Românii care scriu cod pentru o Românie mai bună
Alături de colegii și voluntarii din echipa Code for Romania, Bogdan Ivănel, unul dintre inițiatorii acestei comunități în care tehnologia este pusă în slujba societății civile, și-a propus să producă o schimbare. Să nu mai aștepte ca lucrurile să fie puse în mișcare de autorități, ci să fie propriii actori ai schimbării. Iar de șase ani, cei peste 2.700 de voluntari și inițiatorii Code for Romania fac fix asta: scriu cod pentru o Românie mai bună.


„Când am pornit la drum în 2016, dorința a fost să facem România mai funcțională. Nu ne-am așteptat însă niciodată la emulația care s-a produs în jurul Code for Romania. Nevoia era acolo, așteptarea exista și, făcându-ne treaba bine, am reușit această mică minune: să coagulăm aici, într-o țară mică din estul Europei, a doua cea mai mare comunitate de tehnologie civică din lume și să arătăm că și în România PUTEM să construim infrastructură și servicii publice funcționale”, ne povestește Bogdan Ivănel, cofondator și președinte al Code for România.
Cu o carieră academică fascinantă în față, derulată pe alte tărâmuri, Bogdan a decis să se întoarcă acasă și să încerce din răsputeri să aducă o schimbare concretă, prin soluții activ implementate, în țara noastră în 2016, la scurt timp după tragedia de la Colectiv.
Peste 2.700 de oameni care lucrează pentru semenii lor

De la o mână de oameni, atât cât se coagulaseră inițial în jurul proiectului Code for Romania, în acest moment în comunitate sunt peste 2.700 de voluntari care lucrează la cele câteva zeci de proiecte digitale ale organizației.
„În total, munca lor de până acum pentru a construi împreună o Românie mai bună este echivalentă unei investiții de peste 16 milioane de euro”, ne-a mai spus Bogdan.
În ultimii doi ani, echipa Code for Romania a fost „în prima linie” în ceea ce privește dezvoltarea rapidă de soluții digitale pentru societatea civilă. Mai întâi, odată cu debutul pandemiei, echipa a lucrat la soluții pentru nevoile apărute în acea criză sanitară.
Soluții pentru refugiații din Ucraina
Acum, în această primăvară, voluntarii Code for Romania și-au unit forțele pentru a ajuta cetățenii ucraineni care fugeau din calea războiului.
Așa cum ne povestește Bogdan, intervenția Code for Romania în diminuarea crizei refugiaților din Ucraina este un complexă.
„Sunt 27 de soluții digitale proiectate în acest moment, grupate în 6 misiuni: informare, management eficient al ajutoarelor, acces la servicii de sănătate pentru bolnavii cronici, capacitate pentru societatea civilă, acces la educație și acces la asistență psihologică. Acum, 9 soluții sunt LIVE și 11 sunt în dezvoltare”, explică el, precizând faptul că, prima misiune, de informare, este concentrată în jurul platformei Dopomoha.ro, care este și punct de intrare către celelalte soluții critice pe care echipa le-a dezvoltat.
„Soluții precum Un Acoperiș, pentru locuri de cazare sigure, Sprijin de Urgență, pentru buna administrare a tuturor resurselor, sau Cine Ce Face, pentru ca toți să înțelegem ce rol are fiecare actor în managementul crizei actuale”, adaugă Bogdan Ivănel.
Răspuns rapid în fața crizelor

