Primele semne care mă fac să realizez că trebuie să-mi schimb telefonul
Nu, nu vorbim aici despre zgârieturi, crăpături, lovituri sau display-uri sparte.


În 2021, aglomerația de terminale de pe piața de smartphone-uri nu este egalată nici măcar de frecvența cu care apar creatori de conținut homemade de tehnologie pe YouTube. Pur și simplu există acum un smartphone pentru orice preferințe și orice buget.
Și nu doar că există multe modele pe piață, dar și frecvența cu care se schimbă generațiile de modele a crescut. Tehnologia se schimbă atât de rapid încât ce-ai cumpărat acum 6 luni deja e „old news”, pentru că sigur în intervalul ăsta a apărut un smartphone care aduce un mega pixel în plus la cameră sau un pixel în plus la display.
Dar dacă piața este atât de agitată, oare asta înseamnă că trebuie să intrăm și noi în frenezia schimbărilor? Sau cumva agitația noastră, de consumatori pe care nu-i mai satură Dumnezeu, este driverul din spatele ritmului accelerat al producătorilor? Ce-a fost mai întâi? Cererea sau oferta?
Indiferent ce vor răspunde istoricii care vor analiza această întrebare extrem de dificilă, vine un moment în viața fiecărui om în care trebuie să-și schimbe smartphone-ul. Pentru unii acest moment vine mai des, pentru alții mai rar.
Practic, cred că există două tipuri de oameni: cei care își schimbă telefonul când el nu mai merge / se sparge și cei care îl schimbă pentru că a apărut ceva mai bun. Normal, mie îmi place să cred că eu sunt undeva la mijloc, dar la mine „nu mai merge” = a apărut ceva mai bun, deci iată care sunt pentru mine primele semne care mă fac să realizez că e timpul să-mi schimb smartphone-ul.
Au apărut camere foto noi
Aici trebuie puțină grijă. Dacă ești pasionat de fotografie și dacă ai nevoie ca feed-ul tău de Instagram să fie cât mai spectaculos (nu e nevoie ca cele două să fie valabile simultan, e posibil și să fii pasionat de fotografie, dar introvertit), vei avea tentația să vrei să faci upgrade la fiecare anunț că s-a lansat o cameră cu mai mulți MP.
Dar, atenție, nu e nevoie. Știu un exemplu de feed de Instagram super spectaculos făcut integral cu iPhone 4, deci poți avea impact major și doar cu încadrări corecte și un minim de interes în cum te folosești de lumina înconjurătoare.
Dar când apare o cameră super-wide cu dynamic range bun, când apare o camera telephoto care scoate detalii perfecte pe Zoom optic, sau când apare o cameră foto cu senzor fizic mai mare, capabil să capteze mai multă lumină, atunci da, eu știu că e momentul să fac upgrade.
În aceeași măsură, cântărește mult pentru mine și factorul software. Spre exemplu, un Night mode spectaculos mă face să-mi doresc smartphone-ul care-l oferă, după cum și aplicații de editare foto / video spectaculoase te pot face să-ți schimbi terminalul și chiar producătorul.
Telefonul se mișcă greu cu aplicații noi
Deși îmi place să cred că în mod normal sunt calm și am răbdare, când vine vorba de device-uri care mi se blochează în mână (fie ele smartphones, televizoare sau laptop-uri), primul instinct este să le sparg și să spun „ia uite, ce surpriză, nu mai merge, am nevoie de unul nou”.
Dacă moartea subită a unui aparat este, fără îndoială, motiv să-l schimbi, sughițurile ocazionale acționează ca picătura chinezească. Dacă azi mi se blochează puțin când vreau să trimit un mail, mâine durează puțin mai mult decât ar fi normal să-mi încarce jocul, iar poimâine mi se blochează volumul de la Spotify pe maxim când eu vreau să dau skip, atunci e clar. Ne despărțim.
Nu mai ține bateria
În mod normal, viața bateriei nu mă afectează atât de mult. Adică mi se întâmplă rar să nu fiu lângă o priză sau în afara mașinii, astfel încât să nu pot să încarc telefonul. Dar dacă ajung în situația în care trebuie să fac poze prin frig și se duce bateria la 30% în 10 minute sau dacă folosesc telefonul pe post de navigație pe motor și bateria rămâne la același nivel, deși e conectat la mufa de încărcare, iar e motiv pentru mine să-l schimb.
Inițial, îi găsesc scuze, zic „da, nu se încarcă așa repede, dar e normal, știi, navigația, luminozitatea pe maximum, conexiunea bluetooth la motor și la cască, etc”, dar după o vreme tot îl schimb.
Pentru mine, cam astea ar fi cele trei motive de bun simț. Acum însă aș vrea să închei și cu o mini-listă de semne mai evidente decât cele de mai sus. E momentul să-ți schimbi smartphone-ul dacă:
4. Ai făcut baie cu el în mare 3 ore.
5. Pozele și video-urile tale au o crăpătură care nu iese în Photoshop. Înseamnă că e camera spartă.
6. Ți se întâmplă prea des să rămâi fără spațiu de stocare.
7. Trebuie să țipi ca să te audă cei cu care vrei să vorbești la telefon.
8. Telefonul tău e 3G.
9. Nepotul tău de 10 ani are un smartphone mai nou decât al tău.
10. Trebuie să închizi lumina în cameră ca să vezi ce apare pe display-ul tău dat la luminozitate maximă.