← Zoom out

Sony Xperia 5 II review: poate cel mai bun smartphone produs de Sony

Nu știu de ce nu m-am întrebat până acum de ce n-am testat mai repede un smartphone de la Sony, dar mă bucur enorm că o fac acum. Sony Xperia 5 II este cea mai surprinzătoare experiență plăcută pe care am avut-o în ultima vreme. Vedem de ce în acest review.

Costin Giurgea in Reviews, Video
7 Dec 2020  |  5 min
Let others know:

Join the conversation:
0
 • 12 MP
  Camera principală
 • 8 MP
  Camera frontală
 • OLED 6.1"
  Display
 • 2520 x 1080p
  Rezoluție
 • 4.000 mAh
  Baterie
 • Snapdragon 865
  Procesor

Universul Sony este atât de plin de aparate incredibile, începând de la televizoare, trecând prin aparate foto și terminând cu Play Station, încât nu-mi dau seama de ce nu m-am gândit la asta mai devreme. Un smartphone SONY. Tre să fie foarte bun, nu? Hai să vedem.

Sony Xperia 5 II review – Design

Telefonul are dimensiuni compacte, pe care ar trebui să le aibă un smartphone pe care să-l ții confortabil în mână. Sony Xperia 5 II este ușor, are doar 163 de grame, așa că nu atârnă în buzunare. E rotunjit pe margini și îmi plac că efectiv e plăcut să-l ții în mână.

Xperia 5 II e Gorilla Glass și pe față, și pe spate. Marginile sunt din aluminiu, designul e simplu și funcțional. În partea de sus există un jack pentru căști, iar în cutie primești și căști cu fir, pentru o experiență audio excelentă. Pe lateral dreapta găsești butonul de volum, butonul on/off, care are integrat și cititorul de amprentă, iar mai jos ai încă două butoane. Primul e un asistent Google, iar al doilea este butonul de pe care declanșezi camera foto. Da, e mai confortabil să faci asta de la buton, iar Sony a vrut probabil să scoată în evidență experiența de zeci de ani cu camerele video. Nu mă deranjează, mai ales că e mai stabilă declanșarea asta decât atunci când dai cu degetul pe ecran.

Pe partea stângă există slotul pentru SIM și card de memorie, iar cea mai utilă chestie la acest slot este că poate fi deschis simplu, cu degetul, nu mai ai nevoie de acul acela metalic.

Sony a reușit să păstreze și ratingul IP 65/68 pentru acest smartphone, astfel încât să fie rezistent la apă și la praf. Practic, în specificații scrie că poți să-l ții în apă de 1.5 metri adâncime pentru maximum 30 de minute, fără să pățească nimic.

Sony Xperia 5 II review – Display

Ecranul este OLED Full HD+ Trilouminous Display de 6.1″, cu rezoluție 1080 x 2520p, cu high refresh rate 120 Hz. Aspectul ăsta de 21:9 este șmecheria care i-a permis lui Sony să facă smartphone-uri perfecte pentru a fi ținute în mână, dar la clipurile pe care le vezi pe Netflix sau Youtube o să ai benzi negre în lateral și o să vrei să faci zoom ca să se umple tot ecranul, ceea ce înseamnă că o să pierzi niște conținut în partea de sus.

Fluiditatea experienței de conținut video și gaming la 120 Hz pe un display cu luminozitate, culori și contrast foarte bune este ceva ce nu poți uita. Odată ce ai ajuns aici, nu mai vrei înapoi. Da, va consuma bateria mai repede, dar de aceea ai fast charger în cutie.

Sony Xperia 5 II - Display

Sony Xperia 5 II review – Baterie

De la 0 la 50% acest Sony Xperia 5 II cu baterie de 4.000 mAh se încarcă în 30 de minute. Așa zice la specificații, așa este și în realitate. Nu mi s-a întâmplat să am nevoie să-l încarc peste zi, ba mai mult, am terminat ziua cu 30-40% baterie.

Nu există wireless charging pe Xperia 5 II, dacă vrei să ai acest feature trebuie să faci saltul la Sony Xperia 1 II. Bateria acestui telefon suportă și un încărcător mai puternic, de 21W, dacă vrei o încărcare și mai rapidă.

Sony Xperia 5 II review – Camere foto/video

Ce se întâmplă pe acest telefon la nivel de camere foto/video este ca și când laptop-ul tău ar veni cu Adobe Premier Pro preinstalat. Am început discuția despre camere cu soft-ul pentru că asta este ceea ce diferențiază acest smartphone de tot ce există pe piață.

