Review Samsung Galaxy Z Fold 3 5G – cel mai bun smartphone pliabil
Cu ceva ani în urmă, tabletele erau la mare căutare. Și pe bună dreptate: aveau ecrane de șapte sau zece inci și ofereau o experiență multimedia net superioară smartphone-urilor de patru sau cinci inci disponibile la vremea respectivă.
- 10 MPCamera principală
- 4 MPCamera frontală
- 7.6” Dynamic AMOLEDDisplay
- 1768x2208pxRezoluție
- 4400 mAhBaterie
- Snapdragon 888Procesor
Anii au trecut, iar ecranele smartphone-urilor au devenit din ce în ce mai mari, pe măsură ce inginerii au reușit să proiecteze rame tot mai subțiri și să integreze camera frontală în ecran sau, mai nou, sub ecran.
Prin urmare, utilitatea tabletelor a scăzut rapid, iar acum doar undeva la 5% din traficul de internet este generat pe astfel de dispozitive, pe care le mai găsești în special în mediul educațional.
Și totuși, în anumite situații, ecranele smartphone-urilor nu sunt tocmai potrivite pentru orice tip de conținut. Da, filmele Full HD și 4K se văd excelent pe ecranele cu format 18:9 sau 20:9, dar ce faci dacă lucrezi frecvent cu PowerPoint-uri în format 5:4?
De vreo doi ani, Samsung și alții încearcă să descopere dacă există o nișă profitabilă în acest segment. În cazul Samsung, încercările au luat forma lui Galaxy Z Fold, un telefon pliabil care a ajuns în acest an la a treia generație. Hai să facem cunoștință cu Galaxy Z Fold 3 5G. Ca de obicei, pe următoarele categorii:
Design Samsung Galaxy Z Fold 3 5G
Bun, să începem cu dimensiunile. Fold 3 5 G este un pic mai compact și mai ușor decât Fold 2. Atunci când este pliat are o lungime de aproape 160 mm și o grosime maximă de 16 mm, în timp ce greutatea a scăzut cu exact 11 grame, până la 271 de grame.

Da, apreciez efortul Samsung aici, dar și mie mi se pare în continuare un gadget foarte greu pentru ceea ce se dorește a fi un smartphone pe care să îl folosești permanent. Când îl depliezi, gadgetul capătă o nouă formă. Evident, lungimea rămâne aceeași, însă lățimea crește brusc la 128 mm, în timp ce grosimea este de 6.4 mm.
Descoperă noul Samsung Galaxy Z Fold 3 5G în shop-ul Vodafone

Calitatea fabricației este foarte bună. S-a transmis de la Fold 2 senzația că ții în mână un produs de calitate. Materialele sunt solide, plăcute la atingere, îmbinările foarte bine făcute, iar plierea/deplierea inspiră încredere și durabilitate.
Spatele telefonului este mat, frumos finisat, modulul camerelor aproape subtil aici pe spate, iar butoanele de pe lateral frumos decupate în marginea care și ea este mată.
Samsung Galaxy Z Fold 3 devine, în același timp, primul smartphone pliabil care oferă protecție la apă, o performanță remarcabilă pentru un astfel de gadget. Reține însă că standardul respectat este IPX8, iar acel X semnifică absența protecției pentru praf și nisip.
În plus, Samsung promite o durabilitate foarte bună datorită unui nou tip de aluminiu utilizat pentru carcasă, pe care îl numește Armour Aluminium. Nu în ultimul rând, merită menționat că Fold 3 5G oferă suport pentru S-Pen. Ce înseamnă asta? Că tocmai ți-am dat un indiciu cu privire la viitorul gamei Note.
Display Samsung Galaxy Z Fold3 5G

Trecem la piesele de rezistență ale acestui dispozitiv: ecranele. În formă pliată, Fold3 5G are un așa-numit Cover Screen cu diagonală de 6.2 inch și rezoluție 832×2268 pixeli. Dacă și ție ți se par niște numere dubioase, este OK, se întâmplă pentru că formatul acestui ecran este de 25:9.
Dacă mă întrebi pe mine, să folosești un astfel de ecran, atât de îngust și atât de lung, nu este tocmai intuitiv pentru un utilizator de smartphone obișnuit cu formate de 18:9, 19:9 sau poate cel mult 20:9. Vei avea nevoie de timp pentru a te obișnui, în special dacă te-ai obișnuit să accesezi frecvent documente office sau PDF-uri.
Există însă și vești bune: vorbim despre un ecran Dynamic AMOLED 2X cu rata de refresh de 120 Hz, în ton cu ultimele inovații, dar și cu protecție Gorilla Glass Victus.

