Sistemele Mesh Wi-Fi: ce sunt, beneficii, cum funcționează
Să ai conexiune bună de net nu mai este un moft, ci o necesitate. Avem nevoie de internet pentru aproape orice: de la conversații, conferințe în Zoom cu colegii de muncă, până la plăți ale facturilor sau alte taskuri simple de zi cu zi. Mai mult decât atât, de internet bun este nevoie nu doar pe laptop și telefon, ci și pe alte device-uri inteligente. Și nu doar într-o anumită parte a casei, ci pe toată suprafața ei. Iar asta înseamnă că, uneori, în funcție de suprafața, forma sau construcția locuinței este nevoie de un sistem tip mesh Wi-Fi


Ce este un sistem Mesh Wi-Fi
Cuvântul „mesh” vine din limba engleză de la „network” sau „rețea”. Practic, rolul unor astfel de sisteme este de a crea o „plasă” uniformă de semnal Wi-Fi pe toată suprafața locuinței.
Pentru un apartament mic în care locuiește o singură persoană nu pare un „must have”. Însă lucrurile se schimbă când vorbim de o casă în formă de L, de 80 mp, cu o curte la fel de mare sau de un apartament generos cu pereți groși prin care abia trece semnalul wireless și unde routerele tradiționale ar fi limitate de puterea lor de transmisie.
Dacă acum câțiva ani era suficient să avem internet bun pe un singur telefon, acum cererea s-a extins. Putem conecta la un singur Wi-Fi și smart TV-ul cu Netflix și HBO, și boxele wireless și aspiratorul robot, plus device-urile celor cu care locuim. Așa că, nu întâmplător mesh-ul Wi-Fi devine tot mai popular.
Pe scurt, mesh-ul este un sistem inteligent format din două sau mai multe dispozitive asemănătoare unui router care funcționează împreună pentru a acoperi casa prin Wi-Fi. Dispozitivul mesh te ajută să ai net stabil, indiferent cât de spațioasă este casa ta și indiferent cât de multe device-uri ai conectate la internet.
De exemplu, pachetul Xiaomi Mesh System AX3000 cu două unități, pe care îl găsești acum și în magazinele Vodafone, inclus la pachetul cu internet și televiziune, poate oferi conectivitate online stabilă pentru 254 de dispozitive simultan, pe o suprafață de până la 372 mp.
Xiaomi Mesh System AX3000 cu cele două unități combinate oferă o viteză wireless aproape dublă față de cea oferită de un router simplu – 2976Mbps. Așa că, nu mai trebuie să aștepți să ai acces la internet de mare viteză.
Cum funcționează un sistem Mesh Wi-Fi
Sistemele mesh sunt asemănătoare cu un router clasic doar că au mai multe routere mesh pe care le amplasezi în diferite colțuri ale casei și la care device-urile se pot conecta automat, fără întreruperi, chiar și atunci când le muți dintr-o cameră în alta.
Routerele mesh lucrează împreună pentru a oferi o rețea wireless stabilă într-o anumită zonă. Ele emit aceeași rețea Wi-Fi, cu același nume, parolă și caracteristici.
Dacă la routerul clasic undele Wi-Fi și modul de conexiune al device-urilor din casă pot fi limitate, în cazul meshurilor există mai multe routere mesh care comunică între ele și care „împrăștie” semnalul pe toată suprafața casei, păstrând viteza maximă de transfer pentru fiecare dispozitiv conectat.

O comparație interesantă o aduc cei de la Xiaomi, menționând că dacă lățimea de bandă Wi-Fi ar fi asemănătoare unei autostrăzi, sistemele cu două benzi convenționale (adică routerele clasice) ar fi întotdeauna aglomerate sau blocate. Însă cu Xiaomi Mesh System AX3000 (2-Pack) lățimea și viteza fiecărei benzi în 5GHz sunt dublate.

În cazul mesh-urilor Xiaomi AX3000, tehnologia OFDMA permite routerelor să proceseze simultan fluxuri de date ale multiplelor dispozitive conectate, reducând astfel congestia rețelei Wi-Fi. Semnalul trece automat și cu ușurință de la un router mesh la altul oferind net stabil în întreaga casă atât pentru tine, cât și pentru ceilalți membri ai familiei.

Alte beneficii ale sistemului Mesh Wi-Fi
Dincolo de posibilitatea de a avea net stabil și rapid indiferent cât de spațioasă sau aglomerată este casa ta, sistemele mesh aduc și alte beneficii:
Simplitatea instalării
În primul rând, sistemele mesh sunt ușor de instalat. Nu ai nevoie să dai găuri în pereți, să tragi fire, să montezi antene sau alte astfel de treburi complicate. De regulă, pașii de instalare sunt destul de simpli și intuitivi. Conectezi cablul LAN, apoi conectezi mesh-ul la router și la aplicația dedicată lui, însă detaliile clare le vei afla din manualul de utilizare care vine odată cu pachetul mesh. De exemplu, sistemul Xiaomi Mesh AX3000 (2-Pack) este prefigurat din fabrică, așa că nu necesită setări complicate și îl poți utiliza imediat ce este scos din cutie.
Pot fi gestionate direct din telefon
Sistemele mesh pot fi configurate și accesate direct dintr-o aplicație disponibilă pe telefon. În cazul lui Xiaomi Mesh System AX3000 (2-Pack), el suportă controlul inteligent prin intermediul aplicației Xiaomi Home/Mi Home, aplicație ușor de folosit chiar și de cei care se întâlnesc pentru prima dată cu un sistem mesh.

Unele sisteme mesh au opțiuni de autoreparare
Nu trebuie să ai noțiuni de IT pentru a gestiona rețeaua Wi-Fi de acasă. Sistemele mesh pot avea opțiuni de autoreparare. De exemplu, într-o rețea mesh creata cu ajutorul sistemului Xiaomi Mesh System AX3000 atunci când este detectată o eroare, întreaga arhitectură a rețelei este planificată automat pentru asigurarea unor operațiuni normale.
Au consum mic de energie
Dacă te gândești că un mesh în casă ar însemna un consum în plus de energie, află că în cazul lui Xiaomi Mesh System AX3000, el funcționează doar atunci când primește un semnal de transmisie, în caz contrar rămâne în modul de repaus. Acest lucru reduce efectiv consumul mediu de energie și prelungește durata de viață a produsului.
Au un design elegant
Un sistem mesh cum este Xiaomi System AX3000 ocupă puțin spațiu, nu te încui de el prin casă și în plus este creat astfel încât să dea eleganță spațiului. Antenele dispozitivului sunt ascunse într-un design cubic, negru, atrăgător.
