← Zoom out

Samsung Z Fold 2 review: smartphone-ul pliabil cu adevărat surprinzător

Samsung Galaxy Z Fold 2 este poate cel mai spectaculos smartphone pliabil pe care îl poți avea în 2020 și are acel factor „wow” care te face să nu-l poți lăsa din mână. Ce este atât de interesant la acest telefon aflăm din acest review la Samsung Galaxy Z Fold 2.

Costin Giurgea in Reviews, Video
7 Dec 2020  |  7 min
Let others know:

Join the conversation:
0
  • Dynamic AMOLED 7.6"
    Main display
  • Super AMOLED 6.2"
    Sub display
  • 12 MP
    Camera principală
  • 10 MP
    Camera frontală
  • 4.500 mAh
    Baterie
  • Snapdragon 865+
    Procesor

Samsung Galaxy Z Fold 2 este poate cel mai spectaculos smartphone pliabil pe care îl poți avea în 2020 și are acel factor „wow” care te face să nu-l poți lăsa din mână. Ce este atât de interesant la acest telefon aflăm din acest review la Samsung Galaxy Z Fold 2.

Ce este Samsung Z Fold 2 5G? Este definiția modernă a expresiei „ai carte, ai parte”. La interior ai acces, practic, la toată cunoașterea universală, de când s-a inventat istoria și până în prezent. Sau la Facebook, jocuri, filme și Microsoft Office. Cum dorești tu. E cel mai spectaculos smartphone pe care am pus mâna aici, la Zoom by Vodafone, iar acum facem review complet pe urmatoarele categorii: design, display, baterie, camere foto/video, procesor și performanță.

Samsung Z Fold 2 review – Design

Fără îndoială, Z Fold 2 este cel mai ciudat smartphone pe care l-am ținut vreodată în mână. Nu e greșit să spui că e ca și când ai ține două telefoane puse unul peste altul. Când e închis sau, mă rog, pliat, este înalt și îngust. Când este deschis, este…o tabletă.

Samsung Z Fold 2 cântărește aproape 300 de grame, ceea ce poate fi considerat mult pentru un smartphone, dar ceea ce este sigur o valoare mică pentru două smartphone-uri.

Sigur că nu are o formă foarte fericită pentru a fi băgat în buzunarul de la jeanși, sigur că dacă îl pui în buzunarul de la sacou va atârna într-o parte, dar la fel de sigur, dacă îl cumperi, vei face acea disonanță cognitivă în care îți vei justifica emoția de a-l lua cu calitățile lui incontestabile.

Samsung Z Fold 2 review - Design

Prima pe listă: calitatea fabricației. Lumea e plină de smartphone-uri de top, dar foarte rar o să găsești unul care să fie mai bine construit ca Z Fold 2.

Cadrul este din aluminiu, fața și spatele sunt din sticlă, display-ul interior, logic, este din plastic, dar este un plastic dur, sănătos, iar îmbinările sunt perfecte. Nu prea există suprafețe rotunjite. La nivel de design, aș spune mai degrabă că e un fel de design industrial, cu îmbinări reci ale unor elemente mecanice care funcționează perfect.

Modulul camerelor de pe spate este curat desenat, fără advertising evident, ca la S20 Ultra 5G. Coloana vertebrală a acestui Samsung Galaxy Z Fold 2 este de dimensiuni generoase și are logo-ul înscris în mijloc. Pare că din ea se descrie tot restul telefonului.

Samsung Galaxy Z Fold 2 review - Design & display

Când este pliat, se observă clar că interiorul nu se pliază perfect, ci aici, la cotor, rămâne un spațiu liber. Dacă s-ar fi pliat perfect, display-ul interior s-ar fi zgâriat, cel mai probabil, în particulele care ar fi rămas prinse la mijloc. Pe cei care suferă de OCD este posibil să-i deranjeze acest aspect, lipsa simetriei, însă eu nu sufăr de OCD. Cel puțin nu în această direcție.

Restul cadrului are niște striații atât de fine încât abia sunt perceptibile, dar prin care telefonul respiră calitatea fabricației. În partea de jos este amplasată pe una dintre părți mufa USB, pe cealaltă parte găsim difuzorul cu un grilaj evident, care are corespondent stereo în partea de sus.

Pe laterale avem slot de SIM, buton on/off, care are și funcție de cititor de amprentă, iar puțin mai sus, butonul de volum.

