Semne că telefonul tău ar putea fi infectat cu malware
La fel ca laptopurile & PC-urile și telefoanele pot fi afectate de viruși. Așa cum spuneam într-un articol anterior, atacurile de tip malware sunt întâlnite din ce în ce mai frecvent. În 2019, 71 % din organizații s-au confruntat cu activități malware care s-au răspândit de la device-ul unui angajat la altul. 400. 000 de detectări de spyware și adware au fost depistate ca fiind preinstalate pe dispozitivele mobile. În articolul de azi, venim cu câteva clarificări despre ce este un malware și cum îți poți da seama dacă telefonul tău este afectat.


Ce este un Malware și de câte tipuri poate fi
Denumirea „malware” vine de la „malicious software” (software rău intenționat) și este un program conceput cu intenția de a fura, a distruge sau a corupe datele stocate pe dispozitivele noastre, fie că vorbim de calculator, laptop sau telefon. Termenul „malware” este un termen umbrelă sub care sunt clasificate mai multe softuri create pentru a infecta device-urile. Astfel, există mai multe tipuri de sisteme malware, dintre care cele mai cunoscute sunt:
- Spyware poate să urmărească activitatea, locația și parolele din dispozitive. Este cel mai periculos tip malware, pentru că este greu de detectat.
- Ransomware – este un virus care criptează datele utilizatorului, astfel încât acesta să nu mai aibă acces la ele. Pentru a le elibera, adesea, se cere o recompensă.
- Adware – sunt programe care odată instalate pe telefon vor afișa reclame deranjante.
- Troieni – apar mai întâi ca un mesaj text, și apoi se folosesc de acces pentru a trimite mesaje premium care vor încărca factura telefonică.
- Worms – poate fi transmis de la un device la altul, astfel încât să le permită hackerilor să fure cât mai multe date.
Semne că telefonul tău ar putea fi infectat cu malware
Virușii malware sunt destul de periculoși pentru telefon și pentru informațiile private precum poze și clipuri din arhiva personală, mesaje, emailuri, date de logare în conturile de pe rețelele de socializare, date și informații bancare. Pentru a proteja împotriva atacurilor malware este important să acționezi din timp, încă de când observi primele semne. Acestea pot fi:
Bateria se descarcă neașteptat de rapid
Este normal ca după trei ani de utilizare bateria telefonului să nu mai țină la fel ca în prima zi. De regulă, autonomia este influențată de numărul de încărcări și descărcări ale telefonului. De asemenea, bateria se mai poate descărca brusc când este expusă temperaturilor extreme. Însă o modificare neașteptată a autonomiei, o schimbare de la o zi la alta, ar putea fi un semn că telefonul este infectat. Dacă bateria telefonului scade nejustificat de rapid, deși, cu câteva zile înainte, totul era în regulă, poți lua în calcul riscul unor atacuri malware. Explicația este că programele malware care rulează în secret în fundal au nevoie să se alimenteze de undeva, așa că bateria este victima sigură.
Telefonul funcționează mai greu decât de obicei
La fel ca în cazul bateriei, ar trebui să ne ridice semne de întrebare momentele în care telefonul îți pierde din performanțe brusc. Dacă observi că în urma instalării unei anumite aplicații, telefonul începe să se blocheze, se mișcă foarte greu, dă erori tot mai des, durează prea mult să se încarce anumite aplicații sau pagini web, este posibil să fi downloadat un malware în telefon și acesta să solicite sistemul de operare al smartphone-ului.
Telefonul se supraîncălzește
De asemenea, prezența unui malware în telefon poate suprasolicita procesorul sau alte componente ale smartphone-ului, ceea ce duce la supraîncălzirea device-ului. Așa că dacă observi că telefonul se supraîncălzește fără să fie expus la temperaturi mari sau fără să fie expus task-urilor intense (de exemplu, sesiuni lungi de gaming), poți lua în calcul riscul unor atacuri malware.
Apar aplicații pe care nu îți amintești că le-ai instalat
Se întâmplă să instalezi o aplicație cunoscută, chiar și un browser de net și el să vină la pachet cu o altă aplicație care se instalează automat, fără să îți dai seama. De fapt în spatele acelor aplicații, poate fi un sistem malware de care este bine să scapi rapid.
Telefonul tău afișează reclame de care nu poți scăpa
Așa cum menționam anterior, unul dintre tipurile malware des întâlnite se numește adware – acele programele care odată instalate pe telefon vor afișa reclame în permanență. Dacă ești mereu „agasat” de tot felul de anunțuri care apar sub formă de pop-up-uri, recomandat este să nu dai click pe ele, să ștergi istoricul căutărilor și mai ales partea de cookies, memoria cache și eventual să îți protejezi telefonul cu un program antivirus eficient.
Mai multe metode de protecție poți descoperi și pe pagina Vodafone: Prevenirea fraudei.