Review Samsung Galaxy Z Flip 3 5G – un smartphone cu stil
Epoca telefoanelor cu clapetă părea demult apusă, înainte de apariția smartphone-urilor, dar Samsung insistă că poate da un suflu modern acestui segment, iar în acest scop scoate la bătaie noul Galaxy Flip 3 5G.
- 12 MP + 12 MPCamera principală
- 10 MPCamera frontală
- 6,7" Dynamic AMOLEDDisplay
- 1080x2640pxRezoluție
- 3,300 mAhBaterie
- Snapdragon 888Procesor
Stai puțin, deja suntem la a treia generație de telefon cu clapeta Z Flip? Dacă luăm în calcul primul Z Flip din 2020 și versiunea Z Flip 5G cu chipset îmbunătățit apărută câteva luni mai târziu, atunci putem spune că Z Flip 3 este a treia generație. Sau un nou „facelift” la prima generație, cum ar spune pasionații de mașini.
Bun, acum că am lămurit arborele genealogic al lui Samsung Galaxy Z Flip 3, vom trece rapid la treabă și vom vedea care sunt noutățile propuse de producătorul sud-coreean. Ia să analizăm noi, ca de obicei, pe următoarele categorii: design, display, baterie, camere foto, performanță și, desigur… merită să-l cumperi?
Design – Samsung Galaxy Z Flip 3 5G
Știi ceva? Eu nici nu i-aș zice telefon cu clapetă. Într-o lume în care smartphone-urile devin din ce în ce mai lungi și mai înguste, în cazul lui Z Flip 3 5G aș merge mai degrabă pe ideea de design de portofel. Și nici n-aș greși prea mult, mai ales că ai deja toate cardurile bancare înrolate în Google Pay, nu-i așa?
Principalul avantaj al lui Samsung Galaxy Z Flip 3 5G este că ocupă foarte puțin spațiu în buzunarul pantalonilor, tocmai pentru că atunci când este pliat are o formă aproape pătrată. Dimensiunile lui fiind de: 86.4 x 72.2 x 15.9-17.1 mm.

Cei de la Samsung susțin că mecanismul de pliere este conceput din cel mai dur aluminiu prezent pe un smartphone și, până la proba contrarie, îi vom crede pe cuvânt. La fel cum vom face și cu protecția la apă IPX8, o premieră pe un Flip. Reține, însă, că nu există protecție și pentru praf.
Hai să deschidem totuși ecranul principal să-l vedem pe Z Flip 3 5G în toată splendoarea lui. Ei bine, la cei 166 de milimetri ai săi, Z Flip 3 a devenit brusc mai înalt chiar și decât Galaxy S21 Plus (161 milimetri). Ecranul în sine este protejat cu o nouă peliculă de film (pe care nu trebuie să o îndepărtezi), iar mecanismul în sine suportă până la 200.000 de plieri. Mai pe românește, asta înseamnă că poți plia telefonul de vreo 200 de ori pe zi timp de trei ani, fără probleme.
Încă un lucru la acest capitol: telefonul cântărește 183 de grame. În pas cu moda, cum s-ar zice. Și să nu uit să menționez cititorul de amprente, integrat pe lateral, în butonul de pornire/oprire. Samsung a preferat această poziționare în ideea că, uneori, vei dori să deblochezi telefonul pentru a folosi strict ecranul secundar, însă, în cele mai multe situații, soluția este cumva peste mână: întâi depliezi telefonul, apoi apeși pe senzor. Un proces destul de lung și neintuitiv, mai ales că butonul este poziționat destul de sus, astfel că poate dai o șansă funcției Face Unlock.
Display – Samsung Galaxy Z Flip 3 5G

