Samsung Watch 3 review – cel mai bun smartwatch al producătorului sud-coreean
Samsung Galaxy Watch 3 e cel mai recent device pentru fitness și sănătate lansat de compania sud-coreeană, care a echipat acest dispozitiv cu funcții noi, precum monitorizarea EKG sau capacitatea de măsurare a oxigenului din sânge, și a readus în prim-plan cadranul rotativ.


Piața dispozitivelor wearable a avut, în 2020, cea mai mare creștere din ultimii ani, ajungând la un total de peste 441.5 milioane de utilizatori în întreaga lume. Smartwatch-urile sunt cele mai populare din această categorie, oferind utilizatorilor funcții multiple de monitorizare fitness, dar și pentru sănătate.
În ultimii ani, Samsung a lansat mai multe ceasuri inteligente, însă cu Watch 3, compania sud-coreeană a reușit să îmbine eleganța designului premium cu utilitatea unui tracker fitness.
Samsung Galaxy Watch 3 este, fără îndoială, un dispozitiv premium, iar acest lucru se vede nu numai din designul de calitate, ci și din modul în care smartwatch-ul se comportă în utilizare.
De asemenea, Samsung Galaxy Watch 3 4G poate fi conectat la un eSIM pentru a funcționa și independent de smartphone. Astfel, poți iniția sau primi apeluri direct de pe smartwatch, poți trimite mesaje sau răspunde la SMS-uri cu ajutorul funcției Smart reply, îți poți conecta ceasul la aplicațiile de mesagerie, așa încât să rămâi mereu conectat, poți asculta muzică și atunci când ești în mișcare, folosind conexiunea de date 4G a ceasului.
Dar înainte de toate, hai să vedem cum se face instalarea și activarea ceasului:
Samsung Watch 3 – configurare
Activarea Samsung Watch 3 durează aproximativ 5 minute, plus încă 5-10 minute pentru actualizarea softului. Iată pașii pe care trebuie să îi urmezi:
- Instalează-ți pe telefon aplicația Galaxy Wearable
- Asigură-te că ceasul este încărcat și pornit de la butonul metalic din dreapta, jos
- Deschide aplicația Galaxy Wearable și apasă pe „Pornire”
- Alege dispozitivul pe care vrei să îl conectezi (Galaxy Watch 3)
- Asigură-te că îi acorzi aplicației permisiunile necesare pentru a efectua instalarea
- Pe ecranul telefonului îți va apărea un cod. Asigură-te că acesta corespunde cu numerele afișate pe ecranul ceasului
- După finalizarea instalării, vei putea configura abonamentul mobil pentru ceas. Folosește QR codul sau codul de activare pentru a activa abonamentul tău mobil. (În cazul în care folosești un QR cod, va trebui să îi acorzi aplicației permisiunea de a utiliza camera foto a telefonului tău, așa încât să poată scana codul respectiv. Odată scanat QR codul, vei putea activa abonamentul
- Instalarea este finalizată și te poți bucura din plin de smartwatch-ul tău.
Ține cont că este recomandat să faci toate update-urile sistemului de operare, astfel încât să te bucuri de cea mai bună experiență pe smartwatch-ul tău Samsung Galaxy Watch 3. Actualizarea softului durează doar câteva minute.
Tot din aplicația Galaxy Wearable poți schimba și fața ceasului, poți vedea notificările, poți schimba setările de afișaj, luminozitate, poți adăuga muzică sau fotografii, poți gestiona abonamentul tău mobil, aplicațiile și widgeturile, precum și setările de sunet.
Samsung Galaxy Watch 3 review – Design
Samsung a readus cadranul rotativ pe acest ceas inteligent. Acest cadran este mult mai ușor de folosit, în special alături de butoanele de pe laterale, și este o alternativă bună la sistemul de „swipe” sau „tap” pe display, pe care îl vedem la alte smartwatch-uri. Per ansamblu, este mai plăcut și mai distractiv să faci selecțiile din rotirea cadranului, iar acuratețea este mai mare.
