← Zoom out

Motorola Razr 5G a fost lansat. Cum arată și cât costă noul smartphone pliabil

Motorola Razr 5G, telefonul cu ecran pliabil care aduce aminte de modelul extrem de popular de la începutul anilor 2000, este cel mai recent smartphone lansat de producătorul american.

Sebastian Ujică in Devices, Lansări
16 Sep 2020  |  5 min
Motorola Razr 5G a fost lansat. Cum arată și cât costă noul smartphone pliabilMotorola Razr 5G a fost lansat. Cum arată și cât costă noul smartphone pliabil
Foto: Motorola
Let others know:

Join the conversation:
1

Doar 7 luni au trecut de când Motorola a intrat în competiția telefoanelor cu ecran pliabil. În februarie, compania deținută de Lenovo prezenta Motorola Razr, un telefon care aduce aminte de cele cu clapetă care au avut mare succes în urmă cu 16 de ani.

Cele 3 variante de atunci s-au vândut în 130 de milioane de unități pe o perioadă de 4 ani. Acest lucru a cântărit mult pentru Motorola în a realiza un telefon similar, dar fără tastatură, ci doar cu ecran.

Iată că nu a trecut nici măcar un an și Motorola prezintă Razr 5G. O versiune nouă, cu multe îmbunătățiri. Motivul? Versiunea inițială a fost o perioadă lungă în testare înainte să fie lansat. Astfel, atunci când a devenit disponibil, configurația era una bună pentru 2019. Iar principalul competitor, Galaxy Fold de la Samsung, avea specificații adaptate la 2020.

Motorola s-a mișcat rapid ca să ofere un adevărat flagship și astfel avem Razr 5G.

Când a fost lansat Motorola Razr 5G

Pe 9 septembrie, Motorola a lansat Razr 5G la un preț de aproximativ 1681 euro. Cu multe îmbunătățiri față de versiunea originală, mai mult sau mai puțin subtile. Totul este superior față de versiunea lansată în februarie: construcția, ecranul, specificațiile, camera, software-ul. Le analizăm pe rând:

Specificațiile noului smartphone pliabil de la Motorola

Prima îmbunătățire cu care vine Motorola Razr 5G este evidentă chiar din numele telefonului. Deși tehnologia 5G nu a ajuns la maturitate și nu sunt mulți utilizatori care să poată beneficia de vitezele rețelei 5G, un telefon de top în 2020 nu poate veni fără ea. Iar în jurul acestui upgrade se învârt aproape toate celelalte.

Design

Este capitolul la care Motorola Razr 5G are cele mai subtile îmbunătățiri. La prima vedere le poți rata. Razr 5G are însă de acum carcasă de aluminiu, iar spatele este din sticlă, nu plastic. Aceste lucruri oferă un aspect premium. Acel hinge (balamaua) este mai bine construit, iar telefonul poate fi deschis cu ușurință cu o singură mână. Motorola a mutat și butoanele, astfel încât să nu mai existe confuzie între butonul de power și cele pentru volum.

Există în continuare acea senzație „cool” atunci când închizi telefonul ca și când ar avea clapetă. Motorola Razr 5G este construit astfel încât să nu fie provocate daune display-ului la închideri și deschideri repetate.

Display

Vorbim aici despre 2 display-uri. Mai întâi, cel exterior de 2.7 inci. Este G-OLED cu o rezoluție de 600×800 pixeli și este extrem de util pentru verificarea notificărilor și sarcinile rapide pe care le ai de făcut pe telefon.

Deși e un display mic, e cel mai mare display pe care îl vei întâlni pe un telefon de acest tip și îți permite să faci mai mult decât te-ai aștepta: de la navigarea turn-by-turn de la notificările Google Maps, la aplicațiile preferate de muzică precum Spotify sau YouTube Music, sau chiar bara de navigare în partea de jos (care imită gesturile Android 10).

Motorola Razr 5G are o preselecție de opt aplicații care funcționează pe ecranul Quick View: cameră, mesaje, calculator, Keep, Google News, Google Home și YouTube, dar în principiu orice aplicație poate rula aici.

Display-ul principal este 6.2 inci, cu o rezoluție atipică: 876×2142 pixeli. Este P-OLED, este pliabil și are un raport 21:9, diferit față de cel cu care sunt obișnuiți utilizatorii. Motorola susține că telefonul poate fi deschis și închis de 200.000 de ori fără daune asupra display-ului. Asta pentru că display-ul are 5 straturi ce îl fac foarte rezistent.

Un minus este absența unei rate de refresh mai mari de 60Hz. În schimb, un mare plus este că acea cută de pe ecran, acolo unde se pliază, nu este vizibilă decât în anumite unghiuri, când telefonul este oprit. În folosire, este insesizabilă.

