Plant an App, afacere Made in Romania care digitalizează guvernul SUA și NASA
Bogdan Lițescu și-a găsit pasiunea pentru programare când abia pășea în adolescență și și-a conturat următorii ani, până la adultul de azi, în jurul domeniului IT. A fost angajat, însă pașii săi l-au condus mereu spre fondarea propriului startup și al dezvoltării de software. Așa a apărut Plant an App, un startup fondat în 2018, care a luat avânt în 2019 și care a ajuns pe buzele oamenilor de aici și de peste ocean la începutul lui 2020.


Pentru că tehnologia pe care startup-ul românesc o aduce la masă este proaspătă și în plină dezvoltare. Iar Plant an App se dezvoltă odată cu ea.
Plant an App activează în domeniul low-code. În esență, platforma dezvoltată de Plant an App ajută companii din întreaga lume să construiască software de business mai rapid și să-și accelereze transformarea digitală.
Plant an App, platforma cu soluții reconfigurabile
Abordarea Plant an App presupune ca timpul necesar pentru crearea și lansarea soluțiilor software să fie mai mic cu până la de 20 de ori, fără a pierde din flexibilitatea soluțiilor propuse la nivel tehnic. În plus, costurile de dezvoltare sunt reduse cu până la 80%.
Pe lângă funcționalitățile caracteristice de low-code, Plant an App vine cu peste 20 de module (API Builder, Form Builder, Advanced Search Engine), zeci de integrări și peste 200 de acțiuni reutilizabile și extrem de configurabile pe care le pot folosi companiile și dezvoltatorii.
„Low-code reprezintă un nou mod de a dezvolta software, în cea mai mai parte din procesul de dezvoltare nu sunt necesare cunoștințe tehnice avansate. Low-code este util atunci când intervine nevoia de a avea o soluție personalizată sau integrată cu restul sistemelor organizației. Companiile mari de analiști, precum Gartner, prezic că în următorii trei ani, 75% din programare se va face prin platforme de tip low-code”, ne-a precizat Bogdan, CEO și fondator Plant an App.
Serviciul oferit de Plant an App se referă la dezvoltarea instrumentelor necesare pentru digitalizarea proceselor interne din companii. Soluțiile au o eficiență mai mare prin posibilitatea de a fi create repede, într-un mod cât mai flexibil, adaptat pe nevoile fiecărei entități.
Plant an App propune rezolvarea lipsei de personal calificat IT și accelerarea dezvoltării de sisteme software personalizate prin intermediul platformei low-code care permite oricui să dezvolte aplicații”, adaugă fondatorul Plant an App”.
Ce înseamnă low-code

Bogdan ne-a explicat faptul că low-code este o abordare simplificată pentru programare, iar în cea mai mare parte din procesul de dezvoltare nu sunt necesare cunoștințe tehnice avansate.
Așadar, aplicațiile pot fi construite într-un timp scurt, fără a mai fi nevoie să le construiești de la zero.
„Principala diferență este că o persoană care va face reconversia spre low-code va folosi codul, nu va scrie codul pentru activitatea zilnică. Astfel, un low-code developer are deja tot codul scris de developer-ul tradițional, deoarece el se va concentra pe implementare”, completează Bogdan Lițescu.
Oricine poate programa
În acest context, platforma dezvoltată de Plant an App permite oricui să dezvolte aplicații și oricine poate programa.
„În plus, are o curbă de învățare rapidă, dezvoltă o gândire logică, stimulează creativitatea și nu este o muncă repetitivă, deoarece fiecare aplicație este diferită și aduce provocări noi”, ține Bogdan să precizeze.
Din punctul său de vedere, companiile au nevoie de sisteme digitale și automatizări personalizate, deoarece fiecare business este diferit și tocmai acest lucru face de multe ori ca organizația să aibă succes pe piață.
„Managerii români compară deseori costul unei soluții personalizate cu costul salariilor oamenilor pe care îi înlocuiește sistemul nostru. Însă, dincolo de costul salariilor, există alte costuri secundare, precum recrutarea, instruirea, riscurile asociate cu cei care pleacă la competiție, costurile de management asociate cu mai mulți angajați, la costurile de scalare și, adesea cele mai costisitoare, costurile de oportunitate. Din acest punct de vedere, managerii din vest, cu precădere cei din SUA, sunt mult mai pragmatici și mai detaliați când evaluează o oportunitate de digitalizare și automatizare”, afirmă Bogdan Lițescu.
Tehnologia Plant an App se adresează atât liderilor de transformare digitală din sectorul privat, cât și celor din sectorul public.
Low-code pentru Guvernul și Marina SUA
„Low-code este potrivit acolo unde nevoia de digitalizare este iminentă, unde sistemele curente sunt învechite și greoaie sau chiar inexistente. De asemenea, low-code funcționează foarte bine în aplicații care lucrează cu date și procese complexe legate de date și este o soluție bună atât pentru aplicații interne, de business, cât și aplicații destinate clienților”, mai spune el, precizând faptul că printre industriile în care a observat o cerere crescută pentru soluții low-code se numără cea a sănătății, educației, administrației publice, a serviciilor financiare sau a managementului de asociații.
