Samsung S20, S20 Plus și S20 Ultra: comparație și diferențe. Care e cel mai bun?
Orice telefon din gama Samsung Galaxy S20 este o alegere bună pentru toți cei care își doresc un flagship cu specificații de top, dotat cu tehnologie 5G pentru super viteză de transfer de date. Însă cum îl alegi pe cel mai potrivit pentru tine dintre ele?
Fiecare dintre aceste telefoane este important în felul său, prin urmare, le-am tratat deja în review-uri separate:
În acest comparativ nu încercăm să ne dăm seama dacă e unul mai bun ca altul – am spus deja: cele 3 smartphone-uri S20 sunt, din toate punctele de vedere, foarte performante – ci pentru ce a fost făcut fiecare.
În primul rând, putem observa că diferențele la nivelul specificațiilor nu sunt foarte mari, în special între S20 și S20 Plus. Principalele diferențe apar la nivel de display, dimensiuni, baterie, camere foto/video, tehnologia 5G și preț. Le luăm pe rând:
Display
Tehnologia este acceași pe toate cele 3 telefoane: ecran Dynamic AMOLED, însă de dimensiuni diferite (6.2″ pe S20, 6.7″ pe S20 Plus și 6.9″ pe S20 Ultra). Luminozitatea este ultra high, contrastul este foarte bun, pixeli sunt din plin și, cireașa de pe tort, high refersh rate de 120 Hz pe toate cele 3 telefoane S20, ceea ce îți oferă o experiență imersivă și foarte fluidă.
Dimensiuni
Din punct de vedere al dimensiunilor, lucrurile sunt clare. S20 este cel mai simpatic telefon pe care l-am ținut în mână în ultima perioadă.
Este perfect pentru buzunar, poate fi manevrat cu ușurință cu o singură mână, iar modulul camerei este de mici dimensiuni. Plus că ceea ce poți să faci cu camerele acestui telefon este comparabil în 99% din cazuri cu ce poți face chiar cu S20 Ultra.
Între S20 și S20 Plus observăm niște diferențe minore: Plus este ușor mai subțire, bump-ul de la modulul camerei este identic la nivel de grosime, dar este mai lat, iar din punct de vedere al display-ului, diferența de 0.5″ face ca S20 Plus, cu 6.7″ display, să fie câștigător.
Dacă e să comparăm S20 Plus cu S20 Ultra, observațiile sunt următoarele:
- S20 Ultra este mai greu
- Display-ul de pe Ultra are 6.9″, față de 6.7″, cât are Plus. Diferența nu este atât de mare, dar odată ce ai pus mâna pe S20 Ultra îți dai seama că se simte mult mai mare
- Modulul camerei este mai gros pe Ultra și mai lat
- S20 Ultra este mai gros și mai robust
Camerele foto/video
În afară de hardware, care e spectaculos mai ales pe S20 Ultra, există și o experiență software care te ajută să faci fotografii excelente. Pe lângă faptul că în aplicația camerei te poți juca cu mai mulți parametri, mai există aici și moduri care îți ușurează mult viața.
De departe, diferențierea majoră se face între S20 Ultra și celelalte două. Ultra are toate specificațiile de top: cameră de 108 MP, zoom digital 100X, lucruri nemaîntâlnite pe un smartphone. Dar toate astea vin și cu câteva dezavantaje.
Ca să obțină toate aceste performanțe, Samsung s-a jucat cu mărimea senzorilor. Practic, în momentul în care faci o fotografie unui subiect care este aproape de tine, cu camera de 108 MP, rezultatul este că subiectul se vede foarte clar în față, în timp ce în spate se vede puțin blurat.
Las la o parte că îmi place extrem de mult că fundalul este blurat. Ce nu-mi place este că spatele subiectului fotografiei începe să se întrepătrundă ușor cu fundalul. Iar asta se întâmplă pentru că senzorul camerei este foarte, foarte mare.
Dacă fac aceeași fotografie cu S20 sau S20 Ultra o să observ că această zonă-tampon nu este blurată. Cumva, în utilizare normală, sunt mai fericit cu camerele cu mai puțini megapixeli, de pe S20 și S20 Plus.
O altă realizare importantă pentru Samsung este că a reușit să aducă pe toate aceste telefoane filmarea 4K și 8K. Nu prea recomand filmarea 8K din următoarele motive:
- filmarea se face cu camera tele-photo, ceea ce restrânge cadrul
- nu există Focus tracking, deci va fi dificil să filmezi un subiect care e în mișcare
- fișierele sunt de dimensiuni foarte mari și poți rămâne rapid fără spațiu de stocare, dacă filmezi mult
Ceea ce recomand este să se filmeze cu camera principală, 4K. Rezultatul este excepțional pentru fiecare în parte și, în momentul în care folosești modul Super Steady, filmarea arată ca una profesională.
