pentru iunie. Motivul invocat de Huawei era legat tot de stabilitatea telefonului, iar compania din China a decis să continuie testările înainte ca device-ul să ajungă la utilizatori.

Royole FlexPai

Primul telefon pliabil lansat pe piață este și cel mai puțin cunoscut dintre acestea. Royole FlexPai a fost lansat în noiembrie 2018, însă impactul telefonului este greu de estimat, nefiind disponibil în magazine, ci doar prin comenzi online, iar livrarea durează până la 90 de zile.

Oppo Fold

Samsung și Huawei se gândesc deja la doua generație de telefoane pliabile, în timp ce alți producători se grăbesc să intre în competiție. Următorii care vor face asta sunt cei de la Oppo. Versiunea acestora are deja un prototip ce a fost prezentat la Mobile World Congress 2019, însă compania din China lucrează la o versiune cu mai multe modificări pentru lansarea oficială. Oppo Fold ar urma să aibă inclusiv o cameră care se glisează astfel încât display-ul să acopere în totalitate suprafața telefonului când acesta este în modul tabletă.

Motorola Razr

Unul dintre cele mai populare telefoane din toate timpurile, Motorola Razr, urmează să revină pe piață conform unui brevet aprobat pentru companie. Telefonul cu clapetă nu va avea însă tastatură, ci ecran pe toată suprafața telefonului.

Mix Flex

Pregătiți pentru lansarea unui telefon pliabil sunt și cei de la Xiaomi. MIX Flex este momentan un prototip care a văzut „lumina zilei” în mâinile președintelui companiei, Lin Bin. Spre deosebire de restul telefoanelor pliabile, MIX Flex se pliază în ambele părți. Numele nu este definitiv, cei de la Xiaomi luând în calcul și denumirea de Dual Flex.

Alte companii lucrează în continuare la dezvoltarea unui telefon pliabil pentru anul 2020. Detaliile sunt însă doar la stadiul de zvon, însă LG, Sony sau Sharp ar urma la rândul lor să intre în competiție. În ceea ce privește Apple, primul iPhone pliabil ar putea fi prezentat în 2021.

Tabletele pliabile

Prima tabletă pliabilă lansată până acum este a celor de la Lenovo. ThinkPad X1 este prototipul device-ului care poate lua locul laptopului în viitor. Pe aceasta poate fi folosit un stilou special iar tableta poate fi blocată într-un unghi de 90 de grade cu tastatură în partea de jos și ecran în partea de sus. ThinkPad X1 vine cu Windows.

Singurul rival în acest moment pentru ThinkPad X1 este MIX Flex de la Samsung, cel care poate fi considerat mai mult tabletă decât telefon în condițiile în care aceasta este forma standard. Însă în ceea ce privește dimensiunea, ThinkPad X1 este în acest moment unic pe piață.

Microsoft Surface Fold

Telefonul pliabil va deveni un trend în 2020, un număr mare de producători oferind diferite variante. O dată ce lansarea unui astfel de device va deveni o obișnuință, pasul următor va fi reprezentat de tablete pliabile. Doi producători importanți lucrează deja la acest lucru: Microsoft și Apple.

Microsoft are pregătit deja un prototip pentru un device Surface care se pliază, acesta fiind prezentat investitorilor. Conform Forbes, acest device va fi lansat oficial în prima jumătate a anului 2020. Apple lucrează la un iPad cu ecran pliabil ce ar putea fi lansat în paralel cu următorul iPhone în 2020.


Sebastian Ujică
Experiența de 10 ani din lumea jurnalismului sportiv și pasiunea pentru lumea tech m-au împins spre Zoom by Vodafone. Scriu despre orice gadget sau smartphone care îmi iese în cale și abia aștept să văd cum se schimbă lumea cu ajutorul tehnologiei.


>