Și, la fel ca în cazul crizei declanșate de Covid-19, și de data aceasta voluntarii Code for Romania au lucrat, așa cum spun americanii, „around the clock”.
De exemplu, finalizarea plartformei Dopomoha.ro, în forma sa inițială, s-a făcut în mai puțin de 72 de ore de la declanșarea războiului din Ucraina.
„Spun adesea că răspunsul urgent și pertinent în fața crizei se află în ADN-ul echipei Code for Romania și al comunității de voluntari. Așa și este. Este a doua oară în mai puțin de doi ani când am fost nevoiți să declanșăm mecanismul Task Force al asociației pentru combaterea unei crize majore. Am început activitatea în primul Task Force în martie 2020, odată cu începutul pandemiei de Covid-19 în România. Atunci am dezvoltat un ecosistem de 7 soluții critice care au ajutat zeci de milioane de oameni. Acum facem la fel”, spune cu mândrie inițiatorul Code for Romania.
Potrivit lui Bogdan, sute de oameni, deja parte din comunitate sau nou veniți, s-au implicat ca platforma aceasta și celelalte care i-au urmat să devină realitate. Unii dintre ei au scris cod pentru ca aplicațiile digitale să devină funcționale cât mai rapid, alții au tradus informațiile din partea autorităților în ucraineană și rusă, în timp ce o altă parte dintre voluntari au menținut legătura cu societatea civilă.
„Echipa noastră a muncit zi și noapte, la întreaga sa capacitate, pentru coordonarea acestui efort civic absolut incredibil din acele zile. Astfel, am reușit să dezvoltăm Dopomoha.ro, de la zero, în timp record”, afirmă Bogdan.
Dopomoha.ro: 700.000 de persoane ajutate
Reprezentantul Code for Romania menționează faptul că, în ultimele zile ale lunii iunie, peste 20.000 de oameni au accesat Dopomoha.ro, iar până acum, platforma a ajutat peste 700.000 de oameni.
„Va continua să ajute din ce în ce mai mult, căci construim și integrăm în platformă noi soluții digitale. În plus, Dopomoha.ro este folosită la puncte de informare și call center, deci ajută mult mai mulți oameni decât ne putem da seama prin simpla consultare de analytics” adaugă el.
Totodată, așa cum ne precizează Bogdan, pe lângă redactarea conținutului într-un mod accesibil, traducerea sa, dezvoltarea și lansarea soluției digitale, realizarea unei platforme precum este Dopomoha, a fost un efort foarte mare de coalition building. În esență, a adus într-un singur loc toate informațiile necesare persoanelor care fugeau din calea unui conflict militar pentru a le face tranziția prin țara noastră și prin restul Europei cât mai ușoară.
„România este singura țară unde autoritățile, organizațiile ONU și reprezentanții relevanți ai societății civile au un portal unic prin care informează refugiații. Să ne imaginăm că în loc de Dopomoha.ro am avea 7-8 site-uri diferite: unul de la Guvern, unul din partea ONU, altul de la un ONG important și toate bineînțeles că prezintă informația puțin diferit. Confuzia generată ar duce la lipsă de încredere din partea refugiaților. Am fi putut lansa soluția și mai repede dacă nu ne încăpățânam să fim cu toții prezenți în Dopomoha.ro, însă am înțeles că este important să aducem toți actorii împreună”, declară Bogdan Ivănel.
Și pentru că, din păcate, finalul acestui conflict nu se întrevede și sunt încă foarte mulți refugiați care au nevoie de ajutor, Bogdan și echipa Code for Romania vor continua să dezvolte soluții digitale pe care le vor integra într-un ecosistem accesibil din portalul unic Dopomoha.ro.
„Soluțiile pe care urmează să le construim vor adresa nevoile de consiliere psihologică, de acces la educație, de tratament pentru bolnavii cronici, dar și alte probleme pe care le studiem în momentul de față”, adaugă el.
Planul de digitalizare al României
Așa cum spuneam la începutul acestui material, de 6 ani echipa Code for Romania rezolvă blocaje și probleme ale României cu ajutorul tehnologiei.
Și sunt 5 domenii cheie pentru care voluntarii organizației implementează soluții digitale: sănătate, educație, mediu, grupuri vulnerabile și participare civică.
„Avem un plan de digitalizare a României (www.code4. ro/ro/putem) și ne ținem de el. În acest moment, avem în proiectare soluții care să răspundă unor nevoi stringente. Iar cum problemele din societate sunt diverse, așa sunt și soluțiile noastre” afirmă Bogdan.
Cofondatorul Code for Romania precizează faptul că printre domeniile în care este nevoie urgentă de soluții este și cel al dezastrelor naturale.
„Ne uităm la infrastructura deficitară din țara noastră care nu va face față următorului mare cutremur. Am lansat de curând e-cutremur.ro, centralizatorul tuturor resurselor, organizațiilor și informațiilor de care ai nevoie ca să fii pregătit pentru cutremur. Mai avem în construcție și alte soluții care să ne facă ceva mai pregătiți de cutremur. Printre ele, De Urgență, ne va ajuta pe fiecare dintre noi să ne stabilim unui plan familial de urgență și va asigura educație pentru răspunsul în caz de cutremur”, mai spune Bogdan Ivănel, adăugând faptul că, în acest moment, echipa și voluntarii Code for Romania lucrează la peste 30 de soluții digitale care ne vor face viața tuturor ceva mai bună.
„Printre ele se numără soluții de infrastructură digitală critică pentru ONG-uri. Le ajutăm să ne ajute pe noi toți mai mult. Dezvoltăm și două soluții care țin de educație, pentru îmbunătățirea abilităților socio-emoționale ale profesorilor și pentru informații pentru școli despre toate activitățile organizate pentru copii. Lucrăm și la o soluție prin care să facilităm buna înțelegere a cadrului legislativ, cu accent pe anumite situații în care vedem că oamenii se întâmplă să se poticnească”, detaliază Bogdan.
Cei pe care i-am tot așteptat
Șase ani, aproape 40 de soluții live și milioane de oameni ajutați mai târziu, inițiatorii și voluntarii Code for Romania se încăpățânează încă să arate că se poate schimba ceva în România, că societatea civilă se poate uni într-o voce comună și, mai ales, poate aduce mult mai rapid pe masă soluții reale și de ajutor.
Este greu? Cu siguranță, dar Bogdan și colegii săi strânși sub Code for Romania se ghidează, în continuare, după un slogan pe care l-au împrumutat de peste ocean: „noi suntem cei pe care i-am tot așteptat”.
„Provocarea principală este că de foarte multe ori ne simțim singuri construind infrastructura digitală de care România are nevoie. Ne-am dori ca autoritățile să facă mult mai mult, astfel încât povara să nu fie doar pe umerii Code for Romania. Ne-ar plăcea și ca oamenii să înțeleagă că digitalizarea României nu presupune doar digitalizarea statului, ci și digitalizarea societății civile și a altor organizații pentru a fi cu adevărat o comunitate funcțională”, ne spune el la final.