← Zoom out

Telefoane rezistente la apă și praf – cele mai bune 5 modele

Cele mai bune telefoane în prezent sunt rezistente la apă și la praf, însă nu în orice condiții. Iată ce tot ce trebuie să știi:

Sebastian Ujică in Devices
5 Jan 2021  |  5 min
Telefoane rezistente la apă și praf – cele mai bune 5 modeleTelefoane rezistente la apă și praf – cele mai bune 5 modele
Foto: Shutterstock
Let others know:

Join the conversation:
0

Cândva, singurele telefoane rezistente la apă și praf erau acelea „rugged”, telefoane create special pentru rezistența la apă, praf și șocuri. În ultimii ani, lucrurile s-au schimbat, iar smartphone-urile noi au un anumit nivel de rezistență la umiditate sau particule de praf, în timp ce altele rezistă fără probleme dacă sunt scăpate în apă sau, mai mult, sunt recomandate și pentru fotografia subacvatică.

Pentru a-ți da seama însă ce telefon este rezistent la apă și praf, este important să te uiți la testele efectuate de producător.

Cum recunoști un telefon rezistent la apă

Pentru ca un telefon să fie rezistent la apă, trebuie să aibă accesul la porturi blocat. Înainte să cumperi un telefon, poți să verifici ce rating de rezistență are. IP67 sau IP68 sunt cele pe care le dorești.

IP vine de la „ingress protection”, adică protecția pentru infiltrare. Prima cifră face referire la protecția împotriva prafului, iar „6” înseamnă că acesta nu poate pătrunde prin porturi. A doua cifră face referire la lichide, iar „7” este minimul pentru ca telefonul să fie rezistent la apă. Dacă este sub 7, înseamnă că telefonul face față la stropi, însă nu și la scufundare în apă.

Pe lângă acest rating, producătorii îți spun și cât timp poate rezista telefonul sub apă și la ce adâncime. Chiar dacă două telefoane au același rating, nu înseamnă că rezistă la aceleași condiții. De asemenea, ia în considerare și faptul că aceste teste sunt efectuate în anumite condiții și la anumiți parametri – un anumit tip de apă, un anumit timp de scufundare etc. Spre exemplu, unii producători recomandă să eviți să scufunzi telefonul în apă sărată sau în alte lichide.

Dacă producătorul nu recomandă telefonul pentru fotografiere subacvatică, atunci evită să te aventurezi cu el în mare. În plus, la smartphone-urile care pot fi folosite și sub apă, fii atent la timpul maxim în care poate fi utilizat astfel și ai grijă să nu îl depășești.

Top telefoane cu protecție la apă și praf

Toate telefoanele de top de la Samsung și Apple sunt rezistente la apă. În ceea ce privește alți producători, nu există această certitudine, fiind făcute anumite compromisuri pentru a implementa alte tehnologii. Singurele modele Samsung care nu sunt rezistente la apă sunt cele cu ecran pliabil la care este, cel puțin pentru moment, imposibil să acoperi toate zonele pe unde se poate infiltra apa sau praful.

Gama iPhone 12

Rezistență la apă: IP68, 30 de minute la adâncime de maximum 6 metri

Toate telefoanele din seria iPhone 12 sunt rezistente la apă, iar Apple a adus îmbunătățiri la acest capitol față de generația precedentă. Fiecare model poate să rezistente timp de 30 de minute la o adâncime de 6 metri. Dacă vrei să vezi o dovadă a rezistenței la apă pe care o are iPhone 12, CNET a publicat un test extrem cu telefonul dus pe fundul Lacului Tahoe din California.

Un alt bonus oferit de noua serie de iPhone 12 este scutul de ceramică al display-ului care, spune Apple, oferă de 4 ori mai multă protecție la căzături față de generația anterioară.

Pe lângă rezistență, noua seria de iPhone 12 vine cu tehnologia 5G, cu camere spectaculoase și noul procesor A14 Bionic.

iphone 12 la vodafone

Samsung Galaxy S21

Rezistență la apă: IP68, 30 de minute la adâncime de maximum 1.5 metri

Toate telefoanele din seria Galaxy S21 de la Samsung oferă un rating IP68, fie că vorbim despre Galaxy S21, S21 Plus sau S21 Ultra.

