← Zoom out

Româncele care au construit săli de clasă virtuale pentru elevi și au dus lecțiile pe TikTok și YouTube

Pandemia de coronavirus ne-a obligat să mutăm multe activități în mediul online, printre ele numărându-se și orele de curs. Însă era clar cu mult înainte de declanșarea acesteia că este nevoie de o reformă în învățământ, una care să țină pasul cu dorințele copiilor și tinerilor, cu mediile digitale în care sunt activi, și care să „vorbească pe limba lor”.

Oana Coșman in Inovație, Zoom In
8 Jun 2021  |  7 min
Româncele care au construit săli de clasă virtuale pentru elevi și au dus lecțiile pe TikTok și YouTubeRomâncele care au construit săli de clasă virtuale pentru elevi și au dus lecțiile pe TikTok și YouTube
Foto: Shutterstock
Let others know:

Join the conversation:
0

Afostodata.net este unul dintre proiectele care schimbă modul în care copiii învață în ziua de azi, fondatorii săi dorindu-și să creeze conținut pentru elevi pe care să-l aducă în fața lor fix pe acele platforme de pe care aceștia se informează. Cel mai nou proiect afostodata.net se adresează elevilor care învață pentru Evaluarea Națională, echipa creând pentru aceștia clipuri educaționale pe care le postează pe TikTok și YouTube.

A fost odată…

Povestea afostodata.net a început în 2018 ca o platformă cu povești reinterpretate pentru copii, acestea fiind traduse și în limbaj mimico-gestual pentru copiii cu deficiențe de auz. Platforma este gratuită, iar acum conține peste 70 de povești din întreaga lume.

Proiectul a pornit în contextul în care în România sunt înregistrate 23.000 de persoane cu deficiență de auz și circa 9.000 de persoane cu surdocecitate, combinație deficiențe văz și auz, cu diferite grade de manifestare, iar dintre aceștia mai mult de 2.000 sunt copii.

În 2020, proiectul afostodata.net a fost omologat ca mijloc de învățământ de Ministerul Educației și Cercetării.

Astfel, platforma online a primit acordul pentru a fi utilizată în învățământul preuniversitar, pentru copii deficienți de auz și vedere, dar și în învățământul de masă.

Platforma afostodata.net vine în sprijinul profesorilor și elevilor în vederea formării competențelor cheie și generale, specifice disciplinei Limba și literatura română. Ea se poate utiliza și pentru istorie și consiliere profesională, reprezintă un instrument important pentru terapia educațională complexă și integrată și răspunde nevoilor educaționale ale tuturor elevilor în vederea formării competențelor-cheie și, în special, a competențelor de lectură, respectând principiul nediscriminării.

Povești pentru cei mici și săli de clasă virtuale

Din acest an, echipa A fost odată a lansat cel mai ambițios proiect de educație al său, și anume să ducă conținutul educațional pe YouTube, și, mai ales, pe TikTok, o platformă văzută în mod tradițional drept una pentru divertisment. Despre adaptarea conținutului educațional la acest gen de platforme și despre pașii următori în dezvoltarea afostodata.net am povestit cu Măriuca Mihăilescu și Andra Cărbunaru, cofondatoarele proiectului și zânele bune ale tuturor școlarilor.

„Credem că divertismentul poate fi educativ și, din acest motiv, clipurile noastre sunt realizate cu zâmbetul pe buze, firesc și, mai ales, cu exemple din viața de zi cu zi. Un minut nu este suficient pentru a explica în detaliu un conținut educațional, dar este suficient pentru a-I face pe copii curioși să deschidă site-ul sau canalul de YouTube, unde fiecare concept este trecut prin filtrele unor profesori de Limba și literatură română empatici, cu mintea deschisă, apropiați de această generație atât de creativă de elevi.