În acest moment, Plant an App are o prezență internațională, având peste 150 de clienți din administrația locală și centrală. Soluția dezvoltată de români este folosită de Guvernul SUA, NASA, Guvernul Australiei de Sud, sau de primării din toate colțurile lumii. Pe lista clienților pentru care startup-ul românesc livrează soluții de transformare digitală se mai numără asigurăm entități globale precum Vail Health, Marina Statelor Unite, CEO Clubs, Evolution Journey.
„În 2020 am reușit să creștem accelerat, am crescut cifra de afaceri de cinci ori în ultimele 12 luni. Investim foarte multe resurse pentru a continua această creștere accelerată și ne dorim să ridicăm o nouă rundă de finanțare care să ne permită o creștere relativ mai agresivă față de competitorii noștri din SUA care, în acest moment, sunt mai bine finanțați. De asemenea, ne-am dublat și numărul de angajați. În prezent, avem 25 de angajați în România și cinci angajați în SUA și Canada”, precizează Bogdan Lițescu.
Totodată, la începutul anului în curs, Plant an App a ridicat o investiție în valoare totală de 1,1 milioane de dolari și a început o inițiativă fundamentală de a reconstrui echipa de vânzări pentru a susține în continuare dezvoltarea spectaculoasă pe care reușit-o până acum. În prezent, 60% din venit vine din SUA, 35% din restul lumii și 5% din România.
Nevoia pentru digitalizare rapidă
Contextul anului 2020 a determinat multe companii și mulți antreprenori să accelereze procesele de digitalizare. Astfel, timpul de livrare pentru aceste produse a devenit mai important ca niciodată și aici tehnologia low-code poate asigura rezultatele de care industria are nevoie.
O provocare semnificativă pentru digitalizare, independent de contextul socio-economic, este generată de modul în care e folosit timpul echipelor de IT interne.
Deoarece o mare parte din timp este alocat mentenanței sistemelor existente, inițiativele ajung să fie amânate. În acest context, avantajul dezvoltării cu low-code sau a oricărei tehnologii as-a-Service-Platform-as-a-Service este că arhitectura de bază, inovația la nivel de funcționalități, rezolvarea problemelor și livrarea actualizărilor sunt realizate la nivel centralizat, de către dezvoltatorii platformelor.
Condițiile din 2020 au reconfirmat utilitatea low-code ca răspuns la nevoile de transformare digitală ale organizațiilor din întreaga lume și pentru transformarea digitală care poate fi îndeplinită mai eficient și mai rapid.
Experiența Plant an App în industrie arată că timpii de livrare diferă de la o industrie la alta, de la un proiect la altul și de la o echipă la alta. Totuși, au fost atinse și performanțe esențiale pentru companii: livrarea proiectului în doar 5% din timpul și eforturile previzionate prin dezvoltare tradițională.
De fapt, acesta este și cel mai mare beneficiu: timpul de livrare este mai mic, mai ales când e vorba de proiecte și produse care pot fi lansate în mai multe faze.
În ceea ce privește perioada de training individuală pe o soluție low-code ca Plant an App, aceasta este de ordinul săptămânilor chiar și pentru un programator junior. Acest proces de învățare este întotdeauna unul practic, iar un dezvoltator e capabil să genereze software funcțional în doar câteva zile.
Organizații mai agile
La nivel de echipă, lucrurile pot varia, dar un aspect observat la câțiva dintre clienții Plant an App este că low-code aduce echipele de IT mai aproape de echipele de business și acest fapt le permite să lucreze împreună încă de la fazele de planificare a proiectului, cu cicluri de feedback foarte scurte, uneori chiar imediate.
În cazul adopției low-code în organizații, Plant an App a identificat scenariul land & expand (livrare și extindere).
De regulă, low-code este adoptat pentru o problemă specifică, izolată, dar care are nevoie de o implementare rapidă.
Așadar, mulți dintre noii clienți Plant an App încep cu un Proof-of-Concept. După startul producției primului proiect, vine, de obicei, și al doilea.
De aici înainte, o companie poate ajunge să înlocuiască toate sistemele vechi cu tehnologie low-code, moment în care agilitatea companiei ajunge la un nivel record.
Este și momentul în care bugetul de timp al echipelor IT este orientat către inovație și dezvoltarea de noi sisteme, nu doar mentenanța celor vechi, identificată drept o problemă destul de apăsătoare în organizații mari.
În faza de adopție și creștere, nevoile pentru care companiile apelează la tehnologia low-code sunt în zona HR (în special Employee Onboarding), Financial, Sales (CRM), dar și aplicații consumer facing, cum ar fi digital onboarding și administrarea de profiluri digitale.
„Digitalizarea este un proces continuu care trebuie să treacă prin diverse etape înainte să fie maturizat complet. Primii pași, de tipul trecerii datelor și documentelor în formate digitale și adoptarea instrumentelor de comunicare online, sunt cei mai simpli, deoarece nu necesită costuri ridicate”, spune Bogdan.
În opinia sa, dincolo de digitalizare, companiile trebuie să înțeleagă că rapiditatea cu care aceasta poate să se întâmple este mult mai importantă.
„Bineînțeles, companiile mature au înțeles de ceva vreme beneficiul de a livra mai repede un sistem software ca strategie de reducere a costurilor, creștere a veniturilor sau capturare de cotă de piață”, adaugă el.