O aplicație dezvoltată de români te avertizează dacă nu porți corect masca la birou


De la debutul pandemiei de coronavirus, atât la noi cât și în alte țări a fost o discuție nesfârșită asupra eficienței purtării măștilor de protecție. Nu doresc să intru în polemici, însă vreau să menționez că tot mai multe studii demonstrează faptul că măștile reduc în mod semnificativ transmiterea virusurilor respiratorii precum SARS-CoV-2 și, prin urmare, limitează răspândirea COVID-19.
O echipă de români a lansat încă de la începutul acestei veri o aplicație prin care orice persoană care se întoarce la birou în această perioadă poate să se simtă în siguranță. Este vorba despre SafeSpace, aplicația care verifică dacă purtăm masca de protecție la interior pentru a limita răspândirea coronavirusului și ne atenționează dacă nu o avem sau o purtăm greșit.
Pe scurt, SafeSpace este o aplicație prin care se identifică purtarea măștii pentru a proteja angajații companiilor care se întorc într-un spațiu închis la muncă.
Aplicația a fost realizată de Geometry România și Safer Work ca răspuns la nevoie de siguranță în spații închise odată cu relaxarea măsurilor anti COVID-19.
SafeSpace, aplicația care ne atenționează să purtăm mască
Safer Work este un startup fondat de o echipă de români și ajută companiile farmaceutice și din domeniul biotech să-și țină angajații într-un mediu sigur, totodată îmbunătățind calitatea serviciilor prin inteligență artificială.
Ajută la identificarea folosirii corectă a măștilor de protecție, ochelarilor de protecție și halatelor de laborator. Are 4 ani pe piață iar fondatorii sunt Alexandru Mincu și Andrei Alexandru Zăpadă.
Potrivit unui comunicat de presă transmis de dezvoltatorii aplicației SafeSpace în luna iunie, aflăm că aplicația se adresează companiilor mari de retail și servicii, angajatorilor, fabricilor dar și business-urilor mici cum ar fi restaurantele sau magazinele.
Aplicația utilizează un sistem bazat pe machine learning, un subset al inteligenței artificiale (AI) care pe baza datelor colectate și procesate construiește o structură ce își poate îmbunătăți continuu detectarea rapidă a fețelor umane care poartă sau nu măști de protecție. SafeSpace are rolul de a crește nivelul public de conștientizare privind utilizarea măștii de protecție.
„Produsul SafeSpace a fost creat pentru a ajuta orice business care își dorește să reînceapă munca în condiții de siguranță. Tehnologia Safer Work ne-a ajutat să construim rapid o soluție cu o acuratețe foarte mare pe care am decis să o oferim gratis oricărei companii. Soluția SafeSpace a fost proiectată luând în calcul restricțiile GDPR, aceasta rulând algoritmul de detecție local și stocând doar statistici care nu conțin niciun fel de date personale”, declara Alexandru Mincu, CEO Safer Work, la acel moment.


Inteligență artificială pentru un mediu sigur de lucru
SafeSpace este doar unul dintre modulele pe care startup-ul SaferWork le-a dezvoltat în acești ani. Motivația care a stat la baza schimbării modului în care echipa românilor abordează implementarea măsurilor de siguranță în cadrul companiilor este aceea că oamenii nu mai sunt atenți doar la niște detalii scrise pe o foaie, sau un panou.
„Companiile se bazează acum pe traininguri, pe signalistică, pe controale din partea managementului, dar oamenii nu mai bagă în seamă informațiile statice, iar managerii nu pot fi chiar peste tot pentru a vedea că măsurile de siguranță chiar sunt respectate”, spunea Alexandru Mincu în prezentarea pe care a avut-o la InnovX BCR Day powered by Microsoft, conferința online care a marcat finalizarea programului de accelerare a grupei de startups 2020 din acceleratorul BCR InnovX, la mijlocul lunii iunie.
Astfel, alături de colegii din Safer Work a construit o soluție care folosește machine learning și inteligența artificială pentru a interacționa cu angajații. Această soluție folosește informațiile din camerele de supraveghere și display-urile interactive pentru a detecta comportamentul și a interacționa cu personalul.
