OPPO Reno5 5G review – flagship-ul cu preț imbatabil
Am primit cel mai bun smartphone făcut vreodată de Oppo și l-am pus la treabă serios ca să înțelegem dacă își merită faima de telefon premium, dar accesibil. Accesibil, dar premium. Da, există acest concept de flagship care nu costă cât un flagship, iar noi analizăm imediat, în detaliu, ca de obicei pe capitole: design, display, baterie, camere foto, performanță.
- 64 MPCamera principală
- 32 MPCamera frontală
- 6.43" AMOLEDDisplay
- 1080x2400 pxRezoluție
- 4.300 mAhBaterie
- Snapdragon 765G 5GProcesor
OPPO Reno5 5G review – Design
Prima surpriză pe care o ai când faci unboxing cu un OPPO Reno5 5G este textura plasticului de pe spate. Că este mat se vede clar.
În completare, vă spun eu că este foarte aderent, ceea ce rezolvă problema amprentelor. Aici n-o să le simți. În același timp, aceasă textură neobișnuită te face să vrei să tragi degetele peste el foarte des, iar asta îi dă un sentiment…accesibil.
E posibil ca sentimentul ăsta să vină și de la gama de culori. Mie acest albastru mi se pare cam țipător, dar mai există și varianta pe negru.
OPPO Reno5 5G are 172g, ceea ce e o valoare excelentă dacă nu vrei să simți că-l ai în buzunar. E ușor, se manevrează suficient de bine cu o singură mână, dimensiunile sunt potrivite.
Cadrul telefonului este flancat de un buton pe dreapta și două pe stânga, un card slot sus și difuzoare stereo. În partea de jos avem mufa de încărcare, desigur, și jack pentru căști.
Deși e Dual SIM, nu ai posibilitatea de a face extensie de storage. În schimb, ai senzor de amprentă sub display, ceea ce vine perfect.

OPPO Reno5 5G review – Display
6,43 inci pentru acest display și 85,1 raportul între display și cadrul telefonului. Asta înseamnă că avem aici niște margini spre care display-ul doar tinde, nu se întinde.
E AMOLED și face 750 nits luminozitate maximă. Nu e o valoare de top și nici una care să strălucească mai tare decât soarele, dar este decentă.
Rezoluția este 1080 x 2400p, iar după ce folosești acest telefon multă vreme ajungi să te întrebi dacă chiar merită să faci efortul financiar de a urca la flagship-uri mai pretențioase.
Pe față avem Corning Gorilla Glass 5, pentru un grad de protecție în linie cu lumea smartphone-urilor din 2021. Ce mai trebuie menționat e că avem refresh rate 90 Hz aici, ceea ce ajută, cum bine știm, la fluiditatea experienței de browsing și gaming.
OPPO Reno5 5G review – Baterie
Bateria are 4.300 mAh, nu se scoate, nu se înlocuiește și cel mai important detaliu la acest capitol este această tehnologie fast charging la 65W – Super VOOC 2.0. Telefonul se încarcă de la 0 la 100% în 35 de minute, ceea ce face chiar și autonomia irelevantă. Dar ca idee, te ține suficient încât să faci tot ce vrei să faci cu el o zi întreagă.
Practic, încarci 5 minute acest telefon și ai 4 ore de power. Sweet!

OPPO Reno5 5G review – Camere foto/video
Să începem cu specificațiile. Aici, pe spate, avem 4 senzori. Principalul are 64 MP. Camera ultra-wide are 8 MP, cea macro are 2 MP, iar senzorul de adâncime are 2 MP.
Cifrele în sine trădează performanțe bune, dar surprizele vin odată ce te apuci să folosești efectiv acest telefon. Aici o să descoperi câteva lucruri.
În primul rând, cele mai bune fotografii se obțin cu camera principală. Mai ales dacă le vei viziona și pe acest display, vei fi fericit cu nivelul de detalii și cu modul în care se combină culorile în lumină bună.

În al doilea rând, o să descoperi că nici camera ultra-wide, nici camera macro nu se împacă minunat cu condiții de lumină slabă. Vestea bună este că dacă vrei să te joci cu focul, cum am făcut eu aici, poți să dai o ușoară tentă artistică și să primești multe inimioare pe feed-ul tău de Instagram.

Desigur, telefonul știe să facă în această combinație de camere Flash, HDR și Panorama, dar vestea și mai bună este că specificațiile de pe hârtie sunt îmbunătățite în viața reală de câteva artificii de inteligență artificială.
AI Highlight Video este un mod care examinează condițiile de luminozitate de pe scenă și apoi aplică algoritmul potrivit – Ultra Night Video pentru lumină foarte slabă sau Live HDR când filmezi în mijlocul zilei. Rezultatele sunt surprinzătoare și la nivel de detalii, și la nivel de culori.
În plus, mai e o șmecherie cu acest OPPO Reno5 5G pe care trebuie să o spun: există un Portrait Beautification Video mode. Ce face acest mod? Aduce un plus de luminozitate pe filmare, un pic de vibrance pe culori și un pic de sharpness, din ce mi-am dat seama.
Camera selfie are 32 MP și filmează HDR, 1080 la 30 fps.
OPPO Reno5 5G review – Procesor și performanță
Nu poți face review la OPPO Reno5 5G, un flagship cu preț accesibil, fără să te uiți și la performanță. Sub capotă aici avem un Snapdragon 765 5G / CPU Octa Core, ceea ce poziționează decent acest telefon în testele Antutu sau Geekbench.
În viața reală, eu nu l-am simțit în aceste săptămâni că dă rateuri, chiar dacă l-am folosit mai intens mai ales pe aplicații de productivitate.
Sistemul de operare este un ColorOS 11.1, care vine peste Android 11, iar din punct de vedere stocare avem două variante: 128 GB cu 8 GB de RAM și 256 GB cu 12 GB de RAM. Evident, sfătuiesc să alegi a doua variantă, pentru ambele beneficii.
Concluzie
Un telefon super corect, care face foarte bine foarte multe lucruri. În ce măsură poți să-l bagi în categoria premium smartphones în 2021, asta e o discuție subiectivă, dar fără îndoială e cel mai bun pe care l-a scos OPPO pe piață și impresionează major prin modul în care partea de soft reușește să scoată untul din specificațiile hardware de pe hârtie.

Un flagship 5G cu preț foarte accesibil
OPPO Reno5 5G este unul dintre cele mai accesibile flagship-uri de pe piață compatibile cu tehnologia 5G, vine cu un design foarte atractiv, dar și funcțional, având display-ul protejat de Gorilla Glass 3, fiind aderent pe spate, fără a acumula urme de amprente. OPPO Reno5 5G e perfect dacă te-ai săturat de telefoanele mari, grele. Smartphone-ul cântărește doar 173 grame și are 7.6 mm grosime. Iar pe lângă asta, ne-a impresionat faptul că, deși are o baterie de 4.300 mAh, încărcarea cu tehnologia Super VOOC 2.0 la 65 W este mai rapidă decât ți-ai putea imagina.
Ce ne-a plăcut
- Are abilitatea de a se încărca EXTREM de rapid
- Ecran cu high refresh rate de 90Hz
- Posibilități nenumărate de configurare
- Multe moduri de înregistrare video, perfecte pentru creatorii de conținut
- Te poți imersa în jocuri fără grija notificărilor
Ce lipsește
- Bateria nu te va ține zile în șir
- Camerele foto nu sunt chiar la nivelul flagship-urilor clasice