În forma pliată ai acces la un ecran secundar de patru ori mai mare decât în versiunile precedente: diagonală de 1.9 inch, Super AMOLED, rezoluție 260×512 pixeli și, cel mai important, mai multe notificări. Totuși, fii cu băgare de seamă când verifici mesajele la miezul nopții: ecranul nu are luminozitate automată, astfel că nu se adaptează la cantitatea de lumină ambientală. Lângă ecran există și cele două camere foto, despre care vom vorbi însă un pic mai târziu.
Ecranul principal al lui Samsung Galaxy Z Flip 3 are formatul 22:9 și preia principalele caracteristici de la Flip: diagonală de 6.7 inch, rezoluție 1080 x 2640 pixeli și Dynamic AMOLED. Există însă și câteva îmbunătățiri majore: rata maximă de refresh s-a dublat de la 60 Hz la 120 Hz, astfel că este în linie cu ceea ce oferă aproape orice smartphone de top al momentului.
În plus, rata de refresh poate fi setată sub formă dinamică, pentru a se adapta automat la tipul de conținut rulat. De asemenea, luminozitatea este mai puternică și ajunge la maximum 1200 nits, cu 29% mai mult decât pe generația anterioară.
Inevitabil, în partea de mijloc a ecranului, acolo unde pliezi telefonului, există o „denivelare” pe care o vei simți atunci când faci scroll în acea zonă. La început asta se traduce printr-o senzație ciudată, dar probabil că după o scurtă perioadă de adaptare te vei obișnui cu asta și, în timp, nici nu-ți vei mai da seama de această „problemă”.
Baterie – Samsung Galaxy Z Flip 3 5G
Sunt sigur că te-ai obișnuit deja cu baterii de 4000 mAh pentru numeroase telefoane de pe piață. În contextul acesta, ce zici de acumulatorul de numai 3300 mAh pe care îl are Z Flip 3 5G?
Totuși, înainte să arunci cu pietre în Samsung, gândește-te că inginerii au avut un spațiu limitat la dispoziție, din cauza ecranului care se pliază. În plus, mecanismul de pliere crește greutatea finală, un nou argument pentru care asiaticii au mizat pe un acumulator ceva mai mic.
Ce înseamnă asta în practică? Evident, bateria nu rezistă la fel de mult ca în cazul smartphone-urilor de top precum Galaxy S21, cu atât mai mult cu cât ecranul are o rată de refresh superioară, iar chipset-ul Snapdragon 888 este unul avid de resurse.
Cum necum însă, eu am avut tot timpul baterie suficientă să mă țină o zi întreagă. Nu-mi dau seama încă dacă are legătură cu faptul că încerc eu să stau mai puțin pe social media în ultima vreme sau cu faptul că e foldable și ecranul mare nu e chiar așa ușor accesibil. Dar rezultatul contează. Ahh și atenție! Nu există nici încărcător în cutie, toată lumea merge spre sustenabilitate.
Camere foto și video – Samsung Galaxy Z Flip 3 5G
Probabil că nu te aștepți la asta, dar camerele foto de pe Samsung Galaxy Z Flip 3 5G sunt chiar modeste pentru acest segment de preț. Vorbim practic despre un senzor wide Sony IMX563 de 12 MP foarte asemănător cu cel introdus de Samsung pe Galaxy S7. Știu, ai uitat de el, îți spun doar că s-a lansat în 2016. Există în plus și un senzor ultra-wide Sony IMX258 tot de 12 MP și… cam atât.


Nu avem zoom optic sau TOF, iar calitatea… Ei bine, imaginile pe timp de zi sunt foarte bune, dar cele pe timp de noapte sunt modeste față de ce ne-am obișnuit la smartphone-uri premium, la fel cum sunt și cele realizate cu camera ultra-wide. Însă, în 2021, modeste înseamnă că o să-ți fie greu să le diferențiezi în viața reală de alte poze făcute cu alte nave amiral Samsung. Serios, culorile sunt bune și detaliile la fel, dacă nu te concentrezi să dai zoom puternic pe poze după ce le-ai făcut.
Mai interesant și mai folositor mi se pare că poți face selfie-uri în mai multe moduri: cu camera de selfie-uri, cu camera principală folosind ecranul secundar pentru încadrare sau selfie-uri cu telefonul pliat, caz în care imaginile vor fi pătrate.
Iar dacă vrei să filmezi fiecare dintre cei trei senzori este capabil de capturi 4K.
Procesor și performanțe – Samsung Galaxy Z Flip 3 5G
Bun, hai să trecem în revistă cum funcționează Z Flip 3 5G în utilizarea de zi cu zi. Sub „capotă” avem un chipset Snapdragon 888, adică cel mai performant chipset Qualcomm al momentului. Și îl vei găsi pe Z Flip 3 5G indiferent de țara în care se comercializează modelul, adică inclusiv în România.
Mai departe, avem parte de 8 GB RAM și cel puțin 128 GB de memorie internă. Cam puțin, dacă ne gândim că generația anterioară avea standard 256 GB. Dar să nu fim cârcotași, 128 GB este, în principiu, suficient pentru cei mai mulți dintre noi.
De altfel, așa cum te aștepți probabil, Z Flip 3 se achită bine de sarcini, aproape indiferent ce vrei să faci pe el: navigare în browser sau pe Facebook și Instagram. Bine, fie, și TikTok. Și, desigur, artileria grea reprezentată de redarea conținutului multimedia și de jocurile de ultimă generație.
Samsung Galaxy Z Flip 3 5G – Merită să-l cumperi?
În loc de concluzie, mă rezum să spun că Samsung Galaxy Z Flip 3 5G este un smartphone diferit. Pe o piață aflată încă la început, un telefon pliabil presupune unele compromisuri inevitabile, iar în cazul lui Z Flip 3 mă gândesc în primul rând la camerele foto și capacitatea bateriei.
În rest, performanțele sale sunt foarte bune datorită chipset-ului puternic, în timp ce ecranul este de asemenea unul de bună calitate. Sunt convins însă că asta nu este suficient pentru a te determina să-l cumperi. Dar sunt convins și că, dacă îți dorești un telefon pliabil, acesta este un argument suficient.
În plus, mie îmi mai place la el că:
- în modul landscape poți să folosești tastatura extinsă ca la Z Fold,
- poți să faci swipe down pe centrul ecranului ca să minimizezi informațiile de pe display și să le poți accesa cu un deget
- poți să accepți și să închizi convorbiri „în stil” cum zice Samsung. Te duci în Settings și controlezi ce face telefonul când îl deschizi și când îl închizi.
Pe scurt, vorbim despre un produs de nișă, care cel puțin pentru moment, pare că se adresează mai degrabă celor care vor să aibă un dispozitiv altfel.