Tot în partea de sus se vede cum spatele se prelungește puțin și pe lateral, în dreptul modulului de camere.

Samsung Z Fold 2 review - Design

Samsung Z Fold 2 review – Display

Vorbim acum despre display, pardon, display-uri, că doar avem două. De fapt, sunt trei, întrucât interiorul este din două bucăți.

Display-ul exterior are 6.23 inci, e Super AMOLED și îngust: rezoluția este 816 x 2260p. Practic, un 25:9. Corning Gorilla Glass Victus, așa-l cheamă în buletin.

Foarte spectaculos la nivel de culori, negru, contrast și luminozitate, doar că experiența suferă puțin la vizionare de filme sau de clipuri video pe Youtube, pentru că vei avea benzi negre pe lateral, din cauza rezoluției. Experiența în utilizare suferă și când vrei să răspunzi la mailuri sau mesaje, cu telefonul pliat, pentru că tastatura va fi foarte înghesuită.

Ca display exterior, totuși, este minunat pentru că intră pe el o tonă de informații, fiind așa înalt. Aș spune chiar că în interacțiunea cu Z Fold 2, display-ul exterior este pentru output, pentru a-ți da informații și posibilitatea de a naviga printre ele, în timp ce display-ul interior este gândit pentru input.

Din fericire, și experiența video de la interior este la fel de spectaculoasă vizual și de două ori mai imersivă. Avem aici un ecran Dynamic AMOLED cu HDR10+, care poate lucra în 120 Hz refresh rate, ceea ce este super spectaculos. Display-ul interior are 7.6 inci, ceea ce înseamnă că poți face cadou vechea tabletă. Rezoluția la care se lucrează aici este 1768 x 2208p.

Samsung Z Fold 2 review - Design

Acest display este un spațiu minunat și pentru aplicații de productivitate, și pentru jocuri sau filme, mai ales că Samsung Z Fold 2 e suficient de deștept încât să facă diferența între mailuri sau filme și să livreze high refresh rate de 120 Hz doar pe ultimele, pentru a conserva bateria.

Extrem de impresionant la acest display, chestie care ne aduce din nou la capitolul omniprezent al calității impecabile, este că îmbinarea aproape că nu se simte. Adică, mă rog, de simțit se simte, dar este foarte bine făcută. Și vizual aproape că nu o percepi. În niciun caz nu te deranjează când vezi filme sau când te joci. E ca la televizoare: cu cât e mai mare, cu atât experiența este mai memorabilă.

Acum, după ce l-am lăudat atât, trebuie să mă și întreb ceva: de ce nu avem S Pen pentru Z Fold 2? Răspunsul tehnic ar fi că display-ul, fiind din plastic, nu este suficient de sensibil pentru un S Pen. Poate la generația următoare.

Samsung Z Fold 2 review – Baterie

Samsung Galaxy Z Fold 2 are o baterie de 4.500 mAh și, înainte să te gândești că e cam mică pentru un smartphone atât de mare, trebuie să știi că în viața reală, pe ultimele două săptămâni, eu nu am avut nevoie să-l încarc în timpul zilei. Mai puțin în primele două zile, când am stat non-stop pe telefon, pentru a mă familiariza cu el pentru acest review.

În mod normal, cu încărcare pe timpul nopții, Z Fold 2 te ține fără probleme o zi întreagă de utilizare medie spre intensivă. Desigur, asta depinde și de cât de mult folosești display-ul interior la 120 Hz. Dacă îl lași pe modul Auto, Samsung e suficient de smart încât să ducă refresh rate-ul chiar și la 11 Hz, pentru task-uri simple, insignifiante.

Cât despre încărcare, asta se întâmplă cu un încărcător de 25W și se duce de la 0 la 30% cam în jumătate de oră, iar până la 100% în 2 ore. Nu e super rapid.

Wireless, se încarcă cu 11W, nu cu 15, cât ne-am obișnuit de la alte telefoane, și face și power sharing wireless, dacă ai de încărcat Buds, spre exemplu.

Samsung Z Fold 2 review – Camere foto/video

Z Fold 2 5G are 5 camere foto. Trei sunt în modulul de camere, una pe copertă și una pe interior, pagina 3.