Pe lângă rezistența la apă, telefoanele din seria Galaxy S21 vin cu display cu rată de refresh de 120Hz, conectivitate 5G, cu un sistem de camere versatil și lentile care îți oferă fotografii spectaculoase, indiferent de lumina de afară.

Samsung Galaxy S21, S21+ și S21 Ultra - lansare și specificații pentru noile smartphone-uri

Huawei Mate 40 Pro

Rezistență la apă: IP68, 30 de minute la adâncime de maximum 1,5 metri

Cel mai puternic flagship lansat de Huawei are certificare IP68 pentru rezistență la apă și praf, fiind acoperit de sticlă pe față și pe spate și având un cadru de aluminiu.

Huawei Mate 40 Pro are un design subțire, cu un display de 6.76 inci, OLED HDR10 și rată de refresh de 90 Hz, și are în spate un procesor puternic, Kirin 9000 5G. Ca de obicei, Huawei aduce pe piață un smartphone cu un sistem de camere impresionant: o cameră principală Ultra Vision de 50 MP, o cameră telephoto de 12 MP, cameră ultra-wide de 13 MP, senzor Time of Flight și o cameră selfie de 13 MP, ajutată și ea de un senzor de profunzime 3D.

Samsung Galaxy Note20 și Note20 Ultra

Rezistență la apă: IP68, 30 de minute la maximum 1,5 metri adâncime

La fel ca în cazul seriei Galaxy S20, și seria Galaxy Note20 oferă rezistență la apă. Merită însă menționată separat deoarece telefoanele Note20 vin cu stylus S Pen, care în trecut făcea certificarea imposibilă.

Seria Galaxy Note20 are certificare IP68 pentru rezistența la praf și la apă, ceea ce înseamnă că telefoanele pot fi scufundate la o adâncime de 1,5 metri timp de 30 de minute.

În rest, telefoanele vin cu display Super AMOLED sau Dynamic AMOLED 2x (în cazul lui Ultra), cu camere spectaculoase pe spate la fiecare model, mai ales la Ultra.

Citește și: Samsung Note20 Ultra review: redefinirea noțiunii de smartphone premium

Samsung Note 20 Ultra review - Costin Giurgea

Google Pixel 5

Rezistență la apă: IP68, 30 de minute la maximum 1,5 metri adâncime

Flagship-ul Google bifează și el certificare IP68, iar compania americană spune că poate fi scufundat până la o adâncime de 1,5 metri timp de 30 de minute. După cum putem vedea, este un trend prezent la flagship-urile telefoanelor cu Android.

Altfel, Google Pixel 5 vine cu un ecran de 6 inci OLED, cu rată de refresh de 90Hz, și, cu toate că are doar două camere pe spate, acestea oferă rezultate spectaculoase, fiind adesea comparate cu flagship-urile de la Samsung și Apple.

Concluzii

În trecut, producătorii de smartphone-uri se lăudau în timpul lansărilor oficiale cu ratingul pentru rezistența la apă și praf. Acum este deja ceva obișnuit, menționat în lista de specificații.

Și, chiar dacă ai ales un telefon de top care nu are rating IP67 sau IP68, asta nu înseamnă că poate fi distrus de câteva picături de apă. Este posibil ca producătorul să nu fi dorit să plătească pentru testele de certificare.

În același timp, certificarea nu înseamnă că telefonul nu poate fi stricat dacă este introdus în apă care conține diferite substanțe, precum clorul.

Certificarea face referire la apa curată, iar parametrii în care sunt efectuate testele sunt singurii care pot garanta faptul că smartphone-ul va fi funcțional și după contactul cu apa.

Așadar, un telefon cu certificare pentru rezistență la apă sau praf îți oferă o liniște că telefonul nu va suferi daune în majoritatea situațiilor, însă este bine să nu îi testezi limitele.


Sebastian Ujică
Experiența de 10 ani din lumea jurnalismului sportiv și pasiunea pentru lumea tech m-au împins spre Zoom by Vodafone. Scriu despre orice gadget sau smartphone care îmi iese în cale și abia aștept să văd cum se schimbă lumea cu ajutorul tehnologiei.


>