← Zoom out

Samsung Galaxy S21 Ultra, primul smartphone din gamă la care poți folosi S Pen

Samsung a lansat la începutul acestui an un nou vârf de gamă, Galaxy S21 Ultra 5G. Pe lângă specificații de top, telefonul mai vine cu un element inedit: e primul telefon Samsung din afara seriei Note care este compatibil cu S-Pen.

Sebastian Ujică in Devices, Lansări
24 Feb 2021  |  4 min
Samsung Galaxy S21 Ultra, primul smartphone din gamă la care poți folosi S PenSamsung Galaxy S21 Ultra, primul smartphone din gamă la care poți folosi S Pen
Foto: Shuttesrtock
Let others know:

Join the conversation:
0

Samsung a lansat trei telefoane noi în luna ianuarie: Galaxy S21 5G, S21 Plus 5G și S21 Ultra 5G. Cel mai avansat dintre acestea este Ultra 5G, primul telefon din gama Galaxy S care vin cu suport pentru S-Pen.

Însă telefonul oferă mult mai multe alte avantaje, fiind unul dintre cele mai performante telefoane cu Android pe care le poți avea în acest moment. Ce oferă Galaxy S21 Ultra 5G, pe lângă S-Pen? Hai să analizăm fiecare capitol.

Samsung Galaxy S21 Ultra 5G – specificații generale

Samsung Galaxy S21 Ultra 5G este singurul telefon, alături de Mi 11, care vine cu cel mai nou procesor de la Qualcomm, Snapdragon 888. În Europa însă, utilizatorii vor primi versiunea cu Exynos 2100, procesor creat de Samsung.

Ambele procesoare sunt pe 5nm și sunt similare ca performanță. Mai exact, nu vei găsi un telefon cu Android mai rapid indiferent de ceea ce faci.

Există 3 variante pentru spațiul de stocare, de 128GB, 256GB sau 512GB. Primele două variante sunt alături de 12GB de RAM, în timp ce modelul cel mai costisitor are și 16GB de RAM. Atenție, nu mai există varianta de a folosi un card microSD.

Samsung Galaxy S21 Ultra 5G are un ecran de 6.8 inci Dynamic AMOLED 2X, cu rată de refresh de 120Hz și rezoluție 1440×3200. Și, spre deosebire de generațiile precedente, nu trebuie să alegi între rezoluția maximă și rata de refresh. Ecranul e protejat cu Gorilla Glass Victus, are protecție pentru apă și praf IP68.

Samsung Galaxy S21 Ultra 5G are senzor de amprentă ultrasonic sub ecran, difuzoare stereo, Samsung Dex și wireless astfel că poți avea o experiență de desktop pe orice ecran cu ajutorul smartphone-ului.
Bateria este una masivă, de 5.000 mAh, cu încărcare rapidă cu 25W. Însă încărcătorul trebuie achiziționat separat, deoarece nu mai vine cu cutia telefonului. Încărcarea wireless se face cu 15W.

Telefonul vine în 5 variante de culoare: Phantom Black, Phantom Silver, Phantom Titanium, Phantom Navy, Phantom Brown.

Video 8K și fotografii fără editare, gata de postat pe Instagram

Capitolul la care Samsung Galaxy S21 Ultra 5G excelează este camera foto. Pe spate găsești patru senzori care te ajută indiferent de situație.

Cel principal este de 108MP cu f/1.8 și dimensiunea 1/1.33″, 0.8µm. Vine cu Laser Autofocus și stabilizare optică. Senzorul ultrawide este de 12MP cu f/2.2 și are o caracteristică specială: e capabil și de fotografii macro.

Mai avem aici și doi senzori care se ocupă de zoom. Unul telephoto, de 10MP cu f/2.4, capabil de zoom optic 3X, și unul periscope, tot de 10MP, care oferă o distanță focală de 240mm, adică zoom 10X. Însă acest senzor trebuie folosit în condiții foarte bune de lumină, deoarece are diafragma f/4.9.

În partea din față găsim o cameră frontală de 40MP, cu f/2.2.

Samsung Galaxy S21 Ultra 5G poze
Samsung Galaxy S21 Ultra 5G poze
Samsung Galaxy S21 Ultra 5G poze

Camerele de pe spate sunt capabile să filmeze la rezoluție 8K cu 24fps. De asemenea, poate filma la rezoluție 4K cu 30 sau 60fps atât cu camerele de pe spate, cât și cu cea frontală.

Samsung a îmbunătățit modul „Single Take”, pe care îl găsești în camera telefonului. Este tot ce ai nevoie pentru ca un moment să fie gata de postat pe Instagram: telefonul capturează 14 compoziții diferite.

Pe lângă cel mai bun cadru, este salvat și un scurt clip, unul de tip Boomerang, o fotografie alb-negru, un clip slow-motion și diferite fotografii în care sunt folosite filtre speciale.

Primul smartphone din gama S compatibil cu S Pen

Așa cum am menționat deja, Samsung Galaxy S21 Ultra 5G este primul telefon din afara gamei Note care vine cu suport pentru S Pen.

Spre deosebire de seria Note însă, telefonul nu are un slot special în care să așezi S Pen-ul. Însă accesoriul care costă 39.99 de dolari și care poate fi achiziționat separat funcționează perfect în tandem cu S21 Ultra 5G.

De asemenea, telefonul este compabil și cu alte S Pen-uri de la precedente modele de Note sau Galaxy Tab.

S Pen-ul lansat special pentru Galaxy S21 Ultra 5G este mai mare decât precedentele versiuni și permite utilizatorului să deseneze, să editeze fotografii, să scrie notițe sau să semneze un document. Iar Samsung urmează să lanseze și S Pen Pro, care va veni cu Bluetooth și suport pentru gesturi în aer.

Accesorii pe care trebuie să le cumperi separat

Așa cum am menționat deja, Samsung a decis să nu mai includă încărcătorul sau căștile cu fir în cutia cu care vine Galaxy S21 Ultra 5G. Astfel, acestea trebuie achiziționate separat, dacă nu ai deja încărcător și căști de la un telefon Samsung mai vechi.

O alternativă pentru muzică este folosirea Galaxy Buds, căștile wireless de la compania din Coreea de Sud. De asemenea, pentru utilizatorii care folosesc adesea S Pen, Samsung a lansat și o husă specială cu slot pentru S Pen.

Concluzii

Samsung a mizat totul cu Galaxy S21 Ultra. Cel mai avansat telefon al companiei, cea mai bună cameră pe care o pus-o pe un telefon și, pentru prima dată, suport pentru S Pen pe un telefon care nu e din gama Note.

Astfel, Samsung va atrage atenția atât celor care au preferat de-a lungul timpului seria Galaxy S, cât și celor care au ales până acum un telefon din seria Note.


Sebastian Ujică
Experiența de 10 ani din lumea jurnalismului sportiv și pasiunea pentru lumea tech m-au împins spre Zoom by Vodafone. Scriu despre orice gadget sau smartphone care îmi iese în cale și abia aștept să văd cum se schimbă lumea cu ajutorul tehnologiei.


>