Cele trei din modulul de camere au toate 12 MP: cameră principală, cameră telephoto și cameră ultra-wide. Sunt foarte bune toate, dar nu la nivelul lui Samsung S20 Ultra. O spun și specificațiile, și experiența mea cu acest telefon față de S20 Ultra.

Camera telephoto face zoom optic 2x și zoom digital 10x. Dacă mă întrebi pe mine, n-ai ce să faci cu zoom 50 sau 100x, întotdeauna mi s-au părut inutile, în condițiile în care rezultatele nu sunt deloc spectaculoase. În schimb, la zoom mai mic, telefoanele Samsung se descurcă bine în a capta detalii și a-ți livra fotografii echilibrate, iar Z Fold 2 nu face excepție.

Camera ultra-wide se descurcă foarte bine pe lumină bună și decent pe low light, iar camera principală aduce detalii, culori și sharpness pentru fotografii foarte clare.

Unic la acest smartphone este că îți poți ruga prietenii să-ți facă o poză, iar tu vezi direct pe copertă dacă te-au încadrat bine. Alo, vezi că mi-ai tăiat capul!

Încă o dată: camerele sunt bune, însă când plătești cu câteva sute de euro mai mult decât pe un Note20 Ultra sau S20 Ultra, te-ai aștepta ca și calitatea camerelor foto să fie superioară.

Samsung Z Fold 2 – Procesor și performanță

Mai sunt telefoane care folosesc Snapdragon 865 Plus, procesorul de top de la Qualcomm. Dar în combinație cu cei 12 GB de RAM disponibili sub capotă aici, acest Z Fold 2 este rapid la modul SuperSpeed. Am avut alte modele Samsung lângă mine și în tot ce am testat, Z Fold 2 a fost cel mai rapid: și la deschis aplicații, și la jocuri.

N-am experimentat niciun fel de lag sau freeze, ceea ce mă bucură – calitatea percepută la nivel de materiale e transmisă și la soft, și la utilizare.

Samsung Z Fold 2 – tips & tricks

Care sunt chestiile speciale acestui Z Fold 2? Păi de unde să încep? E un smartphone cu ecran pliabil. Forma, modul de utilizare, oportunitățile pe care ți le deschide, posibilitatea de a fi regizor cu prietenii tăi când îi pui să-ți facă poze, toate acestea sunt lucruri pe care nu le mai întâlnești.

Dar poate că cea mai spectaculoasă chestie specială de la Z Fold 2 este modul superb în care face split-screen. Și nu vorbesc aici foar de aplicații pe care le poți rula simultan, ci despre chestii care se întâmplă în timp real:

  • Când faci o poză cu smartphone-ul la 90° și în partea de jos în app ai ultimele poze făcute
  • Când rulezi Youtube cu telefonul la 90° și în partea de jos ai comentariile

*Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot să nu facă parte din oferta comercială curentă Vodafone. Conținutul acestui articol nu reprezintă poziția Vodafone cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate. Prețurile exprimate în articole și clipuri video fac parte din oferta comercială valabilă la data publicării și pot suferi modificări. 

Cel mai spectaculos smartphone pliabil în 2020

Samsung Galaxy Z Fold 2 este, fără îndoială, cel mai spectaculos smartphone din 2020. Posibil si pentru o bună parte din 2021. Practic, îl iei acum și ești rege nu doar următoarele luni, ci posibil chiar vreun an. Calitate buna la fotografii, performante excelente, calitate a fabricatiei impecabila, experienta in utilizare fara repros, oportunitati de productivitate nebanuite, display urias cu high refresh rate, ca sa nu mai spun de impact major la impresionat lumea din jur. Desigur, toate vin cu un pret. În cazul acesta, de aproape 2.000 de euro.

Ce ne-a plăcut
  • Calitatea fabricației este incontestabilă
  • Display-ul este ultra spectaculos și livrează o experiență memorabilă
  • Este versatil și este un adevărat instrument de productivitate & multitasking
  • Telefonul folosește inteligent high refresh rate-ul de 120 Hz
Ce lipsește
  • Camerele foto nu sunt mai bune decât cele de pe S20 Ultra sau Note20 Ultra
  • Este cel mai scump smartphone Samsung
  • Nu este rezistent la apă

Costin Giurgea
Scriu, produc și prezint un show de aventuri cu mașini. Citesc istorie, urmăresc geopolitică și mă scufund în tehnologie. Cred


>