← Zoom out

Nokia 8.3. Totul despre smartphone-ul care filmează 4K

Nokia a revenit pe piața smartphone-urilor în 2016, după ce a fost numărul 1 când telefoanele mobile aveau tastatură și ecranul nu era tactil. Acum, Nokia încearcă să-i convingă pe utilizatori cu device-uri puternice la un preț sub cel al competiției.

Sebastian Ujică in Devices
1 Feb 2021  |  3 min
Nokia 8.3. Totul despre smartphone-ul care filmează 4KNokia 8.3. Totul despre smartphone-ul care filmează 4K
Foto: Shutterstock
Let others know:

Join the conversation:
0

Nokia 8.3 este un nou telefon de top de la brandul finlandez care propune specificații de top la un preț mediu. Este cel mai recent flagship lansat de Nokia, are conectivitate 5G și, cel mai important, față de competitori, are un preț foarte atractiv.

Nokia 8.3 a fost prima tentativă a celor de la HMD Global de a lansa un telefon cu tehnologie 5G la un preț mediu. La momentul anunțului, în martie 2020, majoritatea telefoanelor care erau compatibile cu tehnologia 5G erau flagship-uri care se apropiau ca preț de 1.000 de dolari și chiar depășeau acest prag. În schimb, Nokia 8.3 5G a venit cu un preț aproape la jumătate față de restul telefoanelor și a reușit să incorporeze și alte specificații care să îl transforme într-o alternativă bună.

Descoperă oferta ta pentru Nokia 8.3 5G

Nokia 8.3 – Specificații

De la revenirea pe piața smartphone-urilor, Nokia a ezitat să intre în competiție cu vârfurile de gamă de la Apple, Samsung sau Huawei. La fel este și în cazul Nokia 8.3. Este cel mai avansat telefon al companiei, însă nu se duelează cu Galaxy Note 20 Ultra sau iPhone 12 Pro Max. Ținta este mai degrabă zona mid-range, unde găsim Xiaomi Mi 10T Pro, OnePlus Nord sau Pixel 5. Să trecem la specificații ca să vedem despre ce este vorba.

Design

Știți gluma aceea că dacă scapi un telefon Nokia pe jos, podeaua este cea care are de suferit? Ei bine, Nokia 8.3 îmi aduce aminte mult de această glumă. Asta pentru că este un telefon robust, solid, bine construit.

Are 220 de grame, la 171.9 cm lungime și 9 mm grosime. Pe spate avem o carcasă de plastic colorată și cele 4 camere foto. Pe față vedem camera pentru selfie decupată în ecran, în lateral, iar în partea de jos există un mic spațiu pentru numele brandului Nokia.

Butoanele de volum și cel pentru blocare, care include și senzorul de amprentă, sunt pe partea dreaptă, în timp ce pe stânga este un buton dedicat pentru asistentul Google.

Bonus: telefonul include un jack de 3.5mm pentru căști, o raritate în ultimii ani.

Nokia 8.3

Display

Display-ul este capitolul care trage puțin în jos telefon în comparație cu rivalii. Este un LCD de 6.81 inci, cu rezoluție 1080×2400. Este suficient de luminos și Nokia oferă o opțiune care face culorile să fie vibrante, însă lipsește o rată de refresh mai mare de 60Hz. Trebuie să luăm însă în considerare faptul că high refresh rate și un display AMOLED ar fi făcut imposibil pentru Nokia să țină prețul lui Nokia 8.3 atât de scăzut.

Camera foto Zeiss cu 4 senzori

HMD Global și producătorul de senzori pentru camerele foto, Zeiss, colaborează încă din 2017 și Nokia 8.3 beneficiază la rândul său de această colaborare. Vine cu un senzor principal de 64MP cu f/1.9 cu o mărime de 1/1.72″, 0.8µm. Mai are un senzor ultrawide de 12MP cu f/2.2 și alți doi senzori ajutători: unul macro și unul pentru profunzime. Pe față este o cameră de 24MP cu f/2.0.

Telefonul este capabil să filmeze la rezoluție 4K cu 30 și 60 frame-uri pe secundă. Rezultatele, atât pentru fotografie, cât și pentru video sunt bune – nu sunt la nivelul flagship-urilor de peste 1.000 de dolari, însă nici nu ar avea cum. În acest caz, mai important este să ai un telefon rezistent, pe care să te poți baza, care să îți aducă cele mai importante inovații, fără a-ți goli buzunarul.

Baterie

Nokia 8.3 stă foarte bine la acest capitol. Bateria este masivă, de 4.500 mAh, și are încărcare rapidă cu 18W. O utilizare medie face ca telefonul să ajungă pe la 7-8 ore în care ecranul este pornit, ceea ce înseamnă mai bine de o zi de utilizare normală.

Performanța

Deși are un procesor mid-range, Snapdragon 765G, și 6GB sau 8GB de RAM, Nokia 8.3 va fi extrem de apreciat de cei care își doresc o experiență de Android pură.

Nu are o interfață customizată peste sistemul de operare, Nokia alegând Android One. Ceea ce înseamnă că telefonul va fi similar ca experiență cu Google Pixel și că va primi rapid update următoarea versiune a sistemului de operare.

Procesorul nu dă semne de „oboseală” la utilizare, iar experiența în browsing, aplicații video sau social media este excelentă. De asemenea, telefonul este compatibil cu tehnologia 5G și este în continuare una dintre cele mai accesibile variante care oferă această tehnologie.

Cât de rezistent este Nokia 8.3 la șocuri

Nokia 8.3 are un rating IP52 pentru rezistență la apă și este bine construit. Însă ecranul de pe față este în continuare vulnerabil la căzături. Folosirea unei folii de protecție sau a unei carcase îți va risipi orice emoție din acest punct de vedere.


Sebastian Ujică
Experiența de 10 ani din lumea jurnalismului sportiv și pasiunea pentru lumea tech m-au împins spre Zoom by Vodafone. Scriu despre orice gadget sau smartphone care îmi iese în cale și abia aștept să văd cum se schimbă lumea cu ajutorul tehnologiei.


>