În plus, urmărim hashtag-urile educative de pe TikTok și publicăm totul sub umbrela lor: #invatapeTikTok, #invatamImpreuna, #evaluarenationala etc. De asemenea, facem periodic întâlniri LIVE cu publicul nostru pentru a putea răspunde la cât mai multe întrebări care îi macină acum, înainte de primul examen important din viața lor”, ne-au povestit Măriuca și Andra.

Măriuca Mihăilescu și Andra Cărbunaru, cofondatoarele proiectului afostodata.net

Educație acolo unde sunt activi elevii

Și dacă au pornit la drum convinse că abordarea lor diferită de a face lecții poate fi mult mai atrăgătoare pentru elevi, curiozitatea lor cea mai mare a fost față de modul în care vor reacționa profesorii la metoda educațională propusă de ele.

„Am primit un <<big like>> de la profesori pentru că au văzut în materialele noastre un pretext de a-i atrage pe elevi către materie și către învățat. Pentru noi este un pas firesc pentru că ne dorim să fim aproape de publicul nostru. În acest moment, majoritatea elevilor sunt pe TikTok și Youtube zilnic, deci acolo trebuie să fim și noi”, precizează Andra și Măriuca.

Pentru început, echipa a pregătit 12 clipuri educaționale care conțin cele mai importante teme din materia de Limba și literatura română.

„Ceea ce a adus în plus acest proiect a fost faptul că am hotărât să postăm acest content educațional pe site, pe YouTube și pe TikTok. În primul rând pentru a merge noi către beneficiari, pe platformele pe care sunt în mod normal zilnic și, în al doilea rând pentru a demonstra că YouTube și TikTok nu înseamnă întotdeauna un content superficial”, ne explică cofondatoarele afostodata.net.

Ce rezultate au în acest moment? După mai bine de o lună de la lansarea proiectului, numărul abonaților pe YouTube a crescut la 1.348, iar clipurile de Evaluare au fost  peste 21.000 de vizualizări.

Conținut adaptat pentru învățare din plăcere

De asemenea,  pe site secțiunea specială și articolele au în jur de 43.000 accesări până acum.

„Evaluarea națională este motivul pentru care am deschis contul de TikTok a_fost_odata. Până în acest moment am publicat peste 20 de clipuri, majoritatea fiind direct legate de materia pentru examen Limba și literatura română. Ele completează clipurile de pe YouTube într-un mod mai puțin așteptat. Practic, am luat conceptele cheie și le-am adaptat în clipuri de maximum un minut, amuzante, neconvenționale și interactive.

Nu duplicăm conținutul de pe YouTube, ci folosim exemple diferite cu scopul de a-i motiva pe copii să învețe de plăcere și, mai apoi, să caute clipurile detaliate pe www.afostodata.net și Youtube. Rezultatele sunt extraordinar de bune, iar feedback-ul vine rapid pentru că utilizatorii de TikTok sunt obișnuiți să reacționeze pe loc. Cele mai bune clipuri au mii de vizualizări și mesaje: Poezia (124K views), Rezumatul (104K views), Tipare narative (49K views). Contul nostru a crescut într-o luna la 7.029 de followers”, detaliază Măriuca Mihăilescu și Andra Cărbunaru.

Materialele pot fi accesate pe pagina de Youtube A fost Odată, pe pagina de facebook A fost odată și pe TikTok (@a_fost_odata).

Cele două antreprenoare precizează faptul că au început să iubească acest nou tip de conținut și doresc să dezvolte în continuare acest proiect deși recunosc că este unul provocator: necesită prezența continuă online pentru a răspunde comentariilor sau pentru a iniția discuții. „În plus, noi suntem <<fetele cu poveștile>>, adică suntem obișnuite să stăm mult, mult de vorbă, iar limita de un minut ne provoacă să fim super eficiente.  Dacă deschideți contul nostru o să observați că toate clipurile au un concept, au recuzită, au una sau două idei clare pe care vrem să le transmitem și, mai ales, au haz. Niciun cuvânt nu e întâmplător pentru că vrem să producem conținut de calitate indiferent dacă se încadrează într-o oră sau într-un minut”, spune ele amuzate.

