Nokia 7.2 review: un telefon mid-range rezistent, care își face treaba
Nokia 7.2 este dovada clară că Nokia nu a murit după „banană”, ci a reușit să se reinventeze și în era smartphone-urilor. Design frumos și performanță solidă de la un telefon din gama mid-range, cu preț accesibil.
- 20 MPCamera frontală
- 48 MPCamera principală
- 1080p@30fpsRezoluție video
- 6.3"Display LCD
- 3500 mAhBaterie
- Snapdragon™ 660Procesor
Dar să le luăm pe rând și să aflăm împreună care sunt capitolele la care acest telefon excelează și care sunt cele la care ar mai fi de lucrat:
Nokia 7.2 – Design
Nokia 7.2 are niște dimensiuni foarte bune pentru o mână normală. Se simte bine în mână, este finisat OK, are Gorilla Glass și pe față, și pe spate, iar această culoare „cyan green” se întinde nu doar pe spate, ci și pe marginile acestui telefon. Aceste margini sunt făcute dintr-un polimer special, nu din policarbonat, așa cum găsim de obicei pe telefoanele cu preț accesibil.
. Pe partea din spate avem două camere, plus un senzor de profunzime și un bliț, toate încadrate într-un cerc pe care scrie mare „Zeiss”. Imediat sub el avem senzorul pentru amprentă și logo-ul Nokia.
În partea de jos avem slot USB-C, grila pentru difuzor, microfon, pe laterala dreaptă găsim buton de volum și buton de lock/unlock, iar pe stânga avem încă un buton și un slot pentru două SIM-uri și card micro SD. Deci este dual SIM și are capacitate crescută de stocare.
În partea de sus avem un difuzor care este foarte subtil încadrat deasupra camerei selfie și un jack pentru căști. Sincer, la cum îl ții în mână, telefonul acesta poate părea mai scump decât este.
Lângă butonul lock/unlock are chiar și un LED care se aprinde încontinuu aici, dar nu vă speriați: dacă îl țineți pe noptieră și e întuneric în cameră, nu face lumină deranjantă.
Camera frontală este încadrată într-un decupaj care seamănă cu o picătură și este vizibilă doar atunci când deschidem ecranul. Odată ce se activează display-ul, îți dai seama și că marginile telefonului sunt proeminente, la fel și extremitățile de sus și jos.
În trecut, Nokia avea reputația de a crea telefoane rezistente. Ei bine, o fi rezistent acest telefon la șocuri, dar merită să știți că nu este rezistent nici la apă, nici la praf.
Nokia 7.2 – Display
Display-ul are 6.3”, iar rezoluția cu care lucrează este 1080 x 2280 px. Desigur, nu este OLED, este LCD, dar partea bună este că din punct de vedere al luminozității informațiile care îți apar pe display sunt vizibile chiar și afară, în soare. Cum încearcă Nokia să compenseze diferența dintre un OLED și un LCD? Păi folosește un procesor Pixelworks care să convertească videourile în HDR pentru modul PureDisplay.
Cu PureView display se observă o creștere în culoare, dar nu e ca și când faci saltul de la LCD la OLED. Avantajul este că punctele negre se duc în negru absolut, dezavantajul este că în locurile întunecate, acolo unde tu ar trebui să vezi detalii, ele nu prea sunt.
Nokia 7.2 – Baterie
Acest Nokia 7.2 vine cu o baterie de 3.500 mAh. Este o valoare decentă, însă încărcarea ei durează destul de mult. Practic, deși acest telefon aduce în principiu valoare mai multă decât prețul său, capitolul baterie este unul la care nu excelează.
Dacă pui un film de 100 de minute la luminozitate maximă, în principiu îți moare cam un sfert de baterie. Iar apoi, dacă vrei să recuperezi energie și bagi telefonul la încărcat, în 15 minute câștigi cam 15% baterie.
Nokia spune că bateria acestui telefon te poate ține două zile, dar eu vă spun din experiență proprie că nu am reușit să fac acest lucru decât dacă l-am folosit la minimum și cu strictul necesar.
Nokia 7.2 – Camerele foto&video
Să trecem la discuția despre camerele foto&video. Camera principală are 48 MP, există o cameră wide care are 8 MP și există și un senzor de profunzime de 5 MP. Camera selfie are 20 MP și pot să spun că funcționează surprinzător de bine, scoate niște selfie-uri decente, cu detalii clare, chiar și pe low light.
Dacă vorbim despre camera principală, trebuie să știți că ea scoate detalii maxime pe lumină bună, în setarea cu 12 MP. În schimb, în lumină slabă, merită să treceți din nou pe 48 MP, pentru că se face cumva boost pe umbre, astfel că detaliile devin mai proeminente.
