← Zoom out

Motorola Razr 5G review: îmbunătățiri vizibile pe popularul flip-phone

Salutare! Costin Giurgea aici, cu un review fresh pentru Motorola Razr 5G. Nu știu alții cum sunt, dar eu am avut Motorola Razr și mi-a plăcut atât de mult încât atunci când a venit momentul să-l schimb, l-am schimbat cu un Raz nou. Acest Motorola Razr 5G este a doua iterație recentă a nostalgiei Motorola pentru cel mai de succes flip phone și, recunosc, îmi place.

Costin Giurgea in Reviews, Video
7 Dec 2020  |  7 min
Let others know:

Join the conversation:
0
  • pOLED 6.2"
    Display principal
  • gOLED 2.7"
    Display Quick view
  • 48 MP
    Camera principală
  • 20 MP
    Camera frontală
  • 2.800 mAh
    Baterie
  • Snapdragon 765
    Procesor

După două săptămâni de utilizare, mi se pare că Motorola Razr 5G mi-a adus un sentiment de prospețime în viață, pe care nu știam că mi-l doresc. Și apreciez cu atât mai mult acest design care se dovedește și acum, după 15 ani, incredibil de atractiv. Serios. E atât de frumos că nu mă deranjează nici că nu are camere de top, nici performanțe de top, nici experiență de utilizare care să te facă să te imersezi în aplicații. Incredibil sentiment.

Sigur, asta nu înseamnă că toată lumea va simți ca mine. De aceea, este important să analizăm, ca de obicei, în acest review la Motorola Razr 5G, următoarele categorii:

Motorola Razr 5G review – Design

Motorola Razr 2020 este, fără îndoială, mai bun ca predecesorul său. Motorola a rezolvat problema spațiului de stocare limitat și a inclus și funcționalitatea tehnologiei 5G. Sunt îmbunătățiri și la capitolul design. Nu poți să vorbești despre designul lui Moto Razr 5G fără să vorbești despre experiența pe care o ai când îl cumperi. Mă rog, nu atât de mult când îl cumperi, ci mai degrabă când îl primești.

Telefonul vine într-o cutie spectaculoasă. Pare un efort major de marketing, dar bănuiesc că este unul eficientizat. Cutia este ușor transparentă în partea de sus, capacul se ridică vertical, iar telefonul apare în cadru deschis. Pe interiorul capacului, există un burete care protejează display-ul, iar în partea de spate, ascunse într-un toc, se află accesoriile.

Dar să revenim la review-ul designului lui Motorola Razr 5G. Când este deschis, acest telefon are dimensiunile relative ale unui smartphone normal. Doar că este mai subțire, într-un mod plăcut. Este acoperit de sticlă pe ambele părți, avem cameră plus flash în partea de sus, cititorul de amprentă este integrat în logo-ul Motorola, în partea de jos.

Există un buton de volum aici și unul de on/off, după cum există mufă de încărcare în partea de jos și grilaj pentru difuzor, dar și slot pentru SIM tot jos.

Când îl închizi, Motorola Razr 5G are jumătate din dimensiunile inițiale și e foarte ușor de ascuns în buzunar. Nu deranjează nici ca dimensiuni, nici ca grosime. Spre deosebire de Razr-ul din 2004, nu e ușor de utilizat cu o singură mână – mă refer aici la închis-deschis. Desigur, e mai ușor să-l închizi cu o mână decât e să-l deschizi.

Balamalele acestea par a fi bine gândite, dar numai testul timpului poate spune asta cu certitudine. Din punct de vedere mecanic, despre display-ul mare se poate spune că este dintr-o foiță de plastic care în partea de jos culisează puțin când închizi telefonul. În partea de mijloc apar niște ondulații, astfel încât operațiunea asta de închis-deschis să se întâmple conform planului.

Există și urme pe această foiță – nu doar că le vezi cu ochiul liber, dar se simt și la atingere, când pui degetul pe display. Tot aici la mijloc este spațiul în care înțelegi că acest smartphone nu este rezistent la apă. Pur și simplu nu are cum.

