OPPO Reno4 Pro review: design premium și încărcare ultra-rapidă
Navă-amiral, cireașa de pe tort, vârful de lance, acest Mihai Eminescu al telefoanelor produse de OPPO, Reno4 Pro mi-a cucerit deja niște prieteni care consideră că oferă performanțe și calitate percepută apropiată de terminale de top, la un preț de smartphone mid-range. Oare e adevărat?
- 48 MPCamera principală
- 32 MPCamera frontală
- AMOLED 6.5"Display
- 2400*1080pRezoluție
- 4000 mAhBaterie
- Snapdragon 720GProcesor
În acest review la OPPO Reno4 Pro, analizăm telefonul în funcție de design, display, baterie, camere foto/video, procesor și performanță, ne uităm la câteva particularități ale acestui smartphone, vedem care îi sunt avantajele și dezavantajele, iar la final vedem care este concluzia.
OPPO Reno4 Pro review – Design
Dacă ții pentru prima oară în mână un Oppo, e o surpriză foarte plăcută. Dacă te-ai jucat până acum cu un Reno 3 Pro, e o continuare a surprizei plăcute. Sau, mă rog, o confirmare. E clar, Oppo s-a străduit mult să facă aceste terminale să aibă o calitate percepută remarcabilă.
Fața și spatele lui OPPO Reno4 Pro sunt acoperite de Gorilla Glass 6, iar cadrul este din aluminiu. Finisajele foarte bune dau senzația de soliditate, pare că telefonul este asamblat cu simț de răspundere și trebuie să recunosc că în combinație cu greutatea relativ scăzută, senzația e mai degrabă de produs proaspăt.
De obicei, telefoanele pe care le percepi solide și cu calitate crescută sunt și grele, dar Oppo reușește cumva să facă senzația asta prezentă pe un telefon care are doar 172 grame.
Carcasa e grațioasă, spatele și fața se curbează spre margini, cadrul este subțire, iar butoanele intuitiv amplasate. Avem buton de on/off pe dreapta, butoanele de volum pe stânga. Difuzor, slot de SIM (dual SIM) și mufa USB – C, în partea de jos. În partea de sus avem decupaj destul de vizibil pentru difuzor, iar telefonul face și stereo, desigur.
OPPO Reno4 Pro review – Display
Avem pe acest OPPO Reno4 Pro un display AMOLED HDR10+, cu rezoluție 1080 x 2400p, curbat spre marginile telefonului, astfel încât raportul display/telefon este aproape de 90%. Ecranul are 6.55 inci și livrează luminozitate pe la 500 de niți.
Vestea bună este că vine cu high refresh rate 90 de Hz, ceea ce ajută la experiența în utolizare, mai ales că OPPO are și niște animații proprii care îți iau ochii.
Senzorul de amprentă este integrat în display sau, mă rog, mai bine zis este amplasat sub display. Și funcționează bine.
Când îl scoți din cutie, display-ul ți se înfățișează cu set-up Vivid, ceea ce crește saturația și contrastul, pentru a face lucrurile mai spectaculoase. Dacă intri în setări, poți selecta modul „Gentle”, care să îți facă fotografiile mai naturale. Personal, eu prefer acest mod. Chiar și pe acest mod, mi se pare că informațiile afișate pe ecran sunt suficient de vibrante.
Forma display-ului, a telefonului de fapt, e destul de portrait, ceea ce ajută la manevrabilitate și te ajută și când folosești aplicații în split-screen, dar când te uiți la clipuri video pe Youtube în format 16:9, o să observi dungile negre în părțile laterale ale ecranului.
OPPO Reno4 Pro review – Baterie
Bateria are 4.000 mAh, dar nu asta e cel mai spectaculos lucru la acest telefon, ci timpul de încărcare. OPPO Reno4 Pro se încarcă de la 0 la 100% în 36 de minute, e uluitor. Practic, OPPO a decis să-ți ia de pe cap grija bateriei, cu acest încărcător de 65W și cu tehnologia SuperVOOC 2.0. Încărcătorul e uriaș, iar cablul este și el gros, aproape zici că e de laptop.
La cât de repede se încarcă, ai putea zice că nici nu mai contează cât de mult ține, însă pe mine, care l-am folosit tot timpul la 90 Hz și l-am solicitat destul de mult cu aplicații foarte diferite, am fost surprins să văd că m-a ținut o zi întreagă.