Un alt lucru care ne-a plăcut la Watch 3 este faptul că este mai mic și mai subțire decât primul Galaxy Watch. Mai exact, cu 8% mai mic, cu 14% mai subțire și cu 15% mai ușor. Desigur, este vorba de câțiva milimetri diferență, însă atunci când porți un device pe încheietura mâinii, ai nevoie ca el să fie cât mai compact, mai ușor și mai plăcut de utilizat, să nu te incomodeze și să nu-l simți greu pe mână. De aceea, diferențele dintre primul Samsung Watch și Watch 3 sunt notabile mai ales când le pui la mână.


Acest smartwatch urmărește designul ceasurilor clasice, ceea ce înseamnă că poate fi ușor de asortat și la ținute mai elegante. De ce spunem asta? Pentru că Samsung a înlocuit cureaua din silicon cu una din piele, ceea ce completează mult mai armonios designul elegant al acestui smartwatch.
Deși avem curea de piele cu închidere clasică la acest Samsung Galaxy Watch 3, el este rezistent la apă, fiind certificat IP68, ceea ce înseamnă că îl vei putea folosi și în timpul antrenamentelor de înot.
Cadranul nu este nici el foarte mare, iar pe varianta neagră de culoare, cea pe care am testat-o noi, acesta se integrează discret în designul ceasului.
Pe marginea dreaptă avem două butoane metalice, similare cu cele ale ceasurilor tradiționale: butonul Home sau On/Off și butonul „back”, cu ajutorul căruia te poți întoarce la selecția anterioară. Între cele două butoane se află microfonul, iar pe spate regăsim senzorul de monitorizare a pulsului.
În partea stângă avem speakerul, iar în partea de sus există un senzor de presiune atmosferică.
Samsung Watch 3 review – Display
Există două variante ale acestui smartwatch: una de 45 mm, cea pe care am testat-o și noi, și cea de 41 mm. Watch 3 de 45 mm are un display Super AMOLED de 1.4 inci, de rezoluție 360 x 360p, protejat suplimentar cu sticlă Gorila Glass DX. Display-ul este luminos, suficient de luminos încât să-l poți vedea clar și în lumina soarelui, și are funcție „always on”, care duce însă la consumarea mai rapidă a bateriei.
Samsung oferă peste 80.000 de fețe de ceas disponibile pentru personalizarea lui Watch 3, iar multe dintre acestea sunt gratuite. Recomandarea noastră este să nu te rezumi la una singură, ci să testezi până când găsești una potrivită pentru nevoile tale sau una pe care să o poți personaliza în funcție de ce informații vrei să vezi pe ecran.

Samsung Watch 3 review – Baterie
Samsung susține că bateria de 340 mAh a lui Galaxy Watch 3 durează până la 2 zile în utilizare normală. Aici, lucrurile variază. În primul rând, dacă nu ai un stil de viață foarte activ, nu menții activă funcția „Always On display”, nu pornești GPS-ul și nu folosești mult aplicațiile de fitness tracking, bateria poate ține până la 2 zile jumate, poate 3.
În schimb, în utilizare intensă, cu „Always On display” activ, cu GPS activ și auto-brightness pentru display, bateria îți ajunge cam pentru 24 de ore și va trebui să-l pui la încărcat după o zi. Și pentru că tot vorbim despre încărcare, aceasta se face de la 0 la 100% cam în 2 ore, cu ajutorul unui încărcător cu prindere magnetică.
Este drept că bateria nu este punctul-forte al acestui device, însă acesta este compromisul pe care îl vedem pentru faptul că Watch 3 este mai mic decât Galaxy Watch – mai puțin spațiu pentru baterie, dar un design mai plăcut și funcțional.
Samsung Watch 3 review – Performanță
Procesorul este Exynos 9110 dual core la 1.15 Gz, cu 1 GB de RAM și capacitate de stocare de 8 GB. Din cei 8 GB de memorie vei mai rămâne cam cu jumătate, după instalarea sistemului de operare Tizen. Chiar dacă nu este cel mai recent procesor, nu ai nevoie de foarte multă putere pentru un smartwatch, așa că în utilizare nu vei simți vreo latență când deschizi sau rulezi aplicații.
Navigarea este intuitivă, grație cadranului rotativ și butoanelor laterale. Samsung Watch 3 are și funcție de recunoaștere a gesturilor, însă nu pare neapărat utilă. Este mai simplu și mai rapid să te folosești de cadran pentru a selecta aplicații sau funcții de pe smartwatch.