Revenind la oportunitățile pe care le aduce această schimbare de paradigmă în învățământ, prin oportunitățile aduse de tot mai multe platforme care abordează noua generație de elevi prin prisma lucrurilor care-i atrag pe ei, prin joc, recompense, prin concursuri, prin faptul că duc informația pe dispozitivele și platformele pe care copiii și adolescenții le folosesc, la fel cum este și exemplul iziBAC, proiect despre care vă povesteam într-un material anterior, Andra și Măriuca consideră că anul 2020 a fost un exemplu că „se poate”, și, totodată, că distanța dintre elevi și profesori în ceea ce privește utilizarea tehnologiei s-a redus considerabil.

Online e „here to stay” și în educație

„Discuțiile pe care le avem cu o mulțime de cadre didactice din toată țara ne fac să realizăm cât de mulți profesori valoroși există în orașele mici din România. Suntem plăcut impresionate de profesorii care au reușit să se adapteze minunat în acest an școlar complicat.

De asemenea, am primit mesaje de la părinți care își doresc ca micuții lor să învețe indiferent dacă sunt acasă sau în clasă, părinți implicați care nu au lipsit de la atelierele noastre, alături de copiii lor. Am avut surpriza ca de mai multe ori să avem peste 100 de copii la întâlnirile online, iar spațiul virtual să fie neîncăpător pentru dorința lor de a se bucura de educație non-formală. Online-ul e here to stay în ceea ce privește educația și acum e cel mai bun moment să creezi content de calitate, o experiență interactivă și fun”, declară Andra Cărbunaru și Măriuca Mihăilescu.

În ceea ce privește dezvoltarea proiectului cu care au plecat la drum, poveștile de pe afostodată.net, Măriuca și Andra spun că în ultimul an, foarte multe cadre didactice și părinți au căutat mijloace de educație alternativă online, așa că traficul a crescut foarte mult.

„Faptul că în martie 2020 am fost omologați de Ministerul Educației ca mijloc de învățare pentru învățământul de masă și cel special (deficiențe de auz și văz) a fost un pas mare în față. Am avut luni în care numărul vizitatorilor pe site a depășit 78.000 de persoane, ceea ce e foarte bine pentru un site de nișa cu focus pe copii și educație”, afirmă ele.

Recent au semnat și câteva protocoale cu inspectorate școlare din țară și din București pentru o mai buna popularizare a conținutului acestei platforme în școli, adică podcasturi, povești, fișe interactive care pot fi folosite la orele de istorie și geografie, educație civică, dezvoltare personală.

„De asemenea, am avut mult de câștigat datorită întâlnirilor online pe care le-am organizat. Tocmai pentru că știam cât de obosiți sunt copiii de stat în fața laptopului sau a telefonului mobil, am căutat tot felul de metode interesante și noi de a-i aduce mai aproape de lumea poveștilor: am inventat jocuri, i-am lăsat pe ei să vorbească, i-am încurajat să fie liberi și creativi. Mesajele de pe conturile noastre de social media sunt reprezentative, iar faptul că încă primim aproape zilnic cereri de a participa la ateliere din toată țara nu poate decât să ne facă să avem încredere în drumul nostru”, adaugă Măriuca și Andra.

Pe 1 iunie afostodata.net împlinește trei ani, iar cele două cofondatoare și-au setat planul pentru următoarele luni. „În primul rând ne dorim să continuăm seria de podcasturi EDUboost cu teme de educație civică. Un content original de care suntem foarte mândre pentru că e un produs premium din punct de vedere al conceptului, scriptului, tehnic”, concluzionează Andra și Măriuca.


Oana Coșman
Oana are o experiență de 14 ani în presa scrisă și online. Este editor start-up.ro, iar în trecut a lucrat pentru publicații de business precum Forbes România și Ziarul Financiar. Este pasionată de călătorii, adoră să descopere destinații noi și să afle poveștile oamenilor faini.


>