← Zoom out

Telefoanele pliabile, populare și în 2021. Care sunt cele mai vândute modele

Din 2018 când a apărut primul telefon cu ecran pliabil, aceste device-uri au crescut în popularitate și, mai ales, în calitate. Astfel, producătorii lansează deja noi versiuni pentru acest tip de smartphone-uri.

Sebastian Ujică in Devices
4 Mar 2021  |  4 min
Telefoanele pliabile, populare și în 2021. Care sunt cele mai vândute modeleTelefoanele pliabile, populare și în 2021. Care sunt cele mai vândute modele
Foto: Shutterstock
Let others know:

Join the conversation:
0

În noiembrie 2018 apărea Royole Flexpai, primul telefon cu ecran pliabil, disponibil comercial. Era creația unei companii necunoscute din China și nu a fost văzut prea mult în afara evenimentelor de tech din acea perioadă.

Însă apoi Huawei și Samsung au venit cu propriile versiuni de telefoane pliabile și s-a creat un nou segment. Primul Samsung Galaxy Fold a fost vândut în 400.000 de unități, în ciuda prețului peste media flagship-urilor.

Fast-forward către 2021 și vedem deja device-uri care ajung la maturitate și care nu mai duc cu gândul la un prototip. Huawei tocmai a lansat a doua generație, Samsung se pregătește de cea de-a treia. Și Apple ar putea pregăti un astfel de device, lucru sugerat și de tehnologiile brevetate de compania americană.

De ce să alegi un telefon pliabil

Un telefon cu ecran pliabil oferă utilizatorilor mai multe avantaje. Deși este puțin mai gros decât un smartphone clasic, are avantajul de a putea fi folosit atât ca un telefon clasic, cât și ca tabletă, atunci când nu este pliat.

Ai practic un device 2 în 1 care poate fi folosit ca smartphone, dar și aparat pentru gaming sau business, oferindu-ți o experiență superioară. Mai există și telefoanele care se pliază pe verticală și care ocupă mai puțin spațiu atunci când sunt închise.

În cei mai bine de doi ani de când au început să fie lansate telefoane cu ecran pliabil, software-ul a fost optimizat astfel încât să ofere o experiență superioară și când display-ul este pliat.

Telefoane mobile pliabile populare în 2021

Așa cum am menționat deja, telefoanele cu ecran pliabil se apropie de maturitate. Și vedem asta în lista device-uri disponibile care sunt, aproape toate la a doua sau a treia generație. Ceea ce înseamnă că producătorii au putut să regleze neajunsurile din prima generație și să ofere specificații de top. Hai să vedem variantele.

Samsung Galaxy Z Fold 2

Probabil cel mai popular telefon cu ecran pliabil, Samsung Galaxy Z Fold 2 și-a depășit predecesorul la numărul de unități vândute în prima lună după lansare. Reprezintă un upgrade din toate punctele de vedere. Ecranul de pe față este un Super AMOLED cu diagonala de 6.23 inci, în timp ce cel pliabil este Super AMOLED 2X de 7.6 inci și cu rată de refresh de 120Hz.

Samsung Galaxy Z Fold 2 are procesorul Snapdragon 865+, cel mai puternic la momentul lansării. Are 12GB de RAM și vine cu 256GB sau 512GB spațiu de stocare. Pe spate găsim trei camere performante de 12MP fiecare: un sezon principal cu f/1.8, unul telephoto cu zoom optic 2x și unul ultrawide. Are o baterie de 4.500 mAh cu încărcare rapidă cu 25W, dar și încărcare wireless.

Vezi și: Samsung Z Fold 2 review: smartphone-ul pliabil cu adevărat surprinzător

Samsung Galaxy Z Fold 2 review - Design & display

Samsung Galaxy Z Flip

Telefonul ecran pliabil pe verticală de la Samsung are un element de nostalgie. Când este închis, Samsung Galaxy Z Flip are doar 87.4mm lungime. În exterior găsim un ecran Super AMOLED de 1.1 inci care permite să vezi notificări fără să deschizi device-ul.

Ecranul principal este de 6.7 inci cu o rezoluție atipică, 1080 x 2636 pixeli, deoarece telefonul este ceva mai „înalt” decât un smartphone obișnuit.

Are doar două camere pe spate, senzorii fiind aceiași de pe Samsung Galaxy Z Fold 2, minus cel telephoto. Bateria este ceva mai mică, de 3.300 mAh, însă și acesta poate fi încărcat rapid și wireless.

samsung galaxy z flip

Motorola Razr 5G

A doua versiune de la Motorola de telefon cu ecran pliabil pe verticală este denumit Razr 5G. Ecranul exterior este destul de mare, de 2.7 inci, în timp ce cel pliabil ajunge la 6.2 inci cu rezoluție 876 x 2142 pixeli. Procesorul este mid-range, Snapdragon 765G și are 8GB de RAM. Are o singură cameră principală de 48MP cu f/1.7 și una pentru selfie de 20MP. Bateria este de 4.500 mAh și se încarcă cu 15W.

Vezi și: Motorola Razr 5G review: îmbunătățiri vizibile pe popularul flip-phone

Motorola Razr review - Design

Huawei Mate X2

Ultimul telefon cu ecran pliabil lansat este Mate X2. Huawei l-a prezentat în luna februarie și vine cu o schimbare de design față de generația anterioară care se plia în exterior, având practic un singur ecran. Mate X2 are un display exterior de 6.45 inci cu rată de refresh de 90Hz și pe cel pliabil de 8 inci, tot cu 90Hz. Procesorul este Kirin 9000 și are 8GB de RAM.

Mate X2 are camere demne de un flagship. Un senzor principal de 50Mp cu f/1.9, doi senzori pentru telephoto și unul ultrawide. Unul dintre senzorii telephoto oferă un zoom optic 3x, în timp ce celălalt este de tip periscope și oferă un zoom optic de 10x. Bateria este de 4.500 mAh și se încarcă foarte rapid cu 55W.

Samsung Galaxy Z Fold 3 și Z Flip 2

La jumătatea lui 2021 vom vedea noi telefoane cu ecran pliabil. A treia generație de Galaxy Z Fold se anunță spectaculoasă, urmând să aibă suport pentru S-Pen. Despre Z Flip 2 sunt mai puține detalii cunoscute. Ambele device-uri vor avea însă o nouă balama pentru pliere.

Viitorul: telefoane cu ecran rulabil

Așa cum despre telefoanele cu ecran pliabil s-a tot zvonit luni întregi înainte să apară primele generații, la fel se întâmplă în prezent cu telefoanele cu ecran rulabil. LG a prezentat mai multe clipuri teaser cu un asemenea device, în timp ce Oppo a mers și mai departe și a prezentat un concept pentru un astfel de telefon, detaliind conceptul din spate. Momentan însă un asemenea device nu va fi disponibil comercial. Însă foarte probabil acest lucru se va întâmpla în lunile următoare.


Sebastian Ujică
Experiența de 10 ani din lumea jurnalismului sportiv și pasiunea pentru lumea tech m-au împins spre Zoom by Vodafone. Scriu despre orice gadget sau smartphone care îmi iese în cale și abia aștept să văd cum se schimbă lumea cu ajutorul tehnologiei.


>