„Când cineva intră cu ochelari de protecție sau mască, aplicația le oferă feedback pozitiv și-i felicită, dacă intră fără să poarte, primesc o avertizare care este și audio. Toate informațiile sunt stocate și trimise către safety managers”, explică Alexandru modul în care funcționează atât SafeSpace cât și alte module dezvoltate pentru siguranța angajaților în cadrul Safer Work.
SafeSpace, automate PPE detection, tracking and feedback, fatigue impairment detection, digital signage, improve emergency response and procedures.
Aplicația SafeSpace este gratuită și poate fi descărcată din magazinul Google Play.
Așa cum precizează echipa pe propriul site, pentru utilizatorii iPhone care doresc să folosească această aplicație pot primi pe mail kitul de instalare.
„Ca răspuns la situația medicală actuală au creat Covid-19 automated Face Mask Detection. O tabletă se instalează la intrarea în clădire pentru a informa atât angajații cât și vizitatorii despre cerința de a purta mască. Aplicația monitorizează și strânge date 24/7, în concordanță cu regulamentul GDPR, iar dacă sunt persoane care nu respectă cerința de a purta mască, aplicația emite alerte și notificări. Este detectat dacă poartă sau nu mască în cel mult o secundă”, detaliază Alexandru Mincu.
Cum ne poate ajuta inteligența artificială
Dacă în 2000 digitalizarea însemna acces la un calculator, acum digitalizarea nu mai înseamnă doar asta, ci înseamnă acces la inteligență artificială, la statistici și corelații de actualitate.
Așa cum precizam într-un material anterior, inteligența artificială este una dintre tehnologiile care ne vor ajuta să ne conturăm diferite aspecte ale vieții noastre la un nou nivel.
De exemplu, folosindu-se de inteligența artificială, cercetătorii au reușit să urmărească focarele de coronavirus, să facă predicții și să dezvolte soluții care pot veni în întâmpinarea nevoilor actuale.
Inteligența artificială se referă la sisteme sau la mașini care imită inteligența umană, pentru a efectua diverse activități și care se pot îmbunătăți iterativ pe baza informațiilor pe care le colectează.
Tehnologiile din domeniul inteligenței artificiale oferă un mare potențial pentru soluții noi care pot îmbunătăți viața cetățenilor, pot asigura creșterea economică și pot soluționa provocările în ceea ce privește sănătatea și bunăstarea.
Inteligența artificială de care se folosesc și cei de la Safer Work pentru a pune la dispoziția noastră aplicația SafeSpace nu este ceva nou, ci poate fi regăsită de mult timp în produsele pe care le folosim.
Putem vorbi despre chatboții care utilizează AI pentru a înțelege mai repede problemele clienților și pentru a oferi răspunsuri mai eficiente, despre asistenții inteligenți care utilizează AI pentru a analiza informațiile esențiale din seturile de date mari de text, pentru a îmbunătăți programarea, sau despre platformele care pot oferi recomandări automate pentru emisiunile TV, în funcție de obiceiurile de vizionare ale utilizatorilor (adică Netflix, de exemplu).
„Viteza cu care tehnologiile de sub umbrela inteligenței artificiale pătrund în toate aspectele vieții noastre profesionale și personale, ne face să credem că nivelul de maturitate este unul mai avansat decât în realitate. Pentru integrarea principiilor de etică în dezvoltarea soluțiilor bazate pe inteligență artificială încă este necesar un efort susținut pe termen mediu-lung din partea comunității de business și tehnologie în vederea calibrării modelelor folosite.
Datele reprezintă principala sursa de învățare pentru inteligența artificială și este rolul nostru, atât în mediul public, cât și în cel privat, să ne asigurăm că modul în care acestea sunt folosite respectă principii sănătoase pentru dezvoltarea etică a aplicațiilor ce vor lua decizii cu impact asupra societății”, declara Aurelia Costache, Lider al Departamentului de Consultanță din cadrul EY România referitor la studiul EY – Bridging AI’s trust gaps, lansat în vara acestui an