← Zoom out

Questo, românii care au făcut o joacă din explorarea orașelor

Când ajung într-un oraș nou în concediu, oricât de mic ar fi el, recunosc că sunt un turist destul de clasic: am de acasă făcută o listă de obiective pe care-mi doresc să le văd și, în plus, iau orașul la pas ca să-i descopăr farmecul.

Oana Coșman in Inovație, Zoom In
9 Jul 2021  |  5 min
Questo, românii care au făcut o joacă din explorarea orașelorQuesto, românii care au făcut o joacă din explorarea orașelor
Foto: Questo
Let others know:

Join the conversation:
0

O echipă de tineri antreprenori români, Questo, și-au propus încă de acum câțiva ani să ne schimbe modul în care explorăm orașe, chiar și pe cele în care locuim, și să le descoperim în timp ce parcurgem trasee sub forma unor jocuri interactive – quest-uri. Aceasta este povestea lor.

Questo, jocurile de explorare a orașului

Prin Questo, turiştii și localnicii explorează destinații urmând indicii și rezolvând provocări pentru a descoperi locuri și povești noi.

„Jocurile de explorare urbană sunt un nou tip de divertisment ce te scoate din casă pentru a descoperi orașe. Descărcând aplicația Questo, jucătorii urmează indicii și rezolva tot felul de provocări distractive în timp ce se plimbă pe străzile oricărui oraș în care avem un joc disponibil”, ne povestesc Alex Govoreanu și Claudiu Petria, cofondatori ai Questo.

Fiecare joc are o tema inspirată fie dintr-un film, o carte, din istorie sau dintr-o legendă locală, iar pe parcursul jocului, oamenii descoperă povești interesante despre orașul pe care-l explorează.

Fiecare joc are o componentă de tip role-playing, iar jocuri noi sunt lansate în fiecare săptămână. Ele conduc jucătorii pe la aproximativ 15 atracții diferite, durata medie a unui quest fiind de două ore.

„Fiecare joc de explorare urbană are o tematică anume. De exemplu, în Zurich vei descoperi orașul alături de Einstein care îți va arată cum a descoperit teoria relativității. În Londra, vei vizită locuri în care s-au filmat faimoasele filme Harry Potter în timp ce salvezi lumea de magie neagră”, completează cofondatorii Questo.

Alex și Claudiu precizează faptul că una dintre cele mai populare tematici este cea în care jucătorii descoperă locuri bântuite și poveștile lor de groază, acest tip de jocuri fiind foarte popular pe timp de noapte și mai ales de Halloween.

Descoperă orașe într-un mod inedit

Questo - Joc de explorare urbana pentru turisti si localnici

În acest moment, atât turiștii cât și localnicii sunt invitați să joace jocuri de explorare urbană în peste 130 de orașe din lume, inclusiv din România.

„În România avem jocuri în 15 orașe printre care București, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Alba Iulia, Sibiu și Timișoara. Tematica fiecărui joc este determinată de oraș. De exemplu, în Brașov și Sibiu avem teme medievale în care trebuie să salvezi cetatea de invadatori. În București tematicile sunt diverse: de la Micul Paris la Dracula”, menționează Claudiu și Alex, adăugând faptul că planul de dezvoltare al Questo vizează disponibilitatea tururilor în peste 200 de orașe din toată lumea.

Faci ce știi mai bine ca să treci de criză pe plus

Și deși pandemia a afectat sectorul de travel, în ultimul an, echipa Questo a reușit să crească numărul de orașe în care operează, demonstrând potențialul de scalare globală chiar și în perioade de criză.

Dacă la începutul anului 2020 compania opera în circa 50 de orașe, acum este prezentă, așa cum precizam anterior, în peste 130 de orașe de pe patru continente, iar numărul de jocuri de explorare a orașului a crescut cu 150%, jumătate dintre acestea fiind create în parteneriat cu alți operatori din turism.