Funcții Samsung Watch 3
Samsung Watch 3 vine cu numeroase aplicații și funcții utile. Poate face tracking pe 40 de sporturi: de la alergare, ciclism sau înot până la activități cardio sau drumeții pe munte. Dintre acestea, 33 de activități trebuie activate manual, în timp ce restul de 7 pot fi detectate automat de ceas.
Samsung a păstrat pe Watch 3 GPS-ul și senzorii de puls de pe Galaxy Watch Active 2, iar la acest capitol există unele discrepanțe. În primul rând, trebuie spus că senzorul de puls funcționează bine. L-am testat în comparație cu aplicația Samsung Health, cu funcția de monitorizare a pulsului, dar și cu un Fitbit Versa 2. Toate 3 au returnat rezultate similare. Ce am observat, în schimb, la Galaxy Watch 3 este că există acolo o mică întârziere în detectarea și afișarea pulsului în timp real.
Ce este foarte interesant la Samsung Watch 3 este analiza pe care o face în timpul sau după o sesiune de alergare. Aici vei vedea detalii pe care le vezi de obicei doar la încălțările cu senzori incorporați: timpul de contact cu solul, asimetria, lungimea pasului, constanța și chiar detalii despre rigiditatea din timpul alergării. Cei pasionați de alergat se pot folosi de aceste informații pentru a-și îmbunătăți postura, tehnica de alergare, timpii sau distanța.
Conectivitate 4G
Samsung Galaxy Watch 3 poate fi utilizat și independent de un smartphone. Tot ce trebuie să faci este să îl conectezi la un eSIM și îl vei putea utiliza la fel ca pe un telefon: poți primi sau iniția apeluri de voce, poți trimite și răspunde la SMS-uri, utilizând tastatura de pe ecran sau funcția Smart Reply, poți asculta muzică utilizând conexiunea de date 4G, poți conecta la smartwatch aplicațiile de mesagerie și poți selecta patru contacte spre care să fie trimise apelurile de urgență, direct de pe ceas, fără să mai ai nevoie de telefon.
Monitorizarea somnului
Samsung Watch 3 face o monitorizare destul de corectă a somnului, fiind capabil să detecteze când adormi și când te trezești și oferindu-ți detalii despre calitatea somnului (măsurată pe o scară de la 0 la 100), ciclul de somn, mișcarea din timpul somnului, recuperarea fizică și mentală. Toate aceste informații îți pot fi de ajutor pentru o odihnă mai bună.
Pulsoximetru
Toate modelele Galaxy Watch 3 au un pulsoximetru integrat, care măsoară nivelul oxigenului din sânge. Măsurarea este destul de corectă și funcționează doar „la cerere”, spre deosebire de alte device-uri care mențin această funcție activă inclusiv în timpul somnului.
Electrocardiograma și detectarea căzăturilor
Poate cele mai așteptate funcții de pe Samsung Watch 3 sunt cea pentru EKG și cea pentru detectarea căzăturilor. Dacă ești în timpul unei activități precum mersul sau alergatul, iar accelerometrul din ceas detectează că ai căzut, ceasul va trimite un SMS spre 4 dintre contactele tale pentru urgențe.
Samsung avertizează însă că este posibil ca ceasul să trimită această alertă și în timpul exercițiilor de impact. Cu toate acestea, funcția pentru detectarea căzăturilor poate fi extrem de utilă pentru persoanele în vârstă, care se pot accidenta mai ușor în timpul activităților prin casă sau afară.
Samsung Watch 3 poate detecta și anomalii în ritmul cardiac, întrucât funcția ECG a fost aprobată de U.S. Food and Drug Administration și a putut fi integrată pe acest ceas inteligent. Totuși, este important să reținem că această funcție nu ține locul unui diagnostic și că orice „citire” care arată anomalii trebuie adresată medicului, singurul care poate pune cu acuratețe un diagnostic.
Samsung mai precizează că funcțiile pentru măsurarea tensiunii și EKG vor fi disponibile utilizatorilor din România începând cu primul trimestru din 2021.
In continuare mult prea gros pentru a putea fi purtat la mana de catre o persoana de statura medie/mica. Arata ca o ghiulea (hi-tech) atarnata de incheietura mainii, departe de ce am putea considera un ceas elegant. De apreciat totusi tehnologia din el care a progresat considerabil.