În momentul în care depliezi gadgetul iese la iveală un ecran de 7.6 inch. Diagonala nu este cu mult mai mare decât cea a Cover Screen-ului, însă formatul este complet diferit și oferă o rezoluție de 1768×2208 pixeli. Eh, uite că pe ecranul ăsta poți vedea bine și documente.
Datele tehnice ale ecranului sunt practic aceleași: Foldable Dynamic AMOLED 2X, rată de refresh de 120 Hz și HDR10+, în timp ce luminozitatea maximă ajunge la 1200 nits.
De fiecare dată când am deschis acest smartphone m-am simțit ca în gluma aia pe care o fac publicitarii despre clienți cu „put the logo bigger”. Da, pentru cea mai bună experiență mobilă de browsing, un asemenea ecran, pe care poți să vezi site-uri corect, pe care poți să deschizi un excel fără să te simți chinuit, pe care poți să te joci fără să simți că trebuie să apropii ecranul prea mult de ochi… ei bine, senzația este neprețuită.
Mai ales că, în cazul celor care au nevoie să fie productivi sau creativi, acum suportul pentru S Pen este un plus major. Singura problemă este că va trebui să ai grijă de S Pen separat, pentru că nu-l poți integra în smartphone, cum s-ar putea să fi fost obișnuit la Note.
Lipsește ceva de la acest ecran? Hmm, păi lipsește camera foto, nu-i așa? Nu lipsește, ci doar este poziționată sub ecran, fiind vizibilă doar atunci când este nevoie. Dar mai multe despre asta vorbim mai târziu.
Până atunci, să mai zăbovim un pic asupra ecranului. Evident, în partea de mijloc există o denivelare pe care o vei simți frecvent la scroll, în special în primele săptămâni de utilizare. Nu este prea plăcut, dar nici ceva care să deranjeze în mod evident. Este un compromis mai mult decât acceptabil dacă vrei să ai un telefon pliabil.
Baterie Samsung Galaxy Z Fold 3 5G
Samsung Galaxy Fold3 5G are o baterie Li-Po cu capacitatea de 4400 mAh, care suportă încărcare rapidă cu până la 25 W, încărcare wireless cu până la 11 W și, în plus, poate încărca wireless alte dispozitive cu până la 4.5 W.
Probabil te întrebi cum arată o baterie de 4400 mAh pe un dispozitiv pliabil. Ei bine, nu este o singură baterie, întrucât în realitate gadgetul integrează două baterii: una de 2280 mAh și alta de 2120 mAh.
În utilizarea de zi cu zi, Fold3 nu impresionează în privința autonomiei, lucru de așteptat în contextul bateriilor nu tocmai generoase și, mai ales, prin prisma necesarului de energie pentru a gestiona două ecrane, dintre care unul pliabil. La care poți să adaugi liniștit și consumul de energie al chipset-ului performant. Dar atâta vreme cât se încarcă destul de rapid, chiar dacă îl folosești mult și pe display-ul mare, pe mine nu m-a deranjat compromisul.
Camere foto și video Samsung Galaxy Z Fold 3 5G
Ansamblul de camere foto de pe Samsung Galaxy Z Fold 3 nu se ridică la înălțimea smartphone-urilor de top curente. Chiar și așa, Samsung a încercat și, într-o bună măsură a reușit, să ofere un sistem foto capabil și cu care să nu te faci de rușine. Ce lume ciudată, sincer, asta în care trebuie să zici despre camerele astea că sunt decente. Pozele sunt foarte bune, doar că trebuie să ții lucrurile în perspectivă din poziția asta de-aici și n-ai cum să nu zici că sunt doar decente, în condițiile în care ai altele mai performante chiar în gama Samsung.
E pur și simplu o chestiune de perspectivă, în care poți fie să te uiți la pozele făcute cu acest telefon și să le apreciezi calitatea sau să fii ușor dezamăgit că Samsung nu a dus lucrurile mai departe decât la Z Fold 2 la acest capitol.

