Sfaturi pentru vacanță – cum să protejezi telefonul la plajă sau piscină
Plajă sau piscină, oricât de mult ne-ar plăcea timpul petrecut aici, trebuie să recunoaștem că niciunul dintre aceste medii nu este tocmai ideal pentru gadgeturile noastre. Nu vrei ca telefonul tău să se supraîncălzească, nu vrei să se adune nisip în porturile lui și, cu siguranță, nu vrei să intre apă în el sau să fie furat. Pentru un concediul fără griji și cu smartphone-ul în siguranță, îți propunem patru tips & tricks utile, indiferent de locul în care îți petreci vacanța.


Alege o husă impermeabilă și rezistentă
Apa, căldura și nisipul sunt inamicii numărul 1 ai telefonului, când vine vorba de timpul petrecut la plajă sau piscină. Nisipului poate zgâria sistemul de camere și se poate strecura în difuzor, microfon sau în slotul de încărcare.
Recomandat este să folosești o husă care se închide etanș și în interiorul căreia smartphone-ul va fi complet protejat. Dacă ai un telefon rezistent la apă cu IP68, atunci una dintre probleme este rezolvată, dar în cazul în care știi că smartphone-ului tău nu îi place să se „bălăcească” nu îi testa rezistența. Mai bine echipează-l cu o husă waterproof sau asigură-ți gadgetul cu unul dintre serviciile Vodafone Care.
Evită să ții telefonul mult timp la soare
Așa cum am mai discutat și în alte articole, temperaturile extreme nu sunt prea friendly sau compatibile cu performanța telefonului tău, în special cu autonomia și procesorul smartphone-ului. Evită să lași gadgetul în bătaia directă a soarelui. Păstrează-l în geantă, sub o umbrelă sau acoperă-l cu un tricou, o carte. Evită să folosești aplicații care știi că supraîncălzesc telefonul, de exemplu, jocurile.
Tot din cauza căldurii nu este recomandat să încarci telefonul pe plajă, chiar dacă ai la tine bateria externă. Mai curând, treci pe modul de economisire a bateriei sau oprește aplicațiile și opțiunile pe care nu le folosești și care ar consuma inutil autonomia telefonului (timpul prea mare de oprire al ecranului, GPS, Bluetooth, Hotspot).
Nu lăsa telefonul nesupravegheat
Nu lăsa telefonul nesupravegheat, indiferent cât de „pustie” este plaja, zona în care petreci concediul. Nu doar investiția îl el este importantă, ci și faptul că dacă te trezești cu telefonul furat, concediul tău se transformă într-un mic coșmar. De pe telefon faci plăți online, cauți adrese sau destinații pe hartă, răspunzi la e-mailuri și mesaje, verifici cât este ora, afli ultimele știri. Pe scurt, îi simțim lipsa când nu îl avem.
De aceea, atunci când mergi la plajă/piscină și intri în apă, ideal ar fi să existe o persoană de încredere care să rămână să supravegheze telefonul sau alte bunuri pe care le ai. Dacă ești singur și pe plajă nu există spații de depozitare păzite, cea mai sigură variantă este să lași telefonul în camera de hotel.
În cazul în care vrei să fii și mai relaxat și să te bucuri de un concediu fără grija gadget-urilor, există și opțiunea de a beneficia de o asigurare mobilă care acoperă atât daunele accidentale, inclusiv situațiile în care scapi telefonul în apă sau torni, din greșeală, lichide pe el, cât și furtul.
Dacă ai un smartphone achiziționat în ultimele 12 luni și vrei să îl protejezi cât timp ești în vacanță, dar și după, la Vodafone o poți face simplu și rapid. Nu este nevoie să te deplasezi până la un sediu Vodafone pentru a încheia o astfel de asigurare. Accesează https://care.vodafone.com/ro/ și urmează pașii menționați pentru a te bucura de protecția telefonului.
- Selectează dispozitivul pe care vrei să îl asiguri, completând un formular special cu brandul, modelul, memoria și culoarea dispozitivului;
- Confirmă că dispozitivul este al tău;
- Alege tipul de riscuri pe care vrei să le acopere asigurarea ta și confirmă prețul serviciului de care vrei să beneficiezi.
Poți alege între două tipuri de servicii: Asigurarea Vodafone Care Standard și Asigurarea Vodafone Care Premium.
Află mai multe detalii în articolul: Totul despre asigurarea telefonului în 2021
Curăță telefonul când te întorci de la plajă
Recomandat este ca în fiecare seară, când te întorci de la plajă, să cureți telefonul de praf sau nisip. Scoate-l din husă și, cu o cârpă moale (o poți folosi pe cea cu care ștergi ochelarii de soare) și o soluție pe bază de alcool, cu o concentrație de cel puțin 70% (poți folosi chiar servețele dezinfectante), îndepărtează nisipul, amprentele sau impuritățile adunate pe ecranul și carcasa telefonului. În felul acesta smartphone-ul tău este protejat de praf, este curat și fără bacteriile rămase pe suprafața lui.