O companie românească aduce revoluția industrială 4.0 în fabrici
Revoluția industrială a început spre finalul secolului 18 și începutul secolului 19, mai întâi în Anglia, urmând Franța, Germania, SUA, și a avut ca efect masiv transformarea societăților preponderent rurale în societăți urbane, mânate de dorința și nevoia progresului tehnologic.


În esență, revoluția industrială a fost un proces tehnic complex prin care munca manuală a fost înlocuită cu cea efectuată cu ajutorul mașinilor, însă în centrul ei, revoluția industrială a avut ca efect creșterea producției, dezvoltarea orașelor și a științei.
Cea de-a patra revoluție industrială, industry 4.0, transformă, la rândul ei, economiile, locurile de muncă și chiar societatea în care trăim astăzi.
Potrivit specialiștilor Deloitte, care au realizat și un studiu ce analizează patru domenii importante pentru organizații și impactul asupra acestora, tehnologiile de orice fel, mai ales cele digitale, se îmbină între ele utilizând analiza datelor, inteligența artificială, tehnologiile cognitive și Internet of things (IoT) pentru a crea întreprinderi digitale care nu sunt doar interconectate, ci perfect capabile să ia decizii informate.
Această revoluție încorporează tehnologii inteligente, conectate între ele, depășind cadrul organizațiilor și interferând cu viața noastră de zi cu zi.
Un startup românesc a început să lucreze încă de acum trei ani pentru a pregăti companiile de producție ca să îmbrățișeze această nouă iterație a revoluției industriale. Este vorba despre KFactory, un startup ce oferă posibilitatea de a maximiza productivitatea în producție.
La baza activității sale, KFactory are capacitatea de a monitoriza linia de producție în timp real, cu scopul de a colecta date pentru a oferi insight-uri care pot duce la creșterea productivității în linii industriale.
Așa cum descriu fondatorii săi, Vlad Cazan și Adrian Dima, activitatea business-ului lor, KFactory este primul startup Industry 4.0, finanțat din România, care inovează industria producătoare și optimizează un proces de bază specific în toate sectoarele, respectiv, managementul performanței liniei de producție – cea mai importantă problemă pentru directorii executivi din industria producătoare.
KFactory integrează noile tehnologii, cum ar fi IIoT și Machine Learning în procesul de fabricație, transformând un proces clasic într-unul nou, proces în care echipamentele industriale, comenzile, operatorii și echipele de suport sunt actori într-un proces digital bine orchestrat.
„Suntem specializați pe zona de oferire a tool-urilor pentru digitalizare, astfel încât companiile de producție să aibă capacitatea de a-și crește performanța fabricilor prin utilizarea tehnologiei. Oferim creșterea eficienței și performanței în fluxul de producție”, afirmă Vlad Cazan.
Ce face KFactory?
KFactory vine în întâmpinarea companiilor de producție ce doresc să crească performanța utilajelor industriale și a operatorilor, toate acestea având ca rezultat creșterea profitabilității. Având la bază conceptele de Industrial Internet of Things (IIoT) și Machine Learning, cumulate cu experiența din industriile IT și producție a fondatorilor, KFactory a reușit să crească cu până la 25% performanța pentru clienții săi, oferind în același timp un model accesibil de subscripție lunară (SaaS).
Platforma monitorizează și învață felul în care echipamentele industriale, operatorii, comenzile și echipele de suport se comportă și interacționează în timpul procesului de producție, astfel încât managerii să poată avea vizibilitate totală asupra întregului proces și să poată lua decizii rapide și informate.
În vara acestui an, KFactory a primit și o investiție în valoare de 215.000 de euro, menită să ajute echipa în dezvoltarea și implementarea planului de afaceri pe următorii ani.
„KFactory acoperă o nevoie de bază pentru orice companie din producție, indiferent că este vorba de automotive, producție echipamente industriale, pharma, plastic, procesare lemn, industrie alimentară, textilă sau altele. Ca direcție de dezvoltare, în a doua jumătate a anului 2020 dorim să lansăm noi funcționalități ce vor aduce o valoare adăugată foarte mare pentru industrie, cum ar fi managementul calității, mentenanță predictivă și analiză augmentată (augmented analytics)”, declara la mijlocul lunii iunie, chiar în momentul în care anunțau primirea finanțării, cofondatorul KFactory, Adrian Dima.
Iar unul dintre primii pași făcuți de echipa startup-ului românesc după runda de finanțare a fost lansarea unei echipe de ingineri virtuali la mijlocul lunii octombrie.
„KFactory lansează ca parte integrată din platforma sa un concept inovativ, prima echipă de ingineri virtuali dedicată industriei producătoare. Această nouă verticală a platformei KFactory este dezvoltată în parteneriat cu Druid și UiPath, folosind platforma Druid pentru a pregăti inginerii virtuali specializați în producție și tehnologia UiPath pentru a extrage datele necesare din diverse surse digitale. Comunicarea standard dintre personal și inginerii virtuali se face prin Microsoft Teams”, anunțau cei doi cofondatori.
În cadrul unui webinar, Vlad Cazan explica faptul că inginerii virtuali lansați de echipa sa sunt un concept unic la nivel global, care va accelera și mai mult creșterea performanței în companiile de producție.