Revenind. Camera principală este formată din trei senzori, toți de 12 MP. Senzorul principal are f/1.8, 26 mm și funcții importante precum stabilizarea optică a imaginii, iar acesta este acompaniat de un senzor telephoto de 52 mm cu f/2.4 ideal pentru poze cu zoom optic 2x. Și acest senzor beneficiază de stabilizare optică a imaginii. În fine, al treilea senzor este, așa cum probabil intuiești, unul ultrawide de 12 mm, cu f/2.2, care permite lărgirea cadrului unei imagini.
Cât despre clipurile video, acestea pot fi realizate la 4K (60 fps) sau Full HD (cu 60 sau 240 fps).
Chiar dacă ea nu se vede, nu am uitat nici de camera frontală de sub ecranul principal, mai ales că nu mi s-a întâmplat prea recent să scriu despre senzori de 4 MP. Mă rog, „nu se vede” e mult spus, ea se vede, că e acoperită cu niște pixeli mari, dar e un efort ușor SF pe care nu ai cum să nu-l apreciezi. În mod normal, nu m-aș fi supărat pe acest compromis, pentru că în mod evident selfie-urile cu această cameră nu sunt demne de calitate 2021 la 4MP. Dar atâta vreme cât ai opțiunea de a folosi senzorul selfie de 10MP de pe Cover Display, mi se pare o alegere înțeleaptă ce s-a făcut aici încercând să se mascheze decupajul camerei selfie.
Pozele făcute cu acest telefon sunt luminoase, au detalii bune și culori aproape ca în realitate. Nu, de multe ori culorile par mai frumoase ca în realitate. Doar dacă compari cu un S21 Ultra o să vezi mai puține detalii și o să simți ușoare diferențe. Aici ai doar 2x Optical Zoom, ceea ce poate părea o dezamăgire doar dacă iei în considerare de câte ori s-a lăudat Samsung cu Space Zoom pe alte terminale.
Procesor și performanță Samsung Galaxy Z Fold 3 5G
Samsung a optat pentru o platformă de top în privința chipsetului. Alegerea sud-coreenilor s-a îndreptat spre chipsetul Snapdragon 888 dezvoltat de Qualcomm, cu grafică Adreno 660, 12 GB RAM și 256 GB pentru stocarea datelor.
Opțional, poți alege și o versiune cu memorie internă de 512 GB. Astea toate sunt vești bune, pentru că hardware-ul trebuie să se ridice la nivelul posibilităților pe care le oferă soft-ul, iar soft-ul îți oferă posibilitatea de a face multitasking la next level aici. E foarte foarte ușor să devii dependent de modul în care devii productiv pe acest aparat, sincer.
Sistemul de operare Android 11 cu interfața proprietară One UI 3.1.1 funcționează ireproșabil, chiar dacă trebuie să gestioneze două ecrane, dintre care unul pliabil.
Merită să-l cumperi?
Uite o întrebare foarte bună, la care nu există un răspuns concret. Samsung Galaxy Z Fold 3 5G face parte dintr-o serie de telefoane inovatoare, motiv pentru care se adresează preponderent unui segment limitat de persoane.
Acele persoane trebuie să fie atât de dornice să aibă un dispozitiv inovator încât să ignore câteva compromisuri făcute de Samsung în privința camerelor foto, ale bateriei sau, poate la fel de important, în privința greutății de a purta acest telefon în buzunarul pantalonilor. Dar, ca și în cazul lui Z Flip3 5G, pentru acei clienți care vor asta, argumentele productivității crescute sau a experienței neegalate de browsing pe care ți-o dă acest smartphone în modul lui depliat vor cântări mai mult decât minusurile asumate.