← Zoom out

Nokia 3310 nou vs. vechi. Asemănări și diferențe între modele: baterie, rezistență, Wi-Fi

Nokia 3310 a fost lansat prima dată de compania din Finlanda în septembrie 2000 și a devenit unul dintre cele mai de succes telefoane din toate timpurile. Peste 125 de milioane de unități au fost vândute, telefonul devenind unul reprezentativ pentru vremea respectivă. La 17 ani distanță de la telefonul vechi, Nokia a lansat o versiune nouă pentru 3310 cu destule îmbunătățiri.

Sebastian Ujică in Devices
30 Jun 2020  |  3 min
Nokia 3310 nou vs. vechi.  Asemănări și diferențe între modele: baterie, rezistență, Wi-FiNokia 3310 nou vs. vechi.  Asemănări și diferențe între modele: baterie, rezistență, Wi-Fi
Nokia 3310 a fost lansat prima dată de compania din Finlanda în septembrie 2000
Let others know:

Join the conversation:
0

Vechiul Nokia 3310 este în continuare elogiat pentru rezistența sa la șocuri și pentru durata impresionantă a bateriei. Noul Nokia 3310, lansat în 2017, a venit cu ecran color, o cameră de 2MP și posibilitatea extinderii spațiului de stocare cu un card microSD. Însă acestea nu sunt singurele diferențe.

Cum arăta primul Nokia 3310 și cât de mult ținea bateria

Nokia 3310, versiunea veche, cântărea 133 de grame și avea o înălțime de 113mm. Aspectul era considerat unul inovator la acea vreme, fiind un telefon de dimensiuni mici în comparație cu celelalte device-uri ale concurenților. Aspectul oferea impresia de durabilitate, capitol ridicat la rangul de mit în anii următori, mai ales după apariția smartphone-urilor sensibile la șocuri.

Display-ul era unul foarte mic în comparație cu cele din prezent, de 1.5 inci, un LCD monocrom cu o rezoluție de 84*48 pixeli. Era simplu, cu un contrast excelent, un telefon ideal pentru scrierea de mesaje text și pentru jocul Snake. Telefonul nu avea decât un slot pentru încărcare. Nu avea Bluetooth, nu avea Wi-Fi, nu avea conectivitate 3G. Telefonul nu avea cameră deoarece, la acel moment, nu era necesară. Rețelele de socializare nu existau, cuvântul selfie nu fusese inventat.

Primul telefon Nokia 3310

Ce avea însă Nokia 3310, modelul vechi, era o rezistență uriașă a bateriei. Cu atât de puține funcționalități, nu erau prea multe lucruri care să afecteze bateria. Telefonul putea să reziste zile întregi fără să fie necesară reîncărcarea, în jur de 11 zile în standby. Cum nu erau foarte multe lucruri pe care le puteai face pe telefon la acel moment, durata reală de viață a bateriei se apropia de o săptămână.

Nokia 3310 model nou – specificații și rezistență

În 2017, Nokia a anunțat marea revenire a celui mai cunoscut telefon lansat vreodată de companie. La 17 ani distanță de la modelul vechi, Nokia 3310 s-a întors într-o perioadă dominată de smartphone-uri cu display Full HD, multiple camere pe spate, device-uri care au devenit mini-computere portabile.

Cu un preț de 50 de dolari în momentul lansării, noul Nokia 3310 avea un plus față de cel vechi: bateria și mai bună! Cei de la Nokia au anunțat că noul 3310 poate să reziste 31 de zile în standby! Asta deși, spre deosebire de versiunea veche, vine cu un ecran LCD color de 2.4 inci cu o rezoluție de 240*320.

Noul Nokia 3310 este mai subțire și mai ușor, având o greutate de doar 80 de grame, puțin mai înalt și mai lat, însă mai subțire. Ca și în cazul versiunii vechi, bateria este detașabilă și poate fi înlocuită. Butoanele au fost înlocuite, astfel încât aspectul este unul mai modern, iar telefonul are Bluetooth și jack de 3.5mm, deci poți asculta muzică sau radio FM.

Spre deosebire de versiunea originală, Nokia 3310 nou a venit cu o cameră de 2MP a cărei utilitate este limitată. Unde pierde noua versiune a telefonului este la rezistență, fiind un telefon mai puțin rezistent la șocuri decât predecesorul.

Persoane pentru care Nokia 3310 este cel mai util

Într-o perioadă în care telefonul mobil a devenit o unealtă ajutătoare în viața de zi cu zi, oferind acces la rețele de socializare, la mail, la internet, iar camera de pe spate poate să concureze cu un DSLR din categoria entry level, noul Nokia 3310 reprezintă o variantă interesantă pentru anumiți utilizatori. Elementul de nostalgie poate fi decisiv. De asemenea, este un telefon util pentru persoanele care nu doresc ca telefonul mobil să le distragă atenția de la alte lucruri.

Vechiul Nokia 3310 este un telefon care poate fi o soluție pentru persoanele care muncesc în condiții dure în care un smartphone ar fi expus. Noul Nokia 3310 poate fi o variantă utilă pentru persoanele în vârstă, care au nevoie de minimum de funcționalitate la un telefon: să poată initia și primi apeluri și mesaje, fără să aibă nevoie neapărat de aplicații sau internet.

La un preț mic, de 20 de ori sub cel al unui flagship din prezent, utilizatorul poate avea un device rezistent, care să nu îi dea bătăi de cap cu bateria sau să-i distragă atenția. Indiferent dacă alegi Nokia 3310 nou sau vechi, vei avea un device solid, rezistent, cu baterie durabilă și minimum de funcționalități.


Sebastian Ujică
Experiența de 10 ani din lumea jurnalismului sportiv și pasiunea pentru lumea tech m-au împins spre Zoom by Vodafone. Scriu despre orice gadget sau smartphone care îmi iese în cale și abia aștept să văd cum se schimbă lumea cu ajutorul tehnologiei.


>