OPPO Reno4 Pro review – Camere foto/video
Avem un sistem triplu de camere pe spatele acestui OPPO Reno4 Pro:
- Cameră principală de 48 MP. Senzorul e de la Sony
- Cameră telephoto de 13 MP, care face 2x optical zoom
- Cameră ultra-wide de 12 MP
Camera pentru selfie este impresionantă: are 32 MP, dar trage video doar 1080p@30 fps. În rest, OPPO Reno4 Pro poate filma 4K@30 fps sau 1080p@30/60/120 fps.
Camera principală este setată default la 12 MP și poți să îi schimbi această setare la 48 MP, pentru a avea mai multe detalii în fotografiile tale. Dynamic range-ul este bun, detaliile sunt scoase bine în evidență, ceea ce practic înseamnă că performanța camerei foto este peste medie.
Trebuie totuși să recunosc că m-am surprins căutând mai mult contrast în imagini, lucru pe care l-am rezolvat însă din soft, în post-procesare.
La zoom, e decent să faci poze la 2x. Hai, fie, poate și 5x, dar doar dacă ai lumină bună afară. Mai departe, începe să se simtă cum se pierde din calitate. Nu recomand deloc să folosești zoom 20x – rezultatele sunt ininteliginile.
Dacă folosești camera ultra-wide o să observi o scădere în calitate, și la sharpness, și la culori. Uneori, chiar și cu HDR, o să vezi că fotografiile par palide.
Surpriza emisiunii vine însă la acest capitol de la Night Mode, care face o treabă impresionantă din a lumina fără zgomot fotografiile de noapte. Singura chestie este să ții telefonul foarte fix timp de 5-10 secunde. Dacă îți tremură încheieturile, pozele rezultate nu vor fi foarte clare – se pierde mult din detalii.
Și mai spectaculos este că Night Mode poate fi folosit și pe video, cu aceeași mențiune: să încerci să nu miști foarte mult telefonul.
O diferență față de OPPO Reno3 Pro pe care trebuie să o menționez în acest review la OPPO Reno4 Pro este legată de rapiditatea cu care se mișcă softul camerei. La Reno3 Pro aplicația camerei putea da uneori întârzieri în procesare sau afișarea fotografiilor; aici n-am mai simțit asta decât foarte rar, ceea ce mă bucură.
OPPO Reno4 Pro – Procesor și performanță
Reno4 Pro mi s-a descurcat bine în folosire intensivă. Nu se încinge, nu sughiță, nu face figuri. Iar dacă la o folosire intensă nu a avut probleme, sunt convins că la o utilizare normală o să se simtă foarte bine.
Procesorul este Qualcomm Snapdragon 720G cu 8 GB de RAM și în două variante: cu 128 sau 256 GB spațiu de stocare. Nu impresionează în testele de benchmark de la Geekbench, dar în viața reală nu o să simți asta.
Interfața este Android 10, personalizată, desigur, cu Color OS 7.2. Ca o bilă albă la acest capitol aș menționa experiența de gaming pe acest display cu 90 Hz în combinație cu procesorul care se simte în largul lui, grație valorii decente de RAM.
*Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot să nu facă parte din oferta comercială curentă Vodafone. Conținutul acestui articol nu reprezintă poziția Vodafone cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate. Prețurile exprimate în articole și clipuri video fac parte din oferta comercială valabilă la data publicării și pot suferi modificări.

Design premium și încărcare ultra-rapidă
OPPO și-a făcut deja o reputație de producător de smartphone-uri bune la preț decent. Între timp, și-a crescut pretențiile, fără să crească mult prețurile. O strategie care mi se pare câștigătoare, mai ales că rezultatele sunt bune. Într-o piață atât de competitivă cum este cea a telefoanelor, să intri atât de puternic înseamnă că faci ceva bine.
Ce ne-a plăcut
- Încărcare ultra-rapidă cu fast charger-ul de 65W
- Durată foarte bună a bateriei
- Performanțe decente
- Design premium la un preț de mid-range
Ce lipsește
- Nu are încărcare wireless
- Nu este rezistent la apă sau la praf
- Camera ultra-wide nu produce cele mai bune fotografii