„Anul 2020 a fost o provocare, dar și o mare oportunitate pentru Questo. 2020 a început foarte bine pentru noi. În primele două luni ale anului un număr record de oameni au descoperit orașe cu aplicația Questo. Însă, din martie am început să resimțim efectele pandemiei într-un moment în care ne făceam planuri foarte mari pentru vară”, precizează cei doi fondatori.

Așa că, în luna martie a anului trecut, odată cu debutul pandemiei și cu oprirea călătoriilor în întreaga lume, au regândit planurile de dezvoltare pentru 2020 și au luat decizia de a se concentra pe elementele pe care le pot controla. Adică pe crearea de jocuri de explorare urbană în cât mai multe orașe pentru a se pregăti pentru finalul pandemiei și de vara lui 2021.

„Odată cu ridicarea restricțiilor și creșterea numărului de vaccinări, cifrele au crescut semnificativ. În ultimele luni, am ajutat chiar și de trei ori mai mulți oameni să descopere orașe în comparație cu numerele din aceeași perioada a anului 2019”, adaugă Alex și Claudiu.

Lucrăm cu două categorii de creatori care sunt remunerați cu un procent din vânzările jocului.

Cine sunt creatorii de conținut

Și pentru că ne-au menționat mai devreme poveștile traseelor pe care le pun la dispoziție în aplicație, am fost curioși să aflăm cum este creat conținutul acestor quest-uri. Potrivit cofondatorilor, Questo beneficiază de ajutorul creatorilor independenți de conținut, precum scriitori, editori sau copywriteri, care trăiesc în anumite orașe în care românii își doresc să dezvolte jocuri de explorare.

„Momentan, noi decidem în ce orașe vrem să ne extindem și ne căutăm parteneri locali. Pe viitor, vom deschide platforma către orice creator ce vrea să dezvolte un joc”, afirmă Claudiu și Alex.

Totodată, există și o a doua categorie de creatori de conținut, acolo unde sunt incluși partenerii B2B. Adică business-uri din turism, turoperatori, linii aeriene sau companii care vând activități pentru localnici.

Iar odată cu extinderea numărului de orașe până la finalul acestui an, va crește și numărul de quest-uri care așteaptă să fie descoperite.

Cu ochii spre piața americană

Questo Founders 1

Aceasta este, de altfel, una dintre direcțiile spre care se va duce cea mai recentă investiție primită de startup-ul românesc chiar la mijlocul lunii februarie a acestui an.

La acel moment Questo a primit o finanțare în valoare de 1,5 milioane de dolari, fiind cea de-a doua rundă majoră de investiții pe care compania lansată în 2018 a primit-o într-un interval destul de scurt: 9 luni. Pe 7 iulie 2020, fondatorii anunțau că au primit o investiție în valoare de 300.000 de euro.

Așa cum ne-au precizat Alex Govoreanu și Claudiu Petria, investiția primită în 2021 este destinată dezvoltării și extinderii companiei la nivel global, cu obiectivul de a oferi jocuri de explorare a orașelor în cele mai vizitate locuri din lume în anii următori. Compania își propune să fie prezentă în 200 de orașe până la sfârșitul anului 2021, concentrându-se în mod special pe piața din Statele Unite.

„Evident, vom continua să investim în dezvoltarea produsului pentru a-l face și mai interactiv, dar și în marketing pentru a ne crește notorietatea pe piețe-cheie”, concluzionează tinerii.

Jocurile sunt disponibile 24/7, 365 de zile pe an, și se pot cumpăra din aplicațiile Questo de pe platformele iOS și Android, de pe website și de pe TripAdvisor, Expedia, GetYourGuide, Klook sau Musement, prețurile fiind între 8 și 20 de euro.


Oana Coșman
Oana are o experiență de 14 ani în presa scrisă și online. Este editor start-up.ro, iar în trecut a lucrat pentru publicații de business precum Forbes România și Ziarul Financiar. Este pasionată de călătorii, adoră să descopere destinații noi și să afle poveștile oamenilor faini.


>