Practic, când îi ceri să facă lucruri normale cu camera foto, Nokia 7.2 se descurcă foarte bine. Însă când îi ceri chestii de olimpiadă, telefonul începe să sughițe puțin. Despre ce vorbesc când spun chestii de olimpiadă? Păi despre niște target-uri pe care cumva și le-a setat singur acest telefon.
Dacă intri în soft-ul camerei, găsești aici un mod care se numește „Dual site”. Înseamnă că poți să folosești în același timp camera frontală și cea principală, astfel încât să filmezi cu amândouă simultan. Această chestie scoate în evidență limitările camerei de pe spate.
În timp ce camera frontală te filmează absolut decent, camera principală începe să facă niște sacadări ciudate și rezultatul este unul de o calitate destul de slabă.
Dacă vă întrebați la ce v-ar ajuta în viață să filmați simultan și cu camera față, și cu camera spate, să știți că și noi suntem în aceeași dilemă. Ar putea să te ajute la vlogging sau să transmiți cuiva ce se întâmplă în jurul tău.
Modul „dual site” la Nokia 7.2
Alte chestii de olimpiadă la care rezultatele nu sunt neapărat de coroniță sunt legate de camera wide. În momentul în care intri în soft-ul camerei și selectezi din meniul foto camera wide, aduci două obiecte pe masă și faci o poză.
Rezultatul nu este chiar așa rău, dar în momentul în care compari cu poza făcută cu camera normală, o să vezi diferența de calitate. Și parcă nu-ți mai vine să folosești camera wide.
Bine, nici nu e atât de ușor să folosești camera wide, pentru că dacă vrei să folosești senzorul de adâncime, camera wide pur și simplu îți dispare din modul foto. Nu o mai găsești aici. Rămâne în schimb disponibilă în modul video, unde poți filma și wide, și normal. Este disponibilă și în modul „night”, indiferent dacă senzorul de adâncime este activ sau nu.
Legat de video, Nokia 7.2 trage 4K cu camera spate sau Full HD cu camera frontală. Dacă folosești camera wide pentru a filma, vei observa, desigur, și acolo o scădere a calității imaginilor filmate. Un plus la înregistrarea video este că acest telefon vine cu două microfoane, ceea ce înseamnă stereo recording.
Există un microfon în partea de sus, unul în partea de jos, deci va trebui să fim atenți la poziționarea mâinilor, dacă vrem să filmăm pe orizontală, astfel încât să nu acoperim accidental microfoanele.
Încă un lucru de reținut: telefonul vine default cu rezoluție joasă. Dacă vreți poze cu rezoluție mare, trebuie să intrați în meniul camerei, în setări și să modificați de la Photo și Video Resolution.
Nokia 7.2 – Performanță
Și am ajuns la capitolul performanță. Nokia 7.2 vine cu un procesor Snapdragon 660. În principiu, în utilizare nu o să simți că telefonul are întârzieri: camera se mișcă bine, senzorul de amprentă funcționează și el bine, aplicațiile se mișcă repede, nu prea găsești întârzieri. Chiar și jocurile merg destul de bine pe acest telefon, e adevărat, pe setări de rezoluție mai joasă.
Concluzii
Telefonul are Google Assistant, stabilizarea este bună când filmezi Full HD la 30 fps. Are și Dynamic mode pe care poți să-l activezi, astfel încât telefonul să umble automat la contrast, white balance, culoare, luminozitate, în funcție de ce faci cu telefonul.
Per total, este un telefon mid-range perfect acceptabil, însă dacă ai pretenții mai mari de la ce poate să facă un smartphone, s-ar putea să îi descoperi rapid limitările.
*Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot să nu facă parte din oferta comercială curentă Vodafone. Conținutul acestui articol nu reprezintă poziția Vodafone cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate. Prețurile exprimate în articole și clipuri video fac parte din oferta comercială valabilă la data publicării și pot suferi modificări.

Un telefon mid-range care își face treaba
La toate lucrurile absolut normale pe care le ai de făcut cu un telefon mid-range, Nokia 7.2 este o alegere bună.
Ce ne-a plăcut
- Arată mai bine decât prețul cu care se vinde
- Se descurcă bine din punct de vedere al performanței cu aplicațiile pe care le folosești
- Are un display colorat și clar
- Designul este solid și rezistent
- Camera selfie face fotografii destul de bune
Ce lipsește
- Nu e rezistent la praf și la apă
- Bateria se încarcă destul de greu
- Camera wide nu are performanțe atât de bune pe cât te-ai aștepta