Camera foto/video

Este un capitol la care Motorola Razr 5G este posibil să aibă de suferit, fiind un telefon subțire. Există însă o modificare majoră față de prima generație, Motorola integrând o cameră principală de 48MP cu tehnologie Quad Pixel (ce oferă de 4X mai multă sensibilitate la lumină), f/1.7 și stabilizarea optică a imaginii, capabilă să filmeze la rezoluție 4K cu 30fps.

Având o distanță focală fixă nu beneficiezi de un senzor wide ca pe alte telefoane, iar zoom-ul este digital, nu optic. Camera frontală este de 20MP cu f/2.2, capabilă să filmeze 1080p la 60fps.

Baterie

Pentru că vorbim despre un telefon cu design elegant și subțire, cu o grosime de 7.9mm când e deschis și 16mm când e închis, bateria care a avut loc este de 2.800 mAh, ceea ce înseamnă o zi de utilizare intensă. Vine cu încărcare rapidă de 15W, însă fără încărcare prin wireless.
Ecranul mic din exterior ajută la reducerea consumului bateriei.

Performanță

Motorola a ales un procesor Snapdragon 765G de la Qualcomm, nu vârful de gamă. Principalul motiv este legat de consum. Având o baterie destul de mică, folosirea procesorului Snapdragon 865 ar fi însemnat, cel mai probabil, că telefonul nu ajunge la o zi de utilizare. Chiar și așa, procesorul 765G este unul suficient de puternic pentru orice utilizator atât în folosirea normală, cât și pentru gaming.

Telefonul vine cu 256GB spațiu de stocare și 8GB de RAM. La început va veni cu Android 10, urmând ca upgrade-ul la Android 11 să aibă loc la sfârșitul acestui an.

Upgrade-uri importante față de primul Razr

Deși lansate la un interval de 7 luni, diferențele dintre primul Razr și versiunea 5G sunt semnificative. Practic, Motorola aduce telefonul pliabil la standardul existent în 2020. Performanța este cea la care a lucrat cel mai mult.

Primul Razr venea cu procesor Snapdragon 710 și 6GB de RAM, fiind greu de justificat achiziționarea telefonului la prețul pe care îl avea la acel moment, mai mare cu 100 de dolari decât cel pe care îl are Razr 5G.

Telefonul este mai lat, display-ul din față este mai bun și poate fi folosit ca un mini-smartphone, camera este mai bună, bateria mai mare. Și, să nu uităm, vine cu tehnologia 5G. Se întâmplă rar ca o companie să lanseze succesorul unui telefon la mai puțin de un an de la versiunea originală, însă Motorola reușește să justifice această lansare cu îmbunătățirile pe care le-a adus la Razr 5G.

Concluzii

Motorola Razr 5G arată că telefoanele pliabile încep să capete maturitate. Este în continuare o tehnologie nouă, însă utilizatorii pot vedea deja îmbunătățiri semnificative care pot să șteargă temerile existente cu un telefon de prima generație. Razr 5G este mai bun la toate capitolele față de prima versiune, însă competiția este în continuare una puternică din partea Samsung, mai ales.

Telefonul cu clapetă și ecran pliabil oferă multe beneficii utilizatorului. Când telefonul este deschis, experiența este la fel de bună ca pe orice smartphone din 2020. Când telefonul este închis, ecranul de mici dimensiuni oferă posibilitatea de a-l utiliza pentru sarcini simple și poate să ducă la reducerea timpului pierdut pe smartphone.

Poate să pară ciudat ca un telefon să aibă ca punct forte faptul că te ajută să-l folosești mai puțin, însă este o problemă pe care o aduc smartphone-urile în prezent pentru utilizatori.

Motorola mizează în continuare si pe nostalgie, pe langă inovație, și pe o rețetă care a avut succes în urmă cu mai bine de un deceniu. Dacă se va repeta istoria, rămâne de văzut iar un indicator va fi dacă Motorola va decide să lanseze în viitor un succesor pentru Razr 5G.


Sebastian Ujică
Experiența de 10 ani din lumea jurnalismului sportiv și pasiunea pentru lumea tech m-au împins spre Zoom by Vodafone. Scriu despre orice gadget sau smartphone care îmi iese în cale și abia aștept să văd cum se schimbă lumea cu ajutorul tehnologiei.
  • Dupa ce ca se lanseaza mai tarziu in romania mai vine si cu pret marit cu 14%… Trebuie sa fi prost cu diploma sa iti iei telefonul asta sau samsung s20 + la pret de flagships cu ptocesos mai slab decat flagship’ul lansat in restul tarilor!



  • >