← Zoom out

Principalele noutăți pe care Android 11 le propune utilizatorilor de smartphone-uri

Lansat în luna iunie a acestui an în varianta Beta, Android 11 vine cu mai multe noutăți importante pentru utilizatori.

Echipa Zoom in Android Tips, Trending
31 Jul 2020  |  4 min
Principalele noutăți pe care Android 11 le propune utilizatorilor de smartphone-uriPrincipalele noutăți pe care Android 11 le propune utilizatorilor de smartphone-uri
Android 11 ar putea fi lansat în toamna acestui an
Let others know:

Join the conversation:
0

Când va fi lansat Android 11

Varianta oficială a lui Android 11 se lasă încă așteptată. Lansarea a fost amânată deja de mai multe ori în acest an, iar Google nu a făcut încă nicio promisiune oficială privind o dată concretă în care utilizatorii de terminale Android se vor putea bucura de acest upgrade de OS.

Singura informație scăpată mai mult sau mai puțin intenționat de oficialii gigantului american vorbea despre 8 septembrie, dată care rămâne neconfirmată.

Pe de altă parte, Samsung a anunțat deja evenimentul Galaxy Unpacked, care va avea loc pe 5 august. Există șanse să vedem la această dată și noul Note 20 și, cel mai probabil, acesta va primi update de Android 11 la o dată ulterioară. În rest, este de așteptat ca toate terminalele noi cu Android lansate după versiunea 11 să beneficieze de ea.

Toate noutățile din Android 11 au fost extrase din varianta Beta, disponibilă pe câteva terminale Pixel 2 sau mai noi încă din luna februarie. Acesta este și motivul pentru care vor exista modificări față de ceea ce știm în prezent, dar e puțin probabil ca ele să fie substanțiale.

Ce e clar, numele va fi Android 11, după ce Google a decis încă de la Android 10 să treacă la un sistem numeric în locul celebrelor Android Pie, Jelly Bean sau Gingerbread.

Principalele noutăți din Android 11

Conversațiile din panoul de notificări

Una dintre principalele preocupări ale Google pentru acest nou sistem de operare este simplificarea conversațiilor în noul ecosistem. Astfel, toate notificările aplicațiilor de mesagerie vor fi reunite într-o zonă nouă, denumită „Conversations” care se va regăsi în panoul de notificări din telefon.

Acest update va permite o monitorizare mai ușoară a mesajelor de pe diferite platforme, printre care Messenger, WhatsApp și serviciul SMS. Mai mult, acest serviciu nou va permite prioritizarea anumitor conversații, chiar și atunci când modul Do Not Disturb va fi activat.

„Bubbles” pentru toate aplicațiile de mesagerie

Rămânem tot în zona mesageriei și a conversațiilor, iar acum toate aplicațiile destinate acestui scop vor beneficia de celebrele „Bule” de conversații existente deja pentru Facebook Messenger.

Securitatea datelor tale

Google a introdus încă din Android 10 un nou model de a oferi permisiunea unor aplicații să îți monitorizeze și folosească datele personale, precum localizarea exactă a utilizatorilor, dar și pornirea camerei foto și a microfonului.

Odată cu Android 11, acest serviciu primește noi îmbunătățiri, iar aplicațiile vor putea primi din partea userului permisiunea de a folosi anumite date sensibile o singură dată, fiind astfel obligate să ceară din nou acordul la o viitoare utilizare.

Mai mult, dacă o aplicație rămâne inactivă pentru o perioadă mai lungă de timp, își pierde toate drepturile pe care le-ai acordat la început.

Limitarea datelor de localizare pentru aplicații

De asemenea, aplicațiile vor suferi restricții tot mai mari în Android 11 să mai folosească datele de localizare ale utilizatorului în background, fiind obligate să ceară permisiunea punctuală. Ca tranziția să fie mai ușoară pentru dezvoltatori, acest serviciu va deveni obligatoriu abia de anul viitor.

Meniul Power a fost complet regândit

Ceea ce până acum a fost un ecran în care puteai doar să oprești telefonul, Power Menu se va transforma într-o interfață extrem de dinamică odată cu Android 11.

Practic, Google vrea să maximizeze fiecare ecran din sistemul său de operare, astfel că Power Menu va oferi alături de opțiunile de a închide telefonul și acces la cardurile utilizatorilor, pentru Google Pay, dar și la alte aplicații, precum cele de Smart Home.

Noul meniu media

Meniul dedicat aplicațiilor media pentru muzică sau podcasturi a fost redesenat în Android 11 și a fost mutat în panoul Quick Settings. De acum încolo, pot fi accesate dintr-un singur loc toate comenzile media, dar și cele de conectare a unei boxe sau pereche de căști wireless sau device compatibil cu serviciul Google Cast.

Screen recorder

Așteptat de foarte multă vreme, serviciul Screen Recorder devine oficial în Android 11 și va fi disponibil tot din zona de Quick Settings a telefonului. Acest serviciu este deja disponibil pe telefoanele Android, dar furnizat ori de aplicații dezvoltate de terți, ori de dezvoltatorii terminalelor.

Capturile de ecran

Și acestea au fost redesenate, iar odată cu noul sistem de operare vor fi vizibile în partea de stânga-jos a ecranului, alături de opțiunile de editare și share în aplicațiile din telefon.

Istoria notificărilor

Android 11 va permite accesarea istoricului notificărilor. Este o funcție nouă și foarte importantă, mai ales pentru cei grăbiți care deseori ajung să elimine din ecran, din greșeală, anumite notificări utile. Acum, aceste notificări vechi vor putea fi accesate din Settings / Apps & notifications / Notification history.

Modul „Do Not Disturb”

Acest serviciu devine mult mai flexibil odată cu noul sistem de operare. Unele aplicații pot ocoli funcția „Do Not Disturb”, dacă utilizatorul are nevoie, iar conversațiile prioritizate din aplicațiile de messenger vor continua să trimită avertismente atunci când cineva scrie un mesaj.

Dark Mode poate fi programat

Dark Mode a fost introdus de Google încă de pe Android 10, iar acum în varianta 11 a acestui OS există și posibilitatea de a programa când se activează. Spre exemplu, un utilizator poate selecta dacă vrea ca modul întunecat să fie vizibil în intervalul orar 20:00 – 07:00.

Sugestii pentru aplicații

O altă noutate în ecranul principal va fi un tool dinamic care va sugera utilizatorului anumite aplicații posibil utile. Serviciul de sugestii va analiza zilnic ce aplicații și în ce perioadă a zilei sunt folosite de user și va încerca să anticipeze astfel anumite nevoi ale acestuia.

Telefoanele compatibile cu Android 11 Beta

Google Pixel 2 este cel mai vechi model care poate primi varianta Beta a Android 11. O veste bună pentru cei care nu folosesc telefoanele Pixel este că și alți producători au intrat pe lista celor care pot testa viitorul sistem de operare Google pentru smartphone-uri, iar tot ce trebuie să facă este să îl descarce de pe platforma dedicată dezvoltatorilor. Astfel, în clipa de față terminalele care pot beneficia de Android 11 Beta sunt:

– Google Pixel 2 / 2 XL
– Google Pixel 3 / 3 XL
– Google Pixel 3a / 3a XL
– Google Pixel 4 / 4 XL
– OnePlus 8 / 8 Pro
Xiaomi Mi 10 / Mi 10 Pro


Echipa Zoom
Zoom by Vodafone nu este despre tehnologie, ci despre ce poți face tu cu tehnologia. Și despre toate modurile în care tehnologia îți face viața mai ușoară. Zoom îți arată totul în detaliu. Ready?


>