„Am plecat de la experiența din industrie. Avem câțiva ani de experiență în zona asta de implementare de sisteme informatice complexe, proiecte care durează foarte mult, sunt costisitoare, au un ciclu foarte lung de implementare, de obicei. De aici am venit cu conceptul de software as a service pe o platformă ready to go, astfel încât clientul să nu fie nevoit să aștepte ani de zile pentru o implementare, și să cheltuiască foarte mulți bani.Beneficii imediate cu investiții minime”, preciza Vlad, menționând faptul că pentru realizarea acestui proiect s-au uitat la nevoile companiilor de producție.
„Baza digitalizării o reprezintă datele, colectarea datelor: date de la utilaje, de la operatori, echipe suport cu rol în operațional. Am început digitalizarea cu colectarea de date, în marea parte a fabricilor colectarea de date se face semi-automat, sau manual, aș spune, în softuri în care operatorii introduc date o dată pe schimb, sau o dată la câteva ore. Datele nu sunt 100% conform cu realitatea, și aici am venit cu o soluție de automatizare a colectării de date, și nu pot fi eronate. De obicei, când translatăm date pentru a le procesa, se pot întâmpla erori”, adaugă Vlad Cazan.
Ideea proiectului echipei de ingineri virtuali este de a ști ce face fiecare utilaj, orice operator în timp real, pentru ca managerii să poată face o proiecție informată a planului de producție.
„Rezolvând partea de colectare de date și raportare, putem să livrăm analize mai simple sau complexe legate de performanță”, menționează Vlad Cazan.
„Democratizăm, în acest fel, accesul la datele interne, eliminând barierele de cunoaștere existente. Inginerii noștri virtuali înțeleg procesele operaționale, extrag date în timp real și le servesc în limbaj natural factorilor de decizie, lăsându-i să petreacă mai mult timp acolo unde contează cu adevărat”, mai spune Vlad Cazan, cofondator KFactory.
La rândul său, Adrian Dima menționa în cadrul aceluiași webinar faptul că oamenii din fabrici trebuie să ia decizii repede, bazate pe date, iar ca să aibă date de calitate, trebuie să le aibă pe tot procesul, nu doar de la un departament. „Locul inginerului este în fabrică, nu să stea pe tool-uri de analiză complicate”, adaugă Adrian Dima, cofondator KFactory.
Astfel, prin crearea echipei de ingineri virtuali, KFactory a găsit o soluție care să ia datele care nu sunt de producție. „Noi știm industria. Tehnologiile sunt un tool care ne ajută să traducem cunoașterea industriei în realitate. Extragem datele, le ducem în platforma noastră de analiză și le aducem în limbaj natural inginerilor (45 de limbi)”, mai spune Adrian.
Inginerii virtuali: eliberezi personalul fabricii de muncile repetitive
Această nouă verticală a platformei KFactory este dezvoltată în parteneriat cu Druid și UiPath, folosind platforma Druid pentru a pregăti inginerii virtuali specializați în producție și tehnologia UiPath pentru a extrage datele necesare din diverse surse digitale. Comunicarea standard dintre personal și inginerii virtuali se face prin Microsoft Teams.
Ce se întâmplă cu informațiile? „Le servim în limbaj natural: ce probleme ai, ce operații de mentenanță am, ce am programat, care sunt motivele de stop pe linie, care sunt tendințele (avem modele de AI pe care le testăm în aceste momente). Se pot seta întâlniri, se pot deschide planuri de acțiuni, lucrează în medii multinaționale. Îi scrii în Teams inginerului virtual, poți să dialoghezi cu el”, adaugă Adrian.
Soluția în doi pași propusă de KFactory
1. Pentru clienții aflați la un nivel de bază al digitalizării, soluția KFactory este gata să colecteze date direct de pe linia de producție și să le compileze rapid, oferind suport decizional managerilor operaționali;
2. Pentru întreprinderile cu un nivel IT matur, utilizând RPA (tehnologia UiPath) se extrag date din sistemele verticale (de exemplu, soluții de gestionare a activelor, depozit, ERP) sau documente nestructurate (fișiere tip Excel). Apoi, datele sunt compilate de KFactory și livrate managerilor operaționali in limbaj natural (Druid) prin intermediul Microsoft Teams.
Echipa KFactory de ingineri virtuali este un concept care acoperă procesele verticale dintr-o fabrică, cum ar fi producția, mentenanța, calitatea și lanțul de aprovizionare intern, stimulând adoptarea sistemelor digitale, fără dificultatea și complexitatea proiectelor de integrare.
În ceea ce privește implementarea soluției de ingineri virtuali, cei doi fondatori KFactory spun că și-au dorit, odată cu lansarea startup-ului, să ofere tool-uri cât mai simplu de implementat, atât de ei cât și de clienții companiei.
„Pentru produsul de bază se întâmplă lucrurile în 2 săptămâni. Iar pentru inginerii virtuali, fiind vorba despre informații extrase din sisteme terțe pe care va trebui să le înțelegem și noi, cred că va dura mai puțin de 2, dar tot acolo va fi. Lucrurile trebuie să fie simple, la îndemână”, menționează Adrian Dima.
KFactory este prezent în România cât și în Portugalia, iar fondatorii săi plănuiesc pe termen scurt creșterea prezenței internaționale prin deschiderea unor noi puncte de lucru în Spania, Franța și Germania.