Sony a făcut Camera Pro și Cinema Pro aici și a deschis posibilitatea utilizatorilor de a face niște chestii pentru care, serios, îți trebuie facultate. Parametrii pe care îi poți modifica aici sunt cunoscuți doar pentru pasionații care își petrec mult timp studiind arta fotografiei și sunt convins că Xperia 5 II este o minune pentru ei.

Sony Xperia 5 II - Softul camerei

Este la fel și la video. Poți chiar să filmezi cu două puncte de focus, se poate filma flat, fără profil de culoare, astfel încât să poți edita mai bine după.

Serios, sunt atât de multe lucruri de învățat aici încât cred că va trebui să mă înscriu la un curs, ca să dezvolt noțiunile de bază. Pe de altă parte, nu pot să nu mă întreb: oare oamenii care sunt atât de pasionați de fotografie nu au cumva deja un DSLR? Probabil că au și probabil că vor și pe telefon cam același lucru.

Revenind la hardware, modulul de camere are trei senzori: cel principal, wide, un senzor ultra-wide și unul telephoto, fiecare cu câte 12 MP. Decupajul e atât de fin încât te întrebi de ce e atât de gros pe alte smartphone-uri.

Fotografiile sunt clare, luminoase, indiferent de senzor, iar temperatura de culoare rămâne constantă indiferent că folosești camera principală, ultra-wide sau telephoto. Asta e ceva ce rar vezi pe telefoanele mobile. Culorile, de asemenea, sunt foarte reale, nu sunt supra saturate, așa cum vedem adeseori în alte cazuri.

Camera Wide

Sony Xperia 5 II Camera Wide

Camera Ultra-Wide

Sony Xperia 5 II Camera Ultra-Wide

Camera Telephoto

Sony Xperia 5 II Camera Telephoto

Camera selfie are 8 MP și, la fel, funcționează superb.

Există și un mod pentru amatori, cel standard. Pur și simplu deschizi camera și faci o poză. Nu există însă night mode pentru amatori. Cei care vor să facă poze în lumină slabă sau pe întuneric vor fi nevoiți să folosească modul Pro și să se joace acolo cu parametrii până când obțin rezultatul dorit.

Sony Xperia 5 II Night Mode

Sony Xperia 5 II – Procesor și performanță

Sub capotă aici avem super performantul Snapdragon 865, ceea ce înseamnă că Sony Xperia 5 II se descurcă admirabil cu orice îi dai să facă. Și mai înseamnă că experiența de gaming cu luminozitatea la maximum și refresh rate 120 Hz este impecabilă.

Din punct de vedere software avem Android 10, peste care Sony a pus un overlay, dar modificările nu sunt majore. Ce s-a modificat însă, s-a modificat memorabil.

 • La nivel de display, trebuie să intri în Creator Mode ca să ai cea mai reală experiență din punct de vedere culori
 • La nivel de design, sunt impresionat de acest aspect unic al slot-ului de SIM și card de memorie, care poate fi deschis fără acul metalic
 • Dynamic sound îți face telefonul să vibreze pe bass, dacă alegi această opțiune, desigur

*Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot să nu facă parte din oferta comercială curentă Vodafone. Conținutul acestui articol nu reprezintă poziția Vodafone cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate. Prețurile exprimate în articole și clipuri video fac parte din oferta comercială valabilă la data publicării și pot suferi modificări. 

Poate cel mai bun smartphone produs de Sony

Sony Xperia 5 II este un smartphone ușor și ușor de ținut în mână, finisat excelent și cu materiale bune. Are display memorabil și procesor rapid, după cum are și camere cu soft avansat, pentru cei mai pasionați fotografi.

Ce ne-a plăcut
 • Design plăcut și foarte ușor de folosit
 • Camere foto/video cu opțiuni multiple de editare în post-procesare
 • High refresh rate de 120 Hz
 • Are jack pentru căști
Ce lipsește
 • Nu are wireless charging
 • Butonul pentru asistentul Google pare a fi în plus
 • Night mode este mai degrabă creat pentru profesioniști

Costin Giurgea
Scriu, produc și prezint un show de aventuri cu mașini. Citesc istorie, urmăresc geopolitică și mă scufund în tehnologie. Cred


>