Baterie
Discuția despre baterie este simplă. Ultra vine cu o baterie uriașă, de 5.000 mAh, Plus are 4.500 mAh, iar S20 are 4.000 mAH. Pe hârtie, specificațiile acestea sunt impresionante, iar în viața reală se întâmplă următoarele:
- în utilizare normală, niciun telefon nu are nevoie de încărcare pe timpul zilei. Am ajuns seara cu bateria undeva la 20-30% cu fiecare telefon, în condițiile în care am văzut filme, am făcut browsing, transfer de date și m-am jucat
- cel mai mare consumator de baterie este S20 Ultra, pentru că are și cel mai mare ecran, iar eu stau cu luminozitatea la maximum și refresh rate la 120 Hz
- cu super fast charge, timpii de încărcare sunt foarte buni pentru toate telefoanele din gamă
Tehnologia 5G
În primul rând, trebuie să știți câteva lucruri: S20 vine atât în varianta simplă, cât și în varianta Sub-6 5G, adică te poți bucura de tehnologia 5G, însă nu la vitezele pe care le pot atinge S20 Plus și S20 Ultra, care beneficiază de millimeter-wave 5G.
Sub-6 5G îți asigură o viteză de transfer cu 20% mai bună decât 4G, în timp ce 5G millimeter wave îți poate asigura viteze de transfer de până la 1.8 Gbit/secundă.
Dacă vrei ca telefonul tău să se bucure de cea mai performantă tehnologie 5G, vei avea nevoie de un S20 Plus sau un S20 Ultra.
Preț
Discuția despre preț, ca de obicei, este foarte subiectivă. La momentul lansării, Samsung a prezentat S20 la aproximativ 1.000 de euro, S20 Plus la 1.100 de euro și S20 Ultra la 1.200 de euro. Dacă analizezi oferta Vodafone pentru S20, S20 Plus și S20 Ultra, vei observa că prețurile sunt acum mai mici chiar și cu câteva sute de euro.
Acum, sincer, 20% diferență de preț între S20 și S20 Ultra nu mi se pare atât de mult. Dar când introduci în ecuație și S20 Plus, care pare cel mai bun compromis, problema se complică.
Dacă diferența de preț între aceste terminale ar fi fost mai mare, mi s-ar fi părut coerent să consider prețul un factor decisiv. Dar la 20% diferență între cel mai scump S20 și cel mai ieftin, mi se pare că primul pas este să știi ce vrei de la telefon și apoi să te uiți la preț.
Performanță
Procesorul Exynos 990 funcționează extrem de rapid pe toate telefoanele. Diferența este că S20 Ultra mai are câțiva GB de RAM (16, față de 12 Gb, cât au S20 și S20 Plus). În utilizare normală, nu am simțit că aș avea nevoie de 16 GB de RAM.
Un alt lucru pe care l-am mai observat la toate S20-urile este că se încălzesc la utilizare intensivă, dacă sunt ținute în soare, pe suport de mașină pentru navigare, pe jocuri sau pe filme și pe zoom-ul digital.
Din punctul meu de vedere, cu această gamă, Samsung acoperă orice nevoie ai putea să ai de la un smartphone. Nu vei greși, indiferent pe care dintre ele îl alegi.
Ca o concluzie, eu aș pleca acasă cu S20 Ultra 5G. Dar cel mai bun compromis între cele 3 este S20 Plus.
Indiferent care dintre aceste telefoane va sfârși în buzunarul tău, aș vrea să dau un sfat: ține-l pe luminozitate maximă și pe high refresh rate. Pur și simplu dacă ai asemenea tehnologie pe display, mi se pare păcat să nu o folosești.
*Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot să nu facă parte din oferta comercială curentă Vodafone. Conținutul acestui articol nu reprezintă poziția Vodafone cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate. Prețurile exprimate în articole și clipuri video fac parte din oferta comercială valabilă la data publicării și pot suferi modificări.
Un review foarte bun!
Comparație clară și pe bază de principale lucruri la care s-ar uita un cumpărător.
Mi-a plăcut că am văzut și multe cadre foto, capturi cu funcționarea telefoanelor și filmări. Un review muncit. Felicitări!