Când e închis, partea care separă și în același timp ține împreună cele două piese pare sănătos construită, fiind fabricată din oțel inoxidabil. Cadrul este din aluminiu.

Motorola Razr review - Design

Telefonul cântărește 192 grame, adică fix cât te-ai aștepta de la un flagship. Spre deosebire de alte telefoane pliabile, Motorola Razr 5G este ușor de pus în buzunar, nu ocupă mult spațiu și se simte destul de confortabil.

Motorola Razr review - Display

Motorola Razr 5G review – Display

Există două display-uri aici și începem cu cel pe care îl vei folosi cel mai des: cel pliabil, mare, de la interior, de 6.2 inci. Este un ecran P-OLED (plastic OLED), cu rezoluție 876 x 2142p. Este mai îngust puțin decât la majoritatea smartphone-urilor cu care ești obișnuit și asta se vede mai ales pe Instastories, am observat eu, unde unele nu se încadrează integral pe laterale.

Observațiile despre utilizarea acestui display în viața reală sunt simple: cere timp de obisnuință la tastare, pentru că e îngust. Când faci swipe up, uneori e ciudat până te obișnuiești, pentru că dai cu degetul de marginea de jos a telefonului.

Când treci cu degetul peste îmbinările de la mijloc le simți, iar dacă folosești telefonul în soare ți-ar fi plăcut ca luminozitatea să se ducă mai sus decât se duce.

Legat de refresh rate, el este plafonat la 60 Hz, desigur, dar asta la acest telefon nu mă deranjează, pentru că oricum pe acest display nu-ți vine să faci chestii complicate. De partea bună a lucrurilor, orice comandă dai pe display se întâmplă instantaneu, nu simți diferența în timpul de răspuns față de telefoane premium.

Motorola Razr review - Display

Display-ul extern este o discuție separată. La prima generație de Motorola Razr, acest display avea doar 1.1 inci, acum are 2.7. Motorola îi spune QuickView display și menirea lui este să îți ofere posibilitatea să faci cele mai simple operațiuni fără să fie nevoie să deschizi telefonul.

Poți să vezi aici ce notificări ai, să răspunzi ocazional la mesaje, să selectezi ce muzică asculți sau, desigur, să-ți încadrezi bine fața când faci un selfie cu camera frontală. Dar asta e o discuție pentru capitolul camere.

Aici, la display, trebuie spus că apreciez efortul lor de a face acest ecran să funcționeze. În aceeași măsură însă sper ca și Motorola să aprecieze efortul meu de a încerca (fără succes) să mă obișnuiesc cu acest display. Am prieteni care îl laudă, dar eu n-am putut. Poate că e din cauză că îmi place foarte mult să deschid telefonul, poate că pur și simplu m-am enervat când am tastat greșit de câteva ori pe el, ideea e că tot ce am făcut și mi-a plăcut să fac cu acest terminal am făcut cu display-ul mare.

Oricum, chiar dacă nu l-am folosit prea des la reply-uri, trebuie să recunosc că l-am folosit foarte des să văd ce notificări am primit și să fac browsing prin ele, astfel încât să decid dacă e cazul să deschid telefonul sau nu.

Motorola Razr 5G review – Baterie

La cât de subțire e Moto Razr 5G, nici nu avea cum să aibă o baterie foarte mare. Bateria are 2800 mAh, dar asta nu înseamnă că vei sta cu telefonul în priză la fiecare 6 ore. Ba dimpotrivă. Grație ecranului mic, poți economisi baterie prin simplul fapt că nu mai deschizi telefonul de fiecare dată când primești o notificare.

În condițiile în care stai cu ecranul deschis, pe luminozitate mare și te uiți la clipuri video HD, pe WiFi, bateria rezistă în jur de 8 ore, ceea ce este mai puțin decât la alte telefoane lansate în 2020.

Cât despre timpul de încărcare: mie mi s-a încărcat de la 9 la 100% în fix 112 minute, cu încărcătorul de 15W din cutie. Din păcate, Motorola Razr 5G nu dispune de wireless charging.

Motorola Razr 5G review – Camere foto/video

Motorola Razr 5G vine cu o cameră pe față și una pe spate. Sau, mă rog, una pe exterior și una pe interior. Camera de pe exterior are 48 MP și poate face Auto HDR și panoramă, poate filma clipuri 4K la 30 fps sau video 1080p la 30/60/120 fps, ceea ce înseamnă că o poți folosi și pentru slow motion, și pentru timelapse.

Performanțele camerei sunt bune: culorile captate arată natural, nu sunt supra saturate, iar dacă încerci să faci o fotografie cu subiectul pe jumătate în soare, pe jumătate în umbră, vei fi surprins să vezi că pe ecran zona din lumină apare arsă, dar în fotografie post procesarea rezolvă această problemă și nu mai ai acest dezechilibru când te uiți la poză.

Main Camera Motorola Razr 5G
Camera main Motorola Razr 5G

Unii probabil se vor întreba de ce avem o singură cameră principală, care nu face nici zoom, nici ultra-wide. Însă dacă te uiți la acest telefon, îți dai repede seama că un modul de camere nu ar fi avut cum să încapă într-un smartphone atât de subțire.

Clipurile video sunt și ele bune, schimbarea de focus se întâmplă decent, însă mi-aș fi dorit parcă să am mai multă stabilizare.

Camera selfie are 20 MP și face și ea Auto HDR, dar de filmat filmează 1080 la 30/60 fps. Rezultatele sunt bune, doar că nu înțeleg de ce ai mai folosi camera selfie cât timp ai posibilitatea să-ți faci selfie cu camera principală. Singurul motiv pentru care aș folosi camera selfie ar fi pentru apeluri video.

Costin Giurgea - selfie Motorola Razr 5G

Avem și night mode pe acest telefon și trebuie să spun că funcționează decent, dar nu spectaculos.

Night Mode Motorola Razr 5G

Motorola Razr 5G review – Procesor și performanță

Razr 5G vine cu un procesor Qualcomm Snapdragon 765G, care este ceva peste procesorul primului Razr, dar nu e top la nivel de performanță. Cu toate acestea, nu simți nicio secundă că telefonul ar avea nevoie de ceva mai mult, poate și datorită celor 8 GB de RAM de pe acest smartphone.

Motorola Razr 5G nu este cel mai bun telefon pentru gaming, însă pentru task-uri uzuale, de zi cu zi, precum navigare pe internet și social media, multitasking prin aplicații sau procesare foto nu vei simți nevoia unui procesor mai puternic.

Dacă vrei ultimul răcnet în materie de tehnologie, performanță foto, baterie sau experiență imersivă pentru gaming, atunci Motorola Razr 5G s-ar putea să nu fie telefonul potrivit pentru tine. Dar dacă vrei un smartphone pe care să-l iubești, Razr te va surprinde.

Nostalgia pentru cel mai de succes flip-phone

Motorola Razr 5G este un gadget plăcut, cu finisaje corecte, pe care pur și simplu îți place să-l folosești. În rest, nu este pe primul loc la specificații și performanțe. Prețul este cu siguranță principalul factor de descurajare, însă generația telefoanelor pliabile este încă la început, ceea ce înseamnă că vei plăti mai degrabă pentru acest tip de tehnologie, decât pentru cele mai bune specificații de pe piață.

Ce ne-a plăcut
  • Display-ul frontal este mai mare și mai bun decât la generația precedentă
  • Design plăcut și neconvențional
  • Camera de 48 MP face fotografii bune
  • Este foarte distractiv să te joci cu „flip-ul” acestui telefon
Ce lipsește
  • Durata bateriei putea fi mai bună
  • Nu este rezistent la apă și la praf
  • Display-ul este îngust, nu toate informațiile sunt încadrate corect, mai ales pe social media
  • Prețul este mai mare decât cel obișnuit pentru un flagship

Costin Giurgea
Scriu, produc și prezint un show de aventuri cu mașini. Citesc istorie, urmăresc geopolitică și mă